Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İKÖ’den ticarî adım

İslâm Konferansı Örgütü (İKÖ) Üyesi Ülkeler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi (TPSOIC) Ticaret Müzakere Komitesi İkinci Tur Dördüncü toplantısı, bugün Ankara’da başlıyor. Sheraton otelindeki TPSOIC Ticaret Müzakere Komitesi İkinci Tur Dördüncü Toplantısı, 12 Eylül’e kadar sürecek.

İKÖ Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) önemli projelerinden biri olan TPSOIC Çerçeve Anlaşması, Türkiye ile birlikte 10 İKÖ üyesi ülkenin imza ve onayından sonra 2002 yılında yürürlüğe girdi.

Bu anlaşma gereğince yapılacak olan ticaret müzakerelerinin başlatılması kararı, 19. İSEDAK toplantısında alındı ve Türkiye’nin ev sahipliğinde 2004-2005 döneminde düzenlenen birinci tur müzakereleri başarıyla tamamlandı. 2006 yılının Kasım ayında müzakerelerin ikinci turu, yine Türkiye’nin ev sahipliğinde başlatıldı.

TPSOIC Anlaşmasını onaylayan ülkelerin oluşturduğu Ticaret Müzakere Komitesinin sekreterya hizmetleri DPT ile Kazablanka’da yerleşik İslâm Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) tarafından sağlanıyor. Türkiye, bu toplantılarda Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri tarafından temsil ediliyor.

TPSOIC Çerçeve Anlaşmasını şimdiye kadar, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Gine, İran, Kamerun, Katar, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mısır, Pakistan, Senegal, Suriye, Tunus, Türkiye, Uganda ve Ürdün imzaladı.

Ticaret Müzakereleri Toplantısına, TPSOIC Anlaşmasını onaylayan ülkelerin müzakereci olarak, görüşmeleri takip etmek isteyen İKÖ Üyesi diğer bazı ülkelerin ise gözlemci olarak katılmaları bekleniyor.

İKÖ Genel Sekreterliği ile İslam Ülkeleri İstatistik Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRTCIC), İslâm Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT), İslâm Kalkınma Bankası (İKB), Ekonomik İşbirliği Teşkilâtı (EİT) ve Gelişmekte Olan Sekiz Ülke (D-8) temsilcileri de toplantıya dâvet edildi.

İkinci Tur Ticaret Müzakerelerinin dördüncü toplantısında, Tercihli Ticaret Sistemi için Menşe Kuralları ve Tarife Benzeri ve Tarife Dışı Engeller, Tercihli Ticaret Protokolu (PRETAS) ve TPSOIC Menşe Kurallarının İmza ve Onay Sürecine İlişkin Konular üzerinde görüşmeler yapılacak.

DPT Müsteşar Vekili Halil İbrahim Akça’nın başkanlığında yapılacak açılış oturumu ile başlayacak toplantı, 12 Eylül Çarşamba günü yapılacak bakanlar oturumunda, TPSOIC Menşe Kuralları İmza Töreni, TPSOIC Sisteminin 1 Ocak 2009’da Kurulmasına Yönelik İlerlemenin Değerlendirilmesi ve Ankara Bakanlar Deklarasyonunun kabulü ile sona erecek.

/ ANKARA

10.09.2007


 

Fırsatçı zam yapıyor

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, son 15 günde gıda maddelerinde aşırı fiyat artışları yaşandığını hatırlatarak, “Bunun en büyük sebebi, zekâtın nakit yerine büyük ve gösterişli gıda paketleri şeklinde dağıtılmaya başlanmasıdır” dedi. Yardım yapılacak kişinin nelere ihtiyaç duyduğu gözetilmeden hazırlanan paketlerin piyasadan kısa sürede yoğun şekilde mal çekilmesine sebep olduğunu belirten Özer, talep aşırı yükseldiği için bazı fırsatçıların fiyatlara zam yaptığını söyledi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, Ramazan ayına günler kala gıda maddeleri fiyatlarının fahiş oranlarda arttığını belirterek, son 15 günde yumurta fiyatlarının yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdiğine dikkati çekti.

15 Ağustosta fiyatı 3 YTL civarında olan bir koli yumurtanın bugün 6,5 YTL’ye satın alınabildiğini ifade eden Özer, aynı dönemde sütün fiyatının yüzde 70, kilogramı 1,5 YTL’den 2,5 YTL’ye çıkan pirincin fiyatının ise yüzde 65’den fazla attığını vurguladı.

Özer, makarnanın kilogram fiyatının 1,6 YTL’den 1,85 YTL’ye çıktığını, peynirin fiyatının yüzde 30, bakliyat ürünlerinin fiyatının ise yaklaşık yüzde 30-40 arttığına dikkati çekerek, zeytin fiyatlarında ise genel olarak 2 YTL’lik bir artış olduğunu dile getirdi. ‘’Ramazan zammı’’ olarak adlandırılan bu zamların, Ramazan ayında insanların daha fazla yiyecek tüketmesinden kaynaklanmadığını belirten Özer, bunun Ramazan ayında dar gelirlilere dağıtılan malzeme yardımlarıyla bağlantısı olduğunu ifade etti.

Zekâtların, Ramazan ayında verilmesinin bir gelenek olduğuna dikkati çeken Özer, şunları kaydetti: “Aslında bir zarf içinde nakit olarak verilmesi gereken zekâtlar artık yurt genelinde, büyük gösterişli paketler halinde dağıtılıyor. Bu da Ramazan’da şişen fiyatların en önemli nedeni. Çünkü yardım yapılacak kişinin nerelere ihtiyaç duyduğu gözetilmeden hazırlanan yardım paketleri, piyasadan kısa süre içinde yoğun şekilde mal çekilmesine neden oluyor. Talep aşırı yükseldiği için bazı fırsatçılar da fiyatlara zam yapıyor. Zekâtların Ramazan’da gıda paketleri şeklinde dağıtımı, zekatı veren kişi için daha ucuza mal ediliyor. Yani daha az paraya daha fazla yardım yapılmış duygusu uyandırıyor. Ayrıca gıda paketleri, yardıma muhtaç vatandaşın ihtiyacını da gidermekten uzak kalıyor.’’

Bu gıda yardımları sebebiyle evleri yağ, un, şeker, makarna, bulgur, çay deposuna dönen dar gelirli vatandaşların Ramazan’dan sonra bu ürünleri yarı fiyatına toptancıya geri vererek nakite çevirdiğini öne süren Özer, bu şekilde sadece toptancı ve üreticinin kazandığını, zekât veren ve alanın ise zarara uğradığını bildirdi.

Özer, serbest piyasa ekonomisinin ‘’isteyenin istediği avlaması’’ anlamına gelmediğini belirterek, ‘’Böyle bir ekonomi kabul edilemez bir ekonomi türüdür. Devlet fiyat artışlarını denetlemek yerine şeref tribününde seyretmeyi tercih ediyor. Zenginlerin zekât ve sadakalarını bakliyat türleriyle gıda paketleri şeklinde dağıtmaktan artık vazgeçmeleri lâzım’’ diye konuştu.

/ KONYA

10.09.2007


 

Fakirin enflasyonu daha yüksek

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada, gıda fiyatlarındaki artış sebebiyle geçen ay enflasyonun en yoksul kesim için yükseldiği, en zengin kesim için ise gerilediği belirtildi.

Araştırmada, 8 aylık TÜFE Türkiye ortalamasının yüzde 3,13 olarak açıklandığı ifade edilerek, toplumda en az gelire sahip yüzde 20’lik kesim için bu oranın yüzde 3,98 olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Ağustos ayında enflasyonun en yoksul kesim için yükselirken, en zengin kesim için gerilediğine yer verilen araştırmada, enflasyonun geçen ay en yoksul yüzde 20’lik kesim için yüzde 0,52, en zengin yüzde 20’lik kesim için yüzde -0,04 olarak gerçekleştiği belirtildi.

Araştırmada, enflasyonun geçen yılın Ağustos ayına göre en zengin kesim için yüzde 6,91, en yoksul kesim için yüzde 9,20 düzeyinde gerçekleştiği ifade edilen araştırmada, TÜİK’in ise bu oranı yüzde 7,39 olarak hesapladığı kaydedildi.

En yoksul yüzde 20’lik kesim için yıllık yüzde 9,20 olarak gerçekleşen enflasyona karşın kira, ekmek ve toplu taşım fiyatları üzerinden harcama kalıbı ağırlıkları dikkate alınarak oluşturulan temel harcama endeksinin yüzde 16,61 düzeyine ulaştığına dikkat çekilen araştırmada, ‘’Temel harcama endeksi ile TÜFE arasındaki fark TÜFE’nin gerçek enflasyonu yansıtmadığı konusundaki iddiaları güçlendiriyor’’ denildi.

/ ANKARA

10.09.2007


 

İnşaat sektörü umutlu

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, inşaat sektörünün yeni hükümetten umutlu olduğunu bildirdi.

Eren, yeni hükümet programının, istikrarın ve reformların devam edeceğini gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu:

‘’Gerek Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın açıklamalarında gerekse hükümet programında yer alan su, enerji, ulaşım, altyapı gibi inşaat sektörünü daha fazla ilgilendiren konularda önemli reformlar olduğu görülüyor. Yeni hükümet programında özellikle su, enerji, ulaşım ve altyapı gibi doğrudan inşaat sektörünü ilgilendiren alanlarda daha fazla hareketlilik olacağı gözüküyor. 60. hükümet programı incelendiğinde, siyasal, sosyal, ekonomi ve hukuk alanındaki reformların kaldığı yerden devam edeceği anlaşılıyor. Yeni dönemde sektörümüzü yakından ilgilendiren alanlarda önemli gelişmeler olacağına inanıyoruz. Ayrıca, açıklanan programdan yeni hükümetin, geçmiş döneme göre inşaat sektörüne daha fazla sahip çıkacağı anlaşılıyor.’’

/ BURSA

10.09.2007


 

Türkiye’nin Bill Gates’leri aranıyor

MÜSİAD’ın, Türkiye’nin Bill Gates’lerini ortaya çıkarmak için düzenlediği “Bilgi Teknolojileri Proje Yarışması” (Biltronik) Genel Merkez binasında gerçekleşen basın toplantısı ile start aldı.

MÜSTAKİL SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (MÜSİAD) Bilgi Teknolojileri alanında gelişmeyi, başarıyı teşvik etmek ve marka oluşturmak amacıyla Üniversite öğrencilerine yönelik ‘Bilgi Teknolojileri Proje Yarışması’ düzenliyor.

Son yıllarda bilgi sistemlerinde yaşanan hızlı gelişim ve değişim süreci yalnızca bireyleri, işletmeleri, sektörleri değil aynı zamanda bütün bu aktörlere bakış açılarını ve algılayışları da kökünden değiştirdi. Türkiye’nin topyekûn olarak bilgi çağının gereklerine ayak uydurması bilincinde olan MÜSİAD, bilgi toplumu olma yolunda en önemli adımları atacak olan gençleri teşvik ederek ve ödüllendirerek parlak beyinleri ortaya çıkarmayı hedefliyor.

BİLTRONİK projesi ile Sivil Toplum Kuruluşları’na da öncülük eden MÜSİAD, projede dereceye giren yarışmacılara malî destek’te de bulunacak. Toplam 50.000 YTL değerinde ödülün dağıtılacağı yarışma ile Türkiye’nin bilgi teknolojilerinde önemli bir noktaya gelmesi hedefleniyor.

Türkiye’nin en kapsamlı Bilgi Teknolojileri yarışması olan ‘BİLTRONİK’ için son başvuru tarihi olarak 30 Kasım 2007 tarihi belirlenirken, başvurular www.biltronik.org adresinden yapılabilecek.

MÜSİAD, ‘BİLTRONİK’ ile bilgi teknolojilerinde marka olma ve markalaşmanın sağlanması hedefleniyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

10.09.2007


 

Karayolları, atıl duran taşınmazlarını satıyor

Karayolları Genel Müdürlüğü atıl vaziyette duran taşınmazları, Maliye Bakanlığından gelen talep doğrultusunda satışa çıkardı.

Satış kapsamına alınan gayrimenkuller arasında, lojman sahaları, kum ve teras ocakları, fındık bahçeleri, yol, muayene istasyonu ve çok sayıda çayır alanı da bulunuyor. Genel Müdürlüğe ait yurt genelindeki 17 ayrı bölgede satışa sunulan taşınmazların listesini belirleyen Karayolları Genel Müdürlüğünün taşınmaz programı, her bölge için ayrı satış kalemlerini içeriyor. Buna göre satış programında ilk sırayı arsa ve tarlalar alırken, bazı bölgelerde malzeme ve taş ocakları da ağırlıklı olarak satış programında yer aldı. Programa göre, Karayollar Genel Müdürlüğünce taşınmazlarla ilgili başvurular mahallî Millî Emlak müdürlüklerine yapılabilecek.

/ ANKARA

10.09.2007


 

Balık avı verimsiz başladı

Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Necipoğlu, Karadeniz’de balık avının, bu sezon verimsiz başladığını söyledi.

Necipoğlu, yaptığı açıklamada, 1 Eylülde başlayan av sezonu ile birlikte Karadeniz’de yüzlerce irili ufaklı takımın av için denizde rızkını aramaya başladığını belirtti.

Her yeni av sezonunu yeni bir umut olarak gördüklerini ifade eden Necipoğlu, ‘’Balık avının ilk haftası verimsiz geçti. Aşırı sıcak hava balık avını olumsuz etkiliyor, havaların serinlemesi ile bol miktarda palamut ve istavrit avlanmaya başlanacağını tahmin ediyoruz’’ dedi.

Necipoğlu, bir takımın günde 20-30 kasa istavrit ile 10-15 kasa palamut avlayabildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

‘’Bunlar istavrit ve palamut avı için oldukça düşük miktarlardır. Sezonun ilk haftasında balıkçılarımız ne kâr ne de zarar etti. Yaşanan olumsuzluğa rağmen balıkçıların her gün denize çıkarak daha fazla balık yakalama düşüncesiyle rızkını aramaktadır. Aşırı sıcakların önümüzdeki günlerde sona ermesini ve balığın kendini göstermesini umuyoruz.’’

/ GİRESUN

10.09.2007


 

Salim Uslu, yeniden genel başkan

Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası’nın 11. Olağan Genel Kurulu’nda Salim Uslu yeniden genel başkanlığa seçildi.

Dün yapılan seçimlerle sona eren genel kurulda Hak-İş Genel Başkanlığı görevinde de bulunan Salim Uslu, oy kullanan 180 delegenin 171’inin oyuyla yeniden Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanlığı’na getirildi.

Yönetim Kurulu üyeliklerine ise Mehmet Şahin, Emin Sürücü, Mustafa Paçal ile Abdülkadir Çelebioğlu seçildi.

Genel Başkan dışındaki yönetim kurulu üyeleri, daha sonra yapılacak toplantıda görev dağılımı yapacak.

Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Uslu, genel kurulun sonunda yaptığı konuşmada, delegelerin büyük çoğunluğunun güvenini kazanmış olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Sendika yönetiminin, üyelerin çıkarlarını şahsi çıkarlarının üstünde tutacağını kaydeden Uslu, ‘’klasik sendikal anlayışın bütün ezberlerini bozmaya devam edeceklerini’’ söyledi.

Toplumun vicdanı olacaklarını belirten Uslu, ‘’Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve politik sorunları var. Bu sorunlar çözülmeden Türkiye’nin huzura ve refaha kavuşması mümkün değil. O nedenle politikalarımızın bir boyutu da mutlaka siyasi olacak. Ancak herhangi bir siyasi partinin politikalarında dolgu malzemesi olmayacağız’’ diye konuştu.

/ ANKARA

10.09.2007


 

Kapıkule’de TIR kuyruğu

Kapıkule Sınır Kapısından yurt dışına çıkış yapmayı bekleyen 440 civarında TIR, 11 kilometre uzunluğunda kuyruk oluşturdu.

Kapıkule gümrük yetkililerinden edinilen bilgiye göre, TIR’ların ihracat yüklerini gidecekleri ülkedeki firmalara Pazartesi günü teslim etmeye çalışması sebebiyle Türk tarafında TIR kuyruğu oluştu. Yetkililer, Kapıkule’deki TIR’ların işlemlerini kısa sürede tamamladıklarını, TIR şoförlerinin Bulgar gümrüğünde nöbet değişiminden kaynaklanan sebeplerden dolayı TIR’ların Kapıkule gümrüğünde beklediklerini kaydettiler.

/ EDİRNE

10.09.2007


 

İEF kapılarını kapattı

Bu yıl 76. kez düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), dün kapıları kapattı. Fuarı 7 Eylül günü itibarıyla 1 milyon 108 bin 721 kişi gezdi. Ziyaretçi sayısının geçen yılın üzerinde bir rakamla yaklaşık 1 milyon 400 bine ulaşması bekleniyor.

9 Eylül Sergisi ismiyle ilk kez 4-25 Eylül 1927 tarihleri arasında yapılan ve 2. Dünya Savaşı sırasında yaşadığı kesintiler dışında her yıl düzenlenerek ülkenin en önemli gelenekleri arasına giren İzmir Enternasyonal Fuarı, kabuk değişimi çabaları içinde bir temsilini daha sonlandırdı.

Bu yıl fuara geçen yıla göre küçük bir artışla 59 ülkeden bin 91 firma katılırken, ziyaretçi sayısı da geçen yıla göre artış gösterdi.

İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. AŞ’den (İZFAŞ) alınan bilgiye göre, 76. İEF’yi 7 Eylül Cuma günü sonu itibarıyla 1 milyon 108 bin 721 kişi gezdi. Hafta sonuna denk gelen son iki günde beklenen ziyaretçilerle birlikte sayının 1 milyon 400 bini aşacağı tahmin ediliyor. Fuarı geçen yıl 1 milyon 370 bin 322 kişi gezmişti.

İzmir’in EXPO adaylığı kapsamında belirlenen sağlık ana teması, 76. İEF’ye damgasını vurdu. Bu tema kapsamında düzenlenen 3. Acil Tıp Kongresi’ne yurt dışından 10, yurt içinden 50 doktor konuşmacı, 500 doktor da dinleyici olarak katıldı. Sağlıklı Kentler Birliği Konferansı ve Herkes İçin Sağlık Sempozyumu gibi faaliyetlerin de düzenlendiği fuara, İzmir’deki hastanelerin düzenlediği organizasyonlar damgasını vurdu.

Fuarın giriş kapılarında mobil hastaneler kuran Eşrefpaşa, Şifa, Tepecik ve Kent hastaneleri, vatandaşlara tahlil ve tarama gibi çeşitli sağlık hizmetleri verdi. Hastanelerin kurduğu mobil sağlık ocakları önünde uzun kuyruklar oluştu. Fuarda özellikle Kent Hastanesi’nin kurduğu ‘’Modüler Kent Hastanesi’’ni 5 Eylül gününe kadar yaklaşık 4 bin kişi ziyaret etti.

/ İZMİR

10.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri