Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Din dersi seçmeli oluyor

AKP’nin isteği üzerine yeni bir anayasa çalışması yapan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, bir grup akademisyenle birlikte yürüttükleri çalışmaları tamamladıklarını bildirdi. Prof. Dr. Özbudun, ‘’zorunlu’’ din derslerinin isteğe bağlı olmasını teklif ettiklerini ifade ederek, ‘’Bu madde ile ya isteyen din dersi alacak ya da istemeyen muaf tutulacak’’ dedi.

Prof. Dr. Özbudun, yaptığı açıklamada, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Köker, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zühtü Arslan, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Yazıcı ile birlikte hazırladıkları ‘’sivil’’ anayasa taslağının, 137 maddeden oluştuğunu söyledi. Yaptıkları çalışmayı AKP yönetimine sunduklarını ve parti yönetimi tarafından incelendiğini kaydeden Prof. Dr. Özbudun, çalışmanın birkaç gün içinde kamuoyuna açıklanacağını dile getirdi.

Hazırlanan Anayasa taslağının kamuoyunun beklentilerini fazlasıyla karşılayacağına inandığını ifade eden Prof. Dr. Özbudun, tamamen bağımsız yürüttükleri çalışmalarına hiçbir partilinin katılmadığını anlattı.

1982 Anayasası’nın bugüne kadar hep eleştirilere hedef olduğunu ve birçok hükmünün ‘’otoriter devlet hükümleri’’ni yansıttığını belirten Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, artık Türkiye’de herkesin daha çok demokrasiden yana olduğunun altını çizdi.

55 MİLLETVEKİLİ ANAYASA

MAHKEMESİNE DÂVÂ AÇABİLECEK

Taslak çalışmada, Cumhurbaşkanı veya Meclisin 10’da 1’i oranında milletvekili tarafından Anayasa Mahkemesine ‘’iptal’’ dâvâsı açılabilmesinin yer aldığını da dile getiren Prof. Dr. Özbudun, ‘’Yani, 55 milletvekili Anayasa Mahkemesine dâvâ açabilir’’ diye konuştu.

Prof. Dr. Özbudun, temel hak ve hürriyetlerle ilgili maddelerin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleri ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi karar ve içtihatlarının temel alınarak, kaleme alındığını kaydederek, söz konusu karar ve sözleşmelere uyum sağlandığını sözlerine ekledi.

“LAİKLİK FAZLASIYLA KORUNUYOR’’

Hazırladıkları ‘’sivil’’ Anayasa ile ilgili bazı yayın organlarında ‘’laikliğe yeni bir tanım getirildiği’’ iddialarının yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Ergun Özbudun, söz konusu haberlerin tamamen asılsız olduğunu kaydederek, ‘’Laiklik, 1982 Anayasası’nda nasıl korunuyorsa, bizim hazırladığımız taslakta daha fazlasıyla korunuyor’’ dedi.

Yaptıkları çalışmada, ‘’zorunlu’’ din derslerinin isteğe bağlı olmasını teklif ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Özbudun, ‘’Bu madde ile ya isteyen din dersi alacak ya da istemeyen muaf tutulacak’’ diye konuştu.

Bu düzenlemenin laiklik üzerindeki vurguyu daha da güçlendirdiğini kaydeden Prof. Dr. Özbudun, taslak metinde, eğitimin laik, demokratik ve çağdaş bilim esaslarına göre yapılacağı vurgusuna dikkati çekti.

/ ANKARA

02.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Din dersi seçmeli oluyor

  Barış hem insanî, hem de ahlâkî bir sorumluluktur

  “Ankara Forumu” Kudüs’te toplanıyor

  Baykal: Görevimizi çok iyi yaptık

  Sezer: Gül, Türkiye için bir şans olabilir

  Muhalefet programa tepkili

  Tunceli’de 1 terörist yakalandı

  Barış Günü’nde “sivil anayasa” talebi

  Yine trafik kazası, yine ölüm

  Doğu Anadolu suya doydu

  Akdeniz’de deprem

  Mamak’ta su kesintisi

  Geleceğin otomobilsiz şehri, Konya

  Marmara’nın kuzeyi güneyinden alçakta

  Öğrenciye tatil yok

  Çalıntı kamyonette 35 kaçak

  Kızılay’dan Iraklı mültecilere yardım

  Dünyanın arşivi Van Gölü'nde

  İyotlu tuz kullanımı az olan illerde kampanya

  Baltalık ormanlar korulara dönüşüyor


 Son Dakika Haberleri