Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

AİHM’den ceza yağdı

Dünkü Milliyet’in haberine göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Sabri Diri tarafından açılan davada Türkiye’nin davacıya işkence uyguladığına karar verdi. Ankara, yasadışı örgüt üyesi olması sebebiyle bulunduğu cezaevinde falaka uygulanmasından dolayı Diri’ye, mahkeme masrafları da dahil olmak üzere 17 bin 500 euro tazminat ödeyecek.

F tipi cezaevi uygulamasını protesto etmek amacıyla 2000’de yatırıldığı Ümraniye E Tipi Cezaevi’nde açlık grevi eylemine katılan ve düzenlenen operasyonda şiddete maruz kaldığı iddia edilen Diri, daha sonra sırasıyla Kocaeli Kandıra F Tipi ve Tekirdağ F Tipi cezaevlerine nakledildi. Ümraniye Cezaevi’nde şiddete maruz kaldığını bildirmesine ve vücudunda çok sayıda yara izine rastlanmasına karşın falaka uygulaması doktor raporlarında yer almadı. AİHM tarafından yaptırılan incelemede ise Diri’de, falakaya yatırılması sonucunda oluşan sorunlar tesbit edildi.

AİHM, Diri’nin davasıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede hem falaka uygulaması, hem de etkili soruşturma yapılmaması sebebiyle Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) işkence ve kötü muameleyi yasaklayan 3. maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

AİHM, PKK üyesi olmak suçlamasıyla gözaltına alınan Halit Aşan’ın 12 kişi adına açtığı davada da Türkiye’yi toplam 130 bin 200 euro tazminata mahkûm etti. Mahkeme, mülkiyet hakkı, ifade özgürlüğü ve adil yargılanmayla ilgili olarak 4 ayrı davada Türkiye’nin toplam 81 bin 500 euro tutarında ödeme yapmasını karara bağladı.

/ BRÜKSEL

02.08.2007


 

ATATÜRKÇÜLÜK EKSİK KALMIŞ

AKP’den milletvekili seçilen Zafer Üskül’ün “Kemalizm anayasadan çıkarılsın” teklifine destek yağarken, Millî Eğitim Bakanlığı, ders kitaplarındaki Atatürkçülüğü arttırmaya hazırlanıyor. Ders programlarında Atatürkçülük konularının yüzde 40 oranında “eksik yansıtıldığı” itirazları üzerine, Talim Terbiye Kurulu, eksiklikleri tek tek belirledi. Sabah’ın haberine göre, “Atatürkçülük konularında tespit edilen eksiklikler”den bazıları şöyle:

Hayat Bilgis:

“Atatürk’ün ölüm günü verilmiş, ölüm tarihi verilmemiş.”

Sosyal bilgiler:

“Atatürk’ün düşünce sistemini oluştururken dünyadaki ve ülkedeki olaylardan etki-lendiğini açıklama hedefi eksik.”

Türkçe:

“Atatürk’ün iyi kalpliliği ile ilgili hedef ve davranışlar ve çocuk sevgisini vurgulayan parçalar kitaplarda eksik.”

Matematik:

“Atatürk’ün ölçülerle ilgili yeniliklerin tarihlerini içeren problemleri çözebilme konusu eksik. Konu bütünlüğü yok.”

Fen ve teknoloji:

“Bilimin hayatımızdaki yeri ve önemi yeterince açıklanmamış.”

02.08.2007


 

Çete dâvâlarına Adlî Tatil yok

Adlî ve idarî yargıda 36 gün sürecek Adlî Tatil başladı. Ankara Adliyesi, geçtiğimiz adli yıl içinde yine önemli yargılamalara sahne oldu ve kamuoyunun yakından izlediği bazı davalar karara bağlandı.

Yapılan derlemelere göre, Ankara Adalet Sarayı’ndaki değişik mahkemelerde görülen birçok dava karara bağlandı. Bu arada, adli tatil kapsamında bulunmayan terör ve organize suçlarda yargılama yapmakla yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, adli tatil süresinde önemli yargılamalara devam edecek.

Danıştay 2. Daire üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili saldırının faili olarak tutuklu bulunan avukat A.A. ve diğer 8 sanığın, ‘’Anayasal düzeni cebren ortadan kaldırmaya teşebbüs’’ suçundan yargılanmalarına Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediliyor.

Kamuoyunda ‘’Sauna Çetesi’’ olarak bilinen 18 sanığın yargılanmasına Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.

Kamuoyunda ‘’Atabeyler Grubu’’ olarak bilinen gruba yönelik yürütülen soruşturma sonunda haklarında dava açılan 2 emniyet müdürü, 2 subay ve 2 astsubayın da aralarında bulunduğu 10 kişinin yargılanmasına devam ediliyor.

/ ANKARA

02.08.2007


 

Merkez sağda sağduyu çağrısı

22 Temmuz seçimlerinde barajı geçemeyen DP’de sağduyu çağrıları artıyor. Demokratlar Platformu adı ile imzasız bildiri yayınlayan bir grup, merkez sağdaki birleşme sürecinin hayata geçirilmesini, parti genel başkanlığı için çeşitli isimler üzerinde yapılan spekülasyonların tabanda rahatsızlık meydana getirdiğine dikkat çekti.

Bildiride halkın, “Milli ve manevi değerlerimize bağlı, üzerinde ‘su lekesi kadar bile’ şaibe bulunmayan, çağı okuyan, halkın ve cumhuriyetin değerleriyle barışık, dil bilen, genç, dinamik, sempatik bir genel başkan” istediği ifade edildi.

“ZEMİN HAREKETİ”

Çok partili demokratik hayatın efsaneleşmiş siyasi hareketi olan Demokrat Parti’yi kendi kökleri, temelleri, felsefesi ve ilkeleri üzerinden yeniden inşa ve ihya etme çalışmalarına katkıda bulunmak üzere “Demokratlar Platformu” adı altında bir “zemin hareketi”nin oluşturulduğunun açıklandığı bildiride, hareketin öncelikli hedefinin, Doğru Yol Partisi ile Anavatan Partisi arasında yarım kalan birleşme sürecinin bir an önce hayata geçirilmesini sağlamak ve “merkez sağ” oluşumunu güçlü bir siyasi alternatif olarak ortaya çıkarmak olduğuna yer verildi.

Hareketin, birlikteliğin her iki parti arasında başlatılmış olan görüşme ve niyet beyanları çerçevesinde adil, kalıcı ve reel siyasetin gerekleriyle uyuşan bir anlayışla gerçekleştirilmesinden yana olduğunun açıklandığı bildiride, birleşme için şu öneride bulunuldu:

“Merkez sağ siyasi hareketin saygın isimlerinden birisinin hakemliğinde ve geçici başkanlığında: 1-Üye kayıtlarının tamamen yenilenmesi, 2-Her iki partinin teşkilatlarını kaynaştıracak şekilde il, ilçe ve belde kongrelerinin yapılması, 3-Parti üst yönetiminin ve genel başkanın, bu kongrelerden seçilecek delegeler tarafından belirlenmesi.”

Bildiride, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın istifasından sonra parti genel başkanlığı için çeşitli isimler üzerinde yapılan spekülasyonların tabanda rahatsızlık meydana getirdiğine dikkat çekilerek, “Denenmişi yeniden deneme veya bu harekete yabancı isimlerden medet umma heves ve girişimlerini şiddetle reddediyoruz” görüşlerine yer verildi.

HALKIN DEĞERLERİYLE BARIŞIK LİDER

Bildiride verilen mesajlar şöyle: “Halkımızın arzuladığı lider profil ve parti yönetimi şöyledir: Milli ve manevi değerlerimize bağlı, üzerinde “su lekesi kadar bile” şaibe bulunmayan, çağı okuyan, halkın ve cumhuriyetin değerleriyle barışık, dil bilen, genç, dinamik, sempatik bir genel başkan.

“Ve bu genel başkanın etrafında üçte biri parti büyüklerinden, üçte biri gençlerden, üçte biri kadınlardan oluşan Genel İdare Kurulu.

“Her iki partinin genel başkanlarından, parti büyüklerinden oluşacak, aynı zamanda ‘Parti Ombudsmanlığı’ (hakemlik) görevini de üstlenecek olan (uyarıcı ve yol gösterici mahiyette) Yüksek İstişare Organı.”

Bildirinin sonunda, “Yiğit düştüğü yerden kalkar. Bizi izlemeye devam edin” cümleleri yer aldı.

Kemal BENEK / ANKARA

02.08.2007


 

Kızanım da var, sevenim de

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, “Beni tanıyanlar, izleyenler bilirler, düşüncelerimi açıkça söyledim. Kızanım da çok, sevenim de çok oldu’’ dedi.

Çeşitli değerlendirmelerde bulunan Orgeneral Özkök, Irak’ın kuzeyi konusunda Türkiye’nin politikasının belli olduğunu, hep o politikanın yürütüldüğünü belirtti.

Politikaların her zaman elden geçirilmesi gerektiğini, politikaların uyum meselesi olduğunu ifade eden Özkök, ‘’Benim politikam budur, ben böyle gideceğim’’ deyip, katı politikalarla bir yere varılamayacağını söyledi.

Ülkelerin kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini belirten Özkök, sözlerini şöyle sürdürdü:’’Milli gücün unsurlarından ekonomik güç en başta gelen unsurdur.

Ekonomik gücünüz, güçlü ve sağlam olursa, o size hem politik güç sağlar, politik gücünüz sağlam olduğu zaman da egemen bir güç olursunuz. Bazen çeşitli görüşler oluyor. O zamanki rüzgarlara göre esiyor. Bazen de herkes çok rahat konuşamıyor. Beni tanıyanlar, izleyenler bilirler, düşüncelerimi açıkça söyledim. Kızanım da çok, sevenim de çok oldu. Meselelere bütün boyutlarıyla bakmayı kendime hep şiar edinmişimdir. Yani, sadece bir yöne bakmak, heyecana kapılmak uygun değildir. Bir akademik konuşmamda onu söyledim, lider, herkesin sağa baktığı zaman sola bakabilen insandır.’’

/ İZMİR

02.08.2007


 

Medya demokrasi sınavından geçiyor

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Nazmi Bilgin, ‘’Ciddi bir demokrasi sınavından geçtiğimiz şu dönemde, medya üzerine düşen görevleri korkmadan yerine getirmeye çalışmalıdır’’ dedi.

Bilgin, TGF’nin 10. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türk halkının siyasi ve ekonomik alanda istikrar istediğine dikkati çekerek, siyasi partilerin hemen her konuda uzlaşı içinde olması gerektiğini ifade etti.

Genel seçim sonuçlarının, TBMM’ye giren ya da giremeyen siyasi partileri tarihi sorumluluğu paylaşmaya ve partileri uzlaşıya zorladığına dikkati çeken Bilgin, iç ve dış kaynaklı Türkiye’nin üzerinde oynanmak istenen oyunlar ile bölücü terörist saldırılara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Medya ve iletişimin bu yüzyılın yükselen değerleri arasında olduğunu ifade eden Bilgin, şunları kaydetti: ‘’İşte bu noktada, dünya basınının sorumluluğu ve omuzlarındaki yük, geçmiş yüzyıllara göre çok daha fazladır. 10 yıl önce ‘Tek yürek, tek yumruk’ sloganıyla yola çıkan federasyon, bir sivil toplum örgütü olarak, örgütlü mücadelesinin sorumluluğunu bilerek hareket etmektedir. Ciddi bir demokrasi sınavından geçtiğimiz şu dönemde, medya üzerine düşen görevleri korkmadan yerine getirmeye çalışmalıdır. Elbette, basının da hataları olmuştur, olmaktadır. Yalnız bir gerçeği göz ardı etmemek gerekir. Hiçbir kurum veya kuruluş, kendisini basın kadar acımasızca eleştirmemiş ve teşhir etmemiştir. Biz inanıyoruz ki ‘basında etik sorunu’ ancak ve ancak basının kendi otokontrol mekanizmasını çalıştırmasıyla mümkün olacaktır.’’

/ ANKARA

02.08.2007


 

Sezer, Baykal ve Bahçeli ile görüştü

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in dün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüştü. Çankaya Köşkü’ndeki basına kapalı görüşme, yaklaşık yarım saat sürdü. Baykal, Çankaya Köşkü’nden ayrılırken açıklama yapmayacağını söyledi.

Sezer, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi de kabul etti.

Bahçeli, Sezer’in CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşmesi sürerken saat 11.20’de Çankaya Köşkü’ne giriş yaptı. Bahçeli de köşkten ayrılırken bir açıklama yapmadı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden önceki gün yapılan açıklamada, Sezer’in seçim sonuçları nedeniyle, kutlamak için Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşeceği belirtilmişti.

/ ANKARA

02.08.2007


 

Personel reformu şart

Maliye Bakanlığınca hazırlanan ‘’2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu’’na göre, enflasyondaki düşüş eğilimi önümüzdeki aylarda da sürecek. Bu yılın Ocak-Haziran döneminde bütçe gerçekleşmelerinin irdelendiği ve yılın 2. yarısına ilişkin öngörülerin yer aldığı Raporda, dünya ve Türkiye ekonomisindeki makro ekonomik gelişmeler ele alındı.

Raporun ‘’2007 Yılı Kamu Maliyesi Hedef ve Öncelikler’’ bölümünde de, 2007-2009 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plana atıfta bulunularak, bu dönemde büyüme ve istihdam politikalarını destekleyen, kayıt dışı ekonomiyi azaltan, etkin ve basit vergilendirme sistemini hedef alan bir vergi politikası öngörüldüğüne dikkat çekildi.

Gider Politikaları çerçevesinde de, mali disiplin, kaynak tahsisinde etkinlik ve tahsis edilen kaynakların iyi yönetimi esasına titizlikle uyulacağı ifade edildi. Bu hedefler doğrultusundaki bazı işlemler de Raporda şöyle sıralandı:

*Kamu kesiminde ücret ve aylıklar, ekonomik konjonktür ve fiyat istikrarı göz önünde bulundurularak belirlenecek.

*Ücret sisteminin sadeleştirilmesi, kamu personelinin mali ve özlük haklarına ilişkin dengesizlik ve adaletsizliklerin giderilmesi, performansa dayalı ücret sistemine geçilmesi ve mevcut statü sayısının azaltılması ilkelerini esas alacak kapsamlı bir personel reformunun 2009 başından itibaren hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.

/ ANKARA

02.08.2007


 

TCDD Suriye’de fabrika kuracak

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Suriye Demiryolları ile Halep’te yolcu ve yük vagonları ile lokomotif üretmek üzere bir fabrika kuracak.

TCDD Genel Müdürlüğü yetkililerinden verilen bilgiye göre, iki ülke demiryolu idarelerinin 2004 yılında vardıkları mutabakat çerçevesinde işbirliği protokolü imzalandı.

Demiryolu altyapısının yanı sıra kullanılan yük ve yolcu vagonlarını revize etmeyi hedefleyen Suriye Demiryolları, TCDD’nin bu konularda desteğini istedi. Daha sonra iki ülke demiryolu idarelerinin iştirakiyle bir şirket kurulması karara bağlandı. TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri, gelecek hafta Suriye’ye yapacakları ziyarette şirketin kuruluşu konusunda bazı küçük pürüzleri gidermek üzere masaya oturacak.

/ ANKARA

02.08.2007


 

Danıştay PETKİM dâvâsında ara kararı verdi

Danıştay 13. Dairesi, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan (ÖİB), PETKİM’in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin satış yöntemiyle özelleştirilmesinde ve bu satışın blok satış yoluyla gerçekleştirilmesinde hangi nedenlerle hareket edildiğine ve bu işlemin tesisinde hangi ölçütlerin esas alındığına ilişkin tüm bilgi ve belgeleri istedi.

Alınan bilgiye göre, Daire, Petrol-İş Sendikası’nın, PETKİM Petrokimya A.Ş’nin yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin satış yöntemi ile özelleştirilmesine, satışın blok satış yoluyla gerçekleştirilmesine ilişkin alınan Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı davada, ara karar verdi. Ara kararda, davalı ÖİB’den, davayla ilgili tüm bilgi ve belgeleri içeren işlem dosyasının savunmayla birlikte gönderilmesi istenmesine karşın, davalı idarece 13 Haziran 2007’de Danıştay’a gönderilen belgeler içinde bu bilgi ve belgeleri içeren işlem dosyasının eksik olduğu belirtildi. Daire’nin ara kararında, uyuşmazlığın çözümünde gerekli görüldüğünden, PETKİM A.Ş’nin Ana Sözleşmesinin yanı sıra PETKİM’in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin satış yöntemiyle özelleştirilmesinde ve bu satışın blok satış yoluyla gerçekleştirilmesinde idarece hangi nedenlerle hareket edildiğine ve bu işlemin tesisinde hangi ölçütlerin esas alındığına ilişkin tüm bilgi ve belgelerin davalı idareden istenilmesine karar verildi.

/ ANKARA

02.08.2007


 

YAŞ toplandı

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda toplandı.

Başbakan Erdoğan, karargaha gelişinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından karşılandı. YAŞ’ın Ağustos ayı olağan toplantısı, Çakmak Salonu’nda saat 09.55’te başladı.

Toplantıya, Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kuvvet Komutanları ve diğer ilgililer katılıyor. Toplantıda, şura ile ilgili diğer generaller de yer alıyor. YAŞ toplantısında, terfi sırasında bulunan albay, general ve amirallerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alınacak. Disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılacak personelin durumları da toplantıda değerlendirilecek.

Şurada, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni ilgilendiren diğer konular da görüşülecek. Şura çalışmaları, 3 Ağustos Cuma günü tamamlanacak. YAŞ’ın Ağustos ayı olağan toplantısı, 4 Ağustos Cumartesi günü kararların açıklanmasıyla sona erecek. Toplantı öncesinde, basın mensuplarının iki ayrı grup halinde kısa süreli görüntü almalarına izin verildi.

/ ANKARA

02.08.2007


 

Erdoğan, vekillerle biraraya gelecek

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3 Ağustos Cuma günü AKP milletvekilleriyle bir araya gelecek.

AKP Genel Merkezindeki toplantının Cuma günü öğleden sonra yapılacağı öğrenildi. Toplantıda, Başbakan Erdoğan’ın, milletvekillerinden beklentilerini anlatması ve yeni yasama dönemiyle ilgili çalışmaların ele alınması bekleniyor.

/ ANKARA

02.08.2007


 

CHP’li Selvi: Maceralara tahammülümüz yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, Türkiye’nin de CHP’nin de maceralara tahammülü olmadığını ifade etti.

Selvi, yaptığı yazılı açıklamada, 22 Temmuz milletvekili genel seçimlerinin sonuçlarının herkeste hayret ve şaşkınlık meydana getirdiğini ileri sürdü.

‘’Kamuoyunun seçim sonuçlarının şaşkınlığını yaşadığı bir süreçte bazı fırsatçıların medya karşısına çıkarak sonuçlardan CHP ve Genel Başkanı Deniz Baykal’ı sorumlu tutmaya kalkmalarının üzüntü erici olduğunu’’ savunan Selvi, CHP’nin önüne çıkarılan bu zorluklarla mücadele edebilmenin büyük bir özveri, deneyim ve sorumluluk gerektirdiğini ifade etti.

Bu seçimlerin sonuçlarının herkeste büyük hayret meydana getirdiğini ve bu nedenle ciddi olarak incelenmesi ve araştırılması gerektiğini kaydeden Selvi, ‘’Bazı çevrelerin oyununa gelinmemelidir. Ülkemizin, demokrasimizin, CHP’ye daha fazla ihtiyacı olacağı çok açıktır. Türkiye’nin de CHP’nin de maceralara tahammülü yoktur. CHP’nin sorunlarını CHP örgütü çözecek güçtedir’’ dedi.

/ ANKARA

02.08.2007


 

Telekom: Ankara’da elektromanyetik kirlilik yok

Telekomünikasyon Kurumu, Ankara’nın hiçbir bölgesinde, GSM baz istasyonlarından kaynaklanan ve limit değerlerini aşan bir elektromanyetik kirliliğin mevcut olmadığını açıkladı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklamada bulunan Telekomünikasyon Kurumu, Ankara’da GSM baz istasyonları için 3 bin 309 adet geçici güvenlik sertifikası verildiğini ve bu istasyonlardan 2 bin 217’sinin faal olduğunu bildirdi. Telekom'un açıklamasında, “Ankara’nın hiçbir bölgesinde, GSM baz istasyonlarından kaynaklanan ve limit değerlerini aşan bir elektromanyetik kirlilik mevcut değildir” denildi.

/ ANKARA

02.08.2007


 

ÖNDER’den Yeni Asya’ya nezaket ziyareti

İmam Hatip Liseleri Mezun ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanı Yusuf Ziyaeddin Sula, gazetemize nezaket ziyaretinde bulundu. Genel Koordinatörümüz Yakup Erdoğan ile görüşen Yusuf Ziyaeddin Sula, İmam Hatip Liselerinin dertlerine yönelik duyarlı yayınlarından dolayı, gazetemize “teşekkür plâketi” verdi.

Sula, ÖNDER’in 22 Temmuz seçimleri öncesi gazetelere verdiği ilanla, başta yeni seçilecek milletvekilleri olmak üzere Anayasa Mahkemesi Başkanına, Genelkurmay Başkanına ve Milli Güvenlik Kurulu üyelerine, YÖK Başkanına ve yönetim kurulu üyelerine İHL’lerin taleplerini ilettiklerini hatırlatarak, “İlanda dikkat çektiğimiz gibi, eğitim sistemimizi altüst eden, eğitim haklarına aykırı bir şekilde uygulanan farklı katsayının acilen kaldırılmasın istiyoruz” dedi.

Temel insan haklarına aykırı bir şekilde uygulanan ve sosyal barışı zedeleyen kılık kıyafet yasağının tüm kamuda ve eğitim kurumlarında bir an önce sona erdirilmesini isteyen Sula, “Din eğitimi ve Kur’ân eğitiminde tüm yasaklayıcı kararlara son verilmesini; yetişkinlerin ve çocukların doğru din eğitimi ve Kur’ân eğitimi alabilmesi için düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Seçimin bittiğini ve bundan sonra isteklerinin takipçisi olacaklarını belirten Sula, Yeni Asya’nın imam hatip liseleri’nin mağduriyetini sürekli gündemde tuttuğunu ve çözüm teklifleri ürettiğini hatırlatarak, gazetemiz yöneticilerine teşekkür etti.

Genel Koordinatörümüz Yakup Erdoğan da, ÖNDER’in başarılı çalışmalarda bulunduğunu söyledi. Ziyarete; ÖNDER Genel Müdürü Sabri Otağ, Hanımlar Komisyonu Başkanı Yasemin Bilnur Erenci ve Basın Danışmanı Ahmet Ocaklı da katıldı.

/ İSTANBUL

02.08.2007


 

Bediüzzaman’ın talebesi Arslan, yoğun bakımda

Bediüzzaman Said Nursî’nin talebelerinden Muzaffer Arslan (80), kalp ve böbrek yetmezliği ön teşhisiyle hastaneye kaldırıldı. Uzun yıllar Risâle-i Nur neşriyat hizmetinde bulunan Muzaffer Arslan, Kahramanmaraş’ta hastanede tedavi altına alındı.

Arslan’ın, Kahramanmaraş Özel Mostaş Hastanesi’nde, bağırsak enfeksiyonu, sepsis ve böbrek-kalp yetmezliği ön teşhisleri ile yatırıldığı aktarıldı. Genel durumunun bozulması ve şuurunun kapanması üzerine Gaziantep Tıp Fakültesi Erişkin Yoğun-Bakım Ünitesi’ne sevk edilen Arslan’ın, hayatî tehlikesinin devam ettiği bildirildi. Muzaffer Arslan’ın yakınları, sevenlerinden duâ istedi.

02.08.2007


 

Raylı sistem 90 bin özel aracın trafiğe çıkmasını önlüyor

İstanbulluların ulaşımda kullandığı araçlara dair bir araştırma yaptırdıklarını belirten İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Süleyman Pektaş, “Raylı sistemler İstanbul’da günde yaklaşık 90.000 özel aracın trafiğe çıkmasını önlüyor” dedi.

İstanbul Ulaşım A.Ş. tarafından yaptırılan araştırma hakkında bilgi veren Pektaş, sözkonusu araştırmada % 3,75 hata payı ile 2966 kişilik bir örneklem grubuna sorulan “Bu yolculuğu özel aracınızla yapma imkânınız var mıydı?” sorusuna %48,46 oranında “evet” cevabı alındığını dile getiren Pektaş, “Yolcuların % 21.34’ü yolculuklarını özel araçlarıyla yapma imkanı olduğu halde raylı sistemleri tercih etmekte ve bu oran toplamda yaklaşık 154.000 yolcuya tekabül etmektedir” dedi.

Pektaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Ulaşım A.Ş. tarafından günde 720.000 yolcunun taşındığı raylı sistem hatlarının, günde 90.000 özel aracın trafiğe çıkmasını önlediğine dikkat çekti.

YENİ ASYA / İSTANBUL

02.08.2007


 

Kendimize yetecek suyumuz var

Türkiye’de bu yıl yaşanan su azlığının doğrudan kuraklığa bağlanarak su üzerinde oynanan oyunların gizlenmeye çalışıldığını iddia eden Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Diren, “Ülkemizin kendine yetecek kadar suyu vardır” dedi.

Su kaynaklarının özelleştirileceğine ilişkin haberler üzerine yazılı bir açıklamada bulunan Diren, üç yıl önce Meteoroloji Mühendisleri Odası olarak gelecekte su savaşlarının kağıt üzerinde yapılacağını söylediklerini belirterek, “İşte söylemlerimizin kanıtı; Stratejik öneme sahip en önemli varlıklarımızdan biri olan suyun kontrolünü yabancı şirketlere devretmekten bile çekinmiyoruz. Anlaşılan savaşlara gerek kalmayacak” dedi.

Bu yıl yaşanan su azlığının doğrudan kuraklığa bağlanarak su üzerinde oynanan oyunların gizlenmeye çalışıldığını savunan Diren, “Bölgeler arasında farklılıklar bulunmakla birlikte, ülkemizin kendine yetecek kadar suyu vardır” açıklamasında bulundu. Diren ayrıca, suyun etkin ve çevre ile uyumlu kullanılmasının; havza bazında planlama ve yönetimiyle mümkün olabileceğini kaydetti.

/ ANKARA

02.08.2007


 

Yüksek tansiyon hastalarına tavsiyeler

Aşırı sıcakların geri gelmesi, hipertansiyon hastalarının sağlığını olumsuz etkiliyor.

Hipertansiyon, kan basıncının sağlık açısından sakıncalı olan değerlere yükselmesiyle ortaya çıkıyor. Acıbadem Bursa Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cem Heper, hipertansiyonda, kan damarlarının kan basıncını ayarlama görevini yapamadığını belirterek, ısı artışlarına karşı hastaların sık sık duş almasını tavsiye etti.

Hipertansiyon ısı ayar mekanizmalarının çalışmasını bozan en önemli dolaşım sistemi hastalıklarından biri. Bu sebeple ısı artışına bağlı olan sorunlar, hipertansiyonlularda çok daha sık görülüyor. Dr. Cem Heper, hipertansiyon hastalarının her hangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmadan önce, kendi vücut özellikleri ve kullandığı ilaçların etki mekanizmaları ile ilgili gerekli bilgileri doktorlarından öğrenmeleri gerektiğini belirtti.

GÜNEŞ GİDİNCE EGZERSİZ YAPIN

Hipertansiyon hastalarının aşırı sıcaklarda alması gereken tedbirleri anlatan Dr. Cem Heper, bunları şöyle sıraladı:

* Terlemeyi önlemeyen hafif ve pamuklu giysiler giyin.

* Bol sıvı almaya özen gösterin.

* Özellikle öğle saatlerinde açık havada güneş altında kalmamaya çalışın.

* İlaçlarınızı düzenli kullanın.

* Akşam veya sabah serinliğinde düzenli egzersizlerinize devam edin.

* Sık sık duş almaya özen gösterin.

02.08.2007


 

Doğum yapacaklara sıcak hava uyarısı

Yaz ayları, hamileliğinin sekizinci ve dokuzuncu aylarına gelmiş anneler için çeşitli zorlukları da beraberinde getiriyor.

Özellikle de hamilelik için hekimlerin tavsiye ettiği sağlıklı kilonun üzerindeki anne adayları sıcaklar, vücutlarında oluşan ödem, bebeğin sebep olduğu basınç sebebiyle otururken, yürürken ve uyurken sorun yaşıyor. Uzmanlar, bu mevsimlerde doğum yapacak ve hamile kadınların çok daha dikkatli olmasını istiyor.

Yaz mevsiminde artan hava sıcaklığı, yüksek nem oranı en çok bebeğin doğumu için artık haftaları, günleri sayan anneleri zorluyor. Karındaki artan basınç mide ve barsaklara baskı yapıyor, akciğer ve kalbi zorluyor. Hamilelik ilerledikçe, anne adaylarının solunum ve dolaşımında sıkıntı oluyor. Sık ve zor nefes almak hamileleri çok zorluyor. Karın içindeki basınç artışı ile akciğerlerin kapasitesi azalıyor, adeta hava açlığı çekiliyor. Kalpte çarpıntılar, ani tansiyon düşmeleri oluyor. Gebelikte kalp dolaşım sisteminde de dolaşan kan miktarının artmasına bağlı olarak, kalbin yükü artıyor, hasta da bunu çarpıntı şeklinde ifade ediyor.

Hamilelik ilerledikçe bebeğin sebep olduğu basınçtan dolayı bacaklardan kalbe dönen kanın yavaşlamasına bağlı olarak bacaklarda ödem ortaya çıkıyor. Sıcak damarların genişlemesine ve geçirgenliğinin artmasına sebep olup ödemi artırıyor. Bacaklardan kalbe dönen kan azaldıkça, kalbin vücuda ve beyne pompaladığı kan da azalarak tansiyon düşmelerine ve bayılmalara yol açıyor. Anne adayında anemi (kansızlık) varsa, bacaklarda varis oluştuysa bu şikayetler daha belirgin oluyor.

Sıcakla birlikte terleme, su kaybı ve damarların genişlemesinin tansiyon düşmelerine, beyin dolaşımının bozularak bayılmalara sebep olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Yıldız Tunçay, bazı küçük tedbirler alarak bu sıkıntıları hafifletmenin mümkün olduğunu belirtiyor.

/ KOCAELİ

02.08.2007


 

Kalp krizi sıcaklarla yakından bağlantılı

Sıcaklığın ve nem oranının artması ile güneş ışınlarının direkt gelmesi, özellikle kalp-damar, astım ve tansiyon hastası olanlar için büyük tehlike oluşturuyor.

Artan hava sıcaklarının su kaybı yüzünden kan akışında aksaklığa sebep olduğunu, bunun da kalp sağlığını tehdit ettiğini belirten uzmanlar, “Sıcaklarda ani kalp krizini önlemek için bol bol sıvı tüketmek gerekiyor. Bol sıvı kalbi rahatlatıyor” uyarısında bulunuyor.

Sıcak havalarda sık sık ılık suyla duş yapılmasının ve bol bol su içilmesinin önemli olduğunu kaydeden Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Osman Naci Çelik, yapılan araştırmalarda tüm dünyada 3 ölümden birinin kalp hastalıklarından kaynaklandığının ortaya çıktığını söyledi. En yaygın kalp hastalıklarının koroner kalp hastalığı, yani kalp damarlarında ortaya çıktığını anlatan Çelik, kalbe kan taşıyan damarların birinde daralma olması ve bunun sonucunda kan akışının ciddi ölçüde azalmasının kalp krizine davetiye çıkardığını vurguladı.

Özellikle kalp-damar, astım ve tansiyon hastası olanların sıcak havalarda anormal bir durum halinde doktorlarıyla hemen bağlantı kurmaları gerektiğini anlatan Çelik, “Hava sıcaklığının arttığı dönemlerde, mümkün olduğunca serin yerler tercih edilmeli, yeterli miktarda sıvı alınmalı ve beslenme düzeyi de hafif tutulmalıdır” diye konuştu.

/ BURSA

02.08.2007


 

Sigara ve alkol sinsi düşmanlardır

Bayrampaşa Devlet Hastanesi Başhekimi ve Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Fahrettin Özkan, geçtiğimiz günlerde 104.4 ‘Bizim Radyo’ya misafir oldu.

Ayşegül Akakuş’un hazırlayıp sunduğu “Akşam Sefası” programında, ‘Hava sıcaklıklarının sağlığa etkisi’ ve ‘Kalp rahatsızlıkları’yla ilgili yaptığı açıklamada Özkan, şunları söyledi:

“Sıcak hava herkesin günlük yaşantısını az ya da çok etkilemektedir. Ancak içerisinde bulunduğumuz yüksek dereceli sıcak havalardan en fazla kalp hastalığı olanlar ve kilolu kişiler etkilenir. Bu durumda kişi öncelikle sokağa çıkma saatlerine dikkat etmelidir. Öğlen sıcağı dediğimiz zamanlarda dışarıya çıkmak zorunda kalan kişiler, açık renk giysiler giymeli, mümkünse beyaz şemsiye, gölgelik aracı kullanmalıdır.”

Sıcak havanın etkisiyle bayılmaların da artabileceğini söyleyen Dr. Fahrettin Özkan özellikle bu günlerde sulu gıdaların tüketilmesi gerektiğini ve ağır olmayan sebze yemeklerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Fahrettin Özkan Kalp yetmezliği ilgili sorulara şöyle cevap verdi: “Kalp yetmezliği, vücudun her yerine kan pompalanması yeteneğinin, zayıflamış olması, pompalamada yetersiz kalması anlamına gelir. Yaş ve kilo bunun üzerinde çok etkili iki unsurdur. Kalp rahatsızlıkları, soğuk algınlığı veya ihmal edilen bademcik iltihaplanması ile de tetiklenir. Vücutta tedavisi ihmal edilen mikrop (streptekok) eklem romatizması yaparak oradan da kana karışarak kalpte iltihaplanmaya yol açar. Ayrıca sigara ve alkol kullanımı da ani kalp rahatsızlıklarına davetiye çıkarır. Bu gibi zararlı madde kullanımları, özellikle şeker hastalığı olanlarda varsa, bunu açıkça intihar olarak açıklayabiliriz.”

Sağlıklı bir hayat için zararlı alışkanlıkların mutlaka terk edilmesi gerektiğini vurgulayan Özkan, “Damar tıkanıklığının %99 sebebi sigaradır. Sigara ve alkol vücudun kendini belli etmeyen, sinsice zarar veren düşmanlarıdır” dedi.

KALP KİRİZİ YAŞI DÜŞÜYOR

Son zamanlarda kalp rahatsızlıklarının bayanlarda daha fazla görüldüğünü kaydeden Dr. Fahrettin Özkan, bunun sebebinin kadınlardaki sigara kullanımının artmasına bağlı olduğunu söyledi. Özkan kalp krizi geçirme yaşının giderek düşmesiyle ilgili olarak da: ‘Medenileşmenin getirdiği bazı dezavantajlarımız vardır. Bu da onlardan biridir. Yiyeceklerimize ve beraberinde her şeye katkı maddeleri ve sunilik girince bu tür hastalıklar arttı. Suni hayatlar yaşamaya başladık o yüzden kalp krizi yaşı da düşüyor’ ifadelerini kullandı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

02.08.2007


 

Hırsızlıkların yarısı açık pencereden

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcak hava sebebiyle açık bırakılan kapı ve pencereler hırsızlara davetiye çıkarıyor.

Bursa Emniyet Müdürlüğü, sıcak havalarda meydana gelen hırsızlık olaylarının yarısına yakınının açık bırakılan kapı ve pencerelerden kaynaklandığını bildirdi. “Hırsızlar çok uğraşarak, gürültü çıkararak ve zaman harcayarak bir yere girmek istemezler. Kapalı pencereleri tercih etmezler, çünkü pencere kırmak dikkat çekicidir” diyen emniyet yetkilileri, sıcak sebebiyle balkon ve terasta yatan vatandaşların da değerli eşyalarını açıkta bırakmaması gerektiğini kaydetti.

/ BURSA

02.08.2007


 

Susuz ve hijyenik ortam nasıl sağlanır?

Önümüzdeki günlerde yaşanacak su sorununun halk sağlığını kötü etkilememesi için Sağlık Bakanlığı çalışma başlattı.

Edinilen bilgiye göre, bir bilim kurulu oluşturan Bakanlık, vatandaşların susuzluk ile nasıl başa çıkacaklarına dair rapor hazırlatacak. Raporda, susuz ancak hijyenik bir ortamın nasıl sağlanacağı, salgın hastalıkların nasıl önlenebileceği, ev, okul, hastane, işyeri ve toplu mekanlarda yapılması gerekenler yer alacak. Öte yandan Bakanlık, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne de, susuzluk sebebiyle sağlık sorunu yaşanmaması için, suların 2 gün yerine gün aşırı kesilmesi tavsiyesinde bulunacak.

/ ANKARA

02.08.2007


 

Yabanî hayata su takviyesi

Ankara Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, susuz bir yaz mevsimi geçiren Ankara ve çevresindeki ormanlarda yabani ve evcil hayvanlar için su takviyesinde bulunuyor.

Ankara Orman Bölge Müdürü Hüseyin Avni Çatal, Ankara’da geçmiş yıllarda eşine az rastlanan kurak bir mevsimin yaşandığını ve bu kuraklığın tabiî hayatı da olumsuz yönde etkilediğini bildirdi.

Ankara ve çevresinde önceki yıllar var olan ve bir çok yaban hayvanının içme suyu ihtiyacını karşılayan küçük su birikintilerinin bu yıl çekildiğini belirten Çatal, bu sebeple tabiatta yaşayan birçok canlının susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını kaydetti. Çatal, ağır kış şartları altında yaban hayvanlarının yem ihtiyaçlarının ekiplerince karşılandığını hatırlatarak şimdi de bu hayvanların su ihtiyaçlarının karşılanması yönünde çalışma başlattıklarını belirtti.

/ NALLIHAN

02.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri