Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Sanayi ithalâta bağımlı

Ankara Ticaret Odası (ATO), Türkiye’nin ara malı ithalatına her yıl milyarlarca dolar ödediğini, 2006 yılında yapılan 139,5 milyar dolarlık toplam ithalatın 99,6 milyar dolarını ara malları ithalatının oluşturduğunu bildirdi.

ATO tarafından hazırlanan ‘’Ara Malı İthalatında Kimin Pazarıyız?’’ başlıklı raporda, Türkiye’nin ithalata harcadığı paranın yaklaşık yüzde 70’inin ara mallara gittiği belirtildi. Rapora göre, Türkiye, ara malı olarak sanayi için işlem görmüş ve görmemiş hammaddeler, işlem görmüş ve görmemiş yakıt ve yağlar, esası yiyecek ve içecek olan işlenmiş ve işlenmemiş hammaddeler, yatırım mallarının aksam ve parçaları ile taşımacılık araçlarının aksam ve parçaları adı altında sanayi, madencilik ve tarım sektörü ürünleri ile atık ve hurda ithal ediyor.

Türkiye’nin, 1997 ve 2006 yıllarında ara malı ithalatının yarısının 7 ülkeden yaptığı belirtilen raporda, sıralamanın değişse bile her iki yılda da Rusya, Almanya, İtalya, ABD ve Fransa’nın ilk 7 ülke arasında yer aldığı, 1997 yılında ilk 7 ülke içinde bulunan İngiltere ve Hollanda’nın yerini, 2006 yılında İran ve Çin aldığı ifade edildi.

ÇİN, İRAN VE RUSYA YÜKSELİŞTE

Son 10 yılda Türkiye’nin ara malı ithalatında Çin, İran ve Rusya’nın payının belirgin bir biçimde arttığının dikkati çektiği bildirilen raporda, şöyle denildi:

‘’Ara malı ithalatımız içinde 1997 yılında on sekizinci sırada yer alan Çin, ihracatını yüzde 830 artırarak, ara malı pazarında 2006 yılında beşinci sıraya yükseldi. Çin, toplam ithalatımız içinde de üçüncü sıraya yerleşti. 1997 yılında 630 milyon dolarlık satış ile ara malı ithalatımızda on dördüncü sırada yer alan İran ise son 10 yılda satışını yüzde 790 artırarak 2006 yılında üçüncü sıraya çıktı.

Rusya da aynı dönemde Türkiye’ye ara malı satışını yüzde 720 artırdı. 1997 yılında dördüncü sırada yer alan Rusya, 2006 yılında ilk sıraya yerleşti. 2006 yılı itibariyle, ara malı pazarımızın yüzde 18’i Rusya’nın elinde bulunuyor.’’ Türkiye’nin ara malı ithalatında son 10 yılda yüzde 200’ün üzerinde artış gerçekleştiği belirtilen raporda, ithalatı en fazla artan ürünün yüzde 426 ile işlem görmemiş yakıt ve yağlar olduğu, bunun yaklaşık yüzde 80’ini ham petrol ve doğal gaz, yüzde 20’sinin ise taşkömürü oluşturduğu kaydedildi.

ATO BAŞKANI AYGÜN: DIŞ AÇIK BÜYÜYOR

ATO Başkanı Sinan Aygün de konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, ihracat ile ithalat arasındaki makasın açılmasının dış açığı büyüttüğünü belirterek, ‘’İthal ara mallara olan bağımlılığımız cari açığı azdırıyor. Türkiye ekonomisinin bıçak sırtında yürümesine neden olan cari açığı azaltmak için ithal ara mallara olan bağımlılığımızı azaltmak zorundayız’’ dedi. Aygün, dışa bağımlılık nedeniyle ara malı ithalatının yüzde 20’sinin ham petrol ve doğal gazın oluşturduğuna işaret etti. Düşük döviz kuru nedeniyle Türkiye’de üretilebilen sanayi ürünlerinin bile dışarıdan alındığını bildiren Aygün, ara malı ihtiyacının ithalat ile karşılanması yüzünden yurt içinde ara malı üretenlerin, özellikle de KOBİ’lerin zarar gördüğünü belirtti.

/ ANKARA

24.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hisarcıklıoğlu: Önce huzur

  Sanayi ithalâta bağımlı

  Doğu, yatırımlarda son sırada kaldı

  Yabancı sermaye girişi 20 milyar doları aşacak

  Köprü ve otoyollar kazandırdı


 Son Dakika Haberleri