Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

‘Azerbaycan Karabağ savaşına hazırlanıyor’

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ı Ermenilerden geri almak için savaşa hazırlandığı iddia edildi. Rusya merkezli IslamNews sitesinde yayınlanan “Azerbaycan Karabağ için savaşa hazırlanıyor “ başlıklı makalede Azerbaycan ordusunun savaş hazırlığı yaptığı iddia edildi. Valeriy Petrov tarafından yazılan söz konusu makale Azerbaycan medyasında da geniş yer buldu.

Petrov, makalesinde Azerbaycan’ın savaşa hazırlandığına delil olarak, son zamanlarda askeri bütçesini artırmasını ve yeni askerî araçları almasını gösteriyor. Petrov makalesinde, sadece 2007 yılında Azerbaycan’ın bütçeden Savunma Bakanlığı için 912 milyon dolar ve savunma sanayisi için 126 milyon dolar ayrıldığını belirtiyor.

Yazar makalede Rusya’nın VPK gazetesini kaynak göstererek son yıllarda Azerbaycan’ın; Ukrayna’dan 12 adet RSZO “Smerç” füzesi, Bulgaristan’dan 36 adet 130 milimetre M-46 silâhları ve Ukrayna’dan 72 adet MT-12 tanksavar, Gürcistan’dan ise 6 adet Su-25 hücum uçağı aldığını yazıyor. Petrov, ayrıca Azerbaycan’ın son zamanlarda Ukrayna’dan aldığı MiG-29 savaş uçaklarının gösteri uçuşları yaptığın vurguluyor. Petrov, Azerbaycan medyasını kaynak göstererek, ABD’nin Azerbaycan’da 6 askeri havaalanını modernize ettiğini, bunun savaşa bir hazırlık göstergesi olduğunu illeri sürüyor. Makalede, Azeri ordusunun Ukrayna ve Slovakya’dan çok sayıda T-72 tankı alındığını ve Beyaz Rusya’nın ise resmi olarak Azerbaycan’a 19 T-72 tank sattığı ifade ediliyor.

Makalede Azeri askeri uzman Üzeyir Ceferov’un, “Eğer yarın Karabağ’ı savaş yoluyla kurtarma emri gelirse, bu bizim için fazla zahmetli olmayacaktır. 2007 yılında bütçeden, ordu için 1 milyar 100 milyon dolar ödenek ayrıldı ve biz bunu en iyi şekilde kullanmalıyız.” sözleri yer alıyor. Makalede Ermeni Diasporası sitesinden alınan” Dağlık Karabağ’ı ABD ordusu bile almakta zorlanır. Burası çok zor bir kale” sözlerine yer veriliyor. Ermeniler 1990’ıncı yılların başında Dağlık Karabağ’ı işgal ettiler. Yüzlerce Azeri vatandaşı bölgeden mülteci durumuna düştü. Sorun AGİT bünyesinde kurulan Minsk Grubu tarafından barış yoluyla çözülmeye çalışılıyor.

Bu arada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenilerin Yukarı Karabağ’da işgal politikasına son vermeleri durumunda, Azerbaycan ile işbirliğinden daha kazançlı çıkacaklarını söyledi.

/ MOSKOVA

10.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak’tan çekilme sinyali

  ‘Azerbaycan Karabağ savaşına hazırlanıyor’

  Daily Telegraph: İran rejimi göründüğünden daha zayıf

  Bush ezberini ve istifini bozmuyor

  Bush, destekçilerinin aynası ve aynısı

  Pakistan’ın yeşili, Türk kırmızısı mı oluyor?

  Müşerref olağanüstü hal teklifini reddetti

  Belçika’da, ‘İslâmlaşmaya son’ yürüyüşü

  Crespo: AB demokratik küreselleşmeyi desteklemeli

  6 yeni tür bulundu

  Karaciğer kanserine erken teşhis metodu

  Böcekler kâinatı rengârenk görüyor

  Endeavour sorunsuz fırlatıldı


 Son Dakika Haberleri