Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

3G ihalesi Türkcell’in

“Görüntülü telefon” olarak da bilinen “Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G)” kurulmasını öngören ihale sonuçlandı. İhaleye katılan tek firma olan Turkcell, en geniş ve en yüksek frekans imkanı sağlayan A tipi lisansı kazandı.

Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) kurulmasını öngören ihale sonuçlandı. İhaleye katılan tek firma olan Turkcell, en geniş ve en yüksek frekans imkânı sağlayan A tipi lisansı kazandı. Telekomünikasyon Kurumunda gerçekleştirilen ihalede Komisyon Başkanı ve Kurum Başkan Yardımcısı Ertuğrul Karaçuha, ihalede izlenecek süreci anlattı. Karaçuha, ihaleye sadece Turkcell’in teklif verdiğini belirtti.

Evrak üzerinde yapılan incelemenin ardından Turkcell’in gerekli şartları taşıdığı belirtilerek mali teklif açıldı. A tipi lisans için tek katılımcı firma olan Turkcell KDV hariç 311 milyon Avro teklif etti. Bu lisansın asgari değeri Telekomünikasyon Kurumunca 252 milyon Avro olarak belirlenmişti. Komisyon Başkanı Karaçuha, kapalı teklif tutarının artırılması için Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’e sözlü olarak artırımda bulunmasını istedi.Ciliv bunun üzerine tekliflerini 10 milyon Avro artırarak 321 milyon Avroya yükseltti. Komisyon Başkanı’nın yeni bir artırım teklifi üzerine Ciliv, artırdıkları 10 milyon Avronun ciddî bir rakam olduğunu, tekliflerinin KDV ile birlikte 510 Milyon Dolar tutarına yaklaştığını bu nedenle yeni bir artırımda bulunmayacaklarını ifade etti.

Karaçuha, başka bir katılımcı firma olmadığı için A tipi lisansı Turkcell’in kazandığını ve Telekomünikasyon Kurulu’nun onayından sonra ihalenin kesinlik kazanacağını belirtti. Karaçuha, ayrıca B, C ve D tipi lisanslar için teklif olmadığından dolayı bu lisansların ihalesinin iptal edildiğini söyledi.

/ ANKARA

08.09.2007


 

Yabancı ilgisi rekor kırdı

Geçen yıl Ağustos sonunda 37.286 seviyesinde oluşan İMKB endeksi, özellikle yabancı alımlarıyla hızlı bir yükseliş trendi yaşayarak bu yıl Temmuz sonunda 53 bine yaklaştı. Geçen yıl Ağustos sonunda 1000 dolar bozdurarak elde edilen bin 448 YTL ile borsaya giren bir yatırımcı, bu yıl aynı tarih itibariyle bu birikimini bin 949 YTL’ye çıkardı.

Yabancı fonların en çok tercih ettiği yatırım alanlarından biri olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), son bir yıldaki getirisiyle yabancı yatırımcıyı ihya etti.

Sabah.com.tr’de yer alan bir habere göre, bir yıl önce yurt dışından döviz getirerek İMKB’ye yatıranlar, dolar bazında yüzde 51’le başka piyasalarda 10-15 yılda elde edilebilecek bir kazanç sağladılar.

Yabancılar para getirip Borsa’ya yatırdıkça, hisse senetleri değerlenirken, yüklü döviz girişleri kurları aşağı çekti. Bunun sonucunda yabancıların büyüyen portföylerinin dolar cinsinden değeri daha da hızlı bir artış gösterdi. Yabancı yatırımcının İMKB’deki hisse senedi portföyü son bir yılda yüzde 78 artışla 31 milyar dolardan 55 milyar dolara yükseldi.

Bunda; hisseler değerlenirken kurun düşmesi sonucu mevcut portföyün büyümesi yanında, cazip getiri ortamı nedeniyle yabancıların taze para getirmesi de etkili oldu. İMKB’deki toplam hisse senedi portföyü içinde yabancıların payı ağustos sonu itibariyle yüzde 71.1’e yükseldi.

DOLAR BAZINDA YÜZDE 51

Geçen yıl Ağustos sonunda 37.286 düzeyinde oluşan İMKB endeksi, özellikle yabancı alımlarıyla hızlı bir yükseliş trendi yaşayarak bu yıl temmuz sonunda 53 bine yaklaştı. Bazı iç siyasî gelişmeler ve dış piyasalardaki likidite krizinin de etkisiyle Ağustosta biraz gerileyen endeks ayın sonu itibariyle 50.199 düzeyinde oluştu. Ağustos 2006-Ağustos 2007 arasındaki bir yıllık dönemde endekste cari artış yüzde 34.6 düzeyinde gerçekleşti.

Aynı dönemde döviz kurunun ise gerilediği gözlendi. Bir yıl önce 1.45 YTL olan dolar kuru, Ağustos 2007 sonu itibariyle 1.29 YTL’ye indi. Arada yaşanan dalgalanmalardaki geçici yükselişlere rağmen, dolar kuru bir yıl önceki düzeyinin yüzde 10.8 altına indi.

1000 DOLAR 1509 DOLAR OLDU

Geçen yıl Ağustos sonunda 1000 dolar bozdurarak elde edilen bin 448 YTL ile Borsa’ya giren bir yatırımcı, bu yıl aynı tarih itibariyle bu birikimini bin 949 YTL’ye çıkardı. Bu birikim aynı tarihte 1.29 YTL’ye inmiş olan kurdan yeniden dolara çevrildiğinde bin 509 dolar etti.

Buna göre bir yıl önce getirilerek Borsa’ya yatırılan sıcak paranın her bin doları 509 dolar kazandı. Bir yıllık dönemde sıcak para dolar bazında yüzde 51’le dünyanın hiçbir ülkesinde elde edilemeyecek bir getiri oranına ulaştı. Borsa bir yılda dolara yüzde 51 kazandırdı.

/ İSTANBUL

08.09.2007


 

Tüketicilerin bankalara borcu 8.1 milyar YTL’ye ulaştı

Bankaların 31 Ağustos itibariyle tüketici kredisi alacakları 522 milyon YTL artarak 57.4 milyar YTL’ye çıktı. Tüketicilerin bankalara olan borcu ise 678 milyon YTL artarak 81.3 milyar YTL oldu.

Merkez Bankası verilerine göre, konut kredisi alacakları 178 milyon YTL’lik artışla 27.3 milyar YTL oldu. Taşıt kredilerinin 2 milyon YTL azalarak 5 milyar 762 milyon YTL’ye düştüğü söz konusu bir haftalık dönemde, diğer tüketici kredileri ise 346 milyon YTL artarak 24.3 milyar YTL’ye çıktı.

Tüketicilerin bankalara olan kredi kartı borçları ise geçen hafta 155 milyon YTL’lik artışla 23.9 milyar YTL’ye yükseldi. Tüketicilerin bankalara olan kredi kartı borçlarının 23.8 milyar YTL’sinin YTL cinsinden olduğu belirlendi. Bunun 9.6 milyar YTL’sini taksitli, 14.2 milyar YTL’sini de taksitsiz oluşturuyor.

Tüketicilerin bankalar olan kredi kartı borçlarının 44 milyon YTL’sini yabancı para cinsinden olduğu belirlendi. Yabancı para cinsinden kredi kartı borçlarında bir önceki haftaya göre 2 milyon YTL’lik azalma yaşandı.

/ ANKARA

08.09.2007


 

Cari açık beklentisi arttı

Yıl sonu cari işlemler dengesinde meydana gelecek açık beklentisi, 32 milyar 958,2 milyon dolara yükseldi. Cari açık beklentisi 32 milyar 486,1 milyon dolar düzeyindeydi.

Merkez Bankası tarafından her ay iki kez düzenlenen Beklenti Anketinin, Eylül ayı ilk dönem sonuçları açıklandı. İki ay sonrasına ait tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE), Ağustos ayının son anketinde yüzde 0,94 olan beklenti, Eylül ayının ilk anketinde yüzde 0,83’e, yıl sonu TÜFE’de yüzde 7,16’dan 7,13’e indi. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin yüzde 6,37 olan TÜFE beklentisi Eylül ayının ilk anketinde yüzde 6,27’ye indi.

Gelecek ayın yüzde 0,86 olan TÜFE beklentisi yüzde 0,96’ya, cari ay TÜFE beklentisi yüzde 0,13’den yüzde 0,93’e, 24 ay sonrasının yıllık TÜFE beklentisi ise yüzde 5,40’dan yüzde 5,44’e çıktı.

KUR BEKLENTİSİ

Ay sonu dolar kuru beklentisi, Eylül ayının ilk anketinde 1,3643 YTL’den 1,3209 YTL’ye, yıl sonu dolar kuru beklentisi de 1,4121 YTL’den 1,3666 YTL’ye indi.

Gelecek 12 ay sonunda dolar kuru beklentisi ise 1,4457 YTL’den 1,4278 YTL’ye geriledi. Ağustos ayının son anketinde yüzde 5,1 olan cari yıl sonu gayri safi milli hasıla (GSMH) büyüme beklentisi, Eylül ayının ilk anketinde değişmedi. Gelecek yıl sonu yıllık GSMH beklentisi yüzde 5,4’den yüzde 5,3’e geriledi.

/ ANKARA

08.09.2007


 

IMF Türkiye temsilciliğinde değişiklik

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Yerleşik Temsilciliği’nde değişiklik yapıldı. Devlet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, görev süresi geçen ay dolan Hugh Bredenkamp’ın yerine Hüseyin Samiei’nin atandığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni’yi tanışma amaçlı bir ziyaret için Türkiye’ye dâvet ettiği belirtildi.

Giorgianni’nin ziyaretini 12-13 Eylül 2007 tarihlerinde yapacağı kaydedilen açıklamada, Giorgianni’nin IMF Türkiye Yerleşik Temsilciliği’ne yeni atanan Samiei’nin de eşlik edeceği ziyaretinde, ekonomi yönetimindeki Bakanlar ile tanışma amaçlı görüşmelerde bulunacağı ifade edildi.

/ ANKARA

08.09.2007


 

Camsil, Mevlânâ Kültür Merkezi’ni temizliyor

Bir Sultanlar Grup markası olan Camsil, 2007 Mevlânâ Yılı boyunca Konya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Mevlânâ Kültür Merkezi’nin dış cephe temizliğini üstleniyor.

Temizlik sektörünün jenerik markası Camsil, Mevlânâ Kültür Merkezi’nin temizlenmesine destek oluyor. Yıl boyunca Mevlânâ Kültür Merkezi’nin ihtiyacını karşılayacak miktarda ürün verecek olan Camsil marka yetkilileri, Konya Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği içinde olduklarını belirtiyorlar.

“Üretim süreçlerinde çevreye sahip çıkan ve tüm çalışanlarıyla çevreye duyarlı üretim bilincini sürekli kılarak, gelişimini çevre dostu teknolojilerle sağlamalarının bir yaşam felsefesi olduğunu” belirten yetkililer şöyle devam ediyor: “Türk toplumunun geleneklerine ve değerlerine önem veren Sultanlar Grup, bugüne kadar ürettiği markalar ve sunduğu hizmetlerle 62 yıldır faaliyet göstermektedir. Bu yılın UNESCO tarafından Mevlânâ Yılı ilân edilmesi sebebiyle böylesi bir projeyi doğru bulduk. Bu ve benzeri çalışmalarımız devam edecektir.”

Sultanlar Grup bugün bünyesinde 11 ayrı şirketi barındırmakta. Çocuklara yönelik eğitime de gönülden destek veren Grup, bünyesinde bulunan vakıf sayesinde her yıl okumaya muhtaç çocukların eğitimini karşılamakta, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağışladığı okulla da 1.300 öğrenciye hizmet vermektedir.

Yeni Asya / İSTANBUL

08.09.2007


 

Baykan Kombi atağa kalktı

Üretimini yaptığı ürünleri birçok ülkede kendi markası ile tüketicilerle buluşturmayı ve böylece bir dünya markası olmayı hedefleyen Baykan, ısıtma sektöründe hızla ilerliyor.

Baykan Kombi, Türkiye’nin en prestijli konut projelerinden Öztaş Fideltus-Emlak Gayrimenkul Ortak Girişimi ile yapılan 5200 dairelik projenin ilk etapta ihalesi gerçekleştirilen Toki Ispartakule Bahçeşehir Konutlarının 2000 dairesini, Albayrak İnşaatın Halkalı’da yaptığı 1200 dairelik Toki Güneşpark Evlerini, Anadolu Turkuaz-Çakır Yapı Ortak Girişimi ile yapılan 953 dairelik Kiptaş Sefaköy Evlerini, Albayraklar İnşaat’ın Esenler’de yaptığı 750 dairelik Kemerpark Evlerini, Albayraklar İnşaat’ın Başakşehir 5.Etap 2.Kısım’da (Kiptaş) yaptığı 695 dairelik projesini, 280 dairelik Konya Emniyet Müdürlüğü Lojmanları projesini, 565 dairelik Kırıkkale Makina Kimya Endüstrisisi Lojmanları projesini, Biat İnşaat-İttifak İnşaat Ortak Girişimi ile yapılan 1353 dairelik Esenyurt 3. Etap 2.Kısım (Kiptaş) projesi gibi bir çok kombi ihalesini alarak 2007 yılına damgasını vurdu.

Yaptığı kombi anlaşmalarıyla ısıtma sektöründeki en büyük toplu satışlarda 2007 yılında Baykan Kombi’nin imzası var. Baykan’ın bu başarısının arkasında Düzce’de 50.000 metrekarede kurduğu tek vardiyada 150.000 adet kombi üretim kapasitesine sahip üretim tesisleri yer alıyor.

Baykan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kan, toplu konutta yakaladıkları başarının arkasının geleceğinin inancında olduklarını, bu bağlamda pazarlama faaliyetlerini sürekli artırarak Türkiye’deki bütün projeleri takibe aldıklarını söyledi.

Üretimini yaptığı ürünleri birçok ülkede kendi markası ile tüketicilerle buluşturmayı ve böylece bir dünya markası olmayı hedefleyen Baykan, yurtiçinde ve yurtdışında faaliyette bulunduğu bütün ülkelerde kendi markası ve Türk kimliği ile Satış yapıp, istihdam sağlayarak Türkiye ekonomisine katkıda bulunmayı kendisine ilke edinerek ısıtma sektöründe hızla ilerliyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

08.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri