Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Batı’da azgın sesler

Hollanda’da aşırı sağ görüşleriyle tanınan Özgürlük Partisi’nin lideri Geert Wilders, Kur’ân-ı Kerim’in satışı, ev ve camilerde bulundurulması ve okutulmasının “tamamen yasaklanmasını” istedi. Wilders, De Volkskrant gazetesinde yayımlanan yazısında, “saldırı ve düşmanlığı öne çıkardığını’’ öne sürdüğü Müslümanların kutsal kitabının, “ülkenin hukuk sistemiyle bağdaşmadığını’’ savundu.

Kur’ân’ın “yalnızca piyasada satışının yasaklanmasının yetmeyeceği, ev ve camilerde okutulması ve bulundurulmasının da yasak kapsamına alınması’’ görüşünü dile getiren Hollandalı politikacı, bu yasakla, “şiddete başvuran ve bunun kaynağını Kur’ân’dan aldığını savunan radikal görüşlü Müslümanlara iyi bir mesaj verilmiş olacağını’’ iddia etti.

Hollanda’da 150 üyeli Temsilciler Meclisinde 9 üyeyle temsil edilen Özgürlük Partisi’nin lideri Gert Wilders, daha önce de İslâmî kıyafetlerin giyilmesine ve yeni cami yapılmasına son verilmesini istemişti.

/ AMSTERDAM

09.08.2007


 

İngiltere’nin çekilme ısrarı Bush’u huzursuz etti

The Guardian gazetesi, manşetinde Amerika Birleşik Devletleri’nin, İngiltere’nin Irak’tan erken çekilmesi ihtimalinden huzursuz olduğunu yazdı.

Gazeteye göre, Irak’taki Amerikalı komutan Orgeneral David Petraeus’un değerlendirme raporunu takiben, Washington ülkedeki asker sayısını azaltma niyetini ifade edecek; İngiltere Başbakanı Gordon Brown da ertesi ay çekilme kararını açıklayacak. Ancak Washington, İngiliz askerlerini kaybetmenin siyasi etkisinden endişeli: “Washington şimdiye dek Irak’ın güneyini ihmal etti, İngiltere’ye bıraktı. Şimdi ise bir başarı öyküsü olarak yansıtılanların pek de böyle olmadığının farkına varılıyor. Brookings Enstitüsü’nden Ken Pollack, Amerikalı ve Iraklı askerlerin Bağdat’ta sergiledikleri kararlılıkla güneydeki boşluğu doldurması gerekeceğini öngörüyor. Chatham House’dan Rosemary Hollis ise ‘İngilizler Amerikalıları utandırmadan çekilmeyi sürdürmek için ellerinden geleni yapıyor’ diyor.” Gazete Basra ve güneyden, bir an evvel ancak boşluk oluşturmadan çekilme arayışını bir ‘açmaz’ olarak niteliyor. Beş bin İngiliz askerinin zaten Basra’daki üslerinden çıkamaz durumda olduğunu belirtiyor. Guardian yazarı Simon Jenkins ise, odağın Irak’tan Afganistan’a kaydırılması şeklindeki siyaset değişimini eleştiriyor. İngiliz solunun “Afgan savaşı iyi, Irak savaşı kötü” gibi bir varsayımla hareket edip Afganistan’ı, ‘kazanılması gereken onurlu bir mücadele’ olarak değerlendirdiğini ancak Afganistan’da bir zaferin mümkün olduğunu düşünmenin “ahmakça bir iyimserlik”ten ibaret olduğunu belirtiyor yazar ve; “Taliban’a karşı yürütülen savaş, emperyalizm sonrası dönemin spazmlarından biri. Bu savaş sürdükçe, sonuçları da ağırlaşacak.” diyor.

/ LONDRA

09.08.2007


 

Maliki İran’ı da ihmâl etmedi

Türkiye ziyaretinin ardından İran’a giden Irak Başbakanı Nuri El Maliki, komşu ülkelerle ticaret ve güvenliği güçlendirmek için İran’da olduklarını söyledi.

İran’ın başkenti Tahran’a varışından önce uçakta Associated Press haber ajansına açıklama yapan Maliki, İran’daki görüşmeleri sırasında ikili ilişkiler ve Irak’ta güvenliğin artırılması konuları üzerinde odaklanacaklarını belirtti.

Son bir yıl içinde ikinci defa İran’ı ziyaret eden Maliki, 3 gün sürmesi beklenen gezisi sırasında ticaret ve güvenliğin yanı sıra bölgedeki terör tehdidinin bertaraf edilmesi konusu üzerinde de duracaklarını kaydetti.

Kendisi de Şii olduğu için Şii İran’ın yakın müttefiki olduğu ileri sürülen Maliki, ziyareti sırasında Tahran ile bazı işbirliği sözleşmelerinin imzalanmasını da görüşeceklerini belirtti, ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

İran devlet televizyonu, Maliki’nin ilk olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Perviz Davudi tarafından kabul edileceğini daha sonra diğer liderlerle görüşeceğini duyurdu. Bazı Mısır dergileri Maliki’nin İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı olduğunu ortaya koyan belgeler neşretmişlerdi.

/ TAHRAN

09.08.2007


 

Gürcistan saldırısı Putin’in iktidarda kalma hesabı

Daily Telegraph’ta yazan Adrian Blomfield, Kremlin’deki radikal kesimlerin Gürcistan ile bir savaş çıkararak görev süresi gelecek yıl dolacak Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in bir dönem daha iktidarda kalmasını sağlama peşinde olduğu iddialarını gündeme getirdi:

“Bu teoriye göre Putin’in iktidarını sürdürmenin tek yolu, anayasayı değiştirme bahanesi sağlayacak büyük bir uluslararası kriz çıkarmak. Bazı uzmanlar, son dönemde Batı ve eski nüfuz halkası içindeki pek çok ülkeyle yaşanan sorunları bu çerçevede açıklıyorlar. “Bu düşünüşe göre, Gürcistan da ayrılıkçı bölgeleri itibariyle en kolay tahrik edilecek hedef. Ancak bu teorinin bir temeli olsa bile, pek çokları komplocuların azınlıkta olduğunu, bu nedenle Kremlin’i istedikleri yöne çekemeyeceklerini düşünüyor. Ancak her halükarda Batının Gürcistan’ın öfkesini yatıştırmak için Rusya’ya geçmişe göre daha net bir tavır koyması gerekli.” Guardian ise bu gelişmenin dikkatle izlenmesi gerektiği görüşünü dile getiriyor başyazısında: “Kafkaslarda savaşlar, açıklanamayan olaylarla başlar. Çeçenistan’da, Grozni’ye doğru ilerleyen, üzerinde askeri işaret olmayan tanklar; Abhazya’daki Kodori Vadisi’nde ateş açan helikopterler gibi... Bir tarlaya düşen esrarengiz füze de Rusya ve Gürcistan arasında kötüye giden ilişkilerde son perde oldu.”

/ LONDRA

09.08.2007


 

Irak’ın güvenliği Şam’da masaya yatırıldı

Suriye’nin başkenti Şam’da, Irak’ın güvenliğiyle ilgili uluslararası toplantı başladı.

İki gün sürecek toplantıya Irak, ABD, İngiltere, İran, Türkiye, Ürdün, Suriye, Mısır, Kuveyt, Bahreyn, Rusya, Çin, BM ve Arap Birliği’nden yetkililer katılıyor. Toplantıda Türkiye’yi, Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol başkanlığındaki heyet temsil ediyor. Toplantının açılışında konuşan Suriye İçişleri Bakanı Bessam Abdülmecid, “Amacımız Irak halkının krizi aşmasına yardımcı olmaktır’’ dedi.

Toplantının ana konusunun, Suriye ile Irak arasındaki 360 kilometrelik sınır hattının denetimi olacağı belirtiliyor.

ABD yönetimi, Suriye’yi, Irak’taki şiddeti körüklemek ve bu ülkeye sızmaları engellemek için elinden geleni yapmamakla suçluyor.

/ ŞAM

09.08.2007


 

Amerikan helikopteri Şii mahallesini vurdu

Bir Amerikan helikopterinin Irak’ın başkenti Bağdat’taki Şiilerin yaşadığı Sadr mahallesine yönelik saldırısında en az 13 kişinin öldüğü bildirildi.

Hastane kaynakları, sabah düzenlenen saldırıda 8 kişinin de yaralandığını kaydetti. Sadr hastanesinden bir yetkili, saldırıdan sonra 10 cesedin hastaneye getirildiğini, İmam Ali hastanesinden bir yetkili de ellerinde 3 cesedin bulunduğunu belirtti.

Polis ise saldırıdaki can kaybını 11 olarak verdi ve ölenlerin kadınlarla çocuklar olduğunu bildirdi.

/ BAĞDAT

09.08.2007


 

Fetih, Hamas ile diyalogu reddetti

Filistin’in Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğindeki El Fetih grubu, Gazze Şeridi’nde kontrolü ele geçiren Hamas ile diyalogu bir kez daha reddetti.

El Fetih’in parlamentodaki grup başkanı Azzam El Ahmed, “Hamas, Krizi sonlandırmak için Gazze’deki darbesine bir son vermeli ve bu gölgeyi Filistin’in seçilmiş ve yasal başkanı Mahmud Abbas’a iade etmeli” dedi. Ahmed, ancak bundan sonra “masaya oturabileceklerini ve ulusal bir diyalog başlatabileceklerini” söyledi. Filistin’in “Hamaslı Başbakanı” İsmail Haniye, yaptığı açıklamada iki grubun uzlaşması için görevinden feragat edebileceğini söylemişti. Mahmud Abbas, Hamas’ın 15 Haziran’da Gazze’yi ele geçirmesinin ardından Haniye’yi görevinden almış ve onun yerine Salem Fayyad Başbakanlığında olağanüstü hal kabinesi kurmuştu. Abbas, tüm görüşme çağrılarına da olumsuz cevap vermişti. İsrail ve ABD ise Abbas’ın bu duruşunu desteklerken, iki ülkenin bu durumu “Filistin’de ılımlılara destek vermek için fırsat olarak gördüğü” belirtiliyor.

/ RAMALLAH

09.08.2007


 

KKTC heyeti Almanya’da

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu başkanlığında Almanya’da bulunan heyet, bazı ziyaretlerde bulundu.

KKTC heyetini davet eden Waldkirchen Belediyesinin de bağlı bulunduğu Freyunggrafenau bölgesinin kaymakamı Alexander Muthmann’ı ziyaret eden heyet, burada KKTC’ye yönelik haksız izolasyonların kaldırılması yönünde sürdürülen çabalar hakkında kaymakama bilgi verdi. Bölgedeki bir kristal-cam fabrikasını da gezen 22 kişilik KKTC heyeti, yerel gazete ve basın mensuplarıyla da bir araya geldi. Waldkirchen Halkevinde bu akşam düzenlenecek Bavyera-KKTC Gecesine de katılacak olan heyet, 10 Ağustos Cuma günü Almanya’dan ayrılacak.

/ BERLİN

09.08.2007


 

Washington'a üst düzey ziyaret var

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan’ın bu ay sonuna doğru Washington’u ziyaret edeceği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, ziyaret, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns’un daveti üzerine yapılacak. Apakan’ın, Burns’un yanı sıra Beyaz Saray ve Pentagon yetkilileriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Görüşmelerde başta Irak olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren bütün konuların ele alınması öngörülüyor. Türkiye ile ABD arasında Temmuz 2006’da üzerinde anlaşmaya varılan belge uyarınca iki ülke dışişleri bakanlıklarının en üst düzey yetkililerinin, yılda iki defa görüşmesi planlanıyor. Bu çerçevede Apakan’ın ziyareti, Burns’un daha önceki Ankara ziyaretine iade niteliği taşıyor. Türkiye’den ABD’ye son en üst düzey diplomatik ziyarette Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Şubatta Washington’a gelmişti.

/ WASHINGTON

09.08.2007


 

Dev gezegen hayret ettirdi

Uluslararası gökbilimcilerden oluşan bir ekip, Arizona, California ve Kanarya Adaları’nda kurulu teleskop ağını kullanarak önemli bir keşfe imza attı. Bilim insanları, güneş sisteminin dışında bugüne dek bilinen en büyük gezegeni keşfettiklerini açıkladı.

Herkül takım yıldızında bulunan gezegene TrES-4 adı verildi. Gezegen, Jüpiter’den yüzde 70 daha büyük. Dünyadan yaklaşık 1500 ışık yılı uzakta olan gezegen, ana yıldız etrafındaki dönüşünü yaklaşık 3.55 günde tamamlıyor. Bu da yeni gezegende bir yılın bir haftadan daha az olması anlamına geliyor. Ana yıldızdan 7 milyon kilometre uzakta olmasına rağmen gezegenin yüzeyinin sıcaklığının 1327 derece olduğu tespit edildi.

Yeni gezegen dünyayla kendi yıldızı arasından geçerken yıldızın ışınlarının yüzde birini engelliyor. Bu da parlaklığını azaltıyor. Bilim dünyası, dev gezegenin keşfini sevinçle karşıladı. Zira, uzmanlar mevcut bilimsel verilerle açıklanamayacak kadar büyük olan gezegenin incelenmesinin, güneş sisteminin dinamiklerini daha iyi anlamak adına önemli bir adım olacağını düşünüyor.

Gökbilimciler, yeni keşifleriyle ilgili ayrıntıları Astrophysical Journal dergisinde yayımlayacaklar.

/ LONDRA

09.08.2007


 

Bebek, araba hırsızını engelledi!

Fransa’nın Montreal şehrinde, çaldığı otomobilin içinde bebek olduğunu farkeden hırsız otomobili çalmaktan vazgeçti.

Montreal polisinden Miguel Alston’ın verdiği bilgiye göre, otomobilin sahibi kadın, yakınlarıyla ayaküstü sohbet etmek için aracını yol kenarına parkedip otomobilden çıktı ve uyuyan 14 aylık bebeğini de araçta bıraktı. Bu sırada otomobili çalan hırsız ise kısa süre sonra araçta bebek olduğunu farketti ve birkaç sokak öteye otomobili bırakarak kaçtı.

/ MONTREAL

09.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri