Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Asgarî ücretli fitreye muhtaç

Hak-İş Konfederasyonu’nun, bir kişinin günlük gıda ihtiyacı baz alınarak; 2007 yılı için günlük en az 5 YTL olarak belirlenen fitre miktarını dikkate alarak yaptığı hesaplama, asgarî ücretli bir ailenin fitreye muhtaç olduğunu ortaya koydu.

Dört kişilik bir aile için sadece gıda ihtiyacı baz alınarak yapılması gereken aylık fitre miktarı 600 YTL olarak hesaplanırken, asgari ücret halen net 419.15 YTL düzeyinde bulunuyor. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, asgarî ücretin gıda harcamalarına bile yetmediğine dikkat çekerek, asgari ücretin yeniden belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Hak-İş’in Din İşleri Yüksek Kurulu’nun bir kişinin günlük gıda ihtiyacını baz alarak; 2007 yılı için günlük en az 5 YTL olarak belirlediği fitre miktarını dikkate alarak yaptığı hesaplamaya göre, sadece gıda ihtiyacı dikkate alınarak yapılması gereken aylık fitre miktarı bir kişi için 150, iki kişi için 300, üç kişi için 450 ve dört kişi için 600 YTL düzeyinde bulunuyor. Asgarî ücret ise halen 419.15 YTL düzeyinde bulunuyor. Buna göre asgarî ücret, dört kişilik bir ailenin sadece gıda ihtiyacını karşılamaya bile yetmiyor. Başka bir deyişle asgari ücretli de fitreye muhtaç durumda bulunuyor.

USLU: ASGARİ ÜCRET ARTTIRILMALI

Hak-iş Genel Başkanı Salim Usu, konuyla ilgili yaptığı görüşlerini açıklarken, “Dört kişilik bir aile için sadece gıda ihtiyacı dikkate alınarak yapılması gereken fitre miktarının 600 YTL düzeyinde bulunduğu bir ülkede, asgarî ücretin 419.15 YTL’de kalması kabul edilemez. Yeni hükümetin ilk iş olarak asgari ücreti artırıcı çalışmalar yapması gerekmektedir. Asgarî Ücret Tespit Komisyonu’nun antidemokratik yapısı ve işlevsizliği dikkate alınarak ve asgari ücret konusunun bu Komisyonu aştığı gerçeğinden hareketle, bütün toplum kesimlerinin katkısını almak üzere asgari ücret konusunun Ekonomik ve Sosyal Konsey’de (ESK) görüşülmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır” dedi.

Asgarî ücretin, asgari yaşam ücreti değil, aynı zamanda ülkede bozulan gelir dağılımını düzeltmek, toplumsal barış ve kalkınmayı sağlamak için ciddî bir araç olduğunu da söyleyen Salim Uslu, yoksullukla mücadelede asgarî ücret gibi son derece rasyonel bir araçtan yararlanması gerektiğini söyledi.

Recep GÖREN / ANKARA

14.09.2007


 

Fındık üreticisinin tercihi, TMO

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (FİSKOBİRLİK) yaşadığı kaynak sıkıntısından dolayı, son 2 yıldır fındık alımı ile görevlendirilen ve ürün beldelini peşin ödeyen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık üreticisinin gözdesi oldu.

2007 ürünü fındık alım kampanyasını 20 Ağustosta açan FİSKOBİRLİK, bugüne kadar ortağı olduğu üreticiden bin 550 ton ürün alımı gerçekleştirirken, alım kampanyasını yine aynı tarihte açan TMO da bugüne kadar üreticiden 16 bin 342 ton alım yaptı.

/ GİRESUN

14.09.2007


 

Trakya’da 700 milyon metreküp doğalgaz üretilecek

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Trakya Bölge Müdürü Adnan Eroğlu, Trakya’da bu yıl 700 milyon metreküp doğalgaz üreteceklerini söyledi.

TPAO olarak, Trakya’da 35’i karada, 7’si denizde (off-shore) olmak üzere toplam 42 doğal gaz kuyusu açmayı planladıklarını dile getiren Eroğlu, Trakya’da bu yıl Ocak ayından bu yana karada 12 adet doğal gaz kuyusunun sondajının tamamlandığını, 2 kuyuda ise halen sondaj çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Bu yılki yatırımlarının ise 351 milyon YTL olduğunu ve Trakya’da 27 doğal gaz sahasında üretim yapıldığını ifade eden Eroğlu, ‘’2006 yılı üretimimiz 400 milyon metreküp civarında gerçekleşti. 2007 yılında ise 700 milyon metreküp üretim planlanmaktadır” diye konuştu.

/ EDİRNE

14.09.2007


 

Tüketici kredileri 57,8 milyar YTL’ye çıktı

Tüketici kredileri, 7 Eylül itibarıyla 346,1 milyon YTL artarak 57 milyar 760,5 milyon YTL’ye çıktı. Söz konusu krediler, 31 Ağustos tarihi itibarıyla 57 milyar 414,3 milyon YTL düzeyinde idi.

Merkez Bankası verilerine göre, tüketici kredileri kapsamında konut kredileri 27 milyar 510,1 milyon YTL, taşıt kredileri 5 milyar 754,4 milyon YTL, diğer krediler 24 milyar 496 milyon YTL olarak hesaplandı. Bireysel kredi kartları ise 7 Eylül itibarıyla 23 milyar 853,3 milyon YTL’den 24 milyar 243 milyon YTL’ye çıktı. YTL cinsinden bireysel kredi kartlarının 9 milyar 652,5 milyon YTL’si taksitli, 14 milyar 547,6 milyon YTL’si taksitsiz kredi kartından oluştu. Tüketici kredilerinin yaklaşık 16,6 milyar YTL’si kamu bankaları, 30,1 milyar YTL’si özel bankalar, 11,1 milyar YTL’si de yabancı bankaları içeriyor.

/ ANKARA

14.09.2007


 

Petrol fiyatları 80 doları aştı

ABD ham petrolü 80 dolar 18 sentle seans içi rekoru kırarken, günü 1 dolar 68 sentlik artışla tarihin en yüksek kapanış seviyesi olan 79 dolar 91 sentte tamamladı.

Petrol fiyatlarının hızla yükselmesinde, ABD’de ham petrol stoklarının geçen hafta 7 milyon 100 bin varil azalarak son sekiz ayın en düşük seviyesine gerilemesi etkili oldu. Petrol stoklarının, kuzey yarım kürenin kış aylarına girmeye hazırlandığı bir dönemde zayıflık göstermesi endişe oluşturdu. Bunun yanında, Meksika Körfezi’nde ortaya çıkan Humberto Kasırgası’ndan doğan tedirginlik de petrol fiyatlarının artmasına destek oldu.

/ SİNGAPUR

14.09.2007


 

Türkiye Finans sermaye arttırdı

Türkiye Finans, sermayesini 285 Milyon 453 Bin 382 YTL’den, 292 Milyon 046 Bin 704 YTL’ye yükseltti.

İstanbul’daki Genel Müdürlük binasında önceki gün yapılan Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda yeni dönemde 6 Milyon 593 Bin 322 YTL sermaye artırımı gerçekleştirilmesine karar verildi. Böylece Türkiye Finans, şirket sermayesini 285 Milyon 453 Bin 382 YTL’den, 292 milyon 046 bin 704 YTL’ye yükseltti. Genel Kurul Toplantısı’na, Türkiye Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, Türkiye Finans Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Ülker ve diğer ortaklar katıldı. Toplantıda konuşan Mustafa Boydak “Ülke ekonomimiz uzun zamandır istikrarlı ve başarılı bir süreç izliyor. Bu çerçevede biz de Türkiye Finans olarak hedeflerimizi tutturarak emin adımlarla yol almaya devam ediyoruz. Yeni sermaye artırımımız ile birlikte sektörümüze ve ülkemize katkıda bulunarak büyümemizi sürdürmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Yeni Asya / İSTANBUL

14.09.2007


 

Şekerde, kamunun payı azalıyor

Özelleştirmeye hazırlık süreci 2008 yılı sonuna ertelenen Türkiye Şeker Fabrikalarının (TÜRKŞEKER), şeker piyasasındaki satış payı giderek azalıyor.

TÜRKŞEKER verilerine göre, 2002/2003 pazarlama döneminde yüzde 49 olan TÜRKŞEKER’in yurt içi piyasadaki pazar payı, 2005/2006 pazarlama döneminde yüzde 41,70’e geriledi. TÜRKŞEKER Genel Müdürü Azmi Aksu, şekerde pazar payının azalmasında, TÜRKŞEKER’e bağlı fabrika sayısının azalması yanında, özel sektörde 3 yeni fabrikanın açılmasının da etkili olduğunu söyledi. Aksu, halen şekerde en büyük satıcı olduklarını vurgularken, önceki kampanyada 1.1 milyon ton olan TÜRKŞEKER’in şeker satışı 2006/2007 döneminde 1 milyon 237 bin tona çıktı.

14.09.2007


 

Belçikalı Balta Türkiye’yi üretim üssü seçti

Avrupa’nın en büyük duvardan duvara halı üreticisi Belçikalı Balta Grup, Uşak’taki yatırımlarına bir yenisini ekledi. Şirket, iplik dokuma firmasından sonra şimdi de halı fabrikası kurdu. 11 milyon Euro’ya mal olan fabrikada yılda 1 milyon metrekare halı üretilecek ve ürünlerin tamamı ihraç edilecek.

Dünyanın 5. büyük halı üreticisi Balta’nın yeni fabrikayla Uşak’taki yatırımı 23 milyon Euro’ya yükselmiş oldu.

Balta Grup’un Uşak Organize Sanayi Bölgesindeki yeni yatırımlarının açılışı Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Fabrikanın açılış töreninde konuşan Balta Grup CEO’su Marcus Bilmann, Türkiye’de yatırımlarına ara vermeden devam ettiklerini dile getirerek, “Ülkede ekonomik anlamda risk görmüyoruz. Türkiye’de yabancı yatırımcılara verilen destek üretim için isteğimizi arttırıyor ve güven veriyor” dedi. Bilmann, Uşak yerine neden Çin’de fabrika kurmadınız şeklindeki bir soruya: “Çünkü orada insanlar hem çalışmayı sevmiyor hem de güven vermiyorlar ancak Türk işçisi kaliteli hizmet yapıp istikrar sağlıyor; girişimcilik ruhuna sahipler. Ayrıca Türkiye iplik ve yedek parça konusunda kaliteli lojistiğe sahip. Grup olarak dünya halı sektöründe beşinci olduklarını kaydeden Bilmann şöyle konuştu: “730 milyon Avro ile kapattığımız geçen yılki ciromuzun 10 milyon Avrosunu Türkiye’de gerçekleştirdik. Uşak Organize Sanayiinde kurduğumuz yeni yatırımızla Türkiyedeki ciromuzu 25 milyon Avroya, işçi sayımızı da 180’den 700’e çıkarmayı hedefliyoruz.”

GAZİANTEP EN BÜYÜK RAKİP

Balta Group Türkiye Genel Koordinatörü Christophe Vanderbauwhede, Gaziantep’te çok fazla sayıda üretici olduğunu ve kendilerine büyük rakip olduğunu vurguladı. Ancak fiyat ve desen bakımından farklı kesime hitap ettiklerini kaydeden Christophe Vanderbauwhede, “İç piyasa halı satmıyoruz. Ancak Gaziantepli halıcılar bize Rusya’da da büyük rakip. O nedenle biz farklı bir kesime hitap ederek rekabet etmekteyiz” dedi.

RAKİPLERLE EŞİT ŞARTLARDA

REKABET ETMEK İSTİYORUZ

Uşak OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Hazim Sesli de, “Makro ekonomik reformlar, yeni dönemde mikro reformlarla desteklenmelidir. 60. Hükümetimizin de programında belirttiği gibi, işverenlerin üzerindeki yükler hafifletilmeli, her alanda rakiplerimizle aynı şartlarda rekabet edebilmenin gurunu yaşamamızın zamanı gelmiştir… İş dünyasının en büyük özlemi budur” dedi. Türkiye”de 2000 yılından bu yana yapılan doğrudan yatırım tutarının 40 milyar doları aştığını anlatan Sesli şöyle konuştu: Yerli yatırımcılar olan bizler gibi, yabancı yatırımcılar da istikrar buldukları ortamda yaşayabilmektedirler. Bu nedenledir ki, yakaladığımız istikrarın sürdürülebilirliği şarttır. Bu doğrultuda gerek hükümetimizin gerekse muhalefet partilerimiz ve tüm kesimlerin, istikrarı bozucu hal ve tavırlardan kaçınmaları gerekmektedir. Aydınlık bir Türkiye’nin geleceği, önündeki tüm sisli bulutları kaldırmaktan geçer.”

SANAYİYE YENİ TEŞVİKLER GELECEK

Türkiye’nin 22 çeyrektir büyüdüğünü söyleyen Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak da, bunda en büyük faktörün özel sektör olduğunu kaydederek, yeni teşvikler uygulanacağı söyledi. Bakan Özak, “İşçilik maliyetlerinin düşürülmesi, vergi yükünün hafifletilmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz. OSB’lerde enerji yükünü azalttık. Bu konuda ve ulaştırma konularında yeni çalışmalar yapacağız” dedi.

Balta Group’un Uşak OSB’deki ikinci tesisi olan halı üretim fabrikasının açılışını yapan Bakan Özak, Dünya markası Balta Group’u Türkiye’ye getirmenin önemli bir başarı olduğunu dile getirerek, “Balta’nın başka yabancı grupları da Türkiye’ye çekeceğine inanıyoruz. Çünkü bunun için Türkiye’de istikrar ortamı vardır” diye konuştu. Özak, teşvik konusunda ciddî düzenlemeler yapacaklarını anlatarak bunun için bölgesel ve sektörel anlamda rahat işlenebilir bir standart getirilmesi için çalıştıklarını kaydetti. Türkiye’nin şu an dünyanın en iyi 17’nci ekonomisine sahip olduğunu belirten Özak, 2023 yılındaki hedeflerinin 10. sıraya yükselmek olduğunu vurguladı.

Ümit KIZILTEPE / UŞAK

14.09.2007


 

Ekonomide yeni dert: Dezenflasyon

IMF’nin yayın organlarından Survey dergisi Türkiye’de büyük cari işlemler açığı ve yavaşlayan dezenflasyonun yeni sorunlar gibi göründüğünü yazdı.

IMF Survey dergisinin Eylül sayısında kısa bir Türkiye değerlendirmesi yer aldı. “News in Brief” köşesinde yer alan “Türkiye: Büyümede Yeni Aşama” başlıklı değerlendirmede, “2001’de Türkiye’yi sallayan mali krizden bu yana Ülke, güçlü bir ekonomik yenilenmenin mutluluğunu yaşadı” denildi. Ekonomik büyümenin ortalama yıllık yüzde 7.5 oranında gerçekleştiği, enflasyonun da yüzde 70’ten yüzde 10’un biraz altına düştüğü kaydedilen IMF Survey’de, “Ancak büyük cari işlemler açığı ve yavaşlayan dezenflasyon yeni sorunlar gibi görünüyor” değerlendirmesi yer aldı.

/ WASHINGTON

14.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri