Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İşsizlikte değişen birşey yok

Bu yılın Haziran döneminde Türkiye’de işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 40 bin kişi artarak 2 milyon 285 bin kişi olarak belirlendi. Bu dönemde istihdam edilenlerin sayısı ise 2006’nın aynı dönemine kıyasla 381 bin kişi artarak 23 milyon 581 bin kişiye yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs-Haziran-Temmuz dönemini kapsayan hanehalkı işgücü araştırmasının sonuçlarını açıkladı. İşgücü Anketine göre, bu yılın Haziran döneminde Türkiye’de kurumsal olmayan sivil nüfus, 2006’nın aynı dönemine göre 925 bin kişi artarak 73 milyon 492 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus da 837 bin kişi artarak 52 milyon 484 bin kişiye çıktı.

Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 72 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 453 bin kişi arttı. Söz konusu dönemde, istihdam edilenlerin yüzde 28,4’ü tarım, yüzde 19’u sanayi, yüzde 6,3’ü inşaat, yüzde 46,3’ü ise hizmetler sektöründe bulunuyor.

Kentsel yerlerde işsizlik oranı 0,1 puanlık azalışla yüzde 11,1’e inerken, kırsal yerlerde değişmedi ve yüzde 5,5 oldu. İşsizlerin 71,5’i erkek nüfustan oluşurken, işsizlerin yüzde 55,1’i lise altı eğitimli durumda bulunuyor. Bunların yüzde 31,9’u bir yıl ve daha uzun süredir iş ararken, işsizler sıklıkla (yüzde 30,8) ‘’eş-dost’’ vasıtasıyla iş arıyor. Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, 1.7 puanlık azalışla yüzde 48.6 olarak hesaplandı.

/ ANKARA

18.09.2007


 

Kapasite Ağustos’ta 1.4 puan azaldı

İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, Ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre 1,1 puan artarak yüzde 80,5’e yükselirken, bir önceki aya göre ise 1,4 puan azalma gösterdi.

İmalat sanayinde “üretim değeri’’ ağırlıklı kapasite kullanımında Ağustos’ta en yüksek kullanım oranı, yüzde 88’le kâğıt ve kâğıt ürünleri imalatında görüldü. İşyerlerinin tam kapasite ile çalışamamasının yine en önemli sebebi olarak, iç pazardaki talep yetersizliği gösterildi. İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı, devlet sektöründe yüzde 87,1, özel sektörde ise yüzde 79,4 oldu. Geçen yılın aynı döneminde kapasite kullanım oranları kamuda yüzde 94,1, özel sektörde yüzde 77 olarak belirlenmişti.

/ ANKARA

18.09.2007


 

BTC’den 1 milyar dolar gelecek

‘’Asrın projesi’’ olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattının Türkiye kısmının işletmecisi BOTAŞ International Limited (BIL) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Salih Paşaoğlu, BTC hattından Ceyhan’daki Haydar Aliyev Deniz Terminaline bugüne kadar 200 milyon varilin üzerinde ham petrol taşındığını ve 900 milyon doların üzerinde gelir elde edildiğini söyledi.

Paşaoğlu, Türkiye’nin hattan elde ettiği gelirin yıl sonunda ise 1 milyar doları bulmasının beklendiğini bildirdi.

Hattın kapasitesinin bugünlerde günlük 1 milyon varillik tam kapasiteye çıkartıldığını, fakat sürekli bu miktar ile çalışmadıklarını anlatan Paşaoğlu, hattın 2008 yılında her gün tam kapasite ile çalışması ve günde 1,2 milyon varil petrol akması için çalışmalar yapılacağını vurguladı.

Hattın Türkiye kısmının bugüne kadar 20 defa delindiğini, 21’incinin ise delinmeden yakalandığını ifade eden Paşaoğlu, hırsızlık teşebbüslerinin de daha çok Ceyhan bölgesinde yoğunlaştığını kaydetti.

/ ANKARA

18.09.2007


 

İngiltere’de mortgage krizi

İngiltere’de Northern Rock adlı finans kuruluşunun zor duruma düşmesi ve Merkez Bankası’nın müdahalesine muhtaç hale gelmesiyle ortaya çıkan ekonomik krizin derinleşeceğine dair tahminler artarken, ABD’nin eski merkez bankası başkanlarından Alan Greenspan, ülkede tutsat (mortgage) pisasasını sancılı bir dönemin beklediği tahmininde bulundu.

Telegraph’a konuşan Greenspan, tutsat pisasasında yapılan hataların sancılı bir süreçle “düzeleceği”ni belirtirken, İngiltere’de halkı, yüksek faizler ve yüksek enflasyon döneminin beklediğini savundu. Ev fiyatlarının artışında keskin bir duraklama yaşanacağı tahmininde de bulunan Greenspan, İngiltere’de piyasanın ABD’ye göre fırtınaya daha açık durumda bulunduğunu da ifade etti. Greenspan, İngiliz ekonomisinin dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olduğunu ancak, yine de son yıllarda ev fiyatlarında ortaya çıkan artışın “sürekli olmayacağını” söyledi.

Bu arada, Cuma ve Cumartesi günleri boyunca yaklaşık 2 milyar sterlinlik mevduatın kaçtığı Northern Rock adlı finans şirketinin İngiltere çapındaki şubeleri paralarını bir an önce çekmek isteyen mevduat sahiplerinin hücumuna uğuruyor.

/ LONDRA

18.09.2007


 

Hipermarketler kırtasiyeciyi de vurdu

İzmir Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Hulusi Demir, hiper marketler ve okul yönetimlerinin kırtasiye satışları, ayrıca kamu kurumlarına toplu satış yapamamaları sebebiyle, sektörlerindeki 100 bin esnafın işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu savundu.

Sektörün durumunu değerlendiren Demir, hiper marketlerin satışlarının küçük esnafı bitirme noktasına geldiğini öne sürdü. ‘’Küçük esnafın büyük çaplı ulusal ve uluslar arası sermaye ile yarışamayacağını’’ ifade eden Demir, okulların açılışı sebebiyle kitap ve kırtasiye piyasasının hareketli olduğu bugünlerde bile hiper marketler sebebiyle üretici ve perakendecilerin sıkıntı içinde olduğunu, umduğunu bulamadığını kaydetti.

/ İZMİR

18.09.2007


 

“Telekom’da geri adım atmayacağız”

Haber-İş yayınladığı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Bildirgesinde, Türk Telekom’a sunulan toplu sözleşme tekliflerinin son derece makul ve ölçülü olduğuna dikkat çekilirken, bundan sonraki süreçte geri adım atılmayacağı açıklandı.

Türkiye Haber-İş Sendikası Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi yayınlandı. Bildirgede, Telekom’a yapılan 7. Dönem Toplu İş Sözleşmesi tekliflerinin yeniden değerlendirildiği belirtilirken, tekliflerin son derece makul ve ölçülü olduğu kaydedildi. Bundan sonraki süreçte tekliflerden geri adım atılmayacağı vurgulanan bildirgede, “Bu konudaki yüksek hassasiyetimizin nedeni ise gerek sözleşmenin kapsamı gerekse ücretle ilgili işveren tekliflerinin sendikal varlığı ortadan kaldırmaya yönelik bulunmasıdır” denildi.

Türk Telekom’un açıkladığı çalışan üyelerin ücretlerinin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekilen bildirgede, telekomünikasyon sektörü piyasasındaki çalışanların ücretlerini belirleyen kurumun Türk Telekom olduğu ifade edildi. Bildirgede “Grevin fiilen başlayacağı güne kadar da toplu görüşme sözleşmesinin masa başında bitirilmesi en büyük dileğimizdir” denildi.

/ ANKARA

18.09.2007


 

THY, yolcu sayısını yüzde 16,6 arttırdı

Türk Hava Yolları, yılın 8 aylık döneminde yolcu sayısını, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 oranında artırdı.

THY’den Borsaya yapılan açıklamada, şirketin Ocak/Ağustos 2007 dönemine ilişkin trafik sonuçlarına yer verildi. Buna göre yılın 8 aylık döneminde yolcu sayısı 11 milyondan 13 milyona yükseldi. Arz edilen koltuk kilometre (AKK), Ocak/Ağustos 2006 döneminde 23 milyar 858 milyon 96 bin iken, 2007 yılının aynı döneminde yüzde 14,6 artarak 27 milyar 340 milyon 420 bine, konma sayısı da 98 bin 904’ten 111 bin 34’e yükseldi.

Kargo, posta ise 101 bin tondan 116 bin tona çıktı.

/ İSTANBUL

18.09.2007


 

Hazır çorba pazarı 100 milyon avro

Türkiye’de Ramazan ile birlikte tüketimi artan hazır çorbada pazar da büyüyor. Knorr Ürün Müdürü Burçak Dolanay, her zevke uygun üretilen katkısız ve tabiî hazır çorbaların, son yıllarda Türk halkı tarafından daha sık tüketilmeye başlandığını bildirdi.

Dolanay, yemeği çabuk hazırlama ihtiyacı arttıkça, hazır çorbanın da sofralardaki yerini sağlamlaştırdığını ifade ederek, ‘’Çalışan kadınların, tek başına yaşayanların ve öğrenci evlerinin tercihi olan hazır çorbaların oluşturduğu pazarın toplam değeri 100 milyon avroya ulaştı’’ dedi. Türkiye’de 2004 yılında içilen her 100 çorbanın 83’ünün ev yapımı olduğunu belirten Dolanay, şimdilerde bu oranın yüzde 78’e gerilerken, hazır çorbanın payı yüzde 17’den 22’ye yükseldiğini ifade etti.

/ İSTANBUL

18.09.2007


 

Şekerde kaçak azaldı, satışlar arttı

Şekerde son yıllarda kaçak ithalat ve kayıt dışı satışların önlenmesine yönelik alınan tedbirlerle, yurt içi satışlar 190 bin tonun üzerinde arttı.

Şeker Kurumu verilerine göre, 1 Eylül-31 Ağustos’u kapsayan 2005/2006 pazarlama döneminde 1 milyon 712,5 bin ton olan yurt içi şeker satışı, 31 Ağustos’ta sona eren 2006/2007 pazarlama döneminde, yüzde 11,11 artışla 1 milyon 902 bin 761 tona yükseldi.

2004/2006 pazarlama döneminde 1 milyon 620 bin 743 bin ton şeker satıldığı dikkate alınırsa, şeker satışlarındaki artış son 3 sezonda yüzde 17,40’a ulaşıyor. Satışların artmasında, kaçak ithalatın ve kayıt dışı satışların önlenmesine yönelik tedbirlerin etkili olduğu belirtiliyor.

/ ANKARA

18.09.2007


 

Gül bahçelerine ‘sulama’ çağrısı

Gülbirlik Genel Müdürü Bolat Tamer, kuraklığın devam etmesi halinde gül üreticilerinin, bahçelerini kendi imkânlarıyla sulamaları gerektiğini belirtti.

Tamer, yaptığı açıklamada, gülün su isteyen bir bitki türü olduğunu, küresel iklim değişikliğinin de gül üretimine zarar verdiğini ifade etti. Kuraklık sebebiyle bu yıl rekoltenin yüzde 25 düştüğünü belirten Tamer, ‘’Kuraklığın devam etmesi halinde ki, öyle görünüyor, sulama yoluna başvurulmasını öneriyoruz. Yeterli yağış yoksa bahçelerinizi, gül arazilerinizi mutlaka sulayın’’ dedi.

/ ISPARTA

18.09.2007


 

Zeytinyağı ihracatına ‘yüksek fiyat’ darbesi

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, sektörün, ihracat açısından özellikle zeytinyağında son 2 yıldır yurt içi fiyatlarındaki yükseklikten dolayı kan kaybettiğini söyledi.

Ölken, Türkiye’de son 10 yılda gerçekleştirilen yeni dikimler sonrasında zeytin ağacı varlığının 150 milyonun üzerine çıktığını, sağlanacak üretim artışıyla dünya üretim sıralamasında zeytinde birinciliğe, zeytinyağında da ilk üçe ulaşılmasının hedeflendiğini belirtti. Sektörün ihracat açısından özellikle zeytinyağında son 2 yıldır yurt içi fiyatlarındaki yükseklikten dolayı kan kaybettiğini belirten Ölken, zeytinyağı stoklarının son yılların en yüksek rakamına ulaştığını kaydetti.

Ölken bu arada, küresel ısınmaya karşı en dayanıklı ağaçlardan birisi olan zeytin ağacının, olumsuz etkilerden korunmasının damla sulama sistemine geçilmesiyle mümkün olduğunu vurguladı.

/ BURSA

18.09.2007


 

Türk-Çin-İranlı ortaklar pet şişeden elyaf üretecek

Uşak Organize Sanayi Bölgesi ikinci kısım’da yatırım yapan, Türk-İran-Çin’li ortak yatırımcı firma Sun Elyaf, sokağa atılan pet şişeden elyaf üretecek. Hazırlık çalışmalarının devam ettiğini bildiren Sun Elyaf Genel Müdürü Şenel Tezel, 2008 başında üretime başlayacaklarını söyledi.

Sun Elyaf’ın 5 ortaklı bir şirket olduğunu dile getiren Şenel Tezel, “Bir ortağı Çinli, bir ortağı İranlı, üç ortağı Türk. Firmanın yüzde 70’i Türklere ait. İlk etapta 7 milyon dolarlık yatırım yaparak günde 30 ton elyaf üretmeyi hedefliyoruz” dedi.

Uşak organize sanayi bölgesinde 10 bin metrekare alana sahip olduklarını kaydeden Tezel, “Şu anda 4 bin 500 metrekare üzerinde kurulu fabrikamız. Kullanım alanımız 10 bin metrekare olduğunda üretimimiz 60 bin tona çıkacak” şeklinde konuştu. Tezel, üretimin yüzde 80’ini ihraç edeceklerini ifade ederek, Almanya, Belçika ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihracat yapacaklarını söyledi.

/ UŞAK

18.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri