Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Türkiye, 18 İslâm ülkesiyle gümrük duvarlarını kaldırıyor

Türkiye, 18 İslâm ülkesi ile tercihli ticaret sistemi kurarak gümrük duvarlarını kademeli olarak kaldırmaya hazırlanıyor. Haber7.com’da yer alan habere göre Eylül ayında imzalanacak anlaşma ile Türkiye; BAE, Bangladeş, Fas, Gine, İran, Kamerun, Katar, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mısır, Pakistan, Senegal, Suriye, Tunus, Uganda ve Ürdün ile yüksek gümrük ve tarife dışı engelleri ortadan kaldıracak.

“İslam Konferansı Örgütü Üyesi Ülkeler arasında Tercihli Ticaret Sistemi (Trade Preferential System among the Member Countries of the Organisation of Islamic Conference-TPS-OIC)” projesi, çerçeve anlaşmasının imzalanmasından 26 yıl sonra hayata geçiriliyor.

Tercihli Ticaret Sistemi Çerçeve Anlaşması, anlaşmaya taraf olan ülkeler arasında, aşamalı biçimde gümrük tarifelerinde indirimler yapılmasının yanı sıra, ticareti zorlaştıran tarife-dışı engellerin azaltılmasını ve zamanla kaldırılmasını öngörüyor.

Tercihli ticaret sisteminin uygulamasını sağlayacak çalışmaları yürütmek üzere, anlaşmayı onaylayan 18 ülkenin temsilcilerinin katıldığı Ticaret Müzakereleri Komitesi’nin projeyi yaşama geçirecek menşe kuralları anlaşması eylül ayında Ankara’da imzalanacak.

SERBEST DOLAŞIMIN YOLU AÇILACAK

Böylece tercihli ticaret sistemine geçişin yasal altyapı tamamlanmış olacak. İslam ülkeleri arasındaki ticaretin ilk defa avantajlı bir rejimle, ortak kurallar zemininde yapılması sağlanacak. Sistemin kapsamı gelecekte daha da genişletilebilecek ve İslâm ülkeleri arasında malların, hizmetlerin ve sermayenin serbestçe hareket edebileceği bir bütünleşmenin aşamalı biçimde oluşturulmasının önü açılacak.

Ayrıca, Çerçeve Anlaşmaya dayanarak yapılacak tarife indirimlerinde kullanılacak yöntemi ortaya koyan Tercihli Tarife Protokolü’nde (PRETAS) yürürlük için onay sürecinde bulunuluyor. Bu çerçevede, taraf ülkelerin, toplam gümrük tarife satırlarının yüzde 7’sinde dört yılda eşit dilimler halinde (en az gelişmiş ülkeler için altı yıl) gümrük vergisi indirimine gitmeleri ve indirime konu olacak tarife satırlarında tarife-dışı ve tarife benzeri engellerin tamamını kaldırmaları sağlanacak.

GÜMRÜK VERGİLERİNDE

SINIRSIZ İNDİRİM İMKÂNI

Söz konusu indirimler sonucunda indirime konu olacak tarife satırlarından gümrük vergisi yüzde 25’in üzerinde olanların gümrük vergileri yüzde 25’e, yüzde 15 ile 25 arasında olanların yüzde 15’e, yüzde 10 ile 15 arasında olanların ise yüzde 10’a düşürülecek.

PRETAS kapsamındaki özel bir düzenleme ile isteyen ülkelere, normal tarife indirimi yöntemiyle yapılan indirimin de ötesine geçecek, daha ileri düzeyde bir tarife indirimine gitme hakkı tanındı. Böylece, ekonomik gelişmişlik seviyesi daha yüksek olan üye ülkeler, gönüllülük esasına dayalı olarak kendi aralarında daha kapsamlı bir liberalleşmeye gidebilecek.

/ ANKARA

06.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye, 18 İslâm ülkesiyle gümrük duvarlarını kaldırıyor

  İSPANYA ÖRNEĞİ

  DSP ve SHP oyları olmasaydı CHP de baraj altında kalırdı

  Orman yangınları oksijen düşmanı

  Erdoğan Köşk’te

  Köprü ve otoyollar özelleştirilecek

  Yemin töreni 10 saat sürdü

  Halkın iradesine saygı gösterilmeli

  “Meclis Başkanlığı için adaylar çıksın, görelim”

  Cumhurbaşkanı seçimi bilmecesi hâlâ sürüyor

  Grevin etkisi büyük olur

  Danıştay, Zorlu lehine karar verdi

  AB ile ortak nakliye uçağı üretimi başladı

  Seçmen listeleri askıya çıkıyor

  UMKE timleri hazır

  Okulumuz karalanmasın

  Kemerinizi takmayı ihmal etmeyin

  Güneş ışınları artık daha etkili

  Çığ tehlike haritası çıkarılıyor

  Kadınlar, medyaya malzeme olmasın

  Turistler menemen ve gözlemeyi sevdi

  Solucan gübresi pazarlayacak!

  Avrupa’da 1 ayda 1 yıllık orman yandı

  Kalan ömrünü eşine adadı

  Kask takmadan motosiklete binmeyin


 Son Dakika Haberleri