Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Maliki’ye son uyarı

ABD’de yayımlanan The Washington Post gazetesi, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin bugün başlayacak Ankara ziyareti sırasında Türk liderlerinin, terör örgütü PKK’ya karşı harekete geçilmesi konusunda Irak’ı son defa uyarmasının beklendiğini yazdı.

Gazetenin haberinde, buna karşın Irak’ın hâlâ PKK’ya karşı eyleme geçmemesi durumunda Türkiye’nin sınır ötesi harekata girişebileceği kaydedildi.

The Washington Post’a konuşan uzmanlar, Türkiye’nin yakın zamanda kuzey Irak’ta askerî operasyon gerçekleştirmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

ABD’nin eski Ankara büyükelçisi Morton Abramowitz de Washington’dan, PKK’ya karşı eylem için Iraklı Kürtlere baskı yapmasını istedi ve Kürtlerin buna yanaşmaması durumunda ABD’nin kendisinin harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Abramowitz, gazeteye açıklamasında, ‘’Iraklı Kürtlerin harekete geçmesinin zamanı geldi. Eğer onlar yapmazsa, Amerikalıların bunu yapacağını umarım’’ dedi. Gazetenin haberinde, ABD’nin Irak’tan sorumlu Merkez Komutanlığı Centcom’un, bölgede kendisiiçin yeni bir cephe açılmaması için Türkiye’den gelen PKK’ya karşı harekete geçilmesi çağrılarına aylardır direndiği anlatıldı. Haberde, aynı gazetenin köşe yazarı Robert Novak’ın, geçen hafta, ABD’nın terör örgütü liderlerine karşı kuzey Irak’ta Türkiye ile ortak gizli operasyon planladığını yazdığı hatırlatıldı.

Stratejik Tahminler adlı kuruluşun da bu konunun böyle başına sızmasıyla gizli operasyon ihtimalinin kalmadığı, ancak sızan haberin Iraklı Kürtler üzerinde PKK’ya karşı harekete geçme baskısını artıracağı değerlendirmesini yaptığı belirtildi.

/ WASHINGTON

07.08.2007


 

Bağdat ve Telafer yine kan gölü

Irak’ın başşehri Bağdat ile kuzeyindeki Telafer kentlerindeki patlamalarda ölenlerin sayısının 37’ye yükseldiği bildirildi.

Polis, Telafer’de bir intihar komandosunun patlayıcı yüklü kamyonla düzenlediği intihar saldırısında ölenlerin sayısının 28’e yükseldiğini belirtti. İntihar komandosunun, kamyonda inşaat malzemesinin altına gizlediği patlayıcıları, Telafer’de Şiilerin yaşadığı bir semtte kalabalığın arasında havaya uçurmasının ardından 10 kadar binanın da yıkıldığı bildiriliyor. 40 kişinin de yaralandığı saldırının ardından, başşehri Bağdat’ın 420 kilometre kuzeybatısına düşen Telafer’de sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Telafer Belediye Başkanı Necim Abdullah, şehir merkezinin 10 kilometre kuzeydoğusunda düzenlenen saldırıda ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu söyleyerek, kurtarma ekiplerinin enkaz kaldırma çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Bu arada, Irak’ın başkenti Bağdat’ta yola yerleştirilen bombanın patlaması sonucu ölenlerin sayısının da 9’a yükseldiği bildirildi. Polis, Şiilerin yoğunlukta olduğu Cisr Diyala bölgesinin Zafaraniye kavşağına yerleştirilen bombanın bu sabah patlaması sonucu 8 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Polis, kavşağın, polis ve askerlerin devriye görevleri sırasında devamlı geçtiği bir yer olduğunu belirtmişti.

/ BAĞDAT

07.08.2007


 

Arap ülkelerine gitmeyin

İsrail, vatandaşlarına Eylül ortasında başlayacak ve Sukkot bayramıyla birleşerek ekim başına kadar devam edecek tatil döneminde, başta Mısır olmak üzere Arap ülkelerine gitmeme çağrısında bulundu.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’e bağlı terörle mücadele dairesinden yapılan açıklamada, “somut ve ciddî kaçırma eylemleri tehdidi” nedeniyle Yahudi yeni yılı ve Sukkot bayramı döneminde İsraillilerden, Mısır’ın Sina yarımadası başta olmak üzere Arap ülkelerine tatile gitmekten kaçınmaları istendi. Açıklamada, tatilde İsraillilerin Mısır, Ürdün, Yemen, Lübnan, Suriye, Irak, Sudan’ın yanı sıra İran, Pakistan, Afganistan, Endonezya, Malezya ve Kenya’ya da gitmemeleri uyarısı yapıldı. Hizbullah ile mücadele kapsamında yapılan uyarıda, İsraillilerden Bangladeş’e zorunlu olmayan ziyaretleri ertelemeleri, “muhtemel terör tehdidine” karşı Nijerya’ya, Tayland’ın güneyi ve başşehri Bangkok’a da gitmemeleri istendi. Açıklamada, Türkiye’nin güneydoğusuna ve Özbekistan’a gitmek isteyenlere ise “ihtiyatlı olma” çağrısı yapıldı.

/ KUDÜS

07.08.2007


 

İran, ABD arasında üçüncü tur

İran ve Amerika heyetleri, Irak’ın güvenliği konusunu görüşmek üzere dün Bağdat’ta buluştu. Iraklı ve Amerikan elçiliğinden bir yetkili, görüşmenin “güvenlik konusunda uzman isimler düzeyinde” olduğunu söyledi.

İran’ın ISNA haber ajansı da toplantıyı doğrularken, görüşmeye Tahran adına İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hüseyin Kazımi Kumi’nin katıldığını kaydetti. Kazımi Kumi, ISNA’ya yaptığı açıklamada görüşmede üçlü bir güvenlik komitesi oluşturulmasını ve bunun sorumluluklarını görüşeceklerini söyledi. ABD ve İran heyetleri, nisan ayında gerçekleştirdikleri tarihî görüşmenin ardından son olarak 24 Haziran’da bir araya gelmişlerdi. Görüşmelerde sadece Irak’ın güvenliği konusu ele alınmıştı.

Son görüşmede bir araya gelen iki ülkenin büyükelçileri Hüseyin Kazımi Kumi ve Ryan Crocker, milis faaliyetlerinin durdurulması, El Kaide ile mücadele ve sınırların güvenliğinin sağlanması için bir üçlü komite kurulması konusunda anlaşmıştı. Ancak görüşmede “milis” derken Şiî milislerin adı anılmamıştı. Haftasonunda bu görüşmeler hakkında bir açıklama yapan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de görüşmelerin “ciddiye alınmasını” istemişti. Talabani’nin ofisinden yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı’nın, “İran’ın görüşmelerde pozitif bir rol oynamasını istediğini, üçlü komitenin başarılı olmasını umduğunu ve görüşmelerin tüm tarafların faydasına olacağını” belirtmişti.

ABD Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Iraklı yetkililerin de katıldığı görüşmede Irak’ta şiddeti sona erdirme çabaları çerçevesinde işbirliği ortamını hazırlayacak alt komitenin yapılandırılması konusunun ele alındığı belirtildi.

Büyükelçilik sözcüsü, görüşmenin Iraklılar tarafından düzenlendiğini söyledi ve “Alt komite hakkında görüşüyorlar. Uzmanlar düzeyinde bir araya gelindi” dedi. Bağdat’ta dün yapılan görüşmeler, Amerikalı ve İranlı yetkililer arasında Irak’ın güvenliğine ilişkin görüşmelerin üçüncüsünü oluşturuyor.

/ BAĞDAT

07.08.2007


 

Taliban, topu Karzai ve Bush’un kalesine attı

Afganistan’da 21 Güney Koreliyi rehin tutan Taliban, Devlet Başkanı Hamid Karzai ile dün bir araya geleceği ABD Başkanı George Bush’un, rehinelerin akıbetinden sorumlu olacağını söyledi.

Taliban sözcüsü Kari Muhammed Yusuf, Reuters ajansına bilinmeyen bir yerden telefonla yaptığı açıklamada, Camp David’de görüşecek olan Karzai ile Bush’un, hapisteki Taliban militanlarının salıverilmesi konusunda anlaşmaya varmaları gerektiğini ileri sürdü.

Yusuf, “Karzai Amerika’ya gitti ve olasılıkla Bush ile Korelilerin serbest bırakılması konusunda güçlü bir karar alacaklar ve tutukluların değişimini kabul edecekler çünkü Bush ile Karzai rehinelerin salıverilmesinden sorumlu” diye konuştu. Bir değiş tokuş olmaması durumunda Taliban’ın ne yapacağının sorulması üzerine Yusuf, “Sorumluluk Karzai ve Bush’ta” dedi.

Taliban sözcüsü, Güney Kore’nin, rehinelerin serbest bırakılması konusunda ABD ve Afgan yetkilileriyle temaslarıyla ilgili olarak, “Önceki gece görüştükleri Koreli diplomatların kendilerine Güney Kore Devlet Başkanı’nın sorunu çözmek ve yardım istemek için Bush ile telefonla görüştüğünü söylediğini” ifade etti.

/ GAZNE

07.08.2007


 

Nicolas Sarkozy paparazilere kızdı

ABD’nin kuzeydoğu sahillerinde tatilini geçiren Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, denizde kendisini görüntülemeye çalışan foto muhabirlerine bağırıp çağırdı.

Amerikan Associated Press’in haberine göre, New Hampshire eyaletinde bir tekneyle açılan Sarkozy ve yanındakiler, bir sahil muhafaza botuna ve izinli olarak onun yanında bulunan, AP ajansının foto muhabirlerinin yer aldığı tekneye yaklaştı. Önce güvenlik personeline ve iki gazeteciye gülümseyen Sarkozy’nin, fotoğraflarının çekildiğini fark etmesi üzerine çok kızdığı bildirildi.

AP ajansı foto muhabirlerinin bildirdiğine göre, Sarkozy, gazetecilere yaklaşarak üzerinde sadece mayosu olduğu halde onların teknesine atladı ve bağırmaya başladı. Foto muhabiri Vince DeWitt, “cumhurbaşkanı çok kızdı, Fransızca olarak çok yüksek sesle ve hızlı hızlı bir şeyler söyledi” dedi.

/ WASHINGTON

07.08.2007


 

UAEK heyeti Tahran’da

Uluslararası Atom Enerji Kurumu (UAEK) uzmanlar heyetinin İran’ın başşehri Tahran’a geldiği bildirildi.

Adının açıklanmasını istemeyen İranlı yetkili, İrna ajansına yaptığı açıklamada, Tahran’a gelen 4 kişilik heyetin, İranlı yetkililerle uranyum zenginleştirme tesisini teftiş etme planını görüşeceklerini kaydetti. İranlı yetkili, UAEK heyetinin İran Atom Enerjisi Kurumu yetkilileriyle bir araya geleceğini ve Perşembeye kadar sürebileceğini belirttiği görüşmelerde, Natanz fabrikasının ilerideki bir tarihte teftiş edilmesine ilişkin projenin ele alınacağını söyledi.

/ TAHRAN

07.08.2007


 

Butto ile Müşerref arasında siyasî balayı

Eski Pakistan Başbakanlarından Benazir Butto, doğru şartlarda devlet Başkanı Pervez Müşerref’le birlikte çalışabileceğini söyledi.

Pakistan’daki ana muhalefet partisi Pakistan Halk partisi’nin lideri olan Butto, CNN televizyonundaki bir programda Müşerref ile ittifak yapmanın riskli olduğunu belirtti ve yapılan bağımsız kamuoyu yoklamalarına göre Pakistanlıların üçte ikisinin Müşerref’ten memnun olmadıklarına dikkat çekti. Butto, Müşerref’in hem devlet başkanı, hem de genelkurmay başkanı olmaya devam etmesini beklemenin “gerçekçi olmadığını’’ da belirterek, “bir ülkenin devlet başkanı üniforma giyerse, bu demokrasi ve askerî yönetim arasındaki ayrımı bulanıklaştırır. General Müşerref’in üniformasını çıkarmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum’’ dedi. Müşerref ile görüştüğü iddialarını ne doğrulayan ne de yalanlayan Butto, “sadece askeri yönetim ile ben dahil Pakistan Halk Partisi arasında temaslar olduğunu söylemekle yetinmek isterim’’ dedi.

/ WASHINGTON

07.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri