Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Avro’da Trakya ayıbı

Yeni piyasaya sürülen madeni 1 ve 2 Avro’lar üzerinde yer alan Avrupa haritasında, Trakya bölgesinin, AB ülkeleri maliye bakanlarının aldığı ortak kararla silindiği bildirildi.

’Financial Times Deutschland’’ gazetesi, “yeni piyasaya sürülen madeni Avro’lar üzerinde 27 AB ülkesinin yanı sıra Beyaz Rusya, Ukrayna ve Rusya’nın bir kısmının gösterilmesine rağmen, Türkiye’nin coğrafi olarak da Avrupa’ya ait olan Trakya bölgesinin silindiğini” yazdı.

“Türkiye ile AB üyelik müzakereleri sürdürüldüğü için AB Komisyonu’nun Avro’lar üzerinde Trakya bölgesinin de gösterilmesini önermesine rağmen, AB ülkeleri maliye bakanlarının 7 Haziran 2005 tarihinde aldıkları ortak kararla Trakya bölgesinin Avro haritasından silindiği” belirtildi.

“Türkiye karşıtı Nicolas Sarkozy’nin Fransa Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Türkiye’nin üyelik şansının sıfıra doğru düştüğü” yorumu da yapılan haberde, “Trakya bölgesinin Avro haritasından silinmesini, bu durumu protesto eden İtalyan parlamenterler Marco Cappato ve Marco Pannella tarafından açığa çıkartıldığı” ifade edildi. “Avrupa Parlamentosu üyesi İtalyan parlamenterlerin, Avro haritası üzerinde Ukrayna ve Rusya gibi demokratik olmayan ülkelerin gösterilmesini, buna karşın demokratik bir ülke olan Türkiye’nin gösterilmemesini eleştirdikleri” kaydedildi. “Buna rağmen AB Komisyonu ve maliye bakanlarının silmenin zevkine vardıkları” yorumu yapılan haberde, “Kıbrıs adasının da haritada çok doğuda kaldığı için 500 km kadar batıya kaydırıldığı” belirtildi.

/ BERLİN

26.09.2007


 

İsrail’e saldırmayacağız

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran’ın, İsrail veya bir başka ülkeye saldırma niyetinin olmadığını, ABD’nin de İran ile savaşa hazırlandığını düşünmediğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, BM Genel Kurulu toplantıları için geldiği New York’taki ilk açıklamalarında, İsrail’i işgalci olmakla ve ırkçılıkla suçladı.

New York ziyaretinin başında Siyonizm karşıtı bir Yahudi grubun önde gelen isimleriyle görüşen Ahmedinejad, Washington’daki Ulusal Basın Kulübüyle video konferans aracılığıyla basın toplantısı düzenledi. Ahmedinejad, ‘’İsrail rejimini, işgal ve ırkçılık üzerine kurulduğu için tanımıyoruz’’ dedi ve Suriye ile Lübnan’ı işaret ederek, İsrail’in sürekli olarak komşularına saldırdığını söyledi. İran Cumhurbaşkanı, ‘’İsrail, insanları öldürüyor, insanları evlerinden sürüyor’’ diye konuştu. ABD’ye yönelik eleştirilerde de bulunan Ahmedinejad, Washington’ın dünyayı yönetmeye çalışma biçimine karşı olduklarını, bu yöntemin yanlış olduğunu düşündüklerini belirterek, ABD’nin yönteminin savaşa, ayrımcılığa ve kan dökülmesine yol açtığını söyledi.

Bu arada, Columbia Üniversitesi’nin Dünya Liderleri Forumu için Ahmedinejad’ı konuşma yapmak amacıyla davet etmesi tepkilere sebep oldu. New York Daily News gazetesi, Ahmedinejad’ın New York’a gelişini baş sayfada ‘’Kötü (şer) adam indi’’ başlığıyla duyurdu. Tepkilerin sebebi olarak da ‘’Nazilerin, Yahudi soykırımını inkâr eden ve ABD’nin terörizmi desteklemekle suçladığı kişinin, ülkenin en saygın üniversitelerinden birinde kürsüye çıkarılmaması gerektiği’’ görüşleri gösterildi.

“İsrail’e saldırma niyetimiz yok”

Ahmedinejad, İran’ın, İsrail veya bir başka ülkeye saldırma niyetinin olmadığını, ABD’nin de İran ile savaşa hazırlandığını düşünmediğini söyledi. BM Genel Kurulu için New York’ta bulunan Ahmedinejad, AP’ye verdiği özel demeçte, ‘’İran herhangi bir ülkeye saldıracak değil. İran her zaman savunma politikası izlemiştir, saldırı politikası izlememiştir ve hiç bir zaman, topraklarını genişletme isteği olmamıştır’’ dedi.

/ NEW YORK

26.09.2007


 

Eliezer: Abbas'tan sonra Barguti gelecek

İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer, İsrail cezaevinde 5 kez çarptırıldığı ömür boyu hapis cezasını çekmekte olan El Fetihli lider Mervan Barguti’nin, Filistin’in gelecekteki lideri olacağını söyledi.

Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada Ben Eliezer, Barguti’nin serbest bırakılmasında endişelenecek bir şey olmadığına inandığını belirtti, “Onun serbest kalmasını düşünüyorum. Yaptıkları yasadışı değildi, ama kötü niyetliydi. Onları da hafife almıyorum” dedi. İsrail’de 2002 yılı nisan ayından bu yana hapiste bulunan Barguti, El Fetih’e bağlı Tanzim grubunun Batı Şeria’da liderliğini yapıyordu. Ben Eliezer, uzun süredir Barguti’nin serbest bırakılması yolundaki düşüncelerini gündeme getiriyor. İsrailli bakan, son birkaç aydır Barguti’nin İsrail için Filistinlilerle görüşmelerde açılım yapabilecek en iyi muhatap olacağını düşündüğünü belirtti ve Barguti’nin, bulunduğu Hadarim’deki cezaevinden bile Filistin Yönetimi üzerinde büyük etkiye sahip olduğunu ifade etti.

Binyamin Ben Eliezer, Barguti’nin serbest bırakılmasına uygun bir yol bulunması ve bununla Gazze Şeridi’nde 15 aydır alıkonulan İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılması arasında bağlantısı kurulması gerektiği düşüncesinde. Ben Eliezer, “Bu kolay başa çıkılabilecek bir durum değil, ama 10 yıl ileriye bakıp nereye gitmek istediğimizi kendimize sormamız gerekir” dedi.

/ KUDÜS

26.09.2007


 

Myanmar’da askerî rejim çatırdıyor

Myanmar’ın başkenti Yangon’da Budist rahiplerin başını çektiği protesto gösterilerine katılanların sayısının yaklaşık 100 bine ulaştığı bildirildi.

Myanmar’ın başkenti Yangon’da Budist rahiplerin başını çektiği protesto gösterilerine katılanların sayısının yaklaşık 100 bine ulaştığı bildirildi. Görgü tanıkları, yerel saatle 14.30’da (TSİ 11.00) yaklaşık 30 bini rahip olan göstericilerin şehir merkezindeki Sule tapınağı bölgesinde toplandığını, bölgede hiçbir güvenlik gücünün görülmediğini açıkladı. Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jiang Yu, Myanmar’daki askeri yönetime, protesto gösterileriyle başlayan krizi “doğru dürüst” idare etme çağrısında bulundu ve Çin’in Myanmar’ın içişlerine karışmak istemediğini belirtti.

/ YANGON/PEKİN

26.09.2007


 

Lübnan’da seçim 23 Ekim’de

Lübnan’da dün yapılması beklenen cumhurbaşkanı seçimi parlamento toplanmadan 23 Ekime ertelenirken, Beyrut’ta geniş güvenlik önlemleri alındı.

Lübnan’da görev süresi 23 Kasım’da dolacak Cumhurbaşkanı Emil Lahud’un yerine yeni cumhurbaşkanını seçmek için dün toplanacağı açıklanan parlamento, Hizbullah başta olmak üzere muhalefet partilerinin milletvekillerinin oturuma katılmaması üzerine 23 Ekim’e ertelendi.

/ BEYRUT

26.09.2007


 

Irak ve Afganistan’da bilanço ağır

rak ve Afganistan’da akan kanlar bir türlü dinmiyor. Son olarak Irak’ın Bakuba şehrinde önceki gün düzenlenen intihar saldırısında ölenlerin sayısı 28’e çıktı.

Polis yetkilisi General Kadir El Temimi, Şii ve Sünni aşiret reislerinin uzlaşma amaçlı iftar yemeğini hedef alan intihar saldırısında ölü sayısının 28’e çıktığını, 34 kişinin yaralı olduğunu belirtti. Irak’ın güneyindeki Basra’da da bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında 3 kişinin öldüğü bildirildi. Afganistan’ın güneyinde ise iki otobüsün çarpıştığı kazada 40 kadar kişinin öldüğü bildirildi. Polis açıklamasında, önceki gün meydana gelen kazada ölenler arasında kadın ve çocukların bulunduğu ve 39 kişinin de yaralandığı belirtildi.

/ BAKUBA

26.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri