Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Türkiye değil, rantçılar büyüdü

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, büyümenin ‘’Rantçı, ithalatçı, büyük sermaye, tekeller ve vurguncunun büyümesi’’ olduğunu iddia etti.

MMO’nun ‘’Hükümet Programının Ekonomi, Sanayi, Kobi, AR-GE, Enerji, Ulaşım, İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümlerinin Değerlendirilmesi Raporu’’nu açıklayan Emin Koramaz, programda belirtilen büyümenin ‘’rantçı, ithalatçı, büyük sermaye, tekeller ve vurguncunun büyümesi’’ olduğunu savundu. Milli gelir artışının ise YTL’nin değer artışından kaynaklandığını, yüksek faiz verme yoluyla sağlanan sıcak para akımıyla ucuzlatılan döviz ve yanlış ithalat politikaları sayesinde aldatıcı büyüme rakam ve yorumlarına ulaşıldığını iddia eden Koramaz, istihdamın azaldığını, işsizliğin arttığını, çalışanların reel gelirlerinin yerinde saydığını, yoksulluk sınırındaki 15 milyon insan ile 5,6 milyon işsiz insanın görmezden gelindiğini öne sürdü.

‘Cari işlemler açığının 2002’den 2006’ya 4 yılda 28,4 kat artmıştır ve bu çok hızlı artıştan programda söz edilmediğini’’ belirten Koramaz, şunları kaydetti: ‘’Türkiye cari açığını dış borçla kapatan, özel sektör kredilerini dış borca dayandıran, kısa vadeli küresel sermaye ile borsa alımlarını finanse eden bir ekonomik yapıya sahiptir. Daimi sıcak para akımı, yüksek cari açık, yüksek dış borç ve süreklileşmiş işsizliğe dayalı kırılgan ve krizlere açık bir ekonomik yapı söz konusu olmuştur. Sonuç olarak Hükümet Programı, gerek meslek ve uzmanlık alanlarımız kapsamındaki ekonomi, sanayi, enerji, ulaşım, iş sağlığı ve iş güvenliği bölümleri, gerekse toplumsal gereksinimler açısından eksik, hatalı ve yanlış bulunmuştur.’’

/ ANKARA

20.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekonomideki büyüme işsizliği bitirmedi

  Gelir vergisinde ikili yapılanma

  Türkiye değil, rantçılar büyüdü

  Esnafta Ramazan sevinci

  FED piyasaları coşturdu

  3G ihalesi iptal edildi

  Balık bereketi

  Samsun-Ceyhan’da güzergâh değişti

  Türkiye’nin en eski gazetesi de satılacak


 Son Dakika Haberleri