Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

‘Sih’lerden “başörtüsü kontrolüne” tepki

ABD’deki hava alanlarında 4 Ağustos’tan itibaren uygulamaya giren yeni ‘başlık’ düzenlemesi tartışmalara sebep oluyor.

Başında türban, kovboy şapkası ya da bere bulunanların, kontrol noktalarında ikinci bir manyetik taramadan geçirilmesi, özellikle ‘Sih’ erkeklerini çileden çıkardı. Amerikalı güvenlik görevlileri, ikinci kontrolden sonra gerekli gördükleri takdirde, söz konusu yolcudan türbanını çıkartmasını isteme yetkisine sahip hale geldi. New York merkezli Sih Koalisyonu, Sih erkeklerinin dini inaçları sebebiyle taktıkları türbandan dolayı, hedef haline gelmekten endişe ediyor. Koalisyon yetkilileri, sadece Sihlerin değil, dini sebeplerle başlık kullanan tüm kişilerin aynı haksızlıklara uğrama riski altında bulunduğuna dikkat çekiyor.

Aralarında, Uzakdoğu Kökenli Amerikalılar Hak Merkezi, Amerikan Araplar Anti Ayrımcılık Komitesi gibi etnik ve dini 25 sivil toplum kuruluşu, Sih Koalisyonun değişiklik talebi dilekçesine imza koydu.

Sih inançlarında türbanın mahremiyet anlamına geldiğini ifade eden Koalisyon Direktörü Neha Singh, “Biz Sih erkekleri için türbanı çıkarmak, kadınlar için bluzunu çıkarmak kadar rahatsız edici ve aykırıdır” sözleriyle yaşadığı zorluğu dile getirdi.

Ulaşım Güvenliği Dairesi (TSA) yetkilileri ise, güvenlik sebebiyle yeni uygulamanın detaylarını vermekten kaçınıyor. Bazı hukuk profesörleri de, sınırları ve şekli somut olarak belirlenmemiş böylesi bir uygulamanın, ırkçı ve ayrımcı temayüllere hizmet edebileceği uyarısında bulunuyor.

/ NEWYORK

01.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  200 gazeteci savaş kurbanı

  ‘Sih’lerden “başörtüsü kontrolüne” tepki

  ‘Irak’ta ortaklara ihtiyacımız var’

  İki ABD askeri daha öldü

  İsrail’de deniz kazası: 2 ölü

  Fransa’dan, Avrupa’ya Irak çağrısı

  Maliki: Diğer gruplar Sadr’ı takip etmeli

  Taliban’ın bıraktığı rehineler sorun çıkardıkları için üzgün

  Gazze’de Hamas karşıtı gösteri

  ABD okullarına tabiat isimleri

  Bulgaristan’da Türk çeşmesine saldırı


 Son Dakika Haberleri