Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Yahudileri, İsrail’e şikâyet ettik

Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, ABD’deki Yahudi kuruluşlarından Anti-Defamation League’in (ADL-İftira ve İnkârla Mücadele Birliği) Ermeni meselesinde tavır değişikliğiyle ilgili olarak, İsrail’den Amerikan Yahudilerine geri adım attırmasını beklediklerini söyledi.

İsrail’in önde gelen İngilizce gazetelerinden Jerusalem Post’a demeç veren Büyükelçi Tan, 1915 olaylarıyla ilgili tutumunun değişmediğini bildikleri İsrail’in Yahudi topluluklarının tutum değişikliğine gitmesine izin vermemesi gerektiğini belirtti. Tan, “Bu bizim beklentimizdir ve çok çok önemlidir” diye konuştu.

“Türk halkına dokunmak ve yüreğinden yaralamak istiyorsanız, konunun bu olduğunu” kaydeden Tan, “Türkiye’nin bir numaralı meselesi” ifadesini kullandı ve “Onlara (Türklere) en ufak bir değişikliği kolayca anlatamazsınız” dedi. Büyükelçi Tan, Türkiye’nin İsrail’den, Amerikan Yahudi kuruluşlarına sözünü geçirerek, Birinci Dünya Savaşı sırasındaki olayları “soykırım” olarak nitelendiren karar tasarısının Kongreden geçmemesini sağlamasını beklediğini de vurguladı.

ABD’deki Yahudi kuruluşlarının İsrail ile işbirliği içinde çabalarını sürdürdüklerini herkesin bildiğini belirten Tan, Türk halkının gözünde de Türkiye’nin İsrail ile stratejik ilişkilerinin sadece İsrail ile sınırlı olmayıp, bütün Yahudi dünyasını kapsadığını ifade etti ve “Türk halkı, bu farkı gözetmez” diye konuştu.

Tan, eski İsrail başbakanlarından Golda Meir’in eski ABD dışişleri bakanlarından Henry Kissinger ile bir anekdotunu da hatırlattı:

“Kissinger, ‘İlk olarak bir Amerikalı, sonra ABD Dışişleri Bakanı ve ondan sonra Yahudiyim’ dediğinde, Golda Meir Kissinger’a: ‘Biliyorsunuz Sayın Dışişleri Bakanı, biz alfabeyi soldan sağa okuruz’ diye cevap vermişti. Bu da benim ne demek istediğimi anlatıyor.”

Tan, “Türk halkı, bu meseleyi yoluna koymak için, düzeltmek için, İsrail’in çabalarını bekliyor” diye konuştu. İsrail’in Amerikan Yahudi kuruluşları üzerinde kontrolü olmadığı yönündeki iddiaları kabul etmediğini kaydeden Tan, “Başka bazı konularda İsrail’in sözünü yerine getirmediği olmamıştır (bu kuruluşların) ve bu konu da onlardan biridir” diye konuştu. Tan, “İsrail’in geçmişte Yahudi örgütlerine aynı konuda sözünü geçirme gücünü ispatladığını” kaydetti.

“Tasarının Kongreden geçmesi halinde, ne olabileceği” sorusu üzerine Tan, 1990’lı yıllarda Türkiye ile İsrail arasında yakın stratejik ilişkilerin kurulmasından bu yana, Türkiye’nin bu ilişkilerin temel dayanaklarıyla hiçbir zaman oynamadığını belirtti. Tan, ABD’deki Yahudi toplumunda tutum değişikliği yüzünden tasarının Kongreden geçmesinin, bu ilişkilerin temel dayanaklarından biriyle oynanması anlamına geleceğini vurguladı.

/ KUDÜS

28.08.2007


 

Fransız diplomasisi yalpalıyor

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’ye yönelik eleştirinin ardından, “Irak’ın işlerine karıştığı” için özür diledi.

Kouchner, Fransız RTL radyosuna verdiği demeçte, “Irak Başbakanı, bu kadar doğrudan, Irak’ın işlerine karıştığım için özür dilememi istiyor, memnuniyetle özür diliyorum” dedi.

“Sanırım anlamadı ya da ben bu sözleri Iraklı muhataplarımın ağzından duyduğumu yeterince vurgulamadım” diyen Kouchner, özrünün yine de bir şey değiştirmeyeceğini vurgulayarak, “Dünyayı öfkelendiren her günkü gerilim ve zulüm karşısında bazı eleştiriler getiren sadece ben değilim” diye konuştu. Kouchner, eleştirileri Iraklı muhataplarından duyduğunu bir kez daha vurgulayarak, “Eğer bu yanlış anlaşılmışsa üzgünüm” diye ifadesini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, Newsweek dergisinde çıkan bir demecinde, “birçok kişinin başbakanın değişmesi gerektiğini düşündüğünü”, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a El Maliki’nin “değiştirilmesi gerektiğini” söylediğini belirtmişti. Maliki, önceki gün gazetecilere yaptığı açıklamada, Kouchner’in, “Irak liderinin görevini bırakması gerektiği” yolundaki sözleri yüzünden Fransız hükümetinin özür dilemesini istemişti.

/ PARİS

28.08.2007


 

Berezovski’den, Rusya’da devrim çağrısı

Londra’da yaşayan kaçak Rus oligark Boris Berezovski Rusya’da yönetim değişikliği için yaptığı çağrıları yineledi. İngiliz The Sunday Times’a açıklamalarda bulunan Berezovski Putin yönetiminin otoriteryan olduğunu ve mevcut sistemle özgür seçimlerin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söyledi

Berezovski, “Kremlin’e uygulanacak baskılarla ancak yönetim değişikliği gerçekleşebilir ve anayasal bir hükümet kurulabilir.” dedi. İngiliz filozof John Locke’dan örnek veren Rus oligark, “Eğer hükümet yasaları çiğnerse, onu devirmek sadece hak değil, vatandaşların zorunlu bir görevi olur.” dedi. Bu durumun Kremlin yönetimi için tıpa tıp uyduğunu belirten Berezovski, yönetime baskı uygulanmasını istedi. Londra’da siyasi sığınmacı olarak bulunan Rus oligark, “Herkes devrimlerin beraberinde akacak kandan endişe ediyor. Doğu Avrupa ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde gerçekleşen kansız devrimler artık bu korkudan bizi kurtarmalı.” dedi. İngiltere’de 2002 yılından bu yana siyasî sığınmacı olarak bulunan Berezovski’yi Rus hükümeti talep ediyor. Rusya savcılığı oligarkı para aklamak, dolandırıcılık, sahtecilik ve Rusya’da devrim yapmak suçları ile arıyor. Rusya’nın ısrarlı taleplerine rağmen İngiltere Berezovski’yi teslim etmiyor. Nisan ayında The Guardian’a da açıklamada bulunan Berezovsky Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i devirmek için planlar yaptığını söylemişti.

/ MOSKOVA

28.08.2007


 

Sarkozy, çekilme takvimi istiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Irak’tan yabancı askerlerin çekilmesi için net bir takvim istedi. Sarkozy, cumhurbaşkanlığı görevine geçtikten sonra ilk kez dış politikaya ilişkin açıklamalar yaptı. Paris’te Fransız elçilerini toplayan Sarkozy, dış politika önceliklerini aktardı.

Sarkozy, “Siyasi çözümden başka seçenek yok. Yabancı unsurların çekilmesi için net bir takvim açıklanmalı. Bu şekilde, sahadaki oyuncular sorumluluklarını tartıp kendilerini organize edebilir.” şeklinde konuştu.

Fransa’nın Irak’a yönelik ilgisi artıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ABD’de Başkan George W. Bush ile görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Irak’a 3 günlük bir ziyaret düzenlemişti. Kouchner, Paris’in Irak konusunda kenarda beklemeyeceğini söylemişti. Irak ziyareti sırasında gelen tepkilere ilişkin Kouchner, Sarkozy’nin iktidara gelmesi ile Irak siyasetlerine değişiklik olduğunu söylemişti. Kouchner, “Önceden ‘Irak’ta görecek bakacak birşey yok. Çok karışık bir yer. Karışmamak gerekli’ diye bir düşünce vardı. Artık bu yok.” şeklinde konuşmuştu. The International Herald Tribune gazetesinde çıkan yazıda Kouchner de, Irak’taki yabancı unsurlarında ülkeyi ne zaman terk edeceğinin planlanması gerektiğini yazdı.

/ PARİS

28.08.2007


 

Yunanistan sabotajcıyı arıyor

Yunanistan’da onlarca cephede çıkan ve kontrol altına alınmaya çalışılan orman yangınlarında hayatını kaybedenlerin sayısının 63’e yükseldiği bildirildi. Ülkede, yangınların sorumlusu kundakçıların yakalanmasını sağlayacak bilgiye 1 milyon Avroya kadar ödül konuldu.

Yunanistan’daki orman yangınlarının sorumlusu kundakçıların yakalanmasını sağlayacak bilgiye 1 milyon Avroya kadar ödül konuldu.

Yunan özel Alpha televizyonu, kaynağını açıklamadığı haberinde, Atina’nın kuzeydoğusunda bulunan ve son bir ayda 2 orman yangınının çıktığı İmitos dağında, kundaklamalarda kullanılan ev yapımı patlayıcı madde parçaları bulunduğunu, Atika bölgesinde ise sabotaj düzenlenebileceğine ilişkin ihbarlar alındığını duyurdu. Haberde, adı açıklanmayan bir askeri birlikle, bir helikopter üssünde patlayıcı madde parçalarına rastlandığı belirtildi.

Başbakan Kostas Karamanlis’in akşamüstü Savunma Bakanlığında ilgili bakanlarla bir araya gelerek ihbarı değerlendirdiği kaydedilen haberde, polis ve itfaiye ekiplerinin, gönüllülerin de eşliğinde devriyeye çıktığı, terörle mücadele ekiplerinin ise konuya ilişkin önlemleri almakta olduğu bildirildi.

Alpha, askeri birliklerin de alarma geçirildiğini kaydetti.

Bu arada Yunan medyası, Mora yarımadası ile Eğriboz (Evia) adasında onlarca cephede çıkan ve kontrol altına alınmaya çalışılan yangınlarda hayatını kaybedenlerin sayısının 63’e yükseldiğini duyurdu.

Öte yandan orman yangınların sorumlusu kundakçıların yakalanmasını sağlayacak bilgiye 1 milyon Avroya kadar ödül konuldu.

Bu arada Türkiye’nin, Yunanistan’daki orman yangınlarına müdahale için bir söndürme uçağı göndereceği bildirildi.

Yangın sınırı geçti

Öte yandan, Bulgaristan topraklarından, Türkiye-Bulgaristan sınırındaki Edirne merkeze bağlı Büyükismailçe Köyü sınırına sıçrayan yangın kontrol altına alındı.

/ ATİNA

28.08.2007


 

2 ABD askeri öldürüldü

Irak’ta iki Amerikan askerinin öldürüldüğü bildirildi.

ABD ordusu adına yapılan açıklamada, askerlerin, Irak’ın orta kesimindeki Selahaddin vilayetinde dün çıkan çatışmada öldürüldüğü kaydedildi. Açıklamada, çatışmayla ilgili ayrıntı verilmedi. Irak’ta savaşın başladığı Mart 2003’ten bu yana ölen Amerikan askeri sayısı, uluslar arası ajansların verilerine göre 3 bin 728’e ulaştı.

/ BAĞDAT

28.08.2007


 

Baas, ‘siyasî tuzağa’ karşı çıktı

Beyaz Saray, Iraklı liderlerin bir araya gelerek ülkedeki derin siyasî çatlakların giderilmesi ve ulusal uzlaşmaya varılması konusunda bazı yasalarda uzlaşmaya varmalarını kutladı.

Beyaz Saray sözcüsü Emily Lawrimore, anlaşmaya varan Iraklı liderleri kutladıklarını, bunun “tüm Iraklıların çıkarı için birlikte çalışma vaatlerinin önemli bir sembolü’’ olduğunu açıkladı. Lawrimore, Irak’ta demokrasiyi ezmeye çalışan güçlerin üstesinden gelecek çabalar çerçevesinde ABD’nin, Irak halkına ve “cesur’’ liderlerine verilen desteğinin süreceğini de kaydetti.

/ WASHINGTON

28.08.2007


 

Gazze Şeridi’ne hava saldırısı

İsrail’in, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Filistinli görgü şahitleri, İsrail uçağının, hedef aldığı roket rampasını bir füzeyle imha ettiğini söylediler. İsrail ordusu bir açıklama yapmazken, görgü şahitleri ölen veya yaralanan olmadığını belirttiler.

/ GAZZE

28.08.2007


 

Sudan yardım kuruluşlarını sepetliyor

Sudan, merkezi ABD’de bulunan uluslararası yardım kuruluşu CARE’in ülkedeki yetkilisini sınır dışı etme kararı aldı.

CARE’in Sudan’daki Müdürü Paul Barker, hükümete bağlı İnsani Yardım Komisyonunun, kendisine ülkeyi terk etmek için 72 saat süre tanıdığını belirtti. Barker, komisyonun hiçbir gerekçe öne sürmediğini de söyledi. Sudan hükümeti, bir hafta içinde üçüncü kez yabancı bir üst düzey yetkiliyi sınır dışı etme kararı aldı.

/ HARTUM

28.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri