Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Irak’tan çekilme sinyali

Amerikan araştırma kuruluşu RAND Corporation’ın yaptığı bir araştırmaya göre, Irak’taki şiddet olaylarının yaz sonuna kadar azalmaması halinde, bu ülkedeki Amerikan birliklerinin çekilmesi yönündeki siyasi baskı dayanılamaz hale gelebilir.

Amerikan Hava Kuvvetleri’nin maddi destek sağladığı kuruluşun, sonuçları önceki günyayımlanan araştırmasında, ‘’Yakın zamanda başarıya ulaşılacağı konusunda iyimser değiliz. Yaz sonuna kadar şiddet olaylarında hayatını kaybeden Iraklıların sayısı azalmazsa, ABD’de, Amerikan birliklerinin Irak’tan çekilmesi için yapılan siyasi baskı dayanılamaz hale gelebilir’’ denildi.

Amerikan ordusu, Irak’a yılbaşından beri takviye asker gönderilmesinin şiddet olaylarının azalmasını sağladığını açıklamıştı. Ancak 3 Irak bakanlığından elde edilen verilere göre, geçen ay Irak’ta 1652 sivil öldü. Bu sayının haziran ayındaki sivil kayıp sayısının üçte biri oranında fazla olduğu belirtiliyor.

Araştırmayı hazırlayan uzmanlardan Olga Oliker, Irak’taki şu anki şiddet düzeyinin, takviye birlik gönderilmesi stratejisinin etkili olmadığını gösterdiğini söyledi.

Raporu hazırlamak için bir yıldan uzun bir süre Irak’ta yaşayan Oliker, ‘’Irak’taki şiddet, kabul edilemez bir düzeyde’’ diye konuştu.

Kuruluşun, düzeni kabul ettirmek için ezici güç kullanımı, ülkenin etnik kriterlere göre bölünmesi, iç savaşı kazanacak tarafın desteklenmesi gibi seçenekleri de incelediği belirtilen raporda, bu seçeneklerin hiçbirine çok fazla başarı şansı tanınmadığı kaydedildi.

Raporda, ABD’nin Irak’ta sonsuza dek kalamayacağı ve Amerikan hükümetinin çekilmenin sonuçlarına ve Irak’taki çatışmanın sürmesi ihtimaline, çekilmeye karar vermeden şimdiden hazırlanması gerektiği belirtildi. Çekilmenin aceleyle yapılmaması gerektiği kaydedilen raporda, Washington yönetiminin bazı kurumları Iraklı yetkililere devretmesi, mülteci akınına karşı komşu ülkelere yardım etmesi gibi tavsiyelerde bulunuldu.

/ WASHINGTON

10.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak’tan çekilme sinyali

  ‘Azerbaycan Karabağ savaşına hazırlanıyor’

  Daily Telegraph: İran rejimi göründüğünden daha zayıf

  Bush ezberini ve istifini bozmuyor

  Bush, destekçilerinin aynası ve aynısı

  Pakistan’ın yeşili, Türk kırmızısı mı oluyor?

  Müşerref olağanüstü hal teklifini reddetti

  Belçika’da, ‘İslâmlaşmaya son’ yürüyüşü

  Crespo: AB demokratik küreselleşmeyi desteklemeli

  6 yeni tür bulundu

  Karaciğer kanserine erken teşhis metodu

  Böcekler kâinatı rengârenk görüyor

  Endeavour sorunsuz fırlatıldı


 Son Dakika Haberleri