Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Doktor adayları da sigaradan korkmuyor

Sigara paketlerinin üzerindeki uyarı yazılarının etkisini ortaya çıkarmak için Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi’nde öğrenim gören ve sigara içen öğrencilerle yapılan anket, yazıların, sigara içen bireyler içinde bilgileri en yüksek oranda algılayabilecek kişilerde bile yeterli etki oluşturmadığını gösterdi.

TÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Temiz Nefes Sigarasız Yaşam Derneği ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Celal Karlıkaya, başta sigara olmak üzere tütün ürünlerinin kullanılmasının pek çok öldürücü hastalığa yol açtığını hatırlattı.

Türkiye’de her yıl 100 bin kişinin sigaradan hayatını kaybederken, bu sayının 2030 yılına kadar 240 bin kişiye yükseleceğinin tahmin edildiğini ifade eden Karlıkaya, tütün tüketiminin getirdiği zararlarla mücadelede halkı bilgilendirme ve bilinçlendirmenin çok önemli olduğunun birçok bilimsel çalışmayla ispatlandığını söyledi.

EN AZ VE EN FAZLA ETKİLEYİCİ YAZILAR

Karlıkaya, sigara içen öğrencilerle yapılan anket sonuçlarına göre, en az etkileyici yazıların ‘’Tütün içmek öldürür’’, ‘’Sigara içenler genç yaşta ölür’’ ve ‘’Sağlık kuruluşları sigarayı bırakmada size yardımcı olabilir’’ yazılarının olduğunu bildirdi.

Karlıkaya, en fazla etkileyici olanların ise ‘’Çocukları koruyun: Dumanınızı onlara solutmayın’’, ‘’Sigara içmek cildin erken yaşlanmasına neden olur’’, ‘’Sigara içmek ölümcül akciğer kanserine neden olur’’ ve ‘’Sigara içmek ağrılı ve yavaş bir ölüme neden olabilir’’ yazıları olduğunu kaydetti.

Karlıkaya, bu bulguların, mevcut yazılardaki bilgileri en yüksek oranda algılayabilecek kişilerden tıp fakültesi öğrencilerini bile yeterli etki oluşturmadığını gösterdiğini belirtti.

RESİM KONULSUN

Kanada’nın paket üzerine uyarıcı yazı konulmasını ilk uygulayan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Karlıkaya, Türkiye’de sigara paketleri üzerindeki uyarı yazılarının daha çarpıcı hale getirilmesi gerektiğini bildirdi.

Uyarı yazılarının resimlerle birlikte olmasının bırakmayı sağlama ve başlamayı önleme açısından 60 kat daha etkili bulunduğunu kaydeden Karlıkaya, uyarı yazılarının paket yüzeyinin yüzde 60’ını kaplamasının da marka tanıma süresini uzattığını ve marka imajını sarstığını ifade etti.

03.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Topraklarımızı kaybediyoruz

  Hükümet programı bugün Mecliste

  Milletin mutabakatı var

  Referandum takvimi işliyor

  Koru: Hükümetin önceliği yoksullar olmalı

  Yağış ve sel uyarısı

  Dünya barışı için din kardeşliği

  Barış Gününde terör eylemi

  Talat: 5 Eylül’den umutluyum

  Gıdada vurguna dikkat!

  İktidar gurbetçiyi unuttu

  Emekliler sendika istiyor

  Memur, zam için Uzlaştırma Kurulu’na başvuracak

  Su sorunu masaya yatırılıyor

  Ankara'nın ilk yabancı konuğu

  Okul alış verişine dikkat

  Göl kuruyunca, helikopter enkazı ortaya çıktı

  Apartman harcamalarına sıkı denetimler geliyor

  Doktor adayları da sigaradan korkmuyor

  İşçi çocuklara telâfi eğitimi

  Üniversite öğrencisi evde kalmayı tercih ediyor

  Lastiği patlayan minibüs devrildi: 18 yaralı


 Son Dakika Haberleri