Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Mevlânâ gençleri buluşturuyor

2007 Mevlânâ yılı faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen ‘’Mevlânâ Hoşgörüsünde Uluslararası Gençlik Buluşması’’ 30 ülkeden ve Türkiye’nin 81 ilinden toplam 2 bin 500’e yakın genci bir araya getiriyor.

Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Selçuk Üniversitesinin (SÜ) katkılarıyla FOMGED Gençlik Kulübünce düzenlenen ‘’Mevlânâ Hoşgörüsünde Uluslararası Gençlik Buluşması’’ faaliyetleri, Mevlânâ Müzesi’ne yapılan Sevgi Korteji Yürüyüşü ile başladı.

Faaliyetler çerçevesinde Konya’ya gelen yaklaşık 30 ülkeden ve Türkiye’nin 81 ilinden toplam 2 bin 500’e yakın genç, Konya Stadyumu’nda toplandı.

Daha sonra aralarında Konya Valisi Osman Aydın, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan’ın da bulunduğu topluluk, ‘’Sevgi Korteji Yürüyüşü’’ adı altında Mevlana Müzesi Gül Bahçesi’ne kortej halinde yürüdü.

Gençlerin ülkelerine özgü kıyafetleriyle gösteriler yaptığı yürüyüşü meraklı bakışlarla izleyen vatandaşlar, alkış tutarak gençlere destek verdi.

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Mevlânâ Gülbahçe’de yaptığı konuşmada, müdürlük olarak bugüne kadar birçok olimpiyat ve festival gibi organizasyonlara imza attıklarını belirtti.

Düzenlenen bütün festival ve organizasyonlarda spor ruhu, sevgi, dostluk ve kardeşliğin anlatılmaya çalışıldığını dile getiren Atalay, ‘’Dünya, bugün sevgi, dostluk ve kardeşliğin tesisi için çabalar gösteriyor. Ama yüzyıllar öncesinde Mevlânâ bu dostluk ve kardeşlik mesajlarını vermiş. Demek ki Mevlânâ’yı tüm dünyaya, insanlığa anlatmak lâzım. Biz de burada Mevlânâ’nın bu mesajlarını vermeye çalışıyoruz’’ dedi.

Program, daha sonra ülke kafile başkanlarının Konya Valisi Osman Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan’ı ziyaretleriyle devam etti.

/ KONYA

22.08.2007


 

Üsküdar’a 19. kez gider iken

Üsküdar Belediyesi tarafından bu yıl 19.’su düzenlenen Uluslararası Katibim Kültür ve Sanat Şenlikleri başlıyor. 25-30 Ağustos 2007 tarihleri arasında düzenlenen Festival, uluslar arası folklor gösterilerinden Türk Sanat ve Tasavvuf Musikisi konserlerine, hat sergilerinden şiir dinletisine, sıra gecesinden Osmanlı çarşısına ve çeşitli spor aktivitelerine kadar birçok faaliyete ev sahipliği yapacak.

Kâtibim Festivali, Üsküdar’ın kültürel mirasını bugünün nesillerine anlatma, yaşatma ve geleceğe taşıma gayretiyle gerçekleştirilen çok yönlü bir muhtevaya sahip. Şenliğin nitelik ve nicelik açısından zengin, Üsküdar’ın tarihî ve kültürel birikimini yansıtan programlarıyla her kesim ve kültürden insanı aynı ortamda buluşturarak bütün insanlığa sevgi, barış ve dostluk mesajı vermesi amaçlanmaktadır.

Funda Arar, Zara, İsmail Tütür, Songül Karlı, Şükriye Tutkun, Hasan Cihat Örter, Bedirhan Gökçe, Özhan Eren, Tayfun Talipoğlu konser ve dinletileri, uluslar arası halk oyunları ekiplerinin gösterileri, spor aktiviteleri, çocuk eğlenceleri, Boğaz gezileri, şiir dinletisi ve sıra gecesi ile Üsküdarlılar altı gün sürecek Festival boyunca birçok alternatif kültür san’at etkinliğini yakından takip etme fırsatı bulacak.

Ayrıca tarihimizde önemli bir yeri olan, Hezarfen Ahmet Çelebi’nin “Galata’dan Doğancılar’a” uçuşunun canlandırılacağı Hezarfen uçuşu ile, Geleneksel Türk tiyatrosunun büyük ustası, Üsküdarlı İsmail Dümbüllü adına düzenlenecek Tiyatro ödülleri ve 4. Geleneksel resim yarışması da şenliğe renk katacak.

22.08.2007


 

Tarihî köprülerin restorasyonunda adım adım sona doğru yaklaşılıyor

Edirne’de, Tunca ve Meriç nehirleri üzerindeki köprülerin restorasyonu sürdürülüyor. Edirne Valisi Nusret Miroğlu, tarihî köprülerde restorasyon çalışmaları kapsamında onarılan Meriç Köprüsü’nün restorasyonunda sona yaklaşıldığını söyledi.

Miroğlu, orijinaline sadık kalınarak restore edilen tarihî Meriç Köprüsü’nde son rötuşların yapıldığını belirtti. Edirne merkez ve Karaağaç Mahallesi arasında ulaşımın sağlandığı Meriç Köprüsü’nün kısa süre sonra trafiğe açılacağını ifade eden Miroğlu, ‘’Edirnelilere kültürel mirasların korunması adına yapılan çalışmalarda, sabırlı davranışlarından dolayı teşekkür ediyorum. Tarihî kültürel miraslarımız olan eserlerin gelecek nesillere aktarılması noktasında restorasyonu yapmalıydık. Yapılan çalışmalarla köprü, tarihimizi yansıtacak şekilde orijinaline sadık kalınarak onarıldı. Tarihî Meriç Köprüsü’nde çalışmalarımız tamamlanma aşamasına geldi. Meriç Köprüsü’nde son rötuşlar yapılıyor’’ dedi.

Tunca Köprüsü’nde de çalışmaların devam ettiğini anlatan Vali Miroğlu, şunları söyledi:

‘’Tunca Köprüsü’nün restorasyonuna, nehir debisinin yükselmesiyle gecikmeli başlamıştık. Ama programda bir sapma olmayacak. Köprünün onarımını söz verdiğimiz sürede bitirmek için çalışıyoruz.’’

Edirne İl Özel İdaresince başlatılan tarihi köprülerin onarımı ve sağlamlaştırılmasına yönelik çalışma kapsamında, Tunca Köprüsü 20 Mayıs, Meriç Köprüsü ise 14 Haziranda taşıt trafiğine kapatılmıştı.

22.08.2007


 

Çifte Minareli restore edilecek

Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yapılan Çifte Minareli Medrese restore edilecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri, yaptığı açıklamada, Erzurum merkezde bulunan ve 13. yüzyılda yapılan Çifte Minareli Medrese’nin restorasyonu için çalışmaların başladığını bildirdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi ve Erzurum Üniversitesinde görevli öğretim üyelerinden oluşan bir heyetin yapıda jeofizik ve jeoteknik incelemelerde bulunduğunu ifade eden yetkililer, bu incelemede restorasyon çalışmalarında kullanılacak malzemelerin de belirlendiğini söyledi. Belirlenen malzemelerin temin edilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü Erzurum Bölge Müdürlüğü tarafından gelecek ay ihaleye çıkılacağını belirten yetkililer, şu bilgileri verdiler:

‘’Çifte Minareli Medrese 13. yüzyılın önemli eserleri arasında yer almaktadır. Medrese, 2002’de Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmişti. 2006’da medrese yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğuna verildi. Restorasyon çalışmaları kapsamında yapılan ilk incelemelerin ardından yapının sağlam olduğu, ancak yenileme istediği belirlendi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun onaylamasının ardından yapının ana binasında ve çevre düzeninde gelecek yıl restorasyon çalışmaları yapacağız.’’ Yetkililer, yapacakları restorasyonun Çifte Minareli Medrese’nin yapıldığı dönemin özelliklerini taşıyacak nitelikte olacağını da sözlerine ekledi.

/ ERZURUM

22.08.2007


 

Kültür ve Turizm Bakanlığından yeni eserler

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, ‘’Sabri Fehmi Ülgener: Küreselleşme ve Zihniyet Dünyamız’’ ile ünlü Türk bilgini Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ‘’İslâm’da Bilim ve Teknik’’ adlı eserini, yayın dünyasına kazandırdı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan yazılı açıklamada, 1983 yılında hayatını kaybeden Ülgener’in hatırasına hazırlanan “Sabri Fehmi Ülgener: Küreselleşme ve Zihniyet Dünyamız’ adlı çalışmada, bilim adamları ve entelektüllerin yazıları ve yorumlarıyla Ülgener’in tanıtılmaya çalışıldığı belirtildi. Eserde, ‘’Hayatıyla Ülgener’’, ‘’Fikirleriyle Ülgener’’, ‘’Eserleriyle Ülgener’’ ve ‘’Ülgener’in Ardından’’ bölümleri yer alıyor.

Ünlü Türk bilgini Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ‘’İslâm’da Bilim ve Teknik’’ adlı eserinin ise, muhtevası ve irdelediği düşüncelerle, Batı odaklı bilim tarihi yazımının eleştirel bir çözümlemesini yaptığı ifade edilen açıklamada, İslâm ve Orta Çağ bilimine yeni bir bakış açısı sunarak, İslâm biliminin eski Yunan, ayrıca Hint, Bizans ve İran dönemlerinden devr aldığı bilimsel mirası korumak ve yaymakla birlikte, eklediği özgün eserlerle ileri götürdüğünün değerlendirmesini yaptığı belirtildi.

22.08.2007


 

Bakanlıktan mimarlara "Koruma" ödülü

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültür varlıklarını korumaya yönelik çalışan mimarları ‘’2. Ulusal Mimarlık Koruma Ödülleri’’ ile taçlandıracak. Başvurmak isteyenler, rojelerini 17-21 Eylül günleri arasında bakanlığa sunacak.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, yaptığı açıklamada, kültür varlıklarını koruma bilincinin artması ve mimarları teşvik etmek için ‘’Ulusal Mimarlık Koruma Ödülleri’’ni iki yıldır verdiklerini söyledi. Yarışmayı gelenekselleştirmek istediklerini belirten Düzgün, koruma proje veya uygulamaları olan mimarların yarışmaya katılmalarını beklediklerini kaydetti.

‘’2. Ulusal Mimarlık Koruma Ödülleri’’, ‘’Koruma Uygulama Başarı Ödülleri’’, ‘’Koruma Projeleri Başarı Ödülleri’’, ‘’Koruma Uygulaması Ustalık Ödülü’’, ‘’Korumaya Katkı Ödülü’’ ve ‘’Koruma Onur Ödülü’’ olmak üzere 5 ana dal ve 9 alt kategoride verilecek. Sonuçlar, 9 Kasım Cuma günü ilan edilecek. Ödül töreni, 4 Aralık Salı günü Milli Kütüphane Toplantı Salonu’nda yapılacak.

/ ANKARA

22.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri