Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

TÜSİAD: Anayasa şeffaf olmalı

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ‘’Anayasa değişikliğine ilişkin sürecin, şeffaf olması ve geçmiş dönemle hesaplaşma anlayışı içinde hazırlanmaması’’ gerektiğini ifade ederek, “Ekonominin yapısal dönüşümünün sürdürülmesi için bir reform takvimi hazırlanarak kamuoyuna açıklanmalı ve ilk 6 ayda reformların tüm çalışmaları tamamlanmalı. Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz yeniden canlandırılmalı” dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ‘’Anayasa değişikliğine ilişkini sürecin, şeffaf olması ve geçmiş dönemle hesaplaşma anlayışı içinde hazırlanmaması’’ gerektiğini söyledi.

Yalçındağ, Hatay’ın İskenderun ilçesinde, Mustafa Kemal Üniversitesi Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Salonunda düzenlenen TÜRKONFED Başkanlar Konseyinde yaptığı konuşmada, seçimin ardından yaşanan süreç ile Cumhurbaşkanlığı seçimi, ekonomik gelişmeler ve Anayasa değişikliğine dikkati çekti. Yalçındağ, adaylığının ilân edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptığı konuşmada ‘’Cumhuriyet’in temel ilkelerine ve kuruluş felsefesine sadakat, tarafsızlık, devletin kurumları arasındaki uyumu gözetme ve laikliğin korunması’’ gibi konuları öne çıkardığını hatırlatırken, ‘’topluma güvence verme ihtiyacını hissetmiştir. Bu ihtiyacın kendisinin de gözlemlediği ve değer verdiği bir toplumsal hassasiyetten kaynaklandığı açıktır’’ dedi.

Yalçındağ, aynı şekilde hükümetin de yalnızca icraatından değil, söylemlerinin muhteva ve üslubunda da azami titizlik içinde olması gerektiğini düşündüklerini belirterek, ‘’Geçmiş dönemde toplumda kaygı ve hassasiyet yaratan gelişmeler, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ile başlamamıştır. Yine unutmayınız ki ondan önce asıl olarak, bazı hükümet üyelerinden, yerel yönetimlere, parti yöneticilerine kadar olan kimi icraat, söylem ve tutumlar bu duygu ve düşüncelerin doğmasına ve gelişmesine neden olmuştur’’ diye konuştu.

“REFORMA TAKVİMİ

KAMUOYUNA AÇIKLANMALI”

Yalçındağ, Anayasa değişikliğine ilişkin sürece de dikkati çekerek, ‘’Anayasa değişikliğine ilişkin süreç, şeffaf olmalı ve geçmiş dönemle hesaplaşma anlayışı içinde hazırlanmamalı. Ekonominin yapısal dönüşümünün sürdürülmesi için bir reform takvimi hazırlanarak kamuoyuna açıklanmalı ve ilk 6 ayda reformların tüm çalışmaları tamamlanmalı. Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz yeniden canlandırılmalı’’ dedi.

Bir toplumun Anayasasını değiştirmenin çok ciddî bir iş olduğunu vurgulayan Yalçındağ, şunları kaydetti:

‘’Türkiye’de serbest piyasa ekonomisinin kalıcılığını sağlamak için, toplumsal uzlaşma kanalları açık, geniş katılımlı, çoğulcu demokratik bir siyasal yapı zorunludur. Cumhuriyetimizin temel ilkelerinin korunduğu, devlet ve birey hakları dengesini gözeten, demokrasinin evrensel ilkelerine uygun yeni bir Anayasa, toplumsal uzlaşmayı tesis ederek siyasal ve ekonomik istikrarımızı kalıcı hale getirecektir.

Bu bakımdan Anayasa’nın yeniden kaleme alınması, ülkemize önemli bir fayda sağlayabilir. Ancak bu fayda, birkaç temel prensibe uyulması halinde ortaya çıkacaktır. Birincisi, yeni Anayasa, 84 yıllık Cumhuriyet kazanımlarını ve temel değerlerini eksiksiz olarak yansıtmalı. İkincisi, yeni bir Anayasanın hazırlanma sürecinin, metnin kendisi kadar önemli olduğu hiç bir zaman unutulmamalı. Her şeyden önce süreç son derece şeffaf olmalı.’’

/ İSKENDERUN

08.09.2007


 

Uras: Askerler siyasî iradeye tâbi olsun

ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, ‘’Askerî bürokrasi, sonuç itibariyle devlet memurlarıdır. Devlet memurlarının da siyasî iradeye tabi olması kaçınılmaz bir gerçektir, bu tartışılamaz bile. Devlet memuru siyaset yapamaz. Devlet memuru, siyasete tabi olmalıdır’’ dedi.

Uras, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin normalleşme sürecine doğru gittiğini, bu süreçte normalleşemeyenlerin de normalleşeceğini; ülkenin artık bir yol ayrımında olduğunu ifade etti. Ufuk Uras, şunları söyledi: ‘’Türkiye’nin geleceğini, bundan sonra ya ‘Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesi belirleyecek ya da Kenan Evren’in dediği gibi ‘Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir ama bu memleketin de sahipleri vardır’ şiarı ön plana çıkacak. Giderek siyasetin sivilleşmesiyle, sivil bir anayasanın gerçekleşmesiyle, bir tür vesayet rejiminden demokratik rejime doğru hızla evrilebileceği umudunu taşıyorum. Bir süre sonra bu tür gelgitler, yerini demokrasinin kurumsallaşmasına bırakacak.’’

‘’Cumhurbaşkanı devleti temsil ediyor, eşi üzerinden cumhurbaşkanlığı tartışması yapmamak gerekiyor’’ diyen ÖDP’li Uras, şöyle devam etti: ‘’Askeri bürokrasi, sonuç itibariyle devlet memurlarıdır. Devlet memurlarının da siyasi iradeye tabi olması kaçınılmaz bir gerçektir, bu tartışılamaz bile. Devlet memuru siyaset yapamaz. Devlet memuru, siyasete tabi olmalıdır. Devlet memurları, devlet memuru olarak işini yapacak. Siyaset dünyası da kendi işini yapacak. Buralarda bir sorun çıkacağını zannetmiyorum.’’

/ ANKARA

08.09.2007


 

Gül’den ilk atama

Boş olan YÖK üyeliğine İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Söylet’in getirilmesine ilişkin karar Resmî Gazete’de yayınlandı. Söylet, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün atadığı ilk bürokrat olma özelliği taşıyor.

Cumhurbaşkanı Abdulah Gül, rektör atamalarında düşük oy alan öğretim üyelerini atadığı için hükümetin eleştiri oklarına hedef olan 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile benzer bir uygulamaya imza attı.

Yükseköğretim Kurulu Üyeliği’ne İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Söylet’in getirilmesine ilişkin karar Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Söylet’in Bakanlar Kurulu’nca YÖK Üyeliği’ne yapılan seçimini önceki gün onaylamıştı.

Cumhurbaşkanı Gül’ün YÖK’ün önerdiği adaylar arasından Prof. Dr. Fazıl Tekin’i Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü’ne atamasına ilişkin karar da Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.

Gül, ilk rektör atamasında sıkça eleştirilen Sezer gibi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ne, aday belirleme seçiminde ikinci sırada gelen Fazıl Tekin’i rektör olarak atadı. Tekin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanıydı.

BÜYÜKANIT’I KABUL EDECEK

Bu arada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 10 Eylül Pazartesi günü Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı Çankaya Köşkü’nde kabul edecek. Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: ‘’Sayın Cumhurbaşkanımız, 10 Eylül 2007 günü saat 14.30’da Sayın Genelkurmay Başkanını kabul edeceklerdir.

Sayın Genelkurmay Başkanının ziyaretinin amacı, Sayın Cumhurbaşkanımıza tebriklerini sunmaktır.’’

Gül’ün Çankaya’daki ilk 10 günü

Öte yandan Cumhurbaşkanı Gül’ün seçildiği ve göreve başladığı 28 Ağustos Salı gününden 6 Eylül Perşembe gününe kadarki 10 günlük sürede gerçekleştirdiği işlerin dökümü Cumhurbaşkanlığı’nın resmi internet sitesine konuldu. Buna göre, Gül, görevdeki ilk 10 gününde gelen 4 müşterek (atama)) kararnameyi onayladı. Gül, cumhurbaşkanı tarafından yapılan atama, görevden alma ve seçimlere ilişkin 2’si önceki dönemden kalma 6 işlemden 3’ünü onayladı, birini iade etti. 2 işlemin incelemesi ise sürüyor.

/ ANKARA

08.09.2007


 

Erdoğan: Hiç kimse erişilmez olmamalı

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Başbakan erişilemez birisi olmamalı, Cumhurbaşkanı erişilemez birisi olmamalı’’ dedi.

Erdoğan, 22 Temmuz seçimlerinden sonra AKP Genel Merkezi’nde yapılan ‘’İl Başkanları Toplantısı’’nın açılışında bir konuşma yaptı. Erdoğan, halkla kurulan iyi ilişkilere değinerek, bu konuda komşularından birinin çocuğunun kendisini evlerine mantı yemeye davet ettiğini ve evlerine mantı yemeye gittiğini örnek verdi. ‘’Başbakan erişilemez birisi olmamalı, Cumhurbaşkanı erişilemez birisi olmamalı’’ diyen Erdoğan, AKP’nin asli misyonun bunu başarmak olduğunu söyledi. Erdoğan, bunu başardıklarını kısmen de olsa cevabını halkın 22 Temmuz’da verdiğini söyledi. Erdoğan, ‘’Erişilemeyen arkadaşlarım yok mu? Var, kusura bakmasınlar var. Onlar da erişilemez olmaktan çıkmalı erişilecekler, erişilmesini beklemeyecekler, kendileri erişecekler’’ dedi.

/ ANKARA

08.09.2007


 

Referandumda pusulanın renkleri belli oldu

Anayasa’da değişiklik yapılmasına ilişkin 21 Ekim’de gerçekleştirilecek olan referandumda oy pusulalarının rengi belli oldu. Oy verme işleminde, filigranlı sarı renkteki zarflar ile beyaz renk üzerine ‘’Evet’’, kahverengi renk üzerine ‘’Hayır’’ ibareleri bulunan birleşik oy pusulaları ile ‘’Evet’’ veya ‘’Tercih’’ mührü kullanılacak.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişikliği paketinin halk oylamasına sunulmasına ilişkin süreç işliyor.

Anayasa değişikliği paketinin halk oyuna sunulmasıyla ilgili gümrük kapılarında oy verme işlemi, 11 Eylül 2007 Salı günü başlayacak, halk oylamasının yapılacağı 21 Ekim 2007 Pazar günü saat 17.00’de sona erecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Kapıkule ve İpsala karayolu gümrük kapıları; Antalya, İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen, Kayseri Erkilet ve Adana Şakirpaşa havalimanlarını oy kullanma yerleri olarak belirledi.

Gümrük kapılarında, Türkiye’de seçmen kütüğüne yazılı olmayan, yurt dışında 6 aydan fazla ikamet eden, oy verme günü 21 Ekim 2007’de 18 yaşını doldurmuş, oy vereceği günde yurda giriş veya çıkış yapan, çifte vatandaş olup da Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu ibraz eden Türk vatandaşları oy kullanabilecek. Oy verme isteminde bulunacaklar, pasaportlarını sandık kurulu başkanına gösterecek. Pasaporttan başka bir belgeyle oy kullanılamayacak.

İlçe seçim kurulları, oy vermenin düzenli yürütülmesini sağlamak için gerekli bütün tedbirleri almak ve oy verme işlemlerini denetlemekle yetkili ve görevli olacak.

Oy verme işleminde, filigranlı sarı renkteki zarflar ile beyaz renk üzerine ‘’Evet’’, kahverengi renk üzerine ‘’Hayır’’ ibareleri bulunan birleşik oy pusulaları ile ‘’Evet’’ veya ‘’Tercih’’ mührü kullanılacak.

/ ANKARA

08.09.2007


 

Kamu görevlilerine AB eğitimi

İstanbul Valiliği Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezince kamu görevlilerine yönelik düzenlenen AB eğitimi seminerini tamamlayanlar, sertifikalarını aldı.

Sertifika dağıtımı ve seminerlerin yeni döneminin başlaması sebebiyle İstanbul Arkeoloji Müzesi bahçesinde düzenlenen törende konuşan Vali Yardımcısı Fikret Kasapoğlu, merkezin, AB’ye katılım sürecinde İstanbul genelinde gerekli altyapıyı oluşturmayı, şehir halkını AB vatandaşlığına hazırlamayı ve AB müktesebatının uygulanmasına hazırlanmayı amaçladığını anlattı.

Kasapoğlu, yapılan çalışmalarla İstanbul’u AB üyeliğine kurumsal, yönetsel ve malî olarak hazırlamak istediklerini de dile getirerek, bu çerçevede İstanbul’da iyi yönetişimin geliştirilmesi için proje hazırladıklarını söyledi.

Törende daha sonra, merkez tarafından iyi derecede İngilizce bilen kamu görevlilerine yönelik düzenlenen seminerleri tamamlayanlara sertifikaları, Kasapoğlu ve İstanbul Valisi Muammer Güler’in eşi Neval Güler tarafından sunuldu.

Törende, şef Gülsen Yavuzkal yönetimindeki İstanbul Avrupa Oda Korosu da mini konser verdi.

Bu arada, seminerlerde katılımcılara, AB’ye ilişkin temel bilgiler, Türkiye-AB ilişkileri ve AB’nin genişleme sürecine ilişkin eğitimler verildi.

/ İSTANBUL

08.09.2007


 

Açık öğretim lisesinde de başörtülü sınav yasak

Açık öğretim lisesi (AÖL) sınavlarına başörtülü girilemeyecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), AÖL sınavlarında Merkezi Sistem Sınav Yönergesi disiplin hükümlerinin uygulanacağını duyurdu. Buna göre sınavlarda bütün kız öğrencilerin ‘başı açık’ olacak.

AÖL’lerde başörtüsü tartışması bazı salon görevlilerinin, başörtülü kızların sınava girmesine izin vermesiyle gündeme gelmişti. Daha sonra konu yargıya taşınmış ve öğrencilerin başörtülü sınava girmesine izin verdiği ileri sürülen AÖL yönetmeliklerinin ilgili maddelerinin yürütmesi Danıştay 8’inci Dairesi tarfından durdurulmuştu. Bunun üzerine yeni yönetmelik hazırlamak için çalışma başlatan MEB bu süreçte doğacak boşluğu gidermek için önceki gün bir genelge yayımladı. Genelgede, yönetmeliğin yürütmesi durdurulan maddeleri, yeniden düzenleninceye kadar Merkezi Sistem Sınav yönergesi’ndeki disiplin hükümlerinin uygulanacağı belirtildi. Söz konusu yönergede, sınavlara başörtülü girilemeyeceği yönünde düzenleme de yer alıyor.

/ ANKARA

08.09.2007


 

TSK’dan yeni yasak bölgeler

Genelkurmay Başkanlığı, 10 Eylül-10 Aralık 2007 tarihleri arasında Şırnak, Siirt ve Hakkari illerinde sınırlandırılmış bazı arazi kesimlerini ‘’geçici güvenlik bölgesi’’ ilan etti.

Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgi notunda ‘’geçici güvenlik bölgesi’’ ilan edilen bölgelere ait koordinatlar ve giriş yasağı tarihleri duyuruldu. Buna göre, 10 Eylül-10 Aralık 2007 tarihleri arasında Şırnak, Siirt ve Hakkari illerinde baz bölgelere giriş yasağı getiridi.

Öte yandan, Genelkurmay Başkanlığı 8 Haziran 2007 tarihli bilgi notunda, Genelkurmay Başkanlığı’nın, vatandaşların can ve mal güvenliği bakımından girilmesinde sakınca görülen atış alanları ile tatbikat bölgelerini, 2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu gereğince atış ve tatbikatın devam ettiği belirli süreler için kara, deniz ve hava askeri güvenlik bölgesi olarak ilan etmeye yetkili olduğunu bildirmişti. Bilgi notunda, ‘’Bu uygulama, askeri ihtiyaçlara göre geçmişten günümüze kadar sürekli icra edilen bir yöntemdir. Bu nedenle, uygulamanın başka anlamlara çekilmesi gerçeği yansıtmamaktadır’’ denilmişti.

/ ANKARA

08.09.2007


 

Hükümet resmen güvenoyu aldı

KP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu almasına ilişkin TBMM kararı Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.

Kararda, hükümetin TBMM’nin 5 Eylül 2007 tarihli 11. birleşiminde yapılan güven oylamasında 1 çekimser, 197 ret oyununa karşın 337 kabul oyuyla güvenoyu aldığı kaydedildi. Öte yandan, TBMM’nin dünden itibaren başlamak ve 1 Ekim Pazartesi günü saat 15.00’de toplanmak üzere tatile girmesine ilişkin kararın yanı sıra TBMM ihtisas komisyonları üyelikleri için yapılan seçime ilişkin TBMM kararları da Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

/ ANKARA

08.09.2007


 

Toptan’ın ilk ziyareti KKTC’ye

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu’nun resmi davetlisi olarak, beraberinde bir parlamento heyetiyle 10 Eylül Pazartesi günü KKTC’ye geliyor.

TBMM Başkanlığına seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini KKTC’ye yapacak Toptan’ın başkanlığındaki 5 milletvekili ve Meclis görevlilerinden oluşan heyet, Pazartesi günü öğleden sonra geleceği KKTC’de Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu’nu ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer’i ziyaret edecek, akşam da Ekenoğlu’nun onuruna vereceği yemeğe katılacak.

TBMM Başkanı, Salı günkü temaslarına Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin’i ziyaret ederek başlayacak. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından saat 10.15’te kabul edilecek olan Talat, KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile de bir araya gelecek. Toptan, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nu da ziyaret edecek. Bellapais Manastırı ve St. Hilarion Kalesi’ni de ziyaret edecek olan Toptan başkanlığındaki heyet, 12 Eylül Çarşamba günü saat 17.00’de KKTC’den ayrılacak.

/ LEFKOŞA

08.09.2007


 

38 yıl sonra Meclisi kadınlar yönetecek

TBMM’nin 23. Dönem ikinci yasama yılı hazırlıkları kapsamında, yasama uzmanları yeni Meclis başkanvekillerini, ‘’Genel Kurulu yönetme’’ konusunda bilgilendirecek.

Alınan bilgiye göre, Meclis uzmanları, yeni Başkanvekilleri Eyyüp Cenap Gülpınar, Güldal Mumcu ve Meral Akşener’e Genel Kurulun çalışması hakkında bilgi sunacak. Başkanvekillerine, birleşim ve oturumların açılıp kapanması yöntemleri ile Genel Kurul yönetilirken dikkat edilecek konuları anlatacak olan uzmanlar, milletvekillerinin söz alma ve soru sorma haklarına ilişkin İçtüzük hükümleri ve uygulamaları aktaracak. Uzmanlar, Genel Kurul çalışmalarında daha önceki uygulamaları ve teamülleri de örnekleriyle anlatacak.

Genel Kurulda zaman zaman ‘’sataşma’’ sebebiyle ortaya çıkan tartışmalarda, milletvekillerinin ‘’açıklama hakkı’’nı nasıl kullanacakları da uzmanların usule ilişkin başkanvekillerine sunacakları bilgiler arasında yer alıyor.

Meclisin 1 Ekim’de başlayacak ikinci yasama yılında yaklaşık 38 yıl aradan sonra ilk kez kadın başkanvekilleri Mumcu ve Akşener, Başkanlık Divanı kürsüsüne oturacak ve Genel Kurulu yönetecek.

/ ANKARA

08.09.2007


 

Jet imam olmayın

Diyanet, müftülüklere gönderdiği genelgeyle teravih namazlarında ‘jet imam’ olunmaması uyarısında bulunurken Ankara müftüsü dokuz, İstanbul müftüsü ise kırk camide hatimli teravih kılınacağını bildirdi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Er, müftülüklere teravihlerde özellikle namaz kılma usulü ve adabına riayet edilmesi, “Jet İmam” gibi magazinel ifadelere imkân verilmemesi uyarısında bulunduklarını söyledi.

Müftülüklere Ramazan ayıyla ilgili genelge gönderdiklerini belirten Prof. Dr. İzzet Er, öncelikle oruç ibadetinin sıhhatli bir şekilde yerine getirilmesi için halkın bilgilendirilmesini istediklerini söyledi.

Genelgede, hatimli teravih namazı kılmak isteyen halkın taleplerine imkân verilmesini istediklerini anlatan Er, ayrıca müftülüklerin bölgelerindeki ihtiyaç sahibi insanlara, onları rencide etmeden yardımda bulunmaları tavsiyesinde bulunduklarını ifade etti.

İmkânlar ölçüsünde iftar programları hazırlanması hususunda da müftülüklere tavsiyede bulunduklarını belirten Er, “Çok şatafatlı iftar sofraları yerine mütevazi, fakir fukaranın daha çok yer aldığı iftar sofralarının tercih edilmesini bilhassa vurguluyoruz” diye konuştu.

Genelgede, ayrıca teravih namazı konusunda müftülükleri uyardıklarını belirten Er, “Teravihlerde özellikle namaz kılma usulü ve adabına riayet edilmesi, bilhassa her Ramazan ortaya çıkan ‘jet imam’ gibi magazinel ifadelere imkân verilmemesi uyarısında bulunduk” dedi.

ANKARA’DA 9 CAMİDE HATİMLİ TERAVİH

Başşehirde Ramazan’ı en iyi şekilde geçirmek için bir dizi programlar hazırladıklarını kaydeden Ankara Müftüsü Hakkı Özer ise programın esasını vaaz ve irşad programlarının oluşturduğunu söyledi. Özer, ayrıca cemaatin de görüşü alınarak belirlenen 9 camide hatimle teravih kılınacağını bildirdi. Bunlar Altındağ Celal Kaddani Camisi, Beypazarı Tabakhane Camisi, Çubuk Merkez Yeni Cami, Kızılcahamam Merkez Yaman Abat Camisi, Keçiören Örnek Han Cami, Polatlı Hacı Yusuf, Hacı Bahri ve Şehitli Camisi ile Sincan Andiçen Camisi.

İSTANBUL CAMİLERİNDE DE HATİMLİ TERAVİH

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı da, bu yıl İstanbulluların 40’a yakın camide hatimle teravih kılma imkânına kavuşacağını bildirdi. Osmanlı’dan beri “hatimle teravih” geleneği bulunduğunu ve Ramazan’da hatim okumanın sünnet olduğunu vurgulayan Mustafa Çağrıcı, “Daha önce bu uygulama 1-2 camide yapılıyordu. Bu yıl her ilçenin merkezinde çok büyük olmayan asgarî bir camiyi bunun için ayıracağız” dedi.

Yeni oluşturulan ve aralarında üç ilahiyat fakültesi profesörü, müftüler, bir hanım vaizin de bulunduğu daimi danışma heyetiyle, bir aydır hazırlık çalışmaları yaptıklarını belirten Çağrıcı, Ramazan boyunca her ilçede gerçekleştirilecek faaliyetleri kitapçık haline getireceklerini ifade etti. Çağrıcı ayrıca, bazı camilerde kadınlara özel programlar yapacaklarını dile getirdi.

/ ANKARA

08.09.2007


 

YURTKUR müracaatlarına ek süre

YURTKUR, kredi ve burs müracaatlarını daha önce belirtilen tarihlerde yapamayan öğrencilere ek süre tanıdı.

YURTKUR’dan yapılan açıklamaya göre, belirtilen tarihlerde kredi ve burs için başvuramayan öğrenciler, 5 Ekim tarihine kadar mücaatta bulunabilecekler. Öğrenciler söz konusu tarihe kadar YURTKUR’un www.kyk.gov.tr adlı internet adresinden başvuru yapabilecekler. Açıklamada ayrıca, lisansüstü, ön kayıt, özel yetenek sınavı ve dikey geçiş sınavı ile üniversitelere girenlerin de kredi ve burs başvurularını 24 Eylül–5 Ekim tarihleri arasında YURTKUR’un internet sitesinden yapmaları gerektiği bildirildi.

/ ANKARA

08.09.2007


 

Milletvekillerine kırmızı plaka yok

TBMM Başkanı Köksal Toptan, bazı milletvekillerinin kırmızı plakalı araç talebine ilişkin, “TBMM olarak böyle bir imkanımız yok. Şoför tahsisi imkânımız da yok. 550 tane şoför alıp istihdam etmemiz şu an imkânsız” dedi.

Toptan, “Milletvekillerine kırmızı plakalı makam aracı tahsis edilmesi yönünde çalışma olup olmadığına” ilişkin soru üzerine, böyle bir talebin Başkanlığa iletilmediğini söyledi. “TBMM İdare Amiri Hüsrev Kutlu’nun bu yönde bir çalışması olduğunun” hatırlatılması üzerine TBMM Başkanı Toptan, gündemlerinde böyle bir konunun bulunmadığını bildirdi. AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ise milletvekillerine kırmızı plakalı makam aracı verilmesi konusunun gündemlerinde olmadığını, konunun bazı milletvekilleri tarafından gündeme getirildiğini söyledi.

/ ANKARA

08.09.2007


 

Zabıtalar savunmasız

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği (BEM-BİR-SEN) Genel Başkanı Mürsel Turbay, her yıl olduğu gibi bu yılda 04-11 Eylül tarihleri arasında ilân edilen Zabıta Haftası’nın, 181. Yıldönümünü, buruk bir şekilde kutladıklarını belirterek, “Zabıtalarımız kent polisi hüviyetine sahip ama savunmasız ve korumasız” dedi.

Hafta dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında zabıtaların sorunlarını anlatan Turbay, zabıta çalışanlarının hâlâ hak ettikleri refah seviyesine ulaşamadıklarını söyledi.

Zabıtanın, yasalarla “kent polisi hüviyeti”yle açık ve net ifadelerle yeniden ve acil olarak tanımlanması, çalışma şartlarıyla birlikte sosyal ve ekonomik açıdan güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Turbay, sendika olarak zabıtaların çalışma ve hayat standartlarının uluslararası düzeye çıkarılması için mücadele verdiklerini söyledi.

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

08.09.2007


 

Edison’lu kampanya

Kayseri Ticaret Odası tarafından hazırlanan “Edison Bilseydi” adlı projeyle, ev ve iş yerlerinde elektrik tasarrufu bilincinin oluşturulması hedefleniyor.

Ev ve iş yerlerinde elektrik tasarrufu sağlanmasını teşvik etmek ve alınacak tedbirlerle ilgili halkı bilinçlendirmek için bu projeyi hazırladıklarını belirten KTO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Kilci, projenin AB tarafından da desteklendiğini söyledi. “Toplam 55 bin avro tutarındaki proje kapsamında, eğitim seminerleri düzenleyip elektrik tasarrufunun nasıl yapılacağı anlatacağız” diyen Kilci, elektrik tasarrufunun ev ve iş yerlerine sağlayacağı katkının küçümsenemeyecek kadar fazla olduğunu ifade etti.

Enerji üretimimizin, tüketimimizi karşılama oranının yüzde 27 olduğunu, enerjide yoğun bir biçimde dışa bağımlı olduğumuzu hatırlatan Kilci, “Bu yetmediği gibi bunu da çok kötü ve hor kullanıyoruz. O halde (Edison Bilseydi) demekte haksız mıyız? Ya da hayatımızı kolaylaştıran, güzelleştiren ampulden tutun da birçok araç ve gereci icat eden Edison, bizlerin elektriği etkin ve verimli kullanmayacağımızı bilseydi bunları icat eder miydi?” diye konuştu.

/ KAYSERİ

08.09.2007


 

GAP herkesin ilgi odağı

Cumhuriyet tarihinin en önemli yatırımlarından GAP, bölgede yatırım imkanlarını araştıran yerli ve yabancı heyetlerin yanı sıra turistik ziyaretler kapsamında bölgeye gelen ziyaretçilerin de ilgi odağı oldu.

Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, projenin uygulandığı bölgeyi, 16 yılda aralarında basın mensuplarının da bulunduğu yerli ve yabancı 20 bin 588 kişi ziyaret etti.

/ ŞANLIURFA

08.09.2007


 

İBB’ye burs başvurusu 20 Eylül’de

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2007-2008 eğitim ve öğretim yılında verilecek eğitim yardımı müracaatlarının 20 Eylül Perşembe günü başlayacağı bildirildi.

İBB’den yapılan yazılı açıklamada, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Müdürlüğünce, 2007-2008 eğitim ve öğretim yılında verilecek eğitim yardımları müracaatlarının, 20 Eylül Perşembe günü başlayacağı, 22 Ekim tarihide sona ereceğini bildirdi. Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, özel üniversitelerde ÖSYM tarafından yüzde 100 burslu yerleştirilen öğrenciler ile öğrenim giderlerinin tamamı üniversite tarafından karşılanan ve başka bir yardım almayan öğrencilerin başvurabileceğini belirten yetkililer, bu yıl 50 bin öğrenciye 7 ay boyunca eğitim yardımı yapılacağını duyurdu.

Burs almak isteyenler, www.ibb.gov.tr adresinde açılacak linkten de başvuru yapabilecek. Sonuçlar ise 06 Kasım 2007 Salı günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi resmi web sitesinden kamuoyuna duyurulacak.

/ İSTANBUL

08.09.2007


 

20 yıl sonra üniversitede okuyacak

Üç çocuk annesi Şule Sema Alkoç, 20 yıl aradan sonra girdiği ÖSS sınavında kazandığı Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümüne kaydını yaptırdı.

Bu yıl sınava giren büyük kızı Dilşat’ın da aynı üniversitenin Müzik Öğretmenliği bölümünü kazandığını söyleyen Ş.Sema Alkoç, hem kızı Dilşat’ın hem de kendisinin ÖSS sınavına aynı yıl birlikte hazırlanarak GOP Üniversitesi’ne yerleştirildiklerini söyledi. Sınava hazırlanma sürecinde kızlarının ve eşinin birçok yardımlarını gördüğünü ifade eden Sema Alkoç, “Kızımla beraber çalıştık, yapamadığım bilemediğim soruları birlikte çözdük, 20 yıl aradan sonra böyle bir hazırlığa girmek beni hem eğlendirdi, hem heyecanlandırdı, sonucun da olumlu olması ayrıyetten mutlu etti” dedi.

/ TOKAT

08.09.2007


 

Unutulan eşyalar bugün kermeste

Atatürk Havalimanı iç ve dış hatlar terminalinde unutulan ve bekleme süreleri dolan 2 bin 304 parça eşya, “Bir Çocuk da Siz Okutun/Bir Kitap da Sizden” kampanyasına destek amacıyla kermesle satışa sunuldu.

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde bulunan Akfen Konferans Salonu’nda bugün gerçekleştirilen kermeste, giyim eşyaları, valizler ve süs eşyaları, şemsiyeler, apron kartı sahibi havalimanı personeline satılıyor. TAV Havalimanları Holding’in , Atatürk Havalimanı’nı işletmeye başladığı 2000 yılından bu yana düzenlenen 11 kermesten 158 bin YTL gelir elde edildi. Bu gelir, ihtiyacı olan öğrencilere eğitim desteği veren Türkiye İnsan Kaynakları Vakfı ve Bilkent Vakfı’na bağışlandı.

/ İSTANBUL

08.09.2007


 

6 aydır çadırdalar

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, ev kirasını karşılayamayan 10 nüfuslu Öztekin ailesi, 6 aydır çadırda yaşıyor.

Bir yıl önce geçirdiği trafik kazası sebebiyle kolunda ve göğsünde platinlerle yaşadığını ve hiçbir işte çalışamadığını söyleyen Sefer Sayim Öztekin (55),ailesinin geçimini sağlayan 15 yaşındaki oğlunun günlük kazandığı 3-4 YTL’nin, ancak ekmek almaya yettiğini anlattı.

Şimdiye kadar akrabalarının yardımıyla geçinmeye çalıştıklarını vurgulayan Öztekin, “Kirada 5-6 yıl oturduk. Ancak kirayı ödeyemez durumdaydık ve 6 ay önce ev sahibi tarafından evden çıkarıldık. Şimdi bir akrabama ait olan bu arsa üzerinde kurduğum çadırda yaşamaya çalışıyoruz. Bu yıl kaymakamlıktan kışlık yakacak yardımı olarak kömür aldık, ancak ne bir kömür sobamız var ne de o kömürün ısıtacağı bir evimiz” dedi.

/ YÜKSEKOVA

08.09.2007


 

İçkiye karşı örnek karar

Konya İl Genel Meclisi, Beyşehir ve Seydişehir kaymakamlıkları tarafından ‘içkili yer’ olarak tesbit edilen bölgelerde içki satılmasına izin vermedi. İl Özel İdare Komisyonu’nun hazırladığı rapora muhalefet de destek verdi ve rapor oybirliğiyle kabul edildi.

Konya İl Genel Meclisi’nin birkaç gün önceki oturumunda Beyşehir ve Seydişehir ilçe kaymakamlıklarının tesbit ettiği içkili yerler görüşüldü. Özel İdare Komisyonu Başkanı İzzet Taşçı, komisyon tarafından hazırlanan raporu meclis üyeleri ile paylaştı. Kaymakamlıkların içkili yer olmasını teklif ettiği yerler hakkında meclis üyelerine bilgi veren Taşçı, “İnceleme yaptığımız yerlerde daha öncelerde içki satışı serbestti, cinayet, yaralama, adam kaçırma, genel güvenliği tehdit edici boyutlarda silahlı çatışmalar meydana gelmişti. Özellikle de Beyşehir Bademli yol ayrımı mevkiinde bulunan İzcilik Tesisleri arasında bulunan karayolu üzerinde, içkili araç kullanımından kaynaklanan çok sayıda ölümlü trafik kazası meydana gelmiştir” dedi.

Halkın sözkonusu sebepler dolayısıyla içkili tesis açılmasına sıcak bakmadığını belirten Taşçı, komisyon olarak da, bahsi geçen alanlarda içkili tesis açılmamasının uygun olacağı kanaatinde olduklarını aktardı. Taşçı’nın açıklamalarının ardından oylamaya sunulan Özel İdare Komisyonu raporu, İl Genel Meclisinde oybirliği ile kabul edildi.

/ KONYA

08.09.2007


 

Sabah vakti yağmur duâsı

Genelde öğle saatlerinde yemekli yapılan yağmur duâsı, Burdur’da bu kez sabah yapıldı. Sabah namazında Burdur Ulu Camii’nde buluşan vatandaşlar, namazdan sonra yağmur için dua etti.

İl Müftüsü Halil Arık’ın yaptığı duaya eşlik eden vatandaşlar, daha sonra camii avlusunda kurulan kahvaltı sofrasına geçti. Evlerinden getirdikleri çaylarla, satın aldıkları kahvaltılıkları yiyen vatandaşlar, sohbet etme imkanı da buldu. Çoğunluğunu esnafın oluşturduğu vatandaşlar, burada da Arık’ın yaptığı yemek duasına eşlik etti.

/ BURDUR

08.09.2007


 

Nişanda zehirlendiler

Konya’da bir nişan törenine katılan 600 davetliden yaklaşık 150’si zehirlenme şüphesiyle hastanelere başvurdu.

Hakan Gündoğar ile Emine Coşar’ın, Selçuklu ilçesi, Musalla Bağları Mahallesindeki nişan töreninde aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 150 kişi zehirlenme belirtileri sebebiyle Konya Numune, Meram Araştırma ve Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk hastanelerine başvurdu. Konya Numune Hastanesi’nde serum takılarak tedavi altına alınanlar arasında bulunan Hakan Gündoğar, zehirlenmenin nişanda ikram edilen pastalardan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

/ KONYA

08.09.2007


 

Safranbolu’nun karaçamları yandı

Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı iki köyde çıkan ve 70 hektar Karaçam alanında etkili olan yangınlardan biri kontrol altına alındı.

Önceki gün öğleden sonra başlayan orman yangınlarından Yukarı Değirmencik köyündeki yangın kontrol altına alındı. Kadıbükü köyünde devam eden yangına ise Orman İşletme Müdürlüğü, jandarma ekipleri ile köylülerin yanı sıra arazözler ve iş makineleriyle müdahale etti. Ayrıca Ankara ve Bursa’dan gelen helikopterlerle Karabük’te konuşlandırılan helikopterler, söndürme çalışmalarında bulundu.

/ SAFRANBOLU

08.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri