Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Gelir vergisinde ikili yapılanma

Maliye Bakanlığı, Gelir Vergisi Kanununda yapılacak değişikliklerle, sermaye kazançları ve diğer kazançların ayrı ayrı vergilendirildiği ikili bir yapılanmaya gitmeye hazırlanıyor.

Yabancı ülke uygulamalarından da yararlanılan yazılım çalışmasında, ülkemizde Gelir Vergisi Kanunu’nun yatırım araçlarının vergilendirilmesini düzenleyen geçici 67’inci maddesi ile kısmen uygulamada bulunan ikili (dual) vergi sisteminin yeni dönemde tamamıyla hayata geçirilmesi görüşü benimsendi.

Sermaye kazançları ile diğer kazançların ayrı ayrı vergilendirilmesini öngören bu sistem ile sermaye gelirleri sabit ve düşük oranlı vergiye tabi tutulacak. Diğer kazançlar ise artan oranlı tarifeden vergilendirilecek. İkili sistemde, kâr paylarında çifte vergileme söz konusu olmayacak.

Öte yandan yeni Gelir Vergisi Kanununda, yeni güvenlik müesseselerine de yer verilecek. Taslağın yazımını üstlenen Komisyon, kontrol edilen yabancı şirketlerle ilgili güvenlik hükümlerinin yanı sıra transfer fiyatlandırması, kazanç karinesi, ön kontrollü beyanname, sektörel marj belirlenmesi gibi çeşitli alternatifler üzerinde çalışıyor. Yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağıyla, halen yaklaşık 900 bin esnafı ilgilendiren basit usulde vergilemeye son verilmesi de planlanıyor. Üzerinde konuşulan yeni sisteme göre, belirlenecek limitlerin üzerinde getirisi olan basit usul mükellefleri, gerçek usule geçirilecek. Yıllık geliri, asgari ücretin 2-2,5 katını aşmayanlar için ‘’Vergiden Muaf Esnaf Belgesi’’ düzenlenecek. Bu gruba girenlerden yılda en fazla 2 taksitte cüzi miktarda standart bir vergi alınacak.Bunların dışında kalanlar ise işletme defteri tutacak ve oluşan gelir rakamı üzerinden vergi ödeyecek.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, Gelir Vergisi Kanununun yeniden yazımı çalışmalarının Aralık başına kadar bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdiler.

/ ANKARA

20.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekonomideki büyüme işsizliği bitirmedi

  Gelir vergisinde ikili yapılanma

  Türkiye değil, rantçılar büyüdü

  Esnafta Ramazan sevinci

  FED piyasaları coşturdu

  3G ihalesi iptal edildi

  Balık bereketi

  Samsun-Ceyhan’da güzergâh değişti

  Türkiye’nin en eski gazetesi de satılacak


 Son Dakika Haberleri