Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Üskül'e hukukçu desteği

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Mithat Sancar, AKP’den milletvekili seçilen anayasa hukukçusu Prof. Dr. Zafer Üskül’ün, “Kemalizm anayasadan çıkarılsın” teklifine destek verdi. Sancar, ntvmsnbc.com’a yaptığı açıklamada, “Liberal demokratik bir anayasa geleneği ve modeli içinde olduğunuzu iddia ediyorsanız, bir ideolojiyi anayasal değer haline getiremezsiniz” dedi.

AKP’den milletvekili seçilen anayasa hukukçusu Prof. Dr. Zafer Üskül’ün, “Kemalizm anayasadan çıkarılsın” teklifine destek sürüyor. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, “Liberal demokratik bir anayasa geleneği ve modeli içinde olduğunuzu iddia ediyorsanız, bir ideolojiyi anayasal değer haline getiremezsiniz” dedi.

Prof. Dr. Sancar, ntvmsnbc.com’a yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Üskül’ün, “Kemalizm anayasadan çıkarılsın” teklifine destek verdi. İdolojilere dayalı anayasaların bulunduğunu belirtten Sancar şunları söyledi:

“Zafer Hoca’nın söylediği gibi sosyalist ülkelerin belli bir ideolojiye dayanır, faşist ülkelerin anayasalarında da bunlar olur. Ama liberal demokratik bir anayasa geleneği ve modeli içinde olduğunuzu iddia ediyorsanız, bir ideolojiyi anayasal değer haline getiremezsiniz. Anayasa belli ilkeler içerir, bu ilkelerin temelinde belli değerler olur. Ama ideolojik anayasa liberal demokratik anayasa geleneğine terstir. Hatta liberal demokratik anayasa geleneği, bunun karşıtı olarak ortaya çıkmıştır.”

SİYASAL ALANIN KUTSAL KİTABI GİBİ

Sancar, Üskül’ün görüşlerine katıldığını belirterek, Anayasada ideolojik yaklaşımın çok belirgin olduğunu kaydetti. Sancar, şöyle devam etti: “Atatürk’ün kendisini tarihsel bir figür olarak ve bir toplumun önemsediği bir figür olarak elbette eleştiren bir yaklaşım değil, Zafer Hoca’nın söylediği. Ama atatürkçülük bir ideolojidir ve eğer Kemalizm’i ya da Atatürkçülüğü anayasaya koyarsanız, bir süre sonra anayasayı siyasal alanın kutsal kitabı haline getirirsiniz. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’ni siyaseti denetleyen bir organa çevirirsiniz, siyasetin kendisini de anayasayı icra faaliyeti haline getirirsiniz. Bunun demokrasiyle ilgisi yoktur. Böyle bir anlayış demokrasiyle bağdaşmaz. Siyasal alanda özgürlük ve çoğulculuk, demokratik anayasaların temel özelliğidir.

Anayasa bir parti programı olamaz. Zaten kendilerini kutsal kitap gibi görmedikleri için de demokratik liberal anayasalar, kendilerinin değiştirilebileceğini de öngörürler. Eğer, hiçbir hükmü değişmez anayasa koyarsanız, bu otoriter, totaliter bir toplum modeli anayasası olur. Anayasa Mahkemesi’nin bir kararında kullandığı ifadeyi aktaracağım, bunun nasıl sonuçlar doğuracağını daha açık görelim.”

BÜTÜN PARTİLER TEK TİP

PROGRAMA SAHİP OLUR

1992 yılında, Sosyalist Parti’nin kapatılması kararında şöyle diyor Anayasa Mahkemesi: ‘Sosyalist Parti’nin Atatürk milliyetçiliğine ideolojik olarak karşı çıkması ve bunu Türkiye’nin gerçeklerine uygun görmemesi bir sorundur. Türkiye’nin vazgeçmeyeceği temel ilke olan Atatürk milliyetçiliği, vatana ve devlete bağlılığı öngörür. Bu ilkeye karşı olan bir görüşün ülke ve ulus bütünlüğüne de karşı olacağı kuşkusuzdur.’ Eğer Atatürk ilkelerini böyle bir anayasal norm haline getirirseniz, bunu istediği gibi yorumlayabilir Anayasa Mahkemesi ve bütün partilerin tek tip bir programa sahip olması sonucunu doğurur. Bence ideolojiden arınmış, temel ilkelere, hukuk devleti, demokrasi, laiklik gibi temel ilkelerine dayalı bir anayasa, demokratik liberal bir anayasa geleneğinin vazgeçilmez yoludur.”

/ İSTANBUL

29.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Sivil anayasa’ sözü tutulsun

  Üskül'e hukukçu desteği

  Genel Merkez önünde Baykal’a protesto

  MHP, durumu değerlendiriyor

  Anayasa Mahkemesi kendi seçimini görüşecek

  Vekillere, cezaevi ziyaretine sınırlama

  Kışlaya pardesüyle girmek de yasak

  Ortak değerler üzerinden siyaset yapılamaz

  Aydın: Hayat tarzına müdahale yok

  Yargıda atamalar Resmî Gazete’de

  Enerjide dışa bağımlıyız

  Tren raylarına sıcak denetimi

  Ankara su kesintisi başlıyor

  Topbaş: Biraz daha tasarrufa gitmeliyiz

  Sıcak havalar kömür çuvallarını eritti

  Tuncel’in tahliye kararı düzeltildi

  Teröristler yiyecek vermeyen köylüyü öldürdü

  Katil zanlısı O.S.’ye sağlık kontrolü

  Günde 12 milyon ekmek çöpe gidiyor

  Diyanetten tasarruf çağrısı

  “Kene Kartı” Türkiye’de

  Çevre eğitimi için “Yeşil Kutu”

  Gurbetçinin tercihi Kapıkule


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004