Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

"Bush’un Ankara’daki muhatapları askerlerdi"

Washington Post gazetesi, Bush yönetiminin generallerin müdahalesine karşı koyma konusunda başarısız olduğu ve şimdi, uzun dönemdir Washington’un Ankara’daki ana müttefiki olan askerleri kışlalarına geri gönderen seçiminin getirdiği değişimler ile uğraşmak zorunda olduğunu yazdı. Yazıda, Amerikalı siyasetçilere Ankara modelini desteklemeleri çağrısında bulunuldu.

Jim Hoagland imzalı yazıda, siyasî Başkan adayı Barack Obama’nın terör örgütü El Kaide’nin lider kadrosunu ele geçirmek için askerî müdahalede bulunmayı vaadettiği ve asker kökenli Müşerref’in yönettiği Pakistan ile son seçim ile askerin kışlasına geri gönderildiği Türkiye karşılaştırıldı.

Pakistan’ın asker kökenli Devlet Başkanı’nın dünya sahnesinde çok hızlı ve büyük bir yetenek ile dans ettiği ve bu dansın onun ölmekte olan bir sanatı icra ettiğini unutturduğu savunulan yazıda, “Müşerrefin san'atı, sosyal bir İslâmî kırılma içinde yumuşak bir askeri diktatörlüktür. O dünyanın en tehlikeli ülkesinde olabildiği kadar hızlı, yetenekli, yapabildiği kadarıyla dans etmekte” denildi.

Fakat Müşerref’in ciddî bir sorun ile karşı karşıya bulunduğu, bazı yetkililerin General’in gücünü gözden geçirdiği anlatılan yazıda, askerî yönetimin 20. yüzyılda etkin olduğu fakat şimdilerde geçmişteki bir olgu olduğu vurgulandı. Askerler tarafından yönetilen ülkelerin, uzun dönemde ekonomik ve sosyal olarak komşularının gerisinde kaldığı belirtilen yazıda, son dönemlerdeki protestolara, duruşmalara ve İslâmcıların suikast girişimlerine dikkat çekildi. ABD Başkan adayı Barack Obama’nın da El Kaide’yi etkisizleştirmek için Pakistan’a yönelik bir askerî operasyondan bahsettiğine de atıfta bulunulan yazıda, yumuşak askerî diktatörlük olarak tanımlanan Pakistan ile Türkiye karşılaştırıldı.

“WASHINGTON’UN ANA

MÜTTEFİKİ ASKERLERDİ”

Türkiye’de Komutanların kendilerini millî kurumlar ve politikanın nihaî koruyucusu ve hakemi olarak gördüğü kaydedilen yazıda şöyle denildi: “Pakistan’dan farklı olarak, Türkler, gücün tekrar İslâmî kökenli Adalet ve Kalkınma Partili Başbakan Erdoğan’a geçtiği 22 Temmuz’daki seçimde, kendi Generallerine ters bir cevap verircesine barışa hükmetti. Onlar bunu, 27 Nisan’da askerler tarafından yayınlanan uyarıya karşın yaptı. Fakat Bush yönetimi generallerin müdahalesine karşı koyma konusunda başarısız oldu ve şimdi, uzun dönemdir Washington’un Ankara’daki ana müttefiki olan askerleri kışlalarına geri gönderen seçiminin getirdiği değişimler ile uğraşmak zorunda.” Pakistan’ın, ordunun siyasetçiler üzerindeki kontrolünü haklı göstermek için Keşmir ve Afganistan’da krizi teşvik etmek suretiyle tek boyutlu bir ulusal güvenlik devleti olmaya devam ettiği kaydedilen yazıda, Türkiye’deki generallerin durumu anladığı ifade edilerek, Amerikalı siyasetçilere Pakistan’daki generallerin yerine Ankara modelini destekleme çağrısında bulunuldu.

/ WASHİNGTON

06.08.2007


 

Maliki istifaları kabul etmedi

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, hükümetindeki 6 Sünnî bakanın istifasını kabul etmedi. Irak Başbakanlığından bir kaynak, istifalarını geçen hafta sunan Başbakan Yardımcısı Selam El Zubayi ile diğer 5 bakanın görevlerinden ayrılma taleplerinin başbakan tarafından uygun bulunmadığını söyledi.

Parlamentodaki en büyük Sünnî grup olan Uyum Cephesi’ne üye bakanların istifa etmekte kararlı oldukları belirtiliyor.

Uyum Cephesi’nden bir yetkili, Maliki’nin geri çevirmesine rağmen bakanların istifa konusunda ısrarcı olacaklarını söyledi. Yetkili, Maliki’nin istifaları kabul edip etmemesinin “kendileri için bir şeyi değiştirmediğini” belirtti. Uyum Cephesi, geçen hafta Maliki liderliğindeki Şiilerin ağırlıkta olduğu koalisyon hükümetini, ana konularda danışmalarda bulunmamakla suçlamış ve güvenlik konularında daha fazla söz hakkı istediğini belirterek hükümetteki çalışmalarını askıya almıştı.

/ BAĞDAT

06.08.2007


 

ABD’li askere 110 yıl hapis

Irak’ta 14 yaşındaki Iraklı bir kıza tecavüz ettikten sonra kızı ve ailesini öldürmekten suçlu bulunan ABD’li asker, 110 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

ABD’nin Kentucky eyaletine bağlı Fort Cambell’da askeri mahkemece yargılanan 23 yaşındaki er Jesse Spielman, ırza geçme, ırza geçme amaçlı komplo, ırza geçme amaçlı haneye tecavüz ve ağır cinayet suçlarından 110 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Askeri savcılar, Spielman’ın ırza geçme veya cinayetlerde yer alıp almadığı konusunda açıklamada bulunmadılar. Ancak Spielman’ın diğer askerlerin işleyecekleri suçtan haberdar olduğu halde eve gittiğini ve gözcülük yaptığını söylediler. Spielman, aynı suçtan yargılanan 4 asker arasında en yüksek hapis cezasına çarptırılan asker oldu. Daha önce suçlarını itiraf eden diğer 3 asker, 5 ile 100 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldılar.

Irak’ın Mahmudiye kasabasında 12 Mart 2006’da meydana gelen olayda, ABD’li askerler Abir Kasım El Cenebi adlı 14 yaşındaki Iraklı kıza tecavüz ettikten sonra kızı, anne ve babası ile kız kardeşini öldürmüşlerdi.

/ FORT CAMPBELL

06.08.2007


 

İsrail'in pintiliği soykırımzedeleri kızdırdı

İsrail yönetiminin, II. Dünya Savaşı’ndaki soykırımdan sağ kurtulanlara bağladığı maaş miktarı ülkede tartışmalara sebep oldu.

İsrail’de yeni hükümetin, soykırımdan kurtulanlar için aylık 20 dolarlık bir maaş önermesi, soykırımdan kurtulanlar için kurulan birçok dernek tarafından eleştirildi. Bunun üzerine Başbakan Ehud Olmert’in, konuyu yeniden değerlendireceği belirtildi.

Soykırım mağdurları için kurulan dernekler ise Ehud Olmert’in evinin önünde bir gösteri düzenlemeyi planlıyor. Birçok kişi, önerilen maaşın çok düşük oluğunu belirtirken, soykırımdan kurtulanlar da bu miktardan dolayı Olmert’e yönelik öfkelerini dile getiriyorlar.

Yahudi Soykırımı’ndan sağ kurtulanlar, başta Almanya ve İsrail olmak üzere birçok yerden yardım alıyor. Ancak yaklaşık 250 bin soykırım mağdurunun yaşadığı İsrail yönetimi, bu kişileri ihmal etmekle de suçlanıyor. Birçok soykırım mağdurunun, tedavi masraflarının yanı sıra temel gıda ihtiyaçlarını giderecek durumda bile olmadığı belirtiliyor.

II. Dünya Savaşı sırasında Naziler döneminde 6 milyon Yahudinin öldürüldüğü tahmin ediliyor. Soykırım, aynı zamanda bir Yahudi devletinin varlığı için de bir gerekçe olarak kullanılıyor.

/ KUDÜS

06.08.2007


 

İran: Atom programımız aynı hızla devam ediyor

İran, atom araştırmaları programının aynen sürdüğünü, uranyum zenginleştirme etkinliğinin durdurulmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ali Hüseyni, düzenlediği haftalık basın toplantısında, “atom enerjisi araştırma programımız aynen programlandığı gibi sürüyor. Uranyum zenginleştirme programımızın askıya alınması kabul edilebilir değil” dedi.

Başta ABD olmak üzere batı devletlerinin gizli atom bombası geliştirdiğinden kuşkulandıkları İran, merkezi Avusturya’nın başşehri Viyana’da bulunan BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun da yakın takibinde bulunuyor.

İran hükümeti, uzun zamandır, “atom araştırma programımız tamamıyla elektrik üretimine yöneliktir, barışçıdır” diyor.

/ TAHRAN

06.08.2007


 

İran’da rock konserine gidenlere ceza

İran’ın Kerec şehrinde, polisin bir rock konserine yaptığı baskında, aralarında yabancılar da bulunan 230 kişi gözaltına alındı.

İran Devlet Televizyonu’nun internet sitesindeki habere göre, Kerec Savcısı Ali Farhadi, başşehir Tahran’ın batısındaki kentin Muhammedşehr mahallesinde düzenlenen konsere giden 230 kişinin kimliklerinin belirlendiğini ve bu kişilerin yakalandıklarını söyledi.

Farhadi, “Konuyla ilgili soruşturma açıldı. Bu satanist örgütün önde gelen unsurlarının aleyhinde bir karara hemen varılacak ve hepsi cezalandırılacak’’ dedi.

Konsere gidenlerden 110’dan fazlasının yerel cezaevine gönderildiğini belirten Farhadi, diğerlerinin de polis gözetiminde bulunduklarını kaydetti. Farhadi, “konsere gidenlerin büyük bölümünün zengin gençler olduğunu ve aralarında İngiliz ve İsveç vatandaşlarının da bulunduğunu’’ dile getirdi.

/ TAHRAN

06.08.2007


 

Demokratlardan Bush’a tepki

ABD’de Senato’nun ardından Temsilciler Meclisinin de terörizme karışmasından şüphelenilen dünyanın her yerindeki kişilerin telefon ve elektronik haberleşmelerinin, mahkeme kararı olmaksızın Amerikan istihbarat örgütlerince izlenebilmesine imkân sağlayan yasa tasa-rısını kabul etmesine sol kanat demokratlar tepki gösterdi.

/ WASHINGTON

06.08.2007


 

BM’den iklim değişikliği sitesi

BM, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yaptığı faaliyetler hakkında bilgi veren yeni bir internet sitesi kurdu.

Yapılan açıklamada sitenin iklim değişikliği konusunda BM çatısı altında yürütülen çalışmalar, BM Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporları ve konuyla ilgili yeni gelişmeler, toplantılar ve projeler hakkında internet kullanıcılarını bilgilendirme amacı taşıdığı belirtildi. Siteye “http://www.un.org/climatechange” adresinden ulaşılabiliyor.

/ NEW YORK

06.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri