Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Goethe Üniversitesinde İslâm kürsüsü

Almanya'nın Frankfurt şehrindeki Goethe Üniversitesi’nde 2005 yılında eğitim vermeye başlayan İslâm Bilimleri kürsüsüne giderek artan sayıda öğrenci kaydoluyor.

Daha önce Protestan İlahiyatı bölümü bünyesinde faaliyet gösteren kürsü, bugüne kadar Almanya’da eşine rastlanmamış bir işbirliğinin ürünü, zira burada bir Alman üniversitesi Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’yla girdiği işbirliğinin sonucunda bu kürsüyü açmış oldu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın katkılarıyla hazırlanan Deutschland Magazine (sayı: 4/2007) dergisinin haberine göre, kürsü öğretim üyelerinden Prof. Tahsin Güngör’ün derslerini, 50 öğrencisi uzmanlaşma dalı olarak alırken, bir o kadar öğrenci de yan ders olarak alıyor. Bu rakamlar, bölümün ikinci dönemi olan 2005/2006 güz dönemine göre dersleri uzmanlaşma dalı olarak seçen öğrenci sayısının ikiye katlandığını gösteriyor. Bölümü bitiren öğrencilerin yüksek lisans (magister) derecesiyle mezun oldukları ilahiyat eğitimi toplam sekiz dönem sürüyor. Dersi, ihtisas dalı olarak seçen herkesin, eğitimini tamamlayıcı olarak Musevi-Hıristiyan dinbilimi dalından dersler alması da öğretim yönetmeliğinde öngörülüyor.

Görgün, bölümdeki öğrencilerin, birkaç istisna dışında Müslüman dinine mensup olduklarını belirtiyor. Verdiği bilgilere göre öğrencilerin üçte ikisi Türk kökenli, geri kalan üçte biri de Kuzey Afrika, İran, Suriye, Mısır ya da Pakistan kökenli. Bölüme ilgi de artarak devam ediyor, nitekim sadece son dönemde bölüme 10 yeni kayıt yaptırılmış. İslâm Bilimleri Bölümünde verilen eğitim, dörder dönem halinde, temel eğitim ve uzmanlaşma eğitimi şeklinde iki aşamadan oluşuyor. Eğitimin temel bileşenlerini ise, Kur’ân ve hadis ilmi, İslâm inancı öğretisi, fıkıh ve İslâmda din sosyolojisi oluşturuyor. Bölümün öğretim kadrosunda iki profesörün yanında masrafları gene vakıf tarafından karşılanan dört öğretim görevlisi bulunuyor. “Müslüman din uzmanları” yetiştirme amacının ötesinde “inter teolojik diskurs ve İslâm dini ağırlıklı disiplinler arası araştırmalar yapılması” da İslâm Bilimleri kürsüsünün kuruluş amaçları arasında.

YENİ ASYA / İSTANBUL

24.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bu deli gömleğini bir an önce çıkaralım

  BATIDA ÇOK FARKLI

  Anayasanın dili açık olmalı

  Goethe Üniversitesinde İslâm kürsüsü

  Japon turist oruca başladı

  Türkiye, İsveç'le karapara mücadelesi yapacak

  Erdoğan, Büyükelçi Şensoy’un iftar yemeğine katıldı

  Sudan’a gidecek doktor aranıyor

  Kredi ve burs başvuruları bugün başlayacak

  Otomobille kamyon çarpıştı: 5 ölü, 2 yaralı

  Çiftçiye kuraklık eğitimi veriliyor

  Başörtüsü de ‘seçmeli’ olsun


 Son Dakika Haberleri