Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Piyasalarda global satış paniği

Dünya piyasaları, ABD mortgage piyasasının çökeceği endişesiyle sarsılıyor. Geçen hafta, iki günde 2.1 trilyon dolar kaybeden Asya ve Avrupa borsaları, dün de yüzde 3 düştü.

Dünyadaki küresel satış dalgasından İMKB de etkilendi. İMKB Bileşik Endeksi ilk seansta yüzde 4.21 oranında düşüşle 50 bin 601 puandan kapandı. 2. seansta toparlanan borsa, 374,05 puan artış gösterdi. 1.32 YTL seviyele-rine kadar çıkan dolar da tekrar 1.300'ün altına indi.

CNN Türk ‘ün haberine göre son sekiz aydır dünya piyasalarını tedirgin eden ABD mortgage piyasasındaki kriz derinleşiyor. American Home Mortgage Investment iflasın eşiğinde olduğunu açıkladı.

New York borsasındaki şirketin varlıklarını tasfiyesine ve Avusturalya’nın en büyük aracı kurumunun, iki fonundaki kayıplarına ilişkin açıklamaları hem ABD, hem de Asya borsalarında sert satışlara neden oldu.

New York borsası yüzde 1.1, Nasdaq yüzde 1.43 değer kaybetti. Tokyo borsası yüzde 1.64, diğer Asya borsaları yüzde 3.36 oranında düştü.

Avrupa borsaları açılışta yüzde 2 değer kaybetti. Avrupa’nın en büyük borsası Londra’da değer kaybı yüzde 2.5’e ulaştı. Paris ve Frankfurt borsalarındaki düşüş yüzde 3’e yaklaştı. Türkiye’yi de etkisine alan satış dalgası borsanın ilk seansta yüzde 4.21 değer kaybetmesine neden oldu. Önceki akşam 1.27 seviyesinden kapanan dolar kuru 1.3140 seviyelerine tırmandı.

/ İSTANBUL

02.08.2007


 

Memurun zam pazarlığı başlıyor

Memur sendikaları, 1 milyon 600 binin üzerinde memurun merakla beklediği toplu görüşmeler için 15 Ağustosta hükümetle masaya oturacak.

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası uyarınca, her hizmet kolunda en fazla üyesi bulunan sendikanın katıldığı toplu görüşmelerde, Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk Tarım Orman-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Haber-Sen, Türk İmar-Sen, Türk Eğitim-Sen; Memur-Sen’e bağlı Diyanet-Sen ve Bem-Bir-Sen ile KESK’e bağlı Kültür Sanat-Sen memurları temsil edecek.

En fazla üyeye sahip konfederasyon olması dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, KESK ve Memur-Sen temsilcileri de hazır bulunacak. Toplu görüşmeleri, hükümet adına Kamu İşveren Kurulu yürütecek. Kamu İşveren Kurulu; Devlet Bakanı, Başbakanlık Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü ile kamu işveren sendikası temsilcilerinden oluşacak.

/ ANKARA

02.08.2007


 

İhracaat 100 milyar dolar sınırında

Türkiye’nin ihracatı, temmuz ayında yıllık yüzde 22,89 oranında artarak 97 milyar 289 milyon 545 bin dolara ulaştı.

Yılın 7 ayında ise ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,64 artarak 58 milyar 254 milyon 262 bin dolar olurken, Temmuz ayında ihracat yüzde 28,21’lik artışla 8 milyar 868 milyon 476 bin doları buldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, yılın yedinci ayında geçen yılın aynı dönemine göre en fazla ihracat artışı olan sektörler arasında yüzde 47,76’lık artış ile taşıt araçları ve yan sanayi, yüzde 55,70 ile makine ve aksamları, yüzde 59,26 ile halı, yüzde 44,79 ile kuru meyve ve mamulleri, yüzde 41,26’lık artışla meyve sebze mamulleri dikkat çekti.

Geçen ay Türkiye ihracatında ilk 10 ülke ise Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, Fransa, İspanya, Rusya, Irak, Hollanda ve Romanya olarak sıralandı.

/ İSTANBUL

02.08.2007


 

Elektrik kesintisi gündemde yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, şu anda elektrik üretiminin tüketimi karşılayacak düzeyde olduğunu belirterek, kesintinin söz konusu olmadığını söyledi.

Bakan Güler, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, gerek Türkiye Elektrik Üretim AŞ, gerekse Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin yoğun bir şekilde çaba gösterdiğini belirterek, ‘’Şu anda üretimimiz yeterli miktardadır. Tüketimi karşılayacak üretim gücümüz var’’ dedi.Bakan Güler, bazı bölgelerde aşırı sıcaklardan kaynaklanan aşırı tüketim nedeniyle bölgesel voltaj düşüklükleri olabildiğini belirterek, ancak elektrik kesintisine gitmeyeceklerini açıkladı.

/ ANKARA

02.08.2007


 

Enerjide yeni kaynak arayışı

Tasarrufun büyük önem kazandığı günümüzde, rüzgar türbini, güneş paneli, güneş kolektörü ve ısı geri kazanım sistemleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını esas alan yatırımlar yaygınlaşıyor.

İstanbul’da faaliyet gösteren Taru Enerji ve Tasarruf Sistemleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ortağı Hülya Beltan, yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerji kaynakları, tasarruf bilinci ve doğal malzeme kullanımı birleştirilerek, insanlara yüksek hayat kalitesi sunulabileceğini söyledi.

Firmalarının 2006’da, elektrik, aydınlatma, ısı, su gibi dört ana başlıkta, konut ve endüstrideki ihtiyaçları karşılamak için kurulduğunu ifade eden Beltan, Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanmasına destek olmayı amaçladıklarını belirtti.

/ GAZİANTEP

02.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri