Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Ekonomideki büyüme işsizliği bitirmedi

Türkiye, 2002 başından bu yana 22 çeyrektir kesintisiz büyüme rekoru kırarak, yıllık gayri safi milli hasıla tutarını dolar cinsinden yaklaşık üç katına çıkarırken, mevcut büyüme modeli nedeniyle yeterince istihdam artışı sağlayamadı; işsizlik sorununu çözemedi.

TÜİK verilerinden yaptığı belirlemeye göre, 2001 sonundan bu yılın Haziran sonuna kadar olan beş buçuk yıllık dönemde, iş gücüne dahil nüfus 2 milyon 375 bin kişi artarak 25 milyon 866 bine ulaştı. Aynı dönemde istihdamdaki nüfus ise net olarak 2 milyon 57 bin kişi artarak 23 milyon 581 bine ulaştı. Buna göre TÜİK tanımına göre işsiz sayısı anılan dönemde 318 bin arttı. Söz konusu “resmi” işsiz sayısı bu yılın Haziran ayı itibariyle ise 2 milyon 285 bin olarak belirlenirken TÜİK’in, işsiz sayısına dahil etmediği mevsimlik işçiler ve son üç ayda düzensiz işlerde kısa süreli çalıştığı için “eksik istihdamda” sayılanlar dikkate alınmayıp, sadece “iş başı yapmaya hazır” ancak umudunu yitirdiği için ya da diğer nedenlerle iş aramayanlar dahil edildiğinde bile geniş tanımlı işsiz sayısının çok daha yüksek olduğu belirlendi. Bu kişiler de dahil edildiğinde geniş tanımlı işsiz sayısının anılan dönemde 1 milyon 94 bin artarak 4 milyon 121 bine ulaştığı hesaplandı.

İSTİHDAM DEĞİL DIŞ AÇIKLAR ARTTI

Milli gelirde son 22 çeyrektir yaşanan kesintisiz büyüme sürecine karşın, işsiz sayısının azalmak bir yana artması, büyüme modelinden kaynaklandı. Türkiye’nin sıcak para getirenler için spekülatif kazanç ve ithalat cennetine dönüştüğü anılan dönemde, yüksek reel faiz verilerek uyarılan kısa vadeli sermaye girişleriyle dövizin ucuzlaması enflasyonu düşürürken, aynı zamanda ithalat talebini kamçılayarak dış dünyanın üretim ve istihdam artışını besledi. Sıcak para girişleriyle kurlarda yaşanan düşüş, dolar cinsinden milli gelir tutarını kağıt üzerinde aşırı büyüttü. 2001 yılında 145.7 milyar dolar olan GSMH’ın, Temmuz 2007 itibariyle son bir yılda 428.5 milyon dolar olduğu hesaplandı.

İthalat patlamasına dayalı yüksek oranlı ancak istihdam oluşturamayan bir büyüme yaşanan bu süreçte Temmuz 2007 sonu itibariyle Türkiye’nin cari işlemler açığı 33 milyar dolar, dış ticaret açığı da 57 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

/ ANKARA

20.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekonomideki büyüme işsizliği bitirmedi

  Gelir vergisinde ikili yapılanma

  Türkiye değil, rantçılar büyüdü

  Esnafta Ramazan sevinci

  FED piyasaları coşturdu

  3G ihalesi iptal edildi

  Balık bereketi

  Samsun-Ceyhan’da güzergâh değişti

  Türkiye’nin en eski gazetesi de satılacak


 Son Dakika Haberleri