Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Enerji sektörü iştah kabartıyor

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, enerji işine girmek isteyen çok sayıda iştahlı yatırımcı bulunduğunu belirterek, ‘’Ancak bunların bir kısmı (yeni pazar fırsatı doğuyor, belli yatırımlar yaparak rant sağlar mıyız?) diye geliyorlar. Yoksa enerji oyuncusu olmak gibi gayretleri yok’’ dedi.

Bursa, enerji sektörünün değerlendirildiği ve grubun proje ile yatırımlarının aktarıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, tamamen devlet tekelinde olan bir sektörün kademeli olarak özelleştirilmesi ve serbestleştirilmesi sürecini olabildiğince sancısız bir şekilde atlatmaya çalıştıklarını, geçmişte kamusal tekel özelliği taşıyan durum göz önüne alındığında Türkiye’de bu sürecin biraz sancılı olmasının normal karşılanması gerektiğini söyledi.

Kamunun sektörde gelecekteki en önemli görevinin gözetim, denetim ve strateji belirlemek olduğuna dikkati çeken Bursa, bundan sonraki dönemde hükümetin sorunları iyi analiz edip buna uygun reçetelerle Türkiye enerji sektöründeki darboğazın aşılmasını sağlamasını umduklarını ifade etti.

Sadece yazılı tedbirler değil, özel sektöre yeni yatırım yapma kararı verdirecek uygun iklimin oluşturulmasını beklediklerini dile getiren Bursa, Türkiye’de aslında yatırımcıyla ilgili sorun bulunmadığını kaydetti.

FİNANS KURULUŞLARI

Türkiye’de enerji alanında yatırımların yapılmamasının çok tartışıldığına değinen Bursa, şöyle devam etti:

‘’Türkiye’de herhangi bir enerji yatırımı için bir finans kuruluşuna gittiğinizde, size soracakları (sen bunu kaça ve kime satacaksın) gibi soruların cevabını veremiyorsunuz. Denklemin bir iki tarafında birkaç bilinmeyen varsa finans kaynağına ulaşamıyorsunuz. Neden Türkiye’de enerji yatırımları için uygun iklim yok sorusunun cevabını temelde, finans kuruluşlarının onları tatmin edecek cevabı alamamalarına bağlayabiliriz.’’

Zorlu Enerji Grubunun 420 megavatlık doğal gaza dayalı üretim kapasitesi bulunduğunu ve geçen yıldan bu yana doğal gaza dayalı yeni üretim tesisi yaratmama gibi bir kararları bulunduğunu belirten Bursa, bunu kendilerine piyasa koşullarının dikte ettiğini söyledi.

RANT SAĞLAR MIYIZ DİYE GELİYOR

Son yıllarda Türkiye’de enerji sektörüne olan ilgiye ilişkin bir soru üzerine Bursa, ‘’Bu işe (enerji) girmek isteyen çok sayıda iştahlı yatırımcı var. Ancak hepsi uzun vadeli değil. Bunların bir kısmı (yeni pazar fırsatı doğuyor, belli yatırımlar yaparak rant sağlar mıyız?) diye geliyorlar. Yoksa enerji oyuncusu olmak gibi gayretleri yok. Piyasa, kendi ihtiyacı olan aktörü zaten yaratıyor’’ şeklinde konuştu.

Elektrik fiyatlarının artıp artmayacağı yönündeki bir soru üzerine de Bursa, şunları kaydetti:

‘’Kamu, tekel konumunu kullanarak maliyetlere rağmen satış fiyatını baskılamışsa, bu baskılamayı yaparken, oluşan kamusal kaynağı buraya aktarmış ve bir sübvansiyon sağlamışsa elbette ki bu hizmet özel sektör tarafından verilmeye başlandığında, özel sektör maliyetlerini yansıtarak belli miktarda kar hedefleyeceğine göre kamunun yönetimindeki duruma göre mutlaka zam olacaktır. Ancak, kamu bir şekilde verimsizlik içinde çalıştırarak olması gerekenden yüksek maliyetlerle eğer üretim yapıyor, bunun bir kısmını sübvanse ediyorsa özel sektörün eline geçmesiyle bu fiyat düşecektir.’’

Bursa, elektrik dağıtım ihalelerinin ertelenmesinin arkasında fiyat artışları endişesinin olmasını normal karşıladığını söyledi.

Murat Sungur Zorlu, hükümetten ne bekledikleri sorusu üzerine de, ‘’Hükümetten beklentimiz, elektrik fiyatlamalarıyla ilgili finans kuruluşlarını tatmin edecek bir rejime gitmesidir. Maliyetle bağlantılı bir fiyat politikası bizim için yeterli’’ dedi.

/ İSTANBUL

13.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Enerji sektörü iştah kabartıyor

  Derince Limanı özelleşti

  Ülker, çocuk bezi sektöründe

  TOFAŞ, kapasite arttıracak

  ‘Ramazan zammı’na tepki

  Koçer, TOBB Başkan Yardımcısı oldu

  Otellerin gözü zengin müşterilerde


 Son Dakika Haberleri