Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Sulama suyunun yüzde 40’ı buharlaşıyor

Türkiye’nin mevcut su kaynaklarının yalnızca yüzde 38’ini kullandığı, bunun da önemli bir kısmının sulamada doğru teknikler uygulanmadığı için ziyan olduğu bildirildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Öztürk, Türkiye’de suyun rasyonel kullanılmadığını belirtti.

Mevcut su kaynaklarının yalnızca yüzde 38’inin kullanıldığını, bunun da yüzde 75’inin tarımsal sulamada yararlanıldığını söyleyen Öztürk, geri kalan yüzde 15’inin içme ve kullanma suyu olarak evlerde, yüzde 10’unun da endüstri de kullanıldığını söyledi.

Tarımsal sulamada doğru tekniklerin uygulanmaması ile büyük oranda suyun ziyan edildiğini ifade eden Öztürk, “Tarımsal sulamada ana sıkıntı havuz, depo gibi su tutma yapılarından alınan suyun iletim ve dağıtımı sırasında ortaya çıkan kayıplardır. Su tutma yapılarından alınan suyun yüzde 40’ı daha tarlaya ulaşmadan buharlaşma ve sızıntı ile kaybolur’’ dedi. Sulama yapılabilen alanların yüzde 3’ünde yağmurlama sisteminin, yüzde 1’inde ise damla sulama sisteminin uygulandığına dikkat çeken Öztürk, ‘’Türkiye’de tarımsal sulama içindeki payı sadece yüzde 1 olan damla sulamada su kaybı söz konusu değil’’ diye konuştu.

/ SAMSUN

19.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kalitesiz oyuncaklar zehir saçıyor

  Dünyada 42 yıllık petrol kaldı

  Hayvan varlığımız azalıyor

  Sulama suyunun yüzde 40’ı buharlaşıyor

  Su tasarrufu için alaturka tuvalet

  Bolu’ya modern et kesim tesisi

  Kurşunsuz benzin ve motorine 6 kuruş zam

  Güneydoğu’da kapanan şirket azaldı

  Şirketler atık borsasıyla kazançlı


 Son Dakika Haberleri