Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Tarım ve hayvancılıkta AB’ye uyum hızlanmalı

Avrupa Birliği (AB) Veteriner Hekim Platformu, 60. hükümetin tarım ve hayvancılık alanında AB’ye uyum çalışmalarına kararlılıkla ve hızlanarak devam etmesini istedi. AB Veteriner Hekim Platformu, platformu oluşturan 26 Veteriner Hekim Odası ve derneği adına yeni hükümetten ülke hayvancılığı, gıda güvenliği ve veteriner hizmetleri alanlarında isteklerini içeren bir açıklama yaptı.

Açıklamada, 60. hükümetin tarım ve hayvancılık alanlarında AB’ye uyum çalışmalarına kararlılıkla ve hızlanarak devam etmesi istendi. AB müktesebatının yaklaşık yüzde 25’ini oluşturan veteriner hekimlikle ilgili konuların AB uyum sürecinin en zor başlıkları olarak değerlendirildiğine işaret edildi.

Hayvancılıkla ilgili alt sektörlerdeki iyileştirmeler, hayvan hastalıklarının eradikasyonu (yok oluş, ortadan kalkma), gıda güvenliği ve halk sağlığı alanındaki reformların en az 8-10 yıl zaman alacak idari, yasal, yapısal ve sektörel değişiklikleri içerdiği vurgulandı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı merkez ve taşra teşkilâtları yeniden yapılandırılarak veteriner hizmetlerinin bağımsız ve güçlü bir yapıya kavuşturulması gerektiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığında koruyucu halk sağlığı çalışmalarının en temel yapı taşlarından biri olan Veteriner Halk Sağlığı Dairesi’nin yeniden kurulması gerektiği ifade edilen açıklamada platformun talepleri şöyle sıralandı:

‘’Belediyelerde kapatılan Veteriner İşleri Müdürlüklerinin kurulması zorunlu hale getirilmeli ve kadro eksiklikleri giderilmelidir.

Veteriner hekimler ve veteriner sağlık çalışanlarının yoksulluk sınırına gelen maaşları artırılmalıdır.

Hayvan hastalıklarının yok edilmesi, hayvanî üretimin artırılması, gıda kontrolü, halk sağlığı ve hayvan refahı gibi konularda kısa zamanda sonuç verecek etkin politikalar oluşturulmalı ve uygulamaya sokulmalıdır.

Gıda denetimi konusundaki aksaklıklar giderilmeli; Gıda Yasası, AB Mevzuatı çerçevesinde değiştirilerek yeniden hazırlanmalı ve çiftlikten sofraya her aşamada gıda güvenliğini sağlayacak bir denetim sistemi kurulmalıdır.’’

/ ANKARA

31.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Tarım ve hayvancılıkta AB’ye uyum hızlanmalı

  Türkiye’nin dış ticareti büyük illerden

  Toplu görüşmelerde uyuşmazlık

  Ergani’ye süt fabrikası

  Seyrantepe’de ikinci ihale

  Mısırda ilâçlama sorunu


 Son Dakika Haberleri