Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ev sahibi enflasyona inanmadı

Ev sahipleri kira zamlarında enflasyonu dikkate almadı. İstanbul’da kiralar son bir yılda yüzde 22.7, Ankara’da yüzde 17.2, İzmir’de yüzde 16.4 artış kaydetti.Merkez Bankası, 2007 yılı enflasyon hedefini yüzde 4 olarak belirlerken ve enflasyonun yüzde 70 olasılıkla yıl sonunda yüzde 5.1 ile yüzde 6.9 arasında gerçekleşmesini tahmin ederken, ev sahipleri kira artışında, enflasyon hedefini umursamadı.

Türkiye ortalamasında 2006 yılı Temmuz ayında 315,73 YTL olan gerçek kira ücreti, bu yıl aynı ayda yüzde 20.3 ile enflasyon hedefinin 16.3 puan üstünde artış göstererek, 379,92 YTL’ye yükseldi. TÜİK, Temmuz ayları itibarıyla son bir yıllık enflasyonu TÜFE’de yüzde 6.90 olarak açıklamıştı.

İSTANBUL’DA KİRALAR YÜZDE 22.7 YÜKSELDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak yapılan hesaplamalara göre, İstanbul’da geçen yıl Temmuz ayında 420,40 YTL olan gerçek kira ücreti, bu yıl Temmuz ayında 516,07 YTL olarak belirlendi. Buna göre İstanbul’daki ev sahipleri kiralara enflasyon hedefinin 18.7 puan üzerinde yani yüzde 22.7 oranında zam yaptı.

Temmuz ayları itibarıyla, Kocaeli, Sakarya Düzce, Bolu bölgesinde ise kiralar yüzde 32.6 gibi oldukça yüksek oranda artarak 232,11 YTL’den 307,80 YTL’ye, Konya, Karaman bölgesinde de yüzde 26.5 artışla 202,50 YTL’den 256,22 YTL’ye çıktı. Gerçek kira ücret artışı Ankara’da yüzde 17.2, İzmirde ise yüzde 16.4 oldu. Ankara’da 2006 yılı Temmuz ayında ortalama 329,43 YTL olan kiralar, bu yılın aynı ayında 386,25 YTL’ye, İzmir’de ise 370,36 YTL’den 431,15 YTL’ye yükseldi.

Gerçek kira ücretlerinde diğer bazı bölgelere bakıldığında ise Bursa, Eskişehir ve Bilecik’teki ev sahiplerinin yüzde 10.1 artış yaptığı görülüyor. Bu bölgede kiralar geçen yıl Temmuz ayında ortalama 296,67 YTL iken bu yıl aynı ayda 326,77 YTL’ye yükseldi.

Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir’de yüzde 17.9, Balıkesir, Çanakkale’de kira ücretleri yüzde 18.7, Aydın, Denizli ve Muğla’da yüzde 15.5, Manisa, Afyon ve Kütahya’da da yüzde 20 artış gösterdi.

DOĞALGAZDAKİ ARTIŞ DA

ENFLASYONUN ÜSTÜNDE

Türkiye geneline bakıldığında, Temmuz ayları itibarıyla son bir yılda atık çöp ve su faturası ücretleri enflasyona yakın artış gösterirken, doğalgaz ücretine yüzde 12.9 zam yapıldı. Doğalgaz geçen yılın Temmuz ayı itibarıyla 0.54 YTL iken, bu yıl Temmuz ayında fiyatı 0,61 YTL oldu.

Atık çöpün ücreti ise söz konusu dönemde yüzde 7.1, su faturası da yüzde 7.6 oranında artış gösterdi. Geçen yıl Temmuz ayında 0,14 YTL olan atık çöp ücreti bu yıl aynı ayda 0,15 YTL’ye, 1,43 YTL olan su faturası da 1,54 YTL’ye çıktı. Elektrik ücretlerinde ise söz konusu dönemde bir değişiklik olmadı ve 0,16 YTL’de kaldı.

/ ANKARA

09.08.2007


 

Irak’a ihracat kan kaybediyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Irak’a yapılan ihracat azalıyor. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, Ocak-Temmuz 2007 döneminde bölgeden yapılan ihracat yüzde 17 oranında artarak 1.45 milyar dolar olurken, ihracatta birinci pazar konumundaki Irak’a dış satış ise geriliyor.

Ocak-Temmuz 2007 döneminde Irak’a ihracat yüzde 8.4 azalarak 385.4 milyon dolar oldu. Güneydoğu’dan bu ülkeye ihracat 2006 yılı yedi aylık dönemde yüzde 26.6, artış göstermişti. GAİB Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Irak’a bu yıl ihracatta görülen düşüşün mevsimsel nedenlerden kaynaklandığını söyledi. Tarım ürünlerinde satışın ikinci yarıda başlayacağını belirten Çıkmaz, ‘’Irak’a bizim arkadaşlarımızın un ve yağ satışları tekrar başladı. Artış hızını yakalarız’’ dedi.

GAİB Başkanı Çıkmaz, YTL’nin aşırı değerlenmesinden dolayı ihracat fiyatlarının arttığına ve rekabet güçlerinin düştüğüne işaret ederek, ‘’Rakip ülke olarak Suriye devreye girdi. ABD de un ve buğday gönderdi. Aynı ihracat kalemlerinde daha düşük fiyatlarla onlar Irak pazarına girdi, bizim fiyatlarımız da yüksek olduğu için rekabet şansımız azaldı ve ihracatımız düştü’’ diye konuştu.

“GÜVENLİK BÜYÜK PROBLEM OLMAYA BAŞLADI’’

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da, Irak’ta güvenlik sorununun giderek daha büyük problem olmaya başladığını belirterek, ‘’Bizim ihracatımızı ve ticari ilişkilerimizi etkileyen en önemli faktör güvenlik’’ dedi.

Aslan, güvenlik sorununun sevkıyatları ciddi şekilde etkilediğini, bunun da ödemelerde gecikmeye ve ticarette gerilemeye yol açtığını belirtti.

/ GAZİANTEP

09.08.2007


 

Açlık sınırındakilerin sayısı yüzde 91 arttı

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, ‘’Son 5 yıl içinde Türkiye’de açlık sınırında olanların sayısının yüzde 91.4, yoksulluk sınırındakilerin sayısının da yüzde 104 oranında arttığını’’ savundu.

Dinçer, yaptığı yazılı açıklamada, toplu görüşmelerin yaklaştığına dikkati çekti. Eğitim emekçilerinin her geçen gün daha da yoksullaştığını kaydeden Dinçer, ‘’AKP’nin iktidarda bulunduğu son beş yıl boyunca eğitim emekçilerinin, önceki yıllara göre daha hızlı bir şekilde yoksullaştığını’’ öne sürdü.

Son dört yılda öğretmenlerin ve diğer eğitim emekçilerinin maaşlarının, dört kişilik bir ailenin yapması gereken harcamaların yarısını bile karşılayamayacak düzeyde olduğunu savunan Dinçer, ‘’2002’de bir öğretmen, aldığı maaşla aylık giderlerinin yüzde 52’sini karşılayabiliyorken, 2007’de ancak yüzde 45’ini karşılayabilmektedir. Memur ve hizmetlilerin durumu daha da vahimdir. Hizmetli ve memurlar açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermektedirler’’ dedi.

Dinçer, ‘’AKP iktidarı döneminde ekonomi politikalarının, çalışanların aleyhine sonuçlar verdiğini’’ ileri sürerek, ‘’Son 5 yıl içinde ülkemizde açlık sınırında olanların sayısı yüzde 91.4, yoksulluk sınırındakilerin sayısı da yüzde 104 oranında artmıştır. Ücret artışları enflasyon oranının çok altında kalmış ve reel ücretler istikrarlı bir şekilde azalmayı sürdürmüştür’’ dedi.

Eğitim emekçilerinin reel ücretlerindeki aşınmayı telafi edecek bir maaş artışı gerçekleştirilmesini ve sosyal hakların iyileştirilmesini isteyen Dinçer, ek ders ücretlerinin de 10 YTL’nin altında olmamasını talep etti.

/ ANKARA

09.08.2007


 

Açlık sınırı 862 YTL’ye çıktı

Türkiye Kamu-Sen, geçen ay itibarıyla çalışan bir kişinin açlık sınırını 862 YTL 68 YKr, 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırını ise 2 bin 247 YTL 12 YKr olarak hesapladı.

Türkiye Kamu-Sen’den yapılan açıklamaya göre, çalışan bir kişinin açlık sınırı Temmuz 2007’de, bir önceki aya göre yüzde 0.44 artarak 858 YTL 93 YKr’den 862 YTL 68 YKr’ye yükseldi. Aynı dönemde, 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı ise yüzde 0.19 yükselerek, 2 bin 242 YTL 83 YKr’den 2 bin 247 YTL 12 YKr’ye çıktı. Konfederasyona göre, çalışan bir kişinin yoksulluk sınırı da bin 135 YTL 74 YKr oldu.

Türkiye Kamu-Sen’in açıklamasında, 4 kişilik ailenin geçen ayki ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamının 872 YTL 97 YKr olduğu belirtildi. Aynı ailenin, sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın geçen ay itibariyle günlük 16 YTL 44 YKr olduğu ifade edilen açıklamada, ailenin aylık gıda harcaması toplamının yaklaşık 493 YTL olduğuna işaret edildi.

09.08.2007


 

Sıcaklar küresel ekonomiyi de olumsuz etkiledi

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), rekor düzeydeki sıcaklar ve iklim değişikliklerinin, tabiat ve sağlık dengesini bozmasının yanı sıra ekonomiyi de olumsuz etkilediğini bildirdi.

WMO tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yılın başından buyana, dünyanın tüm bölgelerinde, hava sıcaklıkları ve iklim hareketleri, mevsim normallerinin çok üstünde ve rekor düzeylerde seyrediyor. Ocak ve Nisan aylarında, dünya genelinde, 1880’lerden bu yanaki en yüksek sıcaklığın görüldüğü vurgulandı. Hindistan, Pakistan ve Bangladeş’teki muson yağmurlarının yol açtığı sellerin, iklimdeki aşırı değişiklikten kaynaklandığı belirtilirken, bu bölgedeki iklim değişikliklerinin, ölümcül sonuçlara yol açtığı, tarım ve hayvancılığa da büyük zarar verdiği kaydedildi.

TÜRKİYE’NİN DE İÇİNDE BULUNDUĞU BÖLGE

WMO, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Güney Doğu Avrupa ülkelerinde Haziran ve Temmuz aylarında rekor düzeyde yüksek sıcaklıkların kaydedildiğini bildirdi. Rusya’da da sıcaklığın arttığı ve 1891’den bu yanaki en sıcak günlerin yaşandığı vurgulandı. Öte yandan, sıcak havadan kaynaklanan ölümlere karşı tedbir almak üzere, WMO ile Dünya Sağlık Örgütü’nün, “Erken Uyarı Sistemi’’nin de yer aldığı bir çalışma yürüttükleri de bildirildi.

/ CENEVRE

09.08.2007


 

Sanayi üretimi Haziran’da hız kesti

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi toplam sanayi üretimi Haziran ayında yüzde 1.8’le beklentilerin çok altında artış kaydetti.

Üretim, 2006 yılı Ocak ayındaki 5,2’lik düşüşün ardından son 1,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Sanayi üretimi Mayıs ayında yüzde 5.2, geçen yılın Haziran ayında ise yüzde 10 oranında artmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, üretim artışı madencilik sektöründe yüzde 2.9, imalat sanayi sektöründe yüzde 1.1, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 8.2 olarak gerçekleşti.

Üretimde en yüksek artış yüze 16.5 ile ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatında gerçekleşmiştir. Onu yüzde 12.4 ile b.y.s. elektrikli makine ve cihazların imalatı ve yüzde 10 ile plastik-kauçuk ürünleri imalatı izledi.

İLK YARIDA ÜRETİM ARTIŞI: YÜZDE 5.3

Sanayi üretiminde altı aylık ortama artış yüzde 5.3 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde madencilik sektöründe yüzde 10.3, imalat sanayi sektöründe yüzde 4.7, elektrik, gaz ve su sektöründe ise yüzde 9.2’lik üretim artışı yaşandı.

/ ANKARA

09.08.2007


 

FED faiz oranını değiştirmedi

ABD Merkez Bankası (FED), faiz oranını yüzde 5.25’le yine sabit tuttu. Böylece FED, gösterge faizi Haziran 2006’dan bu yana aynı seviyede tutmuş oldu.

Toplantı sonrası yazılı bir açıklama yapan banka, enflasyonun halen ana endişe kaynağı olduğunu, ve fiyat baskısının beklendiği ölçüde azalmamasından çekindiğini ifade etti.

Finans piyasalarının son haftalarda dalgalı bir seyir izlediğine dikkat çeken ABD Merkez Bankası, ekonominin, artan risklere rağmen gelecek çeyreklerde makul derecede büyüyecek gibi göründüğünü kaydetti.

/ WASHINGTON

09.08.2007


 

Kurşunsuz benzinde 3 YKr indirim

95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatı, yarından geçerli olmak üzere litrede 3 YKr düşürüldü.

Yeni ayarlamayla Ankara’da BP ve Shell istasyonlarında 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,91 YTL’den 2,88 YTL’ye, OPET’de 2,90 YTL’den 2,87 YTL’ye indi.

95 Oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakalarında, BP ve Shell’de 2,92 YTL’den 2,89 YTL’ye, OPET’de 2,91 YTL’den 2,88 YTL’ye geriledi.

İzmir’de ise 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, BP ve Shell’de 2,91 YTL’den 2,88 YTL’ye, OPET’te 2,90 YTL’den 2,87 YTL’ye düştü.

/ ANKARA

09.08.2007


 

“Su basan esnafın zararı karşılanmalı”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Vekili Bendevi Palandöken, susuz ve sıcak günlerde Ankara esnafını adeta ‘’selin’’ vurduğunu belirterek, acilen kriz masası oluşturulmasını ve esnafın zararlarının karşılanmasını istedi.

Aynı zamanda Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı da olan Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, son 3 gün içinde 2. kez yaşanan su baskınlarıyla esnaf ve sanatkarların büyük zarar gördüğünü belirtti. Esnafın yazın kavurucu sıcağında sel felaketi yaşadığını ve işyerlerini su bastığını ifade eden Palandöken, şunları kaydetti: ‘’Acilen çek, senet ve kredi borcu olan bu esnafımızın borçları ertelenmeli ve faizsiz kredi temin edilmelidir.

Bunun yanı sıra oluşturulacak kriz masası ile esnafımızın ve bölgede ikamet eden ve eşyaları sular altında kalan ailelerin zararları karşılanmalıdır. Yoğun sıcaklar sebebiyle dolaplarda bulunan malzemelerin korunması için bölgeye jeneratör desteği ile elektrik verilmelidir. Ayrıca, su basan bodrumlarda ve işyerlerinde acilen hasar tespiti yapılarak bir an önce zarar görenlerin zararları karşılanmalıdır.’’

/ ANKARA

09.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri