Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Gökdere’den san’at akıyor

Bursa merkez Osmangazi Belediyesi tarafından restore edilerek kültürel ve san’atsal faaliyetlere açılan Gökdere Medresesi 5 asırlık geçmişiyle Bursa halkını zaman tünelinde yolculuğa dâvet ediyor.

Yıllarca kadın hapishanesi, marangozhane, demirci dükkânı ve depo olarak kullanılan tarihî Gökdere Medresesi artık kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapıyor.

Yakın bir zamanda Türk Sanat Müziği, konserleri icra edilmeye başlanan Medrese’de ayrıca Ud, Keman ve Ney dersleri verilecek. Osmangazi Belediyesi Yerel Gündem 21 (OSYEG 21) tarafından işletilen mekânda Osmanlıca kursları da düzenleniyor.

OSYEG 21 bünyesindeki kurulma çalışmaları süren Çocuk Korosu da çalışmalarını Gökdere Medresesi’nde gerçekleştirecek. Osmangazi Belediyesi’nin çalışmaları sonucu Bursa’ya yeniden kazandırılan tarihî yapıda söyleşi ve dinletilerin yanı sıra, Türk sanat müziği alanında çalışmalar da yapılıyor.

Osmangazi Belediyesi’nin tarihi ve kültürel anlamda Bursa’ya birçok katkılarının olduğunu söyleyen OSYEG 21 Genel Sekreteri Rıfat Bakan, Gökdere’nin titiz bir çalışma sonucu harabe olmaktan kurtarıldığını belirtti.

Daha önce mekânın işlevine uygun olarak kullanılmadığını hatırlatan Bakan, kadın hapishanesi, marangozhane, demirci dükkânı ve depo olarak da hizmet veren tarihî yapının 2005 yılında yaklaşık 1,5 milyon YTL’ye satın alınarak restore edildiğini aktardı.

Medresenin 3 milyon YTL’ye yenilenerek işlevine uygun bir şekilde kullanılmak üzere Bursalılara hediye edildiğini kaydeden Bakan, “Biz belediye olarak tarihî yapıların korunmasına özen gösteriyoruz. Yaptığımız çalışmalarla Bursa’da belki de yanı başında durmasına rağmen kimsenin göremediği tarihi yapıları ortaya çıkardık. Gökdere Medresesi de bunlardan birisi oldu” dedi.

İşletmesi OSYEG 21 tarafından yapılan Gökdere Medresesi’nin kültürel ve san’atsal faaliyetlere açılarak amacına uygun kullanılacağını sözlerine ekleyen Bakan, tarihî yapıda Türk Sanat Müziği konserlerinin yanı sıra ud, keman, ney ve Osmanlıca derslerinin verileceği bilgisini aktardı.

Gökdere’nin daha birçok kültürel ve sanatsal aktivitelere ev sahipliği yapacağını vurgulayan Bakan, ayrıca Gökdere bünyesinde san’at arşivi oluşturulacağını da sözlerine ekledi.

Bakan, Gökdere Medresesi’nin artık kültüre ve sanata hizmet edeceğini aktarırken, ayrıca bünyesinde bulunan kafe sayesinde Bursa’lıların hoşca vakit geçirebileceği bir mekân olduğunu söyledi.

02.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gökdere’den san’at akıyor

  Sadakat Treni’nde son istasyon Hasankeyf

  ‘Fotoğraf tutkunları’ Halfeti’de buluştu

  Osmanlı komutanının 49 yıllık bekçileri

  Tarihî şehirler Şanlıurfa’da buluştu

  El san’atları unutulmadı

  İshak Paşa Sarayı’na restorasyon


 Son Dakika Haberleri