Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Lisansın ticaretini yapıyorlar

Elektrik Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ak Enerji Genel Müdürü Önder Karaduman, lisans alanların yatırım yapmadığını, satmak için kapı kapı dolaşıp bunun ticaretini yaptıklarını savunarak, ‘’Piyasada bir sürü simsar türemiş vaziyette. Bu simsarlar yoktan para kazanıyorlar’’ dedi.

Karaduman, elektriğe çok ihtiyaç duyulan böyle bir dönemde santrallerin ayakta tutulması ve üretim yapmaya devam edilmesinin öneminin daha da arttığını vurguladı. Arz-talep dengesi sağlanırken üretim kaynaklarının dağılımıyla ilgili mutlaka planlama yapılması gerektiğine işaret eden Karaduman, bu alanda özelleştirme ve dağıtım ihalelerinin bir an önce yapılmasının şart olduğunu söyledi.

“RANT OLUŞTURULMUŞ, LİSANS

TİCARETİ YAPILIYOR’’

Karaduman, bu konuda esas yapılması gerekenin yatırım ikliminin düzeltilmesi ve özel sektör için bu işte ‘’elini taşın altına sokar’’ ortamının oluşturuluması olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi: ‘’Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), birçok lisans verdi. Acı olan bir şey var; maalesef lisans alan yatırım yapmıyor, bunun ticaretini yapıyor. Lisansı alan kapı kapı dolaşıp (elimde satılık lisans var, alan var mı) diye geziyor. Piyasada bir sürü simsar türemiş vaziyette. Bu simsarlar yoktan para kazanıyorlar. Yatırımcıların yatırımlara yatıracakları paraları bu simsarlar alıyorlar. Herkes eline lisansı alıp dolaşıyorsa, onun takipçisi EPDK olmalıdır. (Yapıyor musun, yapmıyor musunuz, yaptıysan kaç para harcadın? Getir hesap ver, vermiyorsan ben bu lisansı iptal ediyorum) demesi lâzım. Çünkü orada bir rant yaratılmış, lisans ticareti yapılıyor.’’

EPDK’nın şirket devirleri sırasında lisansların iptal edileceği maddesi koyarak bunların öne geçebiliceğini vurgulayan Karaduman, “(Eğer benim verdiğim bir lisans varsa ve bu lisansa ait herhangi bir işe başlanmamışsa, o takdirde o lisans otomatik olarak iptal edilir) dediği anda göreceksiniz bu, bütün simsarların elinden düşecektir. Piyasada hiçbiri yatırıma dönmeden milyonlarca dolar para dönüyor, kâğıt satılıyor’’ şeklinde konuştu.

Konutlara yapılması planlanan yüzde 15’lik zammı, tasarrufu destekleyeceği için doğru bulduğunu ifade eden Karaduman, sanayi kesimine yapılacak zamdan ise bu kesimin maliyetleri artırması sebebiyle olumsuz etkileneceğini, etkilenmemesi için dışarıya bağımlılığın azaltılması gerektiğini kaydetti.

/ İSTANBUL

22.09.2007


 

TEKEL, Ekim’de ihaleye çıkacak

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Tekel özelleştirmesiyle ilgili çalışmaları tamamlarken, yatırımcılarla ön görüşmeler başlatıldı. Bu çerçevede hem ÖİB hem de Tekel Sigara’nın özelleştirmesinde danışmanlık hizmeti veren Citigroup, yatırımcılarla görüşüyor.

Tekel’in sigara bölümü için, Ekim ayında ihaleye çıkılması planlanırken, bu konudaki son kararı Özelleştirme Yüksek Kurulu verecek.

Tekel’in Sigara İşletmelerinin özelleştirmesi varlık satışı yöntemi ile yapılacak. Bu çerçevede, İstanbul, Samsun, Tokat, Adana, Bitlis ve Malatya sigara fabrikaları özelleşecek. İhalede fabrikalar içinde bulunduğu arazilerle birlikte satılacak. Ancak, İstanbul sigara fabrikasının arazisinin çok değerli olması nedeniyle, söz konusu fabrika için kullanım hakkı verilecek ve intifa süresi tanınacak.

İlk ihalede verilen 1,2 milyar doların üzerine çıkılacağı tahmin edilen üçüncü ihaleyle ilgilenen yatırımcılar arasında, JTI, BAT, Korean Tobacco ve Imperial Tobacco ile bazı yabancı fonlar ve yerli yatırımcılar bulunuyor. İhale sürecinin ise yıl sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

Bu arada Tekel’e ait gayrimenkuller ise sigara işletmelerinden ayrı olarak satılacak.

/ ANKARA

22.09.2007


 

Şimşek’ten, ABD’li işadamlarına yatırım dâveti

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile gittiği Şikago’da, ekonomik çevrelerle yoğun temaslarda bulundu.

Devlet Bakanlığına getirildikten sonra ilk resmî yurt dışı gezisine çıkan Mehmet Şimşek, Şikago’da, uluslararası yatırımcılarla bir araya geldi. Bakan Şimşek’in, yatırımcıların, Türkiye ekonomisindeki son gelişmelere ilişkin sorularını cevapladığı ve Türkiye’deki yatırım ortamı konusunda detaylı bilgi verdiği belirtiliyor.

Bu arada Bakan Şimşek’in uluslar arası yatırımcıları, Yükselen Piyasalar arasında, siyasî ve ekonomik istikrar açısından en çok tercih edilen ülkelerden olan Türkiye’de, daha çok yatırım yapmaya davet ettiği ifade ediliyor. Devlet Bakanı Şimşek’in, uluslar arası yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantıya çok yoğun bir ilginin olduğu da vurgulandı.

/ ANKARA/ŞİKAGO

22.09.2007


 

Ramazan, yemek fabrikalarını ihya etti

Belediyeler tarafından iftar çadırları ve evlere yapılan ücretsiz yemek dağıtımları sebebiyle iş yükü 3-4 kat artan fabrika çalışanları, iftar menüleri için adeta ‘’soluksuz’’ çalışıyor.

Belediye, kurum ve kuruluşlar ile hayırseverlerin yemek taleplerini karşılamaya çalışan fabrikalarda sabah erken saatlerde başlayan hummalı çalışmayla hazırlanan yemekler sabırsızlıkla iftar saatini bekleyenlere ulaştırılıyor. Günün büyük bölümünde yoğun telâşın yaşandığı işletmeler, Ramazan sebebiyle ek istihdama giderken, yemek miktarındaki artış, mekân sorunu, zamanla yarış en büyük sıkıntıları oluyor. Talep fazlalığı sebebiyle çoğu işletme ise Ramazan öncesi büyük yatırımlar yaparak yeni fırınlar, buharlı pişirme tencereleri, soyma ve doğrama makinelerini bünyelerine katıyor. Adana’da bir yemek fabrikasının yönetim kurulu üyesi Funda Kirici, günlük 5 bin kişilik yemek kapasiteli fabrikalarında yaklaşık 50 kişi ile hizmet verdiklerini, Ramazan sebebiyle iş yüklerinin ise yüzde 50 oranında arttığını söyledi.

Ramazan öncesi, yaklaşık 150 bin YTL’lik yatırım yaptıklarını belirten Kirici, ‘’Bir kişi ortalama 100 kişinin yemeğini yapıyor. Birilerine yemek pişirmek çok güzel bir duygu. Bu bir de Ramazanda oruç tutanlar için pişirilen yemekse, daha anlamlı oluyor’’ dedi.

/ ADANA

22.09.2007


 

Borcumuz 347 YTL’yi aştı

Merkezi yönetimin toplam borç stoku, son iki ayda 6 milyar YTL’ye yakın artışla 347 milyar YTL’yi aştı. Hazine Müsteşarlığı, Ağustos sonu itibariyle merkezi yönetimin iç ve dış borç stoku verilerini açıkladı.

Merkez Bankası, yerel yönetimler ile özel sektörün dışında tamamen hükümetin tasarrufundaki borçlanmayı gösteren stok, Ağustos ayında toplam da 3 milyar 155 milyon YTL artarak 347 milyar 373 milyon YTL’ye ulaştı. Bu kapsamda merkezi yönetimin iç borç stoku 1 milyar 984 milyonluk artışla 258 milyar 109 milyon, dış borçları da 1 milyar 171 milyonluk artışla 89 milyar 264 milyon YTL oldu. Merkezi yönetimin toplam borç stoku yılın ilk sekiz ayında 2 milyar 323.2 milyon YTL arttı. Bu dönemde iç borçlar 6 milyar 638.9 milyon YTL artarken, dış borçlarda 4 milyar 315.7 milyon azalma kaydedildi.

Son bir yılda ise merkezi yönetimin iç borçları 6 milyar 167 milyon YTL artarken, dış borçlarının 7 milyar 633 milyon YTL azaldığı belirlendi.

/ ANKARA

22.09.2007


 

Tüketici kredileri 58,2 milyar YTL’ye çıktı

Tüketici kredileri, 14 Eylül itibarıyla 462,6 milyon YTL artarak 58 milyar 223,1 milyon YTL’ye çıktı. Söz konusu krediler, 7 Eylül tarihi itibarıyla 57 milyar 760,5 milyon YTL düzeyinde idi.

Merkez Bankası verilerine göre, tüketici kredileri kapsamında konut kredileri 27 milyar 708,6 milyon YTL, taşıt kredileri 5 milyar 750 milyon YTL, diğer krediler 24 milyar 764,5 milyon YTL olarak hesaplandı. Bireysel kredi kartları ise 14 Eylül itibarıyla 24 milyar 243 milyon YTL’den 24 milyar 371,6 milyon YTL’ye çıktı.

/ ANKARA

22.09.2007


 

Aylık iftar sofrasının maliyeti 486 YTL

Türkiye Kamu-Sen’in araştırmasında, dört kişilik bir ailenin aylık iftar yemeği maliyeti 486 YTL olarak belirlendi.

Kamu-Sen Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, bütün gün oruç tutan bir vatandaşın, peynir, zeytin, hurma, reçel, çorba, etli yemek, pilav ve güllaç ile iftar yapabilmesi için 4,19 YTL gerektiği belirtilerek, dört kişilik bir ailede bu rakamın 16,76 YTL’ye, Ramazan ayı boyunca iftar sofrasına oturacak bir ailede de toplam 486 YTL’ye ulaştığı kaydedildi.

Yaklaşık 419 YTL asgarî ücretle çalışan bir vatandaş için böyle bir iftar sofrasının ‘’hayal’’ olduğu vurgulanan açıklamada, ortalama 980 YTL maaş alan bir memurun, maaşının yarısını iftar için harcayacağına, 733 YTL alan en düşük dereceli memur ailesinin ise iftar sofrasının ardından kalacak 247 YTL ile kira, yol, giyim, temizlik ve aydınlanma gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğine işaret edildi.

Açıklamada, bu şartlarda memurların büyük bölümünün, orucunu belediye ve hayırsever vatandaşların yardımları ile kurulan iftar çadırlarında açtığı savunuldu.

/ ANKARA

22.09.2007


 

Manavgat suyuna dünya ilgisi

Anlaşma sağlanamaması üzerine İsrail’e su satılmasından vazgeçilen ve kamuoyunda ‘’Manavgat Barış Suyu’’ olarak bilinen Manavgat suyuna, dünyaca ünlü şirketlerin ilgi gösterdiği bildirildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketi Antalya Su ve Atık Su Şirketinin (ASAT) Genel Müdürü Faruk Karaçay, İsrail’e su satışından vazgeçilmesi üzerine, Manavgat Su Tevsi Tesislerini işletmek amacıyla Antalya Büyükşehir Belediyesinin talip olduğunu hatırlattı.

Dünyaca ünlü firmaların Manavgat Barış Suyuna ilgi duyduğunu ifade eden Karaçay, şöyle konuştu: ‘’Manavgat Barış Suyu Projesinin, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmesi amacıyla ön protokol imzalandı. Manavgat Suyunu kimseye kaptırma niyetinde değiliz. Şu anda resmî bir talep yok ama dünyanın çok ünlü firmaları gelip Manavgat Barış Suyu’nu inceliyorlar. Bu firmalar bize (Yap-İşlet-Devret modeliyle mi yoksa kendi öz kaynaklarınızla mı işleteceksiniz?) diye soruyorlar.’’

/ ANTALYA

22.09.2007


 

Turist sayısı yüzde 17 arttı

Türkiye’ye giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı bu yılın sekiz ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 artarak 16 milyon 192 bin 329 kişi olarak gerçekleşti.

Bu rakam, geçen yıl sekiz ayda 13 milyon 891 bin 697 kişi olmuştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yıl Ağustos ayına ilişkin ‘’Giriş-Çıkış Yapan Ziyaretçileri’’ açıkladı. Buna göre Ağustos’ta, geçen yılın aynı ayına göre giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 16,5 arttı ve 3 milyon 384 bin 65 kişi olarak gerçekleşti. Bu rakam, geçen yıl Ağustos’ta 2 milyon 905 bin 817 kişi olmuştu.

/ ANKARA

22.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri