Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İş dünyasından risk uyarısı

Gaziantep Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Yaşar Erturhan, düşük döviz kuru ve yüksek faizin Türkiye ekonomisini tehdit eden en önemli problem durumuna geldiğini vurguladı. Yaşar Erturhan ayrıca, Türk iş aleminin risk algılamasında her zamankinden daha dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Erturhan, yaptığı yazılı açıklamada, Ağustos ayından bugüne kadar ABD’de başlayan finansal hareket ile Mortgage kredilerinden kaynaklanan likidite krizi ve bu krizin global sermaye hareketleri ekseninde AB’ye sıçraması ve tüm bu gelişmelere bağlı olarak Türk sermaye ve finansal piyasalarındaki gelişmelerin, Türk iş aleminin risk algılamasında her zamankinden daha dikkatli olmasını gerektirdiğini kaydetti.

Bir yandan ABD Merkez Bankası’nın (FED) küçük de olsa faiz indirimiyle devam eden süreç ile finansal ve döviz kurlarındaki hızlı düşüşün piyasalardaki belirsizlikleri arttırdığına dikkat çeken Erturhan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ‘’Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dünyanın hiçbir ülkesinde uygulanmayan faiz oranlarını uygulaması Türk sermaye piyasalarını cazip kılarken, döviz kurlarının Türkiye ihracatı ve Türk ihracatçısı aleyhine düşmesine sebep olmaktadır ve düşük döviz kurları Türk mallarının uluslararası pazarlarda pahalı kalmasına ve rekabetçi olma niteliğini kaybetmesine sebep olmaktadır.

Düşük döviz kuru ve yüksek faiz Türkiye ekonomisini tehdit eden en önemli olgu durumuna gelmiştir. Türkiye ekonomisinin, bu durumun sürmesi halinde yakın gelecekte bir ithalat cenneti haline gelip, cari işlemler açığını finanse edemez duruma gelip ulusal katma değerini ve kaynaklarını yurt dışına transfer eden bir konuma geleceği kaygısını taşımaktayız. Bu yüzden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yüksek faiz oranlarını kademeli olarak düşürmesi gerektiği düşüncesini taşımaktayız.’’

/ GAZİANTEP

23.09.2007


 

Hükümet esnafın önünü açsın

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘’Hükümet’ten, esnaf ve sanatkarın önünü açmasını ve haksız rekabetin ortadan kalkması için kolaylık sağlamasını talep ediyoruz’’ dedi.

Gümrük Birliği’nin esnaf ve sanatkarı yabancı sermaye karşısında kazanç kaybına uğrattığı görüşünü dile getiren Palandöken, ‘’Esnaf ve sanatkarımızın vizyonunun AB müktesebatı ile örtüşmesinin zamanının gelip geçtiğini düşünüyoruz. Hükümet’ten, esnaf ve sanatkarının önünü açmasını ve haksız rekabetin ortadan kalkması için mutlaka kolaylık sağlamasını talep ediyoruz’’ diye konuştu. Anayasa’nın 173. maddesinde, devletin esnaf ve sanatkarı koruyucu, destekleyici tedbirleri almakla yükümlü kılındığını hatırlatan Bendevi Palandöken, ‘’Esnaf ve sanatkarın gelişmesi, AB normlarına hazırlanabilmesi için daha çok destek vaat edilmesini ya da anayasaya bu kesimin daha çok korunmasını öne çıkaran maddelerin ilave edilmesini bekliyoruz’’ dedi.

/ AYDIN

23.09.2007


 

İTO: “Tek asgarî ücret sağlıklı değil”

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) ‘’Bölgesel Asgari Ücret Yaklaşımı’’ araştırmasında, asgari ücrette esnek modelli bir uygulamaya geçilmesi gerektiği, bölgesel esnekliğin bu alandaki alternatiflerden biri olduğu belirtilerek, ‘’Türkiye gibi bölgesel gelişmişliğin çok farklı olduğu ülkelerde tek bir asgari ücret oranı sağlıklı değil’’ denildi.

İstanbul Ticaret Odasının (İTO) haftalık yayın organı olan İstanbul Ticaret Gazetesi’nde, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tekin Akgeyik’in, konuyla ilgili değerlendirmesinde, ‘’Asgari ücrette esnek modelli bir uygulamaya geçilmelidir. Bölgesel esneklik bu alandaki alternatiflerden biridir. Bu konudaki tartışmalar uzun bir dönemdir devam ediyor. Türkiye gibi bölgesel gelişmişliğin çok farklı olduğu ülkelerde tek bir asgari ücret oranı sağlıklı değil’’ dedi. ‘’585 liralık brüt asgari ücretle İstanbul’daki bir kişinin geçinmesi çok zorken, Siirt’teki bir kişi için piyasa gerçekleri farklı. Çünkü, gelişmişlik, ihtiyaçlar, sosyal beklentiler farklı. Farklılıklar, ücretin de farklılaşmasını gerektiriyor’’ diyen Akgeyik, bölgeler arası farklılıkların Türkiye’de çok ciddi boyutlarda olduğunu vurguladı. Araştırmada, şunlar kaydedildi: ‘’Fark çok açılırsa, göç hızlanabilir. Farkı çok kapatılırsa yatırımlar gitmeyebilir. Bölgesel esnekliğin tek başına yetmeyeceği durumlarda asgari ücretin de esnekleştirilmesi gerekiyor. Öyle bir rakam olmalı ki göç tetiklemeyecek, oradaki insanlar da rahat geçinecek. Dolayısıyla ideal, değişmez bölgesel partilerden söz edemeyiz. ‘’

/ İSTANBUL

23.09.2007


 

Çiftçi destek bekliyor

Bu sene ülkemizde görülen kuraklıktan büyük zarar gören çiftçiler yeni sezonda tarlalarını ekebilmek için hükümetin vereceğini kuraklık desteğini bekliyor.

Hükümetin 40 ilde kuraklıktan zarar gören çiftçilere tohumluk desteği adı altında dekar başına yapacağı 12 -15 YTL ödemenin ekim sezonu gelmesine rağmen ödenmemesi sebebiyle tohumunu alamayan çiftçilerin tarlaları boş kaldı. Bu sene çiftçilerin çok zor bir dönemden geçtiğinin altını çizen Beypazarı Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ateş, tohumluk desteğinin çok kısa sürede ödenmediği takdirde çiftçilerin ekiliş yapamayacağını dolayısıyla tarlaların boş kalacağını ifade etti. Mustafa Ateş “Malum kuraklık nedeniyle çiftçilerimiz ürünleri yandı. Bir çoğu biçeri tarlaya bile koymadı. Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimiz ekiliş için gerekli olan tohum,gübreleri alamadı. Çiftçimizin ekiliş yapacak maddi gücüde yok.Tarlalarını yeni sezon için borç dert bin bir güçlükle hazırladılar.Verilecek destek bir ay sonraya kalırsa hiçbir anlam ifade etmez çünkü ekim sezonu bitmek üzere. Şu an yeni sezon için tam ekim dönemindeyiz.Eğer hükümetimiz vaat ettiği tohumluk desteğini en kısa sürede ödemezse çiftçimiz ekiliş yapamayacak dolayısıyla bir yılı boşa gidecektir” dedi.

/ ANKARA

23.09.2007


 

Deniz soğuyacak, balık ucuzlayacak

Şu anda bolluk yaşanan istavrit ve sardalye dışındaki balık türlerinin, deniz suyu sıcaklıklarının mevsim normallerine dönmesiyle ucuzlayacağı bildirildi.

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde faaliyet gösteren bir balıkçılık firmasının ortaklarından Metin Yalçınkaya, deniz suyu sıcaklığının balık çeşidi ve miktarını etkilediğini söyledi. Yalçınkaya, küresel ısınmanın etkisiyle deniz suyu sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirterek, şöyle konuştu: ‘’Buna rağmen şu anki göstergeler, bu yılki balık sezonunun iyi geçeceği yönünde. Denizlerimizde balık çeşitliliğinde artış var. Fakat istavrit ve sardalyede bolluk yaşanmasına rağmen çinekop ve palamut gibi balıklar çok az çıkıyor. Fırtınalar deniz suyunun soğumasına yol açarak, dağınık olarak gezen bu balıkları bir araya getirecek. Böylelikle daha çok balık yakalanacak, daha ucuza satılacak.’’

/ BURSA

23.09.2007


 

İslâm ülkeleriyle ticaret 34 milyar dolar

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İslam ülkeleriyle 2003’te 15 milyar dolar olan ticaret hacminin 2006 yılında 34 milyar dolara ulaştığını söyledi.

İslam ülkelerinin büyükelçilerine iftar yemeği veren Bakan Tüzmen, 31 ülkenin büyükelçisinin katıldığı yemeğin sonunda yaptığı konuşmada, İslam ülkeleriyle 2003 yılında 15 milyar dolar olan ticaret hacminin 2006 yılında yüzde 125 oranında artarak 34 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Tüzmen, bu rakamı 2013 yılı sonunda 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, yaklaşık bu 3 katlık artışa uygun zeminin oluştuğunu anlattı. Kendisine sürekli anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin sorular yöneltildiğini kayden Tüzmen, ‘’İlk 3 maddeyi değiştirmiyoruz. 4. madde ihracat engellenemez, 5. madde faizler düşürülmeli, 6. madde Türk Lirası normal değere gelmelidir. Benim katkım ancak böyle olur’’ diye esprili bir değerlendirmede bulundu.

/ ANKARA

23.09.2007


 

Acer’dan Aspire 5920G

Acer’ın beklenen Aspire 5920G modeli stoklara girdi.

Yeni model T7500 işlemcisi ve 250 GB’a yükseltilmiş sabit diski ile çok daha yüksek bir performans deneyimi sağlıyor. Aspire 5920G modeli, Intel Centrino 2 Duo T7500 2.2 Ghz. çift çekirdekli işlemciye, 250 GB’a yükseltilmiş sabit diske, 256 MB ekran kartı, DirectX 10 desteği ve Dolby Home Theatre 5.1 ses çıkışı desteğine sahip.

/ İSTANBUL

23.09.2007


 

Indesit ve Mavi, ‘Mavi küre’ için bir arada

Indesit ve Mavi Jeans, küresel sorumluluk çerçevesinde ortak bir adım atarak, su ve enerji tasarrufunu desteklemek amacıyla küresel ısınmaya karşı “Mavi Küre Kampanyası”nda bir araya geldi.

Kampanya kapsamında su ve enerjiden taviz vermeyen A+ enerji sınıfına sahip Indesit Moon çamaşır makinesi ile çevreci yaklaşıma sahip Mavi ürünleri bir araya gelerek, Türkiye genelindeki toplam 29 mağazada görücüye çıkıyor. Kampanya süresince Moon çamaşır makineleri ile “çevreyi” ve “ürünü” koruyarak en uygun blucin yıkama yöntemleri tüketicilere anlatılıyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

23.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri