Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Teravih coşkusu

Türkiye ve diğer İslâm ülkeleri gibi Batıda da teravih coşkusu yaşanıyor. Karikatür kriziyle gündeme gelen İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşayan Müslümanlar da, Ramazan ayının ilk teravihi için camilere akın ettiler. Viyana’da da Müslümanlar, ülkedeki diğer camilerde olduğu gibi, Avusturya'nın minareli tek camii olan İslâm Merkezinde saf tutarak ilk teravih namazını coşku ve huşû içinde eda ettiler.

Bütün dünyada Ramazan heyecanı yaşanıyor. Ramazan ayı Filistin devletinin Gazze Şeridi ve Batı Şeria şehirlerinde birliğe önem verilmeye çalışılan ortamda da idrak edilmeye başladı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın görevden aldığı Hamaslı eski başbakan İsmail Haniye, yandaşlarına, El Fetih’in devlet başkanı Abbas’ın talimatı doğrultusunda cami imamlarına vaaz nasihatı yaptığına işaret ederek, dikkatli olunması çağrısında bulundu. Abbas hükümetinin enformasyon bakanı Riad Malki, vaazlarda hem Hamas hem El Fetih hem İsrail’e karşı kesinlikle kışkırtıcı sözler sarfedilmesinden sakınılmasını rica etti.

Gazze şehrinde başimamlardan Salih El Recep, ‘’Ramazan’da da devlet başkanı Abbas’ın siyasetinin eleştirilmemesi gerektiği yönünde imamlara talimat verildiğini’’ bildirdi.

AVUSTURYA’DA İLK TERAVİH

Avusturya’nın başşehri Viyana’da yaşayan Müslümanlar, on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’in arifesinde bütün camilerde olduğu gibi, ülkedeki tek minareli cami olan İslâm Merkezi’nde de saf tutarak ilk teravihi coşku içinde eda etti.

Avusturyalı, Türk, Arap, Afrikalı bütün Müslümanlar ilk teravih için camilere akın etti, namazlar kılındı, Ramazan’ın bereketli geçmesi için duâlar edildi. İslâm Merkezi’nin imamlarından Mervan Mullaoğlu, Müslümanların Rahmet ayını nasıl değerlendirmesi gerektiğini anlattı. Ramazan ayının iyi değerlendirilmesi için Peygamber Efendimizin (asm) bu ayla ilgili söylediği sözlere kulak verilmesinin yeterli olacağını vurgulayan Mervan Mullaoğlu, “İster Mekke’de olalım, ister Türkiye’de, isterse Avrupa’da; Ramazan’da şeytanlar zincire vurulur, Cennet’in kapıları açılır, Cehennem’in kapıları kapatılır. Yeter ki Müslüman istesin, azimli olsun Ramazan’ı en güzel şekilde geçirebilir. Yer önemli değil, yeter ki insan azimli olsun, her yerde Ramazan en güzel şekilde geçirilebilir” dedi.

IRAK’TA, RAMAZAN ÖZGÜRLÜĞÜ

Amerikan ordusunun Ramazan ayı boyunca her gün Irak’taki cezaevlerinde bulunan 50 ila 80 tutukluyu serbest bırakacağı bildirildi. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Ramazan boyunca tutukluların serbest bırakılmasına ilişkin Irak hükümeti ve koalisyon güçleriyle ortak hazırlanan “Aslan Pençesi” adı verilen operasyonun başladığı belirtildi. Ordudan General Douglas Stone, operasyonun adil ve açık olacağını, Sünnî Şiî ayrımı yapılmayacağını, hangi tutukluların aftan yararlanabileceğini bağımsız bir komisyonun değerlendireceğini söyledi. Affın Ramazan sonuna kadar devam edeceği belirtilirken, güvenlik tehdidi oluşturmayacak tutukluların serbest bırakılacağı açıklandı.

Belçika’daki Müslüman

mahkûmlar Ramazan’da unutulmadı

Belçika’da bu yıl ilk kez maaşlı imamlar hapishanelerdeki Müslüman mahkûmlara hizmet götürürken, cezaevinde yatan Müslümanlara Ramazan ayı dolayısıyla hurma, seccade, tespih gibi hediyeler dağıtılacağı bildirildi.

Belçika’da İslâmiyet 1974’te resmen tanınmış olmasına rağmen ilk kez bu Ramazan ayında cezaevlerinde görev yapacak Müslüman din görevlilerine maaş ödenecek. Belçika İslâm Temsil Kurumu’nun (Executif) Sosyal İşler Departman sorumlusu Mehmet Sadık Karanfil, şimdiye kadar hapishanelerde gönüllü olarak görev yapan imam-hatiplerin yeni düzenleme ile resmî statüye kavuşturulduğunu belirtti.

Toplam 36 hapishanede yaklaşık 4 bin Müslüman mahkûmla 24 Müslüman din görevlisi Ramazan boyunca daha yakından ilgilenecek. Executif olarak Müslüman mahkûmların tamamına dağıtılmak üzere camiler aracılığıyla hurma, seccade, tespih gibi Ramazan’a has hediyeleri ulaştıracaklarını duyuran Karanfil, Executif’in atadığı 24 din görevlisinin başlıca vazifelerinin mahkûmlarla diyalog kurarak rehabilite çalışmalarının yanı sıra Cuma ve teravih namazları gibi toplu ibadetlerin yerine getirilmesinde yardımcı olmak olduğunu kaydetti.

/ GAZZE-VİYANA-BAĞDAT

14.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Teravih coşkusu

  Endonezya, hâlâ sallanıyor

  Ahmedinejad: Biz bombalara karşıyız

  Irak’ta, Sünnî bakan boykotu bitirdi

  El Kaide tehdidi artabilir

  Sırbistan savaşmayacak

  Japonya, yeni başbakanını arıyor

  Lübnan devlet başkanlığına, Suriye karşıtı aday


 Son Dakika Haberleri