Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Disiplinsizlik

Dün öğle saatlerine doğru Genelkurmay’ın internet sitesine konulan bir açıklama yine ortalığı hareketlendirdi. Açıklama, Radikal Gazetesi’nde Neşe Düzel’in Sabah Gazetesi yazarı Metehan Demir’le yaptığı söyleşi yalanlıyordu.

Metehan Demir iyi bir genç gazetecidir. TSK’da önemli haber kaynakları vardır. Araştırmadan, incelemeden haber yapmaz. Ayrıca TSK’yı yıpratacak, o kuruma zarar verecek her şeyden kaçınacak özeni gösterir. Kurumsal olarak TSK’yı sever, saygı duyar. Metehan Demir’in söyledikleri mutlaka şu anda TSK’da üst düzeyde görev yapan haber kaynaklarından aldığı bilgilere dayanıyordur.

Kanaatimce sorun bazı üst düzey görevlilerin, yetkileri olmadığı halde kendi kişisel görüşlerini TSK’nın görüşleriymiş gibi sağa-sola fısıldamalarıdır. Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, “TSK adına görüş beyan etme yetkisi, Sayın Genelkurmay Başkanı’nda olup, bu yetkiyi gerektiğinde Genelkurmay 2. Başkanı ve Genelkurmay Genel Sekreteri’ne verdiği bilinmektedir” deniliyor. Doğrudur, TSK adına, TSK’yı ilgilendiren konularda ancak Komutan veya onun yetki verdiği iki makam açıklama yapabilir. Kuvvet Komutanları da sadece kendi görev alanları ile ilgili açıklama yapabilirler. Ancak işin perde arkasına baktığımızda bu kuralın tam işlemediği görülüyor. Kokteyllerde, ayaküstü sohbetlerde birçok üst rütbeli, yetkili olmadığı halde gazetecilere görüş bildiriyor. Bu ayaküstü sohbetlerin iki kişi arasında kalacağını düşünüyor. Bazı komutanlar gazetecilere anlattıkları her şeyin bir gün mutlaka haber olacağını unutuyor. Gazetecinin işi sohbet etmek değil, haber toplamaktır. Gazeteciler, TSK’daki hiyerarşik yapılanma ve üstün disiplin anlayışı nedeniyle bir Komutanın herhangi bir konuda söylediği kişisel düşüncesini kurumun görüşü olarak algılamaktadırlar.

Komutan, herhangi bir konuda karar verdikten sonra, artık tüm ast kademeler bu karara uymak ve bu karar istikametinde düşünmek durumundadırlar. Genelkurmay’da her gazetecinin çok kolay ulaşabildiği bir Basın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı var. Ayrıca herkese kapıları açık olan bir Genel Sekreterlik makamı var. Komutanın dışında bu iki mekanizma yolu ile basın bilgilendirilmelidir. Bunun dışındaki uygulamalar kimse kusura bakmasın ama disiplinsizliktir.

Gazetecilerin TSK’da haber kaynakları vardır. Bence haber kaynağı ya Sayın Komutan’ın kendisi ya İkinci Başkan, ya Genel Sekreter veya ona bağlı Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı olmalıdır. Bu işleyiş, ivedi sağlanmalıdır.

Türkiye, 22.8.2007

Nuri ELİBOL

23.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Freud’un teorileri ve manipülasyonlar demokrasisi

  Yeni dönemde basın-Genelkurmay ilişkisi

  “Biz 367’den, siz ‘halk seçsin’den vazgeçin”

  Disiplinsizlik


 Son Dakika Haberleri