Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Iraklı evsizlerin trajedisi

Evini terk etmek zorunda kalan Iraklıların sayısının geçen ay rekor seviyeye ulaştığı bildirildi. Irak Kızılayı’nın yayımladığı raporda, Mart 2003’ten bu yana evini terk eden Iraklıların sayısının 31 Ağustos’ta 1 milyon 930 bin 946’a ulaştığı, bunun Irak tarihinde eşi görülmemiş bir trajedi olduğu belirtildi.

Ülkede halen faaliyet gösteren ender yardım kuruluşlarından biri olan Irak Kızılayının raporunda, Ağustos’ta evini terk edenlerin sayısının Temmuz’a oranla yüzde 71,1 arttığı belirtilirken, özellikle yaklaşık 5 milyon nüfuslu Bağdat’ta bugün yaklaşık 1 milyon Iraklının evini terk etmiş olduğu kaydedildi.

Raporda “ülkede onlarca yıl süren baskı ve yaptırımların yol açtığı bu dramatik olayların sosyal dokuyu ve Irak toplumunu parçaladığına” da dikkat çekildi.

Evini terk ederlerin çoğunu fakir, hasta, kötü beslenenlerin oluşturduğu vurgulanırken, evinden ayrılanların yaklaşık yüzde 77’sinin kadın ve çocuk olduğu belirtildi. Raporda, “aile reislerinin çoğunlukla kaçtığı ya da silâhlı bir gruba katıldığı, şiddet, tecavüz gibi olayların evini terk edenler arasında çok yaygın olduğu” da kaydedildi.

Her gün işlenen cinayetlerin ve düzenlenen saldırıların kadın ve çocukların ruh sağlığı üzerinde çok ciddi etkileri olduğu belirtilirken, umut verici tek şeyin yeni bir çatı arayışının mutlaka mezhep ya da etnik kriterlere göre yapılmaması olduğuna dikkat çekildi. Raporda, çok sayıda Sünni ve Şii ailenin karma bölgelerde ev aradığı açıklandı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre, Irak’ı terk eden 2 milyondan fazla Iraklının 1,4 milyonu Suriye, 500-750 bini Ürdün’e kaçtı. Evini terk eden Iraklılar, yakınlarının yanına gidenler, hükümet binalarında ev bulanlar, daire kiralayanlar, işgal altında olmayan bölgelerde ev inşa edenler ve camilere sığınanlar olmak üzere 5’e ayrılıyor.

/ BAĞDAT

23.09.2007


 

Ahmedinejad: İran’a saldıran pişman olur

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, “Tarih, İran’a saldıranların her zaman yenilgiye uğradığını ve pişman olduğunu göstermiştir. İran’a saldırmak isteyenler yine pişman olacak” dedi.

İran’da, 8 yıl süren İran-Irak savaşının başlangıç yıldönümü dolayısıyla düzenlenen Kutsal Savunma Haftası, ülke genelinde törenlerle kutlandı.

Başşehir Tahran’da İslâm devrimi lideri İmam Humeyni’nin mezarının yanındaki alanda düzenlenen resmi geçit törenine, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, Genelkurmay Başkanı Hüseyin Firuzabadi, Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi ile üst düzey komutanlar, din adamları ve siyasiler katıldı.

Ahmedinejad, burada yaptığı konuşmada, “düşmanların 27 yıldır kendilerine baskı yaptığını, ancak bu baskılar altında bütün alanlarda çok ilerlediklerini ve direnişle düşmanların bütün tehditlerini fırsata dönüştürdüklerini” anlattı.

İran’ı askeri saldırıyla dize getirmeyi düşünenlerin, İran ordusunun modern teçhizata ve gelişmiş silahlara sahip olduğunu iyi bilmeleri gerektiğini söyleyen Ahmedinejad, “Bizim hiçbir ülkenin toprağında gözümüz yok. Tarih, İran’a saldıranların her zaman yenilgiye uğradığını ve pişman olduğunu göstermiştir. İran’a saldırmak isteyenler yine pişman olacak” diye konuştu.

“Barış ve huzur dolu bir dünya istiyoruz” diyen Ahmedinejad, Orta Doğu’daki milletlerin kendi güvenliklerini sağlayabileceklerini ve bölgeyi yönetmek için de yabancı güçlere ihtiyaçları bulunmadığını belirtti. Orta Doğu’daki huzursuzluğun kaynağının yabancı güçler olduğunu ifade eden Ahmedinejad, işgalcilerin Irak halkına saygı göstermelerini ve bölgeden çekilmelerini istedi.

/ TAHRAN

23.09.2007


 

Belgrad, Bağımsız Kosova’ya göz yummayacakmış

Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa, Kosova’ya bağımsızlık verilmesi halinde, yıkıcı bir şiddetin başlamasının sorumlusu olacakları konusunda ABD ve Kosovalı Arnavutları uyardı.

Koştunitsa, Vecernje Novosti gazetesine yaptığı açıklamada, “Bu sefer farklı bir strateji uygulayacaklar. Bağımsız Kosova’nın tek taraflı tanınması şeklinde” dedi. Bunu önlemek için Sırbistan’ın ne yapacağının sorulması üzerine Koştunitsa, “BM’nin kuruluşundan beri görülmemiş bir şiddetin yıkıcı sonuçları konusunda açıkça uyarıda bulunmalıyız” diye konuştu.

Kosova bağımsız ilan edilirse Sırbistan’ın asker gönderip göndermeyeceği sorusu üzerine de Koştunitsa, “Şimdi tüm dikkatimizi tek taraflı bağımsızlık ilanının olmayacağını garanti etmeye yoğunlaştırmış bulunuyoruz. Eğer bu olursa, bölgedeki halkımızla bağlarımızın kopmadan devam edeceğinden emin olabilirsiniz” dedi.

/ BELGRAD

23.09.2007


 

ABD’li General: Irak polisi yetersiz

Irak güvenlik güçlerinin, Bağdat’taki mahallelerin yalnızca yaklaşık yüzde 8’ini kontrol altında tuttukları bildirildi.

Amerikalı Tümgeneral Joseph Fil, Bağdat’ta şiddetin gözle görülür biçimde azaldığını, şehirdeki 474 mahallenin yarısının ABD ve Irak güçlerinin kontrolü altında olduğunu söyledi. ABD güçlerinin gözetimindeki bu mahallelerden Irak güvenlik güçlerinin kontrolüne geçenlerin oranınınsa yüzde 8,2 olduğunu belirten Fil, Irak güvenlik güçlerinin ‘’şehri gerçekten korumakta şu an yeterli olmadıklarını’’ da vurguladı.

/ WASHINGTON

23.09.2007


 

İran’dan komşu ülkelere tehdit

İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi, “İran düşmanlarına topraklarını açan ülkelere füzelerle cevap vereceklerini” söyledi.

Tuğgeneral Caferi, “muhtemel askeri saldırıya” ilişkin sorular üzerine, “İran’a saldıranlar kesinlikle pişman olacak” dedi. Komşu ülkelerden “İslâm düşmanlarıyla birlikte hareket etmemelerini” isteyen Caferi, “İran’a karşı topraklarını düşmana kullanma izni veren bir ülke, kesinlikle düşmanın müttefiki sayılır. O zaman da İran cevabını füzelerle verecek” dedi.

/ TAHRAN

23.09.2007


 

Birleşmiş Milletler’den insan haklarına yerinde gözlem

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından insan hakları durumunun yerinde denetlenmesi amacıyla yeni yapılacak uygulamaya göre ilk grup ülkeler, Bahreyn, Ekvator ve Tunus olarak belirlendi.

Bu 3 ülke, BM İnsan Hakları Konseyi’nin gelecek yıl Şubat ayındaki oturumları sırasında değerlendirilecek ve dün kamuoyuna açıklanan 16 ülkelik listenin ilk sıralarında yer alıyor. Bu ‘’Periyodik Denetleme’’ için kurayla belirlenen 16 ülke, 2011 yılı sonuna dek 192 üye ülkedeki insan hakları durumunun sistematik biçimde denetlenmesini öngören takvimin ilk grubu oldu. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Louise Arbour, geçen hafta konsey üyesi 47 ülkeden süreci hızlandırmalarını istemiş, BM’nin insan hakları konusunda inanılırlığının, bu denetleme sürecinin doyurucu bir biçimde uygulanmasına bağlı olduğunun altını çizmişti.

Merkezi Cenevre’de bulunan BM İnsan Hakları Konseyi, haziran ayında periyodik denetim mekanizmasını kabul etmiş, her ülkenin 4 yılda bir bu denetime tabi tutulmasını kararlaştırmıştı.

/ CENEVRE

23.09.2007


 

KKTC - Suriye feribot seferleri 28 yıl sonra başladı

KKTC’nin Gazimağusa ile Suriye’nin Lazkiye limanları arasında 1978-1979 yılları arasında yapılan ve bir yıl süren feribot seferleri, 28 yıl aradan sonra dün yeniden başladı.

Suriye’ye yapılan ilk sefer dolayısıyla Gazmağusa Limanına gelerek yolcuları uğurlayan KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, ‘’bugünün tarihi ve önemli bir gün olduğunu’’ belirterek, KKTC ile Suriye arasında 28 yıl önce yapılan ve bir yıl süren seferlerin, kesintiye uğramasından 28 yıl sonra bugün tekrar başladığını kaydetti. Avcı, Gazimağusa-Lazkiye arasında başlatılan feribot seferlerinin sadece KKTC-Suriye arasında değil, bölgedeki ülkelerle de tıcari ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağını söyledi. Avcı, ‘’Rumların uzlaşmaz tutumu devam ettiği sürece, biz de açılımlarımızı sürdüreceğiz’’ dedi.

Gazimağusa Limanından Akgünler’e ait deniz otobüsüyle başlayan seferlerin ilki, basına tanıtım amaçlı yapıldı. Tanıtım amaçlı olan dünkü ilk seferin ardından düzenli seferlerin Ramazan Bayramı’ndan itibaren başlaması öngörülüyor.

/ GAZİMAĞUSA

23.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri