Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Maliki topal ördek

Irak’taki en büyük Sünni siyasi bloku Uyum Cephesi, geçen hafta açıkladığı taleplerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle, Başbakan Nuri El Maliki liderliğindeki koalisyon hükümetinden çekildiğini bildirdi. Kabinede 6 bakanla temsil edilen Uyum Cephesi’nin önde gelen üyelerinden Refaa El İsavi, gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’Irak Uyum Cephesi, Nuri El Maliki hükümetinden çekildiğini ilan eder’’ dedi.

İsavi, bakanlar kurulunda yer alan 6 bakanlarının istifalarını ilerleyen saatlerde sunacağını söyledi.

Irak Uyum Cephesi, geçen hafta Maliki liderliğindeki Şiilerin ağırlıkta olduğu koalisyon hükümetini, ana konularda danışmalarda bulunmamakla suçlamış ve güvenlik konularında daha fazla söz hakkı istediğini belirterek hükümetteki çalışmalarını askıya almıştı.

En büyük Sünni siyasi blokunun hükümetten çekilmesinin, Maliki’nin rakip mezhep grupları arasında uzlaşma arayışlarına zarar vereceği yorumları yapılıyor. Ülkedeki direnişin ve mezhep ayrılığına dayalı şiddetin önüne geçmek için azınlıktaki Sünni Arapların siyasi sürece dahil edilmesi ABD tarafından da önemli görülüyor. Radikal Şii din adamı Mukteda Sadr’a bağlı 6 bakan da Haziran ayında, Maliki’nin Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesi konusunda bir takvim verilmesini reddetmesi üzerine hükümetten çekilmişti. Sadr’a bağlı bakanların yerine atama yapılmamıştı.

/ BAĞDAT

02.08.2007


 

Irak’ta 190 bin silâh kayıp

Amerikan hükümetinin, 2004 ve 2005 yıllarında Irak silahlı kuvvetlerine dağıtılan 190 bin kadar silahın akıbetinin ne olduğunu bilmediği ortaya çıktı.

Amerikan sayıştayının dün yayımlanan raporunda, “ordunun, Irak silahlı kuvvetlerine verilen 110 bin adet AK-47 (Kalaşnikof), 80 bin tabanca, 135 bin koruma ekipmanı ve 115 bin kaskın akıbetinin ne olduğunu söyleyebilme noktasında olmadığı” belirtildi.

Bu silah ve teçhizatın, Amerikan ordusunun Irak ordusunu yeniden yapılandırmaya çalıştığı dönemde, Haziran 2004 ile Eylül 2005 arasında ortadan kaybolduğu belirtilen raporda, ordunun 2004’ten beri bu silah ve teçhizatla ilgili sistematik olarak kayıt tutmamış olduğunun ortaya çıktığı da kaydedildi. Amerikalılar, düzenli olarak İran gibi başka ülkeleri Irak’taki milislere silah temin etmekle suçluyor. ABD’nin 2003’ten beri Irak silahlı kuvvetlerine toplam 19,2 milyar dolarlık finansman sağladığı belirtiliyor.

ABD Başkanı George Bush’un, Irak’taki durumla ilgili olarak kendi partisi içinden bile eleştiri oklarına hedef olduğu bir dönemde yayımlanan raporda, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin, kendi başlarına operasyon yürütmeye yetkin Iraklı birliklerin sayısına ilişkin tatmin edici gelişme sağlayamadığı da ifade ediliyor.

/ BAĞDAT

02.08.2007


 

En büyük BM gücü Darfur’a

BM Güvenlik Konseyi, Sudan’ınsorunlu Darfur bölgesine, BM ile Afrika Birliği asker ve polisinden oluşacak, 26.000 kişilik karma barış gücü gönderilmesini sağlayacak kararı oy birliğiyle kabul etti.

İngiltere ve Fransa’nın öncülüğünde hazırlanan kararda, Darfur’daki durumun uluslararası barış ve güvenliği tehdit etmeye devam ettiğivur gulanarak, Sudan’ın batısındaki Darfur bölgesindeki çatışmaların ve şiddetin durması için bölgede başlangıç olarak bir yıllığına BM-Afrika Birliği Karma Barış Gücü Harekâtı (UNAMID) başlatma kararı alındı. Karara göre Darfur’a 19.555 asker ve 6.432 sivil polisten oluşacak toplam 26.000 civarında barış gücü personeli gönderilebilecek. Kararda BM üye ülkelerine de çağrıda bulunularak, karma barış gücüne yapacakları katkıları en kısa sürede tamamlamaları istendi. Karma güç(UNAMID) Darfur’da şu an görev yapan 7.000 askerli Afrika Birliği barışı koruma gücünün (AMIS) yerini ‘’31 Aralık 2007 tarihinden geç olmamak kaydıyla’’ almış olacak. Karara göre, bölgeye gönderilecek karma barış gücü, BM Şartı’nın yedincibölümü uyarınca kendi personelini, insani yardım taşıyan grupları koruma, Darfur Barış Anlaşmasının uygulanmasını sağlama ve sivillere yönelik saldırıları ve tehditleri önleme amacıyla gerekirse güç kullanma dahilgerekli gördüğü tedbirleri alabilecek.

Kararda Darfur’da askerî bir çözümün geçerli olamayacağı vurgulanarak, Sudan hükümeti ve isyancı gruplar ateşkese ve Afrika Birliği-BM ara buluculuğunda barış görüşmelerine dâvet edildi.

Sudan Devlet Başkanı Ömer El-Beşir, BM-Afrika Birliği ve Sudan arasında uzun süren müzakerelerden sonra geçtiğimiz Haziran ayı sonunda karmabirliği kabul edeceğini BM’ye bildirmişti. BM verilerine göre Darfur’da 4 yıldır devam eden iç savaş yüzünden yaklaşık 300.000 kişi şiddet olaylarında öldü, 2 milyon kadarı yerlerinden oldu ve 4milyon kadarı da insanî yardım olmaksızın yaşayamayacak durumda.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

02.08.2007


 

Riyad, Bağdat’a elçilik açacak

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ortadoğu turu kapsamında gittiği Suudi Arabistan’dan, ABD Başkanı George Bush’un Ortadoğu barışı için tavsiye ettiği konferans fikrine destek aldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el Faysal, Rice’la yaptıkları görüşmeden sonra ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in de katıldığı basın toplantısında, “olumlu yanları çok olan bu girişimi memnuniyetle karşıladıklarını” söyledi. “Bakan Rice’dan katılım için dâvet aldığımızda, konferans düzenlendiğinde bunu tartışır ve katılımımızı kesinleştiririz” diyen Faysal, barış için uluslararası toplumda güçlü bir çaba olduğunu ve İsrail’in bu çabaya karşılık vermesi gerektiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Faysal ayrıca, 1990’dan beri Irak’ta elçiliği olmayan Suudi Arabistan’ın, Bağdat’ta büyükelçilik açılmasına karar verdiğini belirterek, “Irak hükümetini desteklemek için Bağdat’ta büyükelçiliğimizi nasıl açabileceğimiz konusunda çalışmak üzere bir heyet göndermeye karar verdik” dedi. Faysal, büyükelçiliğin açılma tarihinin gizli olduğunu kaydetti.

Faysal, güvenlik ve terörizmle mücadele konusunda Irak’la daha sıkı işbirliği içinde olma umutlarını, Rice’a ilettiklerini söyledi. Irak hükümetiyle zaten iyi ilişkileri olduğunu belirten Faysal, Asya Kupası final maçına gönderme yaparak, “Hatta iyi niyetimizin göstergesi olarak futbol takımlarının kazanmasına bile izin verdik” diye konuştu.

/ CİDDE

02.08.2007


 

Irak’ta sivil kayıplar arttı

Irak’ta Temmuz ayında sivil can kaybı, Hazirana oranla yüzde 33 arttı. Irak savunma ve sağlık bakanlıklarının verilerine göre, geçen ay en az 1652 sivil şiddet olaylarında hayatını kaybetti. Haziranda 1241 sivil ölmüştü.

Polisin verdiği kayıp ise yüzde 24 azaldı. Haziranda 191 kayıp veren polis, geçen ay 144 kayıp verdi. Temmuzda öldürülen asker sayısı ise Hazirandaki kaybın iki katından fazla oldu; Haziranda 31 asker hayatını kaybederken bu sayı temmuzda 79’a yükseldi.

Temmuzda yaralanan sivillerin sayısı da 1691 olarak tesBit edildi. Bu sayı haziranda 1561 idi. Irak istatistiklerine göre, Temmuzda 425 “isyancı” öldürüldü. Haziranda öldürülen direnişcilerin sayısı ise 417 idi.

Bu arada, Irak’ın başkenti Bağdat’ta, bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında, ilk bilgilere göre 15 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Irak polisi, intihar saldırısının Bağdat’ın merkezinde bulunan ve çoğunlukla Şiilerin yaşadığı Kerrada mahallesindeki El Hurriye meydanında düzenlendiğini söyledi. Bomba yüklü aracın, yerel saatle 10.15’te infilak ettiği, saldırıda en az 5 aracın da yandığı kaydedildi.

/ BAĞDAT

02.08.2007


 

Moskova Abbas’dan sonra Hamas’ı da ağırlayacak

Rusya’nın Hamas’ı Moskova’ya davet ettiği bildirildi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Rusya’ya yaptığı ziyaretin ardından, Hamaslı milletvekili Halel el Haya, Rus hükümetinin, sürgündeki liderleri Halid Meşal başkanlığındaki bir heyete resmi davette bulunduğunu söyledi.

Ziyaretin ne zaman yapılacağı konusunda tarih vermeyen El Haya, “önümüzdeki günlerde” demekle yetindi.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Hamas yetkililerinin ziyareti konusunda bilgileri bulunmadığını söylediler.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ziyareti sırasında Abbas’a destek çıkarak, “kendisinin Filistin halkının meşru lideri olduğunu” söylemişti.

Hamas’ın Gazze’de kontrolü ele geçirmesinden sonra uluslar arası toplum Abbas’a destek vermişti.

/ GAZZE

02.08.2007


 

Negroponte’ye göre acil çekilme felâket olur

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte, Irak’tan alelacele çekilmenin “çok kötü” sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Filipinlerde bir TV kanalına demeç veren Negroponte, “Irak’taki askeri varlığımız, büyük bir yardım anlamı taşıyor ve o ülkede istikrar sağlayıcı rol oynuyor” dedi. Bakan yardımcısı, “Bu yüzdendir ki, vakitsiz şekilde alelacele çekilirsek çok kötü sonuçlar ortaya çıkabilir” diye konuştu.

/ MANİLA

02.08.2007


 

3 Amerikan askeri öldürüldü

Irak’ta düzenlenen saldırıda 3 Amerikan askeri öldü.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Bağdat’ın doğusunda devriye gezen askerleri hedef alan bombalı saldırıda 6 askerin de yaralandığı kaydedildi. Ölen askerlerin kimlikleriyle ilgili açıklama yapılmadı.

/ BAĞDAT

02.08.2007


 

Esat, Golan’ın tamamını istedi

Suriye lideri Beşşar Esat, Golan tepelerinin tamamını İsrail’den geri alacaklarını söyledi.

Silahlı kuvvetlerin 62. kuruluş yıldönümünde konuşan Esat, “Barış arzumuz, haklarımızdan vazgeçtiğimiz anlamına gelmez” dedi. İsrail’in 1967 yılından beri Golan’ı işgal altında tuttuğunu hatırlatan Suriye lideri, “İşgal topraklarını kurtarmak mübarek bir vazife ve aynı zamanda uluslararası yasaların bize tanıdığı bir hak” diye konuştu. Baskı ve tehdide boyun eğmeyeceklerini söyleyen Esat, “Suriye bugün dünden daha güçlü” ifadesini kullandı. Esat, “uluslararası kararlara ve toprak karşılığı sulh kuralına uygun olarak kalıcı ve adil barış istediklerini” söyledi.

/ ŞAM

02.08.2007


 

İsviçre’de, Müslümanlar için araştırma

İsviçre’de yaşayan Müslüman topluluğun ihtiyaçlarının ideolojik yaklaşımlar sebebiyle doğru anlaşılamadığı kanaatine varan Zürih kantonu Müslümanların din özgürlüğü ile ilgili haklarını ve bu hakların sınırlarının tam olarak anlaşılması için araştırma başlatıyor.

İsviçre’nin Zürih kantonu, Müslümanların dinlerini özgürce yaşayabilmeleri etrafında dönen tartışmaların nesnel hale gelmesi için kolları sıvadı. Kanton yönetimi tartışmalı ‘minare inisiyatifi’nin konuşulduğu İsviçre’de siyasi tartışmaların yansız sürdürülmesi amacıyla Zürih Üniversitesi’ni somut bilgiler toplaması için görevlendirdi. Siyasal Bilimler Enstitüsü’nden Thomas Widmer’e verilen görevle, Müslümanların ihtiyacının giderilmesi için verilen hizmetlerin ne derece uygun ve adil olduğunu ortaya çıkarmak hedefleniyor.

/ ZÜRİH

02.08.2007


 

Phoenix Mars’ta buz inceleyecek

NASA’nın Mars’a göndereceği uzay aracı Pheonix, Kızıl Gezegen’in buz tabakasıyla kaplı kutup bölgesini ilk kez inceleyecek.

NASA’nın Mars’ta su arayış stratejisi son yıllarda sıra dışı keşifler yapmasını sağlarken, Phoenix, ilk kez Mars toprağında buz biçimindeki suya dokunarak ve analiz ederek Mars keşif stratejisini tamamlamayı amaçlıyor.

Sıvı haldeki suyun, toprağın kimyasını ve mineral yapısını nasıl değiştirdiğini ölçerek Kızıl Gezegen’in kuzey kutbundaki buzun tarihini inceleyecek Phoenix aracı, ayrıca Mars kutup çevresinin ilkel mikroplar için uygun bir hayat alanı olup olmadığını görme imkanı sağlayacak.

/ WASHINGTON

02.08.2007


 

Hollywood’u güvercinler bastı

ABD’nin dünya sinemasının kalbi olan Hollywood şehri sakinleri, bu günlerde aşırı artan güvercin nüfusuyla mücadele için çözüm arıyor.

Mücadele yöntemlerinin “insancıl” olduğunu savunan Hollywood sakinleri, güvercinlerin tünediği damlara atılacak yemlere yumurta gelişimini engelleyen bir tür ilâç katacak. Hollywood çevresindeki evlerin damlarında yaklaşık 5 bin güvercin yaşadığı tahmin ediliyor. Güvercin nüfusunun patlamasında, güvercinleri yemle besleyen bazı bölge sakinleri sorumlu tutuluyor.

/ CALİFORNİA

02.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri