Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

ABD Irak'ta yalnız kaldı

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, ABD’nin Irak konusunda yalnız kaldığını söyledi. Kouchner, Washington’daki bir röportajı sırasında kendisine, “ABD’nin Irak’ı işgalinden sonra Fransa’nın yalnız kaldığını” söyleyen CNN muhabirine gülerek, “Uluslararası alanda yalnız kalan sizdiniz. Biz Fransızlar yalnız kalmadık, hem de hiç” cevabını verdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, ABD’nin Irak konusunda yalnız kaldığını söyledi. ABD’de resmi temaslarda bulunan Kouchner, Washington’daki bir röportajı sırasında kendisine, ‘’ABD’nin Irak’ı işgalinden sonra Fransa’nın yalnız kaldığını’’ söyleyen CNN muhabirine gülerek, ‘’Uluslararası alanda yalnız kalan sizdiniz. Biz Fransızlar yalnız kalmadık, hem de hiç’’ yanıtını verdi. Kouchner, ‘’Ancak, Irak’taki durumunuzu unutmamız gerekir. Beraber, hep birlikte, Iraklılara içinde bulundukları durumdan kurtulmaları için yardım etmeyi denemeliyiz’’ dedi. ABD ile Fransa’nın yakınlaşmasıyla, iki ülke arasındaki dostluğun geri döndüğünü ifade eden Kouchner, ‘’ABD’nin aldığı her tavrı kabul etmek zorunda değilim ama Amerikalı dostlarıma karşı samimi olmak zorundayım’’ diye konuştu.

SAVAŞ KARŞITLARI KONUŞMASINI BÖLDÜ

Kouchner’in Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi’nde (CSIS) yaptığı konuşma, savaş karşıtları tarafından kısa bir süre kesildi. Kouchner kürsüde konuşurken salona giren ve ‘’Codepink’’ adlı barış yanlısı bir kuruluşa mensup oldukları açıklanan 2 kadın, ‘’İran’da savaşa hayır’’ sloganları atarak Fransız bakanın konuşmasını böldü.

Üzerinde ‘’Bush-Kouchner = Sınır tanımadan savaşa git’’ yazılı bir pankart açan eylemciler hemen salondan çıkartıldı. Eylemcilerden Gaelle Murphy (53) AFP’ye yaptığı açıklamada, ‘’Fransa’nın Bush’un dış siyasetini izlediğini görmek istemiyoruz. Kouchner, pazar günkü açıklamasıyla Bush’u geçti’’ dedi. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün kurucuları arasında yer alan Kouchner, pazar günkü açıklamasında, İran’ın nükleer krizinin ‘’en kötü şey olan savaşa hazırlıklı olmayı’’ zorunlu kıldığını, ancak müzakerelere öncelik vermek gerektiğini söylemişti.

/ WASHINGTON

22.09.2007


 

NATO: Sivilleri öldürdük

Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü, yayımladığı bildiride, Helmand vilayetinin Gereşk bölgesinde birkaç saat süren çatışmalarda sivil kayıpların da bulunduğunu bildirdi.

Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF), dün yayımladığı bildiride, Helmand vilayetinin Gereşk bölgesinde birkaç saat süren çatışmalarda sivil kayıpların da bulunduğunu belirterek, “Taliban, ISAF’a saldırdı ve bunun üzerine hava desteği istendi, ISAF hedeflerin civarında sivillerin de bilmiyordu ve ne yazık ki çatışmalara karışmayan bazı kişilerin de öldüğü görülüyor” denildi. NATO sözcüsü, operasyonları sırasında sivil kayıpların önüne geçmek için mümkün olan tüm önlemleri aldıklarını ve halkı önceden uyardıklarını kaydederek, bu olayla ilgili soruşturma açtıklarını belirtti.

/ KABİL

22.09.2007


 

Gurbette iftar buluşması

Kuzey Almanya İslam Toplumu, Almanya’nın Hamburg şehrinde, Zaman gazetesi Avusturya temsilciliği de Viyana’da birer iftar verdi. Hamburg’daki iftar, çok sayıda Alman siyasetçi ve Müslüman topluluklarının temsilcilerini bir araya getiririrken, Viyana’daki iftara da Müslüman toplumu ve diğer dinî cemaat liderleri katıldı.

İsim vermeden FPÖ’nün ‘’türbanın yasaklanması’’ yolundaki açıklamalarını eleştiren Avusturya Parlamentosu’nun eski Başkanı Prof. Andreas Khol, ‘’Avusturya’da Kipa, rahibe kıyafeti ve başörtüsünün yasalar önünde eşit hakka sahip olduğunu’’ bildirdi. İftar yemeğine Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Selim Yenel, Türkiye’nin Viyana Başkonsolosu Sedat Önel, Basın Müşaviri Ünal Alpat ile Viyana’daki Müslüman, Katolik, Musevi ve Süryani cemaatlerinin temsilcileri katıldı.

Almanya’da Hamburg Üniversitesi Teknik ve İnformatik Uygulamalı Bilim Dalı (HAW) Salonunda verilen iftar yemeği ise, çok sayıda Alman siyasetçi ve Müslüman topluluklarının temsilcilerini bir araya getirdi.

Hamburg Toplum, Aile ve Sosyal işlerden Sorumlu Bakan Birgit-Schnieber Jastram (CDU), Hamburg’daki Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yönetiminin inter-kültürel bir toplum yapısından yana olduğunu belirterek, açık, tolerans ve farklılıklara karşı hoşgörülü davranma ilkesini sürekli olarak teşvik ettiklerini söyledi. Teolog Prof. Dr. Wolfram Weise, inter-kültürel bir diyalog için Müslümanların ihtiyaçlarının acil bir şekilde karşılanması gerektiğini söyledi. Weise, İslâm dininin de ders olarak okullarda okutulması gerektiğine dikkati çekti.

/ VİYANA

22.09.2007


 

ABD’de ırkçılık protestosu

ABD’nin küçük bir kasabasında binlerce siyahî, ırkçılığı protesto etti. Ülkenin dört bir yanından güneydeki Louisiana eyaletinde bulunan Jena kasabasına gelen binlerce kişi, sokaklara dökülerek ırkçılığa karşı yürüdü.

TV kanalları, yürüyüşü naklen yayınladı. 3 bin kişinin yaşadığı Jena kasabasında, geçen aralıkta altı siyah, bir beyaz gence saldırmış, genç saldırıda hafif yaralanmıştı. Ancak siyahlar, tamamen beyazlardan oluşan jüri tarafından ağır bir dille itham edilince ortam gerilmişti. Siyahlar, jürinin kararı ve siyah gençlerden biri hakkında istenen 22 yıllık hapis cezasını, ırkçılığın hortlaması olarak yorumlamıştı ve internette yayılan çağrılarla, siyahların Jena’da toplanması istenmişti.

/ WASHİNGTON

22.09.2007


 

BM’nin yeni “Barış Elçileri”

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, yeni “Barış Elçileri”ni atadı. Ürdün Prensesi Haya, İsrailli müzisyen Daniel Barenboim, Brezilyalı yazar Paulo Coelho ile Japon-Amerikalı kemancı Midori Goto, dün Uluslararası Barış Günü dolayısıyla yapılacak törende barış elçisi payesi aldılar.

Eski Ürdün Kralı Hüseyin’in kızı olan Prenses Haya bu göreve, Arap ve Müslüman gençler arasındaki sağlık, eğitim ve spor alanındaki çalışmaları dolayısıyla lâyık görüldü. Daniel Barenboim de İsrail ve Arap ülkelerinden müzisyenleri bir araya getiren bir orkestra kurmuş ve Filistin topraklarında müzik eğitim projesi başlatmıştı. Eserleri 65 dile çevrilen Coelho, karısıyla birlikte Brezilya’daki alt sınıflara yardım için bir enstitü kurmuştu. Kemancı Goto da New York’ta her yıl binlerce yoksul çocuğa müzik eğitimi veren, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş çerçevesinde çalışmalar yapıyor.

/ NEW YORK

22.09.2007


 

Olmert: Abbas benim ortağım

KUDÜS - İsrail Başbakanı Ehud Olmert, yıllardır barış konusunda bir ortaklarının olmadığını söylediklerini belirtti, ‘’Ama görünüyor ki varmış’’ diyerek, Filistin Ulusal Yönetimi Lideri Başkanı Mahmud Abbas’ı işaret etti.

Olmert, Petah Tikva’da Kadima partisinin bir toplantısında yaptığı konuşmada, Filistin halkının, İsraillilerle barış arzusunu dile getiren ılımlı bir yönetime sahip olduğuna işaret etti. Ehud Olmert, herkesten sabırlı olmasını isterken, İsrail’in Abbas gibi ılımlıları teşvik etmediği takdirde, tüm Filistin topraklarında Hamas ve İslami Cihad ortak cephesi ile karşı karşıya kalacaklarını ifade etti.

Bu arada ABD Başkanı George Bush’un, gelecek hafta New York’taki BM Genel Kurulu toplantıları sırasında Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşmeyi planladığı bildirildi. Beyaz Saray Güvenlik Konseyi sözcüsü Gordon Jonndroe, Bush ile Abbas görüşmesinin, “Filistin yönetimine destek ve sonunda İsrail ve Filistin’in yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşadığı iki devletli çözüme ulaşılmasıyla ilgili temasların devamı” olacağını kaydetti. Bush’un, New York’ta İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile de görüşüp görüşmeyeceği konusunda bilgi verilmedi.

/ KUDÜS

22.09.2007


 

KKTC ve Suriye arasında feribot seferleri başlıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Suriye arasında, yaklaşık 30 yıl sonra yeniden tarifeli feribot seferleri başlıyor.

Gazimağusa ile Lazkiye arasında yarın tanıtım seferi yapılacak ve Ramazan Bayramı’nda da doğrudan tarifeli feribot seferlerine başlanacak.

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, “seferlerin yeniden başlamasıyla KKTC ve Suriye arasında başta ekonomik, kültürel ve turizm alanında olmak üzere her alandaki ilişkilerde büyük gelişmeler yaşanacağını ve var olan ilişkiler büyük ivme kazanacağını” söyledi.

Avcı, bugün sabah Gazimağusa Limanından ayrılacak bir feribotun, Suriye’nin Lazkiye Limanına günü birlik bir tanıtım turu düzenleyeceğini kaydetti.

/ LEFKOŞA

22.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri