Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Enerjide dışa bağımlıyız

İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsünce hazırlanan raporda, Türkiye’nin genel enerji tüketiminde yüzde 73, petrolde yüzde 93, doğal gazda yüzde 97 ve kömürde yüzde 22 dışa bağımlı olduğu görüşü savunulurken, gelecekte nükleer santrallar kurulması durumunda dışa bağımlılık oranının daha da artacağı öne sürülüyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Enstitüsünce hazırlanan raporda, Türkiye’de nükleer santral kurulmasının ‘’Enerji kaynağı çeşitliliği ve teknolojinin kazanılması’’ açısından gerekli olduğu, ancak bunun Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılık oranını daha da arttıracağı görüşüne yer verildi.

Alınan bilgiye göre, Prof. Dr. Sermin Onaygil, Prof. Dr. Abdurrahman Satman, Prof. Dr. Atilla Özgenen, Prof. Dr. Bihrat Önöz’ün de bulunduğu 18 kişilik uzman ekip tarafından hazırlanan ‘’Türkiye’de Enerji ve Geleceği’’ konulu raporda, ‘’enerji planlaması ve yönetimi açısından uygulanması gereken önlemler, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, enerjinin rasyonel kullanımı ve enerji verimliliği’’ konuları ele alınıyor.

Raporda, Türkiye’nin ‘’genel enerji tüketiminde’’ yüzde 73, ‘’petrolde’’ yüzde 93, ‘’doğal gazda’’ yüzde 97 ve ‘’kömürde’’ yüzde 22 dışa bağımlı olduğu görüşü savunulurken, gelecekte nükleer santrallar kurulması durumunda dışa bağımlılık oranının daha da artacağı öne sürülüyor.

Enerji kaynak çeşitliliği ve teknolojinin kazanılması açısından nükleer santrallerin kurulması gerektiğine yer verilen raporda, nükleer enerjinin son yıllarda gittikçe artan elektrik enerjisi talebini karşılamakta sürdürülebilir, temiz, güvenli ve ekonomik bir kaynak olduğu belirtildi.

Raporda, nükleer enerjinin gelişen teknolojilerle birlikte verim, performans ve çevresel yönden yeniden dünya enerji sektörünün gündeminde önemle yerini aldığına dikkat çekilerek, artan elektrik talebini karşılamak için Türkiye’nin de nükleer program açması önerildi.

Raporda, ayrıca nükleer teknoloji seçimi ve atıklardan kurtulma seçeneklerinin nükleer güç santralı kurmadan önce belirlenmesi gerektiği de dile getirildi.

Raporda, Türkiye 2005 yılı enerji arzının yüzde 38’inin petrol, yüzde 23’ünün doğalgaz, yüzde 27’sinin kömür, yüzde 4,5’inin hidrolik enerji ve kalan yüzde 7,5’inin de yenilenebilir ve ticari olmayan kaynaklar tarafından karşılandığına işaret edildi.

Raporun son bölümünde enerji konusunda alınması gereken önlemlere değiniliyor. Genel enerji tüketiminde tasarrufa ve verimliliğe yönelik çalışmalarda tüketimin sektörel dağılımının önemli bir referans olduğuna dikkat çekildi.

/ İSTANBUL

29.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Sivil anayasa’ sözü tutulsun

  Üskül'e hukukçu desteği

  Genel Merkez önünde Baykal’a protesto

  MHP, durumu değerlendiriyor

  Anayasa Mahkemesi kendi seçimini görüşecek

  Vekillere, cezaevi ziyaretine sınırlama

  Kışlaya pardesüyle girmek de yasak

  Ortak değerler üzerinden siyaset yapılamaz

  Aydın: Hayat tarzına müdahale yok

  Yargıda atamalar Resmî Gazete’de

  Enerjide dışa bağımlıyız

  Tren raylarına sıcak denetimi

  Ankara su kesintisi başlıyor

  Topbaş: Biraz daha tasarrufa gitmeliyiz

  Sıcak havalar kömür çuvallarını eritti

  Tuncel’in tahliye kararı düzeltildi

  Teröristler yiyecek vermeyen köylüyü öldürdü

  Katil zanlısı O.S.’ye sağlık kontrolü

  Günde 12 milyon ekmek çöpe gidiyor

  Diyanetten tasarruf çağrısı

  “Kene Kartı” Türkiye’de

  Çevre eğitimi için “Yeşil Kutu”

  Gurbetçinin tercihi Kapıkule


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004