Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ekonomi ciddî sınavda

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi dünyada ekonomik şartların bozulmakta olduğu dönemde Türkiye ekonomisinin ciddî bir sınavdan geçtiğini yazdı.

Açıklanan ve bazı çevrelerce düşük bulunan yüzde 3,9’luk ikinci çeyrek büyüme rakamının, Merkez Bankasının önümüzdeki aylarda faiz oranlarını indirmesine yol açabileceği ifade edilen FT’nin Ankara mahreçli haberinde, ekonomistlerin Türk ekonomisindeki büyümenin en kısa zamanda yine eski hızını yakalamasını bekledikleri bildirildi.

Cari açık, kuraklığın etkisi ve iş çevrelerinden gelen reform programına ilişkin eleştirilerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın henüz büyük ölçüde denenmemişlerden oluşan ekonomik ekibi için olumsuz gelişmeler olduğu öne sürülen haberde, Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni’nin yarın yapacağı ‘’tanışma’’ amaçlı Ankara ziyaretinin önemine işaret edildi.

Bu ziyaret öncesinde gözlerin dünyaca ünlü finans kuruluşu Merrill Lynch’in eski ekonomistlerinden Hazine’den sorumlu devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in üzerinde olacağına dikkat çekilen FT’nin haberinde, ekonomideki yavaşlama ise genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde artan politik istikrarsızlığa bağlandı.

Söz konusu gelişmelerin, şirketleri yatırım programlarını yavaşlatmaya zorladığı ve yüksek faiz yüzünden tüketimin azalmasına yol açtığına işaret edilen haberde, gelinen noktada Merkez bankasının faizleri yılın son çeyreğinde düşürebileceği kaydedildi.

/ LONDRA

12.09.2007


 

Mikro reformlar gecikmesin

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Kemal Özgen, ekonomide büyüme hızının düşmesi ve cari açığın artmasının, başta sanayi politikası olmak üzere gerekli mikro reformların Hükümet tarafından bir an önce uygulamaya konulmasını gerektirdiğini bildirdi.

ATSO Başkanı Özgen, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ikinci çeyrek büyüme rakamlarının, basın ve kamuoyu tarafından da tartışılması gereken çeşitli sorulara yol açtığına işaret etti.

TÜİK’in 2007 ikinci çeyrek büyüme hızını yüzde 3,9 olarak açıkladığına işaret eden Özgen, şunları kaydetti:

‘’Büyüme hızının düşmesinin temel nedenleri, sektörel büyüme hızının çiftçilik ve hayvancılıkta yüzde -1,8’e imalat sanayinde yüzde 2,1’e, toptan ve perakende ticarette yüzde 3,4’e, otel ve lokanta hizmetlerinde yüzde -0,1’e düşmüş olmasıdır. Turist sayısında artışa rağmen, otel ve lokanta hizmetlerindeki gerileme soru işareti yaratmaktadır. Böyle bir sonuç, ancak fiyatlarda gerileme, dış ve iç talebin düşmesiyle açıklanabilir. Sanayi ve ticarette büyüme hızının düşmesi Nisan ayında başlayan seçim sürecinin belirsizliği artırmasından kaynaklanmıştır.

Konut sektöründe talebin azalmasına rağmen inşaat sektöründe ikinci çeyrek büyümesi yüzde 15,7 olarak belirlenmiştir. İnşaat sektörü dışında yüksek büyüme sadece finans sektöründe ve ithalatta görülmekte.’’

Ekonomide ikinci çeyrekte iç talebin yüzde -0,3 oranında azalmış olmasının, büyüme hızının düşmesini açıkladığını ifade eden Özgen, iç talebin düşmesinin özellikle küçük ticaret işletmeler ve iç pazara çalışan sanayi işletmelerini etkilediğinden, bu sektörlerde son aylarda dile getirilen şikâyetleri haklı çıkardığını belirterek şöyle devam etti: “Diğer taraftan büyüme hızı düşmesine rağmen, ithalat artmaya devam etmekte. Ara malı ve hammadde ithalatının ihracatı geçmiş olması, cari açık sorununun ciddiye alınması gerektiğini göstermekte. İkinci çeyrek büyüme hızı dışında açıklanmış olan imalat sanayi üretimi artışı da, yüzde 2,2 gibi düşük bir büyümeyi teyit etmiştir.

Sonuçta ekonomide büyüme hızının düşmesi ve cari açığın artması, başta sanayi politikası olmak üzere gerekli mikro reformların Hükümet tarafından bir an önce uygulamaya konmasını gerektirmektedir.’’

/ ANTALYA

12.09.2007


 

İhtiyacından fazla alma, fiyatlar artmasın

Sebze meyve komisyoncuları, vatandaşı Ramazan ayının ilk günlerinde yaşanabilecek sunî fiyat artışlarına karşı uyardı.

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Yönetim Kurulu (TÜSEMKOM) Üyesi, Kayseri Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Mustafa Yücel, yaptığı açıklamada, Ramazan aylarında insanların psikolojik olarak gıda alış verişlerini artırdıklarını, bu psikolojinin sonucunda talep fazlalığı nedeniyle fiyatların sunî olarak arttığını söyledi.

Ramazan ayında, özellikle sebze-meyve satışlarının arttığına işaret eden Yücel, ‘’Ramazan ayında vatandaşın ihtiyacından fazla ürün alması, fiyatlarda sunî artışa sebep oluyor. Halen yaz mevsimini yaşadığımız ülkemizde, sebze ve meyve bol miktarda yetiştiriliyor. Sunî fiyat artışlarının yaşanmaması için vatandaşımızın ihtiyacı kadar ürün almasını istiyoruz’’ dedi. Ramazan ayının ilk günlerinde talep fazlalığı sebebiyle bu şekilde suni fiyat artışları yaşanabileceğine dikkati çeken Yücel, ancak daha sonra fiyatların normale döneceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Bunun dışında mevsimsel özellikler ve üretim miktarına bağlı olarak bazı ürünlerin fiyatının artmasını, bazılarının fiyatının ise düşmesini beklediklerini anlatan Yücel, şunları söyledi: “Yaz mevsiminin çok tüketilen meyvelerinden karpuzun üretimi halen Muş, Adıyaman, Yozgat, Konya ve Ankara gibi bölgelerde yaygın olarak yapılıyor. Havalar serinlemeye başladı. Ramazan ayında da serin havalar devam ederse karpuz talebi azalır. Bu sebeple karpuzun fiyatı ucuzlar. Kavunun ise bu yıl üretimi kuraklık sebebiyle az oldu. Bir taraftan üretim az olurken diğer taraftan serin havaların kavuna talebi artırması sonucunda kavunun fiyatı artar.

/ KAYSERİ

12.09.2007


 

Susuzluk “afet’’ gibi zarar verdi

Bursa’da, kuraklık sebebiyle özellikle sulama amaçlı göl ve göletlerde seviyenin ciddî anlamda düşmesi, yeraltı sularının çekilmesi sonucu kritik yaz sulamalarının yapılamadığı, bu yüzden bitkisel üretimin ‘’afet’’ denilebilecek ölçüde zarar gördüğü bildirildi.

Bursa Tarım İl Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘’Bursa İli Kuraklık Raporu’’na göre, il genelinde buğdayda yüzde 30, arpada yüzde 25, ayçiçeğinde yüzde 50, fiğde yüzde 40, korungada yüzde 30 olan kuraklık kaynaklı verim ve kalite kaybı, tarıma dayalı sanayinin de önemli ham maddesini oluşturan domates, biber, zeytin ve zeytinyağı ile çeşitli meyvelerde yüzde 40’ın üzerinde seyrediyor.

Önceki yıllarda ihracat ürünü olarak değerlendirilen bu ürünlerin, bu yıl ikinci hatta üçüncü kalite olarak sanayide değerlendirilmeye çalışıldığı, dolayısıyla bölge üreticisi ve ülke ekonomisi açısından çok ciddî gelir kayıpların meydana geldiği belirtildi.

Bursa Meteoroloji Müdürlüğü’nün verileri dikkate alındığında üretim sezonunda yüzde 50’lere varan oranlarda düşüş gösteren yağış yüzünden, tarla ürünlerinde yüzde 40-50 oranında verim kayıpları meydana geldiği, yaş sebze ve meyvede mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sıcaklıkların “döllenme biyolojisi’’ni olumsuz etkileyerek ciddî verim ve kalite kayıplarına yol açtığı kaydedildi.

/ ANKARA

12.09.2007


 

Daha fazla Çin sermayesi gelebilir

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ileride Türkiye’deki enerji ve altyapı yatırımlarında daha fazla Çin sermayesi görülebileceğini belirterek, ‘’Bor ve enerjide somut projeler olacak’’ dedi.

Tüzmen, Çin’in Xiamen şehrinde ‘’11. Uluslararası Ticaret ve Yatırım Fuarı’’ çerçevesinde bulunan Türk gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türkiye’nin, dış ticarette özellikle Çin rekabetine karşı bir takım tedbirler aldığını, ancak Çin’in pazara çok büyük fiyat farkıyla giriş imkânı bulduğunu anlatan Tüzmen, piyasa denetimi ve gözetimiyle Çin malı girişlerinin kontrol altında tutulmaya çalışıldığını anlattı.

Tüzmen, Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai’ı, Türkiye’ye yaptığı ziyarette ‘’Türkiye’nin, Çin ile olan dış ticaret açığını sürdüremeyeceğine’’ ikna ettiklerini ifade ederek, Çinli bakanın da ‘’sizden daha fazla mal alacağız’’ sözünü tuttuğunu ve Çin’in her ay Türkiye’den bir önceki aya göre yüzde 50 daha fazla mal aldığını belirtti. Bakan Tüzmen, ‘’Böylece Türkiye tarihinde ilk kez Çin’e ihracatında 2007 yılında 1,2 milyar doları aşmış olacak’’ diye konuştu.

/ XİAMEN

12.09.2007


 

Lenovo, Kıbrıs bayileri ile bir araya geldi

Dünyanın en büyük üç bilgisayar üreticinden biri olan Lenovo, Kıbrıs piyasa dinamikleri doğrultusunda stratejiler geliştirip, Kıbrıs bayilerine çok daha iyi hizmet verebilmek amacıyla yaklaşık 60 Kıbrıs bayisi ile buluştu.

Karşılıklı fikir alış verişinin yoğunlukta olduğu toplantıda, Kıbrıs piyasa şartları ve atılması gereken adımlar tartışıldı.

Lenovo Satış Müdürü Alp Bulak, “Kıbrıs içinde bulunduğu konum itibari ile çok önemli bir coğrafya. Bu coğrafyada Lenovo olarak çok daha etkin olmak arzusundayız. Lenovo bilgisayarların piyasada diğer bilgisayardan ayıran en önemli özellik bilindiği üzere sağlamlığı ve güvenli olmasıdır. Bu, Kıbrıs piyasasında Lenovo’nun çok güçlü olacağının göstergesidir” dedi.

Toplantıda başarılı bayiler Lenovo 3000 R60E ile ödüllendirilirken, toplantı keyifli gala yemeği ile sona erdi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

12.09.2007


 

İthal keresteler yakıldı

Ukrayna’dan ro-ro seferiyle Zonguldak Limanı’na getirilen 2 tırdaki dış karantina mevzuatına aykırı olduğu belirlenen 80 metreküp inşaat kerestesi, Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) döküm sahasında yakılarak imha edildi.

Yaklaşık 25 gün önce, Ukrayna’dan ro-ro seferiyle Zonguldak Limanı’na getirilen iki tır, dorselerinde bulunan inşaat kerestelerinin ilgili tüzüğe aykırı olduğunun belirlenmesi üzerine gümrük sahasında bekletildi.

Prosedürün tamamlanmasının ardından İl Tarım Müdürlüğü ekiplerinin denetiminde Kozlu beldesi sahil yolundaki döküm sahasına götürülen tırlardaki keresteler, araçlardan indirilerek iş makinesiyle bir araya toplandı.

Keresteler, benzin ve mazot dökülerek yakıldı. Herhangi bir olumsuzluğa karşı Zonguldak Belediyesi itfaiye ekibi hazır bekletildi.

Ürünlerin yakılması sırasında çevredeki yerleşim yerlerine doğru rüzgârın etkisiyle duman yayıldığı görüldü. Yaklaşık 15 gün önce de bir tırdaki 33 metreküp inşaat kerestesi, tüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle yakılarak imha edilmişti.

/ ZONGULDAK

12.09.2007


 

Dolar, kazandırdı

Bu yılın Ağustos ayında finansal yatırım araçları arasında en yüksek reel getiriyi, aylık bazda “dolar”, yıllık bazda “borsa” sağladı. Aylık bazda dolar yatırımcısına yüzde 2,68, yıllık bazda borsa endeksi yüzde 20,12 kazandırdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), seçilmiş finansal yatırım araçlarının, Ağustos ayı itibarıyla reel getiri oranlarını açıkladı.

Buna göre Ağustos ayında tüketici fiyatları (TÜFE) bazında enflasyondan arındırıldığında, mevduat faizi yüzde 1,34, avro yüzde 1,98, külçe altın yüzde 1,78 oranında reel getiri sağlarken, borsa endeksi yüzde 7,72 getiri kaybı yaşattı.

/ ANKARA

12.09.2007


 

Hero Baby’den organik mama

Bebek beslenme uzmanı Hero Baby; geniş ürün yelpazesine bir ilk daha ekledi. Hero Baby, organik üzüm suyu ile lezzetlendirilmiş, şeker ilâvesiz organik kavanoz maması ve organik kaşık maması geliştirerek, Türkiye’de üretim yapan ilk şirket oldu.

70’ten fazla ürünü ile Hero Baby; probiyotik, prebiyotik, nükleotid ve LCP içeren tek biberon maması olan Lactum’un ardından, şimdi de organik ve şeker ilâvesiz ek besinlerle bebeklerin gelişimine destek oluyor. Avrupa Birliği ülkelerine bebek maması ihraç eden ilk ve tek marka olan Hero Baby Türkiye; organik mama üretimi ile Çin ve Hindistan’dan sonra üçüncü önemli organik gıda ihracatçısı konumunda olan ülkemizde, iç pazardaki talebi artırmayı ve yerli organik pazarı büyütmeyi amaçlıyor.

Hero Baby; biberon mamaları, tahıllı ek besinler, püre mamaları ve bebek bisküvilerinden oluşan bebek beslenme pazarında yüzde 31 pazar payına sahip. Hero Baby Türkiye, bu yıl ihracatını geçen seneye göre yüzde 60 artırdı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

12.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri