Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

ABD’den işbirlikçilerine ödül

Merkezi Washington’da bulunan bir düşünce kuruluşu, ABD’nin, terörle savaşında işbirliği yapan ülkeler için ödül olarak kullandığı askeri yardımı çok artırdığını, hatta bu ülkelerin insan hakları ve siyasi istikrarına ilişkin kaygıları bir yana bıraktığını kaydetti.

Düşünce kuruluşu Savunma Enformasyon Merkezi, ABD’nin 11 Eylül saldırılarının ardından müttefik olduğu Orta Doğu, Asya ve Afrika’daki 25 ülkeye silah satışında büyük artış olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Bu ülkelerin yarısının, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 2006’ta ciddi, ağır ya da önemli insan hakları sorunu bulunan ülkeler olarak nitelendiğini belirten düşünce kuruluşu, bu ülkeler arasında Yemen, Azerbaycan, Tayland, Endonezya, Çad ve Moritanya’nın bulunduğunu kaydetti.

Merkezin incelemelerinin, ABD’nin 25 ülkeye hükümetten hükümete silâh satışının 2006’te 3.9 milyar dolara fırladığını gösterdiği, bir yıl önce ise bu ülkelere yılda 400 milyon dolarlık silah satıldığı belirtildi. ABD’nin geçen yıl 25 ülkeye sattığı 3.9 milyar dolarlık silah satışının, 2006’taki toplam 18 milyar dolarlık dış silah satışının yaklaşık yüzde 22’sini oluşturduğuna işaret edildi. Düşünce kuruluşunun söz konusu çalışmayı yürüten araştırmacılarından Rachel Stohl, ABD hükümetinin silah satışındaki artış eğiliminin yükselmeye devam ettiğini de söyledi. Çalışmaya ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

Washington, temmuz ayında İsrail, Mısır, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerine, İran’a karşı korunmalarına destek gerekçesiyle 43 milyar dolardan fazla askeri yardım sağlayacağını bildirmişti.

/ WASHINGTON

08.09.2007


 

Felix Kasırgası: 98 ölü

Latin Amerika ülkesi Nikaragua’yı iki gün önce vuran Felix kasırgasında ölenlerin sayısı 98’e yükseldi.

ABD, Honduras ve Nikaragua askerlerinin hala kıyılarda ve açık denizde kurtarma ve ceset arama çalışmalarının sürdüğü haber verilirken, Nikaragua ve Honduras sınırındaki Miskito kıyısından onlarca ceset daha çıkarıldı.

Acil durum yetkilileri, 5’inci kategoriye çıkan fırtınadan ölenlerin çoğunun Miskito yerlileri olduğunu, 44 yerli balıkçının cesedinin deniz üzerinde bulunduğunu kaydetti. Sivil savunma yetkilileri, kasırgada, Puerto Cabezas ve çevresindeki 8 bin evin hasar gördüğünü ya da yıkıldığını, 18 bin Nikaragualının barınaklarda yaşadığını bildiriyor. Nikaragua hükümeti, yeniden inşa için en az 30 milyon dolara ihtiyacı olacağını belirtiyor.

/ PUERTO CABEZAS

08.09.2007


 

Bush'dan, gaf üstüne gaf

Avustralya’nın Sydney şehrinde düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu’na (APEC) katılan ABD Başkanı George W. Bush, yine yaptığı gaflarla gündeme geldi.

Başkan Bush, konuşmasında Avustralya Başbakanı John Howard’a, “Petrol İhracatçısı Ülkeler Örgütü”nün İngilizce kısa adı olan “OPEC zirvesine mükemmel ev sahipliğinden” dolayı teşekkür edince, dinleyicileri kahkahaya boğdu.

İlk gafının farkına varmayan Bush, Howard’ın geçen yıl Irak’ı ziyaretinden bahsederken, “Avustralya askerleri” yerine “Avusturya askerleri” diyerek, aynı konuşmada ikinci potunu kırdı. APEC ülkeleri Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Çin, ABD, Hong Kong, Endonezya, Japonya, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Rusya, Singapur, Güney Kore, Tayvan, Tayland ve Vietnam’dan oluşuyor.

ASEAN LİDERLERİNE DÂVET

Amerikan Başkanı Bush, ayrıca, APEC zirvesine katılan Güneydoğu Asya Ülkeleri’nin (ASEAN) liderlerini Texas’taki çiftliğine dâvet etti. Bush, dâvetine Myanmar’daki cuntayı eleştirmesine rağmen bu ülkeyi de dahil etti. Bush, ASEAN örgütüne bir Amerikalı temsilci atayacağını da belirtti. Başkan Bush, kısa süre önce yaptığı çağrıda, Myanmar rejiminden, demokrasi ve insan hakları isteyen Myanmar vatandaşlarına baskı yapmayı durdurması ve aralarında Nobel barış ödülü sahibi Aung San Suu Kyi’nin de bulunduğu muhalif siyasi mahkûmları serbest bırakmasını istemişti. Bush ayrıca, askeri darbe yapılan Tayland’da “özgür ve tarafsız seçimlerin düzenlenmesi” çağrısında bulundu. Başkan Bush, 2008 Olimpiyat Oyunları’nı düzenleyecek Çin’e yaptığı çağrıda da olimpiyatların bu ülkenin siyasi açıklığı ve daha geniş hoşgörüsünün vitrini olmasını istedi.

/ SYDNEY

08.09.2007


 

ABD, Irak’a asker yığıyor

Irak’taki Amerikan askeri sayısının rekor düzeye çıkarak 168 bine ulaştığı ve gelecek haftalarda bu sayının 172 bini bulacağı bildirildi.

Amerikalı üst düzey askeri yetkili Tümgeneral Richard Sherlock, Irak’taki askerlerinin sayısındaki bu artışın görev dönüşümleriyle ilgili olduğunu ve bazı birliklerin dönüşünün gecikebildiğini söyledi.

Irak’ta Amerikan askeri sayısının 172 bine ulaşmasından sonra bu sayısının Aralık ayına kadar korunabileceği ifade edildi. Daha önceki dönemlerde Irak’ta bulunan Amerikan askeri sayısı en fazla ocak 2005’de 160 bin olmuştu.

ABD Başkanı George Bush bu yıl Irak’a 30 bin asker daha gönderilmesi talimatı vermişti. Sherlock, rotasyonların tamamlanmasının ardından Irak’taki askerlerinin sayısının 162 bin civarında olacağını söyledi.

/ WASHINGTON

08.09.2007


 

Türkiye'nin, Viyana Başkonsolosluğu hizmete girdi

Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliğine bağlı birim olarak bugüne kadar faaliyet gösteren konsolosluk şubesi, başkonsolosluğa dönüştürüldü.

Viyana Başkonsolosluğuna atanan Sedat Önel ile muavin konsolos Mert Özmert de Viyana’ya gelerek görevlerine resmen başladı.

Viyana Başkonsolosluğunun hizmete girmesi sebebiyle basına açıklama yapan Büyükelçi Selim Yenel, “Avusturya’da Salzburg ve Bregenz başkonsolosluklarına ek olarak Viyana Başkonsolosluğunun da 1 Eylül itibariyle resmen faaliyete geçtiğini” söyledi. Başkonsolosluğun büyük elçilik binası dışında müstakil bir binaya kavuşabilmesi için girişimlerde bulunduklarını anımsatan Büyükelçi Yenel, “Şu anda uygun bir binanın kiralanması konusunda görüşmelerin devam ettiğini, anlaşma sağlanıp gerekli iç düzenlemeyi de yaptıktan sonra başkonsolosluğun yeni binasında hizmet vermeye başlayacağını” kaydetti. Viyana ve çevre illerde yaşayan Türk vatandaşlarına daha iyi hizmet verebilmek için yeni binada gerekli düzenlemelerin yapılacağını belirten Büyükelçi Yenel, “Başkonsoloslukta her faaliyet için ayrı bir birim olacak. Bir nevi bankalarda olduğu gibi vatandaşlarımız kişisel bilgilerini başkalarıyla paylaşmadan hizmet alacaklar” dedi.

/ VİYANA

08.09.2007


 

Kıbrıs halkı çözümü hak ediyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs’ta iki taraf liderleri arasında başlayan diyaloğun devam edeceği umudunu dile getirirken, Kıbrıs halkının adada çözümü hak ettiğini belirtti.

Bakanlık sözcüsü Tom Casey, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos arasında önceki gün yapılan görüşmeye ilişkin yorumunun sorulması üzerine, iki liderin toplantısını memnuniyetle karşıladıklarını tekrarladı.

Casey, “Kıbrıs’ta uzun süredir devam eden bu probleme çözüm bulunabilmesi için diyaloğun olması önemli. Bu görüşmenin, çözüme yardım edecek bir dizi temasın ilki olmasını umuyoruz. Kıbrıs halkı, kesinlikle çözümü hak ediyor” dedi.

Sözcü, daha önce Eylülde Kıbrıs’a gitmeyi planladığını açıklayan ABD Dışişleri Bakanlığının üç numaralı ismi Bakan Yardımcısı Nicholas Burns’un adayı ziyaretine ilişkin herhangi bir tarihin henüz belli olmadığını kaydetti.

/ WASHINGTON

08.09.2007


 

Almanlar, pahalılıktan korkuyor

Almanya’da RV sigorta kuruluşunun yaptırdığı araştırma, ülkede son bir yılda terör saldırısı korkularının önemli oranda arttığı, ancak halkın terörden çok pahalılıktan korktuğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, her iki Almandan biri kendini terör tehdidi altında görürken, vatandaşların yüzde 66’sı ise pahalılıktan korkuyor. Pahalılığı yüzde 59 ile doğal afetler izliyor, üçüncü sırada yüzde 53 ile yaşlanınca bakıma muhtaç hale gelme korkusu bulunuyor. Aynı araştırmaya, Almanların yüzde 51’i, politikacıların sırtında fazla yük bulunduğunu ve fazla çalıştığını düşünüyor. RV Bilgi Merkezinden Rita Jakli, ekonomik kalkınmanın Almanların güven duygusunu belirlediğini, sonuçlara göre Almanların yüzde 56’sının geleceğe umutla baktığını söyledi.

Araştırma, 15 Haziran ile 13 Temmuz arasında 14 yaşın üzerindeki 2 bin 400 vatandaşla yapıldı.

/ KÖLN

08.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri