Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Bolat: Paranoyacılar boşuna uğraşmasın

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Genel Başkanı Ömer Bolat, Türkiye’nin hiç bir ülkeyi model alma ihtiyacı olmadığını, ‘’bu tür paranoyaları olanların boşuna uğraşmaması gerektiğini’’ söyledi.

Bolat, Malatya şubesinin düzenlediği iftar programında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşanan belirsizliğin sona erdiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

‘’Türkiye, 22 Temmuz seçimlerinde milli iradenin gücünü bir kez daha yaşatmıştır. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde de yaşanan kısa süreli belirsizlik de geride kalmıştır. Ülkede yaşatılan her türlü olumsuzluk ve engellemeye karşın bu süreç geride kalmıştır. Türkiye’de bir zamanlar İran’ın model alındığını söyleyenler bu gün başka modeller buluyorlar. Türkiye’nin hiç bir ülkeyi model alma ihtiyacı yoktur. Bu tür paranoyaları olanlar boşuna uğraşmasınlar.’’

/ MALATYA

26.09.2007


 

Reformcu bir Türkiye

Türkiye’nin önemli hedeflerinden birinin AB sürecinin kesintisiz devam etmesi olduğunu belirten TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, “AB üyelik süreci Türkiye’nin ulusal çıkarları doğrultusunda gelişmeler içeren bir süreç olup, geniş bir yelpazede Türkiye için gereken reformları zorunlu kılıyor. AB hedefimizde yol alabilmek için istikrarlı ve reformcu bir Türkiye oluşturmamız gerekiyor” dedi.

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ‘’Kasım ayında yayınlanacak Avrupa Komisyonu İlerleme Raporu’nu olumlu etkilemek adına Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinde, ifade özgürlüğü lehine düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (ANSİAD) düzenlediği ‘’ANSİAD 16. Akdeniz Toplantısı’’na konuşmacı olarak katıldı.

2007 yılının siyasi gelişmelerinin, Türkiye ekonomisini tek başına test edecek yoğun bir gündeme sahip olduğunu, seçim öncesi ve sonrasında yaşanan gelişmelere odaklanılan bu dönemde, gündeme ayrıca küresel etkileri giderek daha da belirginleşen uluslar arası bir finansal çalkantının da girdiğini söylen Yalçındağ, ABD’deki riskli konut kredilerinin geri ödenmesinde yaşanan sorunlarla başlayarak dünya piyasalarına yayılan bu krizin, uluslararası finans piyasalarında uzun dönemdir süregelen likidite bolluğunun sonuna gelindiğinin bir işareti olabileceğine dikkat çekti.

Türkiye’nin her konuda karşısına çıkan sorunlara yapısal çözüm üretmesi gereken bir döneme girdiğini belirten Yalçındağ, son finansal dalgalanma ile ortaya çıkan uyarının ciddiye alınması, zamanın iyi kullanılıp makroekonomik istikrarı pekiştirmek için azami çabanın gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

AB üyelik süreci reformları zorunlu kılıyor

Türkiye’nin önüne koyacağı bir diğer önemli hedefin de AB ile müzakere sürecinin kesintisiz devam etmesi olduğunu dile getiren Yalçındağ, ‘’AB üyelik süreci Türkiye’nin ulusal çıkarları doğrultusunda gelişmeler içeren bir süreç olup, geniş bir yelpazede Türkiye için gereken reformları zorunlu kılıyor. AB hedefimizde yol alabilmek için istikrarlı ve reformcu bir Türkiye yaratmamız gerekmektedir’’ görüşünü kaydetti.

TCK’NIN 301. MADDESİ

AB ile üyelik müzakere sürecinin sağlıklı işleyebilmesi açısından Türkiye’nin önünde önemli bir tarihin olduğunu ifade eden Yalçındağ, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Kasım ayında yayınlanacak Avrupa Komisyonu İlerleme Raporu’nu olumlu etkilemek adına bazı konuları yeniden ele almalıyız. Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinde, ifade özgürlüğü lehine düzenleme yapılması bu konuda atılacak pozitif bir adımdır. Eylül içerisinde TÜSİAD’ın Brüksel ve Londra ziyaretleri sırasında bir araya geldiğimiz AB yetkililerinden de bu yönde bir mesaj aldık.

İkinci önemli konu ise Vakıflar Yasası’dır. Geçen dönem Meclis’ten geçen ancak veto ile geri dönen Vakıflar Yasası’nın İlerleme Raporu öncesinde yeniden ele alınması gerekmektedir.

Partiler üstü bir toplumsal uzlaşı ile ele alınması gereken AB konusunun bundan sonraki süreçte somut hedefler doğrultusunda daha iyi tanımlanması ve kamuoyuna doğru aktarılması gerektiğini düşünüyoruz.’’

/ ANTALYA

26.09.2007


 

Çiçek: Makama saygısızlık cezalandırılır

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ‘’Cumhurbaşkanlığı makamına saygı sınırlarını zorlayan davranışlar vaki olduğunda, bu davranışın hem toplumsal kınamaya maruz kalması hem de hukuki müeyyideye konu olması tabiidir’’ dedi.

Çiçek, CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek’in, ‘’Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığına karşı olanlarla ilgili yapılan tartışmalara ilişkin TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, ‘’devlet başkanlığı makamına saygının, Türk milletinin tarihi ve tabii hasleti’’ olduğunu, bu hasletin, Türk milletinin sosyolojik ve kültürel karakteristiği olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin, çok köklü geleneği olan büyük bir devlet olduğunu vurgulayan Çiçek, şunları kaydetti:

‘’En önemli siyasi varlığımız olan Türkiye Cumhuriyeti devletine, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk milletinin birliğini temsil eden

Cumhurbaşkanlığı makamına bağlılık ve saygı, milletimizin şiarı olagelmiştir.

Cumhurbaşkanlığı makamına saygı sınırlarını zorlayan davranışlar vaki olduğunda, bu davranışın hem toplumsal kınamaya maruz kalması hem de hukuki müeyyideye konu olması tabiidir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir hukuk devleti olduğu göz önünde tutulduğunda; Cumhurbaşkanlığı makamına karşı saygı sınırlarını zorlayan tutum ve davranışların da hukuka ait bir keyfiyeti oluşturacağı açıktır.’’

/ ANKARA

26.09.2007


 

Teziç: Gül’le türbanı konuşmadık

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’i Çankaya Köşkünde kabul ederek, yaklaşık 1 saat 15 dakika görüştü. Teziç, gazetecilerin “Türban konusu konuşuldu mu?’’ şeklindeki sorusuna “O konuda konuşmadık’’ diye karşılığını verdi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, anayasa değişiklikleriyle ilgili ‘’yanlış bir kanı’’ olduğunu, kendisinin içerikle ilgili bir değerlendirme yapmadığını belirterek, ‘’Bizim açıklamamızda da var. Sadece izlenmesi gereken yolun ne olması gerektiğini söylemiştim. O bakımdan bu biliniyor Cumhurbaşkanı tarafından. O da, bu hususu son gelişmelerden sonra dikkate alacaktır herhalde... Tarafsız bir makam olarak’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK Başkanı Teziç’i Çankaya Köşkü’nde kabul etti.

Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Teziç, görüşmede üniversitelerin içinde bulunduğu sorunları ayrıntısıyla dile getirdiğini söyledi.

Sorunların çözüm yollarına ilişkin görüşlerini de aktardığını anlatan Teziç, ‘’kadro, özlük hakları ve YÖK’ün üniversitelerin sayısının artması karşısında yetersiz kalan personel sayısı’’ gibi konuları ilettiğini kaydetti.

‘’Bu durumda, Yükseköğretim Kurulu’nun görevlerini, sorumluluklarını daha fazla yerine getiremeyeceğini, bunun çok zor olacağını anlattım’’ diyen Teziç, Cumhurbaşkanı Gül’ün kendisini dikkatle dinlediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül’ün de üniversiteye yabancı olmadığını, akademik hayattan geldiği anımsatan Teziç, ‘’Bunlar üzerinde konuştuk, konu bu...’’ dedi.

Bir gazetecinin anayasa çalışmaları konusunun gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine, Teziç, görüşmede ‘’anayasada YÖK ile ilgili yapılacak düzenlemelerin neler olabileceğini’’ anlattığını söyledi. Teziç, şöyle konuştu:

‘’Anayasa değişiklikleriyle ilgili yanlış bir kanı var. Ben içeriğiyle ilgili bir değerlendirme yapmadım. Bizim açıklamamızda da var. Sadece izlenmesi gereken yolun ne olması gerektiğini söylemiştim. O bakımdan, bu biliniyor Cumhurbaşkanı tarafından... O da, bu hususu, son gelişmelerden sonra dikkate alacaktır herhalde... Tarafsız bir makam olarak’’ dedi.

Teziç, ‘’Türban konusu konuşuldu mu?’’ şeklindeki soruyu da, ‘’O konuda konuşmadık’’ diye cevapladı.

/ ANKARA

26.09.2007


 

Babacan, Roj TV’nin kapatılmasını istedi

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın BM’de yaptığı ikili temaslar çerçevesinde görüştüğü Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Moeller’den, bu ülkede terör örgütü PKK yanlısı yayın yapan Roj TV’nin kapatılmasını istediği öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Babacan’ın, Moeller ile görüşmesinde, BM’de Irak’a ilişkin yapılan toplantı ile 31 Ekimde İstanbul’da yapılacak toplantıyla ilgili bilgi sunduğu bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Babacan’ın AB süreciyle ilgili teknik bilgi aktardığı görüşmede, Kıbrıs sorunu ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Rumlara yaptığı son öneriler de gündeme geldi. Danimarkalı bakanın ise Kıbrıs sorununun çözüm yerinin AB değil, BM olduğunu vurguladığı belirtildi.

Babacan’ın, Danimarka Dışişleri Bakanı ile görüşmesinde terör örgütü PKK yanlısı yayın yapan Roj TV konusunu açtığı ve Roj TV’nin faaliyetlerine devam ediyor olmasının ikili ilişkiler açısından sorun teşkil ettiğini söylediği bildirildi.

Bakan Babacan’ın, Roj TV’nin bir an evvel kapatılmasını istediği görüşmede, Danimarka Dışişleri Bakanı’nın ise kendilerine Türk güvenlik makamlarınca verilen soruşturmaya yönelik bilgiler üzerine, Danimarka polisi tarafından kapsamlı bir soruşturma başlatıldığını ve bu soruşturmanın sona ermesini beklemenin gerekli olduğunu söylediği kaydedildi.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

26.09.2007


 

Erdoğan, Sarkozy ile görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu için geldiği New York’ta Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile ikili görüşme yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşmesinde, Türkiye ile AB ilişkileri üzerinde durulduğu, bu alanda istişarelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kalındığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, görüşmenin verimli ve içerikli bir görüşme olduğu bildirildi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra Türkiye ile AB ilişkileri üzerinde durulduğu, bu alanda istişarelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kalındığı öğrenildi. Görüşmenin, verimli ve içerikli bir görüşme olduğu kaydedildi.

/ NEW YORK

26.09.2007


 

MHP’lilerden Toptan’a mektup

MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır, TBMM Başkanı Köksal Toptan’dan, anayasa hazırlığı çalışmalarını ve tartışmaları ‘’TBMM zeminine çekmek’’ için girişimde bulunmasını istediler.

Vural ve Şandır’ın imzasıyla Toptan’a gönderilen mektupta, Anayasanın değiştirilmesine yönelik çeşitli çalışmalar yapıldığı ve kamuoyunda tartışıldığı, ancak yapılan çalışmaların kaynağı, amacı ve muhatabının belirsiz olduğu ifade edildi. Bu çerçevede, Anayasanın değiştirilmesine yönelik bu durumun, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri tarafından eleştiri konusu yapıldığı belirtildi.

/ ANKARA

26.09.2007


 

Ermeni kuruluşundan Dink’in eşine ödül

BD’deki önemli Ermeni kuruluşlarından Amerika Ermeni Meclisi (AAA), kuruluşun “Seçkin İnsan Ödülü”nun, bu yıl başlarında öldürülen gazeteci Hrant Dink’e verilmesinin kararlaştırıldığını ve ödülün, onun adına eşi Rakel Dink’e sunulacağını duyurdu.

AAA’dan yapılan yazılı açıklamada, ödül töreninin, AAA’nın 35. kuruluş yıldönümü olan 3 Kasımda California eyaletinin Beverly Hills kentinde düzenlenecek gala sırasında yapılacağı belirtildi.

/ WASHINGTON

26.09.2007


 

İstanbul trafiği için “kademeli mesai” teklifi

İstanbul trafiğine, “kademeli mesai” uygulaması ile çözüm aranıyor. İstanbul trafiğine çözüm için “kademeli mesai” uygulamasının teklif edildiği projeye göre, İstanbul’da işe başlama saatlerinin 06.00-10.30, iş bırakma saatlerinin ise 15.00-19.00 arasına yayılması öngörülüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Sanayi Odası (İTO) ile yürüttüğü ve çeşitli kurumların katkı sağladığı kademeli mesai uygulaması projesi, İTO’nun aylık yayını İtovizyon’un Eylül sayısında yayımlandı.

İstanbul trafiğine çözüm için “kademeli mesai” uygulamasının teklif edildiği projeye göre, İstanbul’da işe başlama saatlerinin 06.00-10.30, iş bırakma saatlerinin ise 15.00-19.00 arasına yayılması öngörülüyor.

Her gün trafiğe çıkanların, “işçi, memur, özel sektör çalışanları ve öğrenciler” olarak 4 grupta toplandığı çalışmaya göre, bu grupların bir saat arayla trafiğe çıkmaları halinde trafiğin rahatlaması bekleniyor.

Sözkonusu projede, fabrikalar ve imalathanelerin saat 06.00’da, resmi dairelerin, adliyeler, hastaneler ve diğer sağlık kuruluşlarının 07.00’de, bankalar, finans kuruluşları, odalar ve borsaların saat 09.00’da işe başlaması planlanıyor.

İlk ve orta dereceli okulların 08.00’de, üniversitelerin saat 10.00’da eğitime başlamasının teklif edildiği çalışmada, çöp toplama saatlerine de yeni düzenleme getirilerek, özel durumlar haricinde çöplerin saat 10.00-12.00 ile 22.00-24.00 saatleri arasında toplanması öngörülüyor.

Toplu taşımanın daha fazla tercih edilmesi, ulaşım yoğunluğunun zamana yayılması ve trafik akış hızının artmasının hedeflendiği proje hakkında görüş bildiren, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret A.Ş (İSPARK) Yönetim Kurulu üyesi Dr. İhsan Erbaş, sivil toplum kuruluşları ile beraber bu çalışmayı hazırladıklarını belirtti. Çalışmayı Vali Muammer Güler’e teslim ettiklerini söyleyen Erbaş, “Birkaç haftaya kadar devreye girmesini bekliyoruz” dedi.

/ İSTANBUL

26.09.2007


 

Dünya hâfızları Ümraniye’de buluşacak

Sevgi Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (SEVYAD), bu yıl da dünya hâfızlarını Ümraniye’de biraraya getiriyor.

SEVYAD’ın her yıl geleneksel hâle getirdiği Kur’ân Ziyâfeti bu yıl Ümraniye Haldun Alagaş Kapalı Spor Salonu’nda yapılacak. Programla ilgili açıklamada bulunan SEVYAD Genel Başkanı Mehmet Ayvaz, mâneviyatın yüksek olduğu Ramazan ayında, Kur’ân-ı Kerim’in eşsiz sesini duyurmayı, dünyanın sayılı hafızlarının tilâvetiyle, halkı buluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

Kadın erkek herkesi bekledikleri programın Ümraniye Haldun Alagaş Spor Salonu’nda 27 Eylül Perşembe günü saat 21:00’da başlayacağını belirten Ayvaz, programa Güney Afrika’dan Dünya Birincisi Abdurrahman Sadien, Mısır Ezher Camii İmamı Muhammed Melicî, Almanya’dan Dünya Birincisi Hâfız Remzi Er, Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Fatih Çollak ve Süleymaniye Camii İmam-Hatibi Ekrem Nalbant Hocaefendi’nin katılacağini ifade etti.

Yeni Asya / İSTANBUL

26.09.2007


 

Boğaziçi Köprüsü trafiğe kapatılacak

Boğaziçi Köprüsü, yapılacak bakım çalışmaları sebebiyle, 30 Eylül Pazar günü 4 saat trafiğe kapatılacak.

Pazar günü 02.00-06.00 saatleri arasında köprünün tamamen trafiğe kapatılacağını belirten Karayolları 17. Bölge Müdürü Yakup Dost, “Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri Davranış Analizleri ile Genel ve Lokal Teknik Muayenelerinin Yapılması İşi” kapsamında Boğaziçi Köprüsü’nün hassas geometrik ölçümünün yapılacağını bildirdi.

/ İSTANBUL

26.09.2007


 

Hızlı trende fiyatı yolcu belirleyecek

Ankara-Eskişehir arasındaki test çalışmaları süren hızlı trende, bilet fiyatları ve yolcu potansiyeli, yolcular arasında yapılan saha araştırması sonucuna göre belirlenecek.

Hızlı trenin test ve işletmeye alma çalışmalarının 2008 Şubat ayı sonuna kadar devam edeceğini bildiren TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü yetkilileri, trenin bilet ücretleri ve yolcu potansiyelinin, 17 merkezde 4 bin 352 yolcu arasında yapılan saha araştırması sonucuna göre belirleneceğini belirtti.

/ ESKİŞEHİR

26.09.2007


 

STK’lardan orman seferberliği

Çevre alanında çalışan birçok sivil toplum kuruluşu, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği’nin (KIRÇEV) çağrısı üzerine, “Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesine Yönelik Çalışma Programı (ORYEP)” oluşturdu.

Türkiye’de orman yangınlarının, bu yıl itibarıyla görülmedik boyutlara ulaştığını belirten KIRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Demirtaş, “Önümüzdeki yıllarda da yaşanacağı açık olan bu kayıplar, ne yazık ki kolaylıkla onarılamayacak doğal, ekonomik ve toplumsal yıkımlara yol açacaktır” dedi. Orman yangınlarıyla ilgili doğru bilgilendirme, gerçekçi çözüm önerileri üretme ve kamuoyu oluşturmaya yönelik yeterince çalışma yapamadığını savunan Demirtaş, ORYEP’in bu sebeple oluşturulduğunu belirtti.

Konuyla ilgili bilgi veren Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Ankara Temsilcisi Faruk Soydemir de, Ankara’da, KIRÇEV’in çağrısı üzerine ORYEP’in ortaya çıktığını söyledi. ORYEP’de, KIRÇEV ve ÇEKÜL’ün yanı sıra, TEMA Vakfı, Ankara Barosu Kent ve Çevre Kurulu, Tarım-Orkam-Sen, Ağaçlar.Net, Ekoloji Kolektifi gibi birçok sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve gönüllü vatandaşların yer aldığını söyleyen Soydemir, bu grubun, vatandaşları orman yangınlarının önlenmesine ilişkin bilinçlendirme üzerine çalışacağını ifade etti.

/ ANKARA

26.09.2007


 

Üniversite harçları arttı

Üniversite öğrencileri arasında “harç” olarak adlandırılan katkı paylarına ortalama yüzde 5 oranında zam yapıldı.

Öğrencilerin, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında üniversitelerine ödeyecekleri katkı payları, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Katkı payı miktarları, tıp fakültelerinde 483 YTL’den 508 YTL’ye, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinde 403 YTL’den 424 YTL’ye, veteriner fakültelerinde 315 YTL’den 331 YTL’ye, tıbbi biyolojik bilimler ve fizik tedavi ve rehabilitasyon programları, teknik eğitim fakülteleri 230 YTL’den 242 YTL’ye İTÜ İşletme Fakültesi 328 YTL’den 345 YTL’ye, mühendislik, mimarlık, mühendislik-mimarlık, inşaat, makine, maden, elektrik-elektronik, kimya metalürji, mühendislik ve teknik, uçak ve uzay bilimleri, ziraat ve orman fakülteleri 317 YTL’den 332 YTL’ye, gemi inşaat ve deniz bilimleri, deniz bilimleri, su ürünleri, denizcilik, tekstil teknik ve tasarım, sanat ve tasarım, güzel sanatlar fakülteleri 258 YTL’den 272 YTL’ye, fen, fen-edebiyat (fen programı), Dil ve Tarih-Coğrafya, ilahiyat, eğitim, mesleki eğitim, sağlık eğitim, endüstriyel sanat eğitim, ticaret turizm eğitimi, mesleki yaygın eğitim, eğitim bilimleri, edebiyat, iletişim bilimleri ve iletişim fakülteleri 232 YTL’den 244 YTL’ye, hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler 256 YTL’den 269 YTL’ye yükseltildi.

/ ANKARA

26.09.2007


 

AB üyeliği için referandumun kalkması Türkiye’nin işini kolaylaştırır

Fransa’da yayımlanan Liberation gazetesi, ‘’AB üyeliği için zorunlu referandumu öngören anayasa maddesinde değişikliğe gidilmesinin, zamanı geldiğinde Türkiye’nin işini kolaylaştıracak bir manevra olabileceği’’ yorumunu yaptı.

Gazetede Nathalie Raulin imzasıyla çıkan haberde, önce Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Jean-Pierre Jouyet, ardından kurumsal reformları incelemek için kurulan komisyonun başkanı Edouard Balladur’ün, ‘’AB’ye yeni üye olacak ülkeler için referandumu zorunlu kılan anayasa maddesinde değişikliğe gidilmesi’’ tavsiyelerine geniş yer verildi.

‘’Türkiye’ye için iki farklı dil’’ başlığıyla verilen haberde, bir tarafta Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ‘’Türkiye’nin AB’de yeri yoktur’’ açıklaması yaparken, diğer tarafta yönetiminin referandum şartını kaldırarak, Türkiye’nin üyeliği kolaylaştıracak manevra yaptığı ifade edildi ve ‘’bunun hesaplanmış bir operasyon mu olduğu’’ sorusu yöneltildi.

Balladur yaptığı açıklamada, ‘’yeni AB üyelerinin onaylanması için referandumun dışında, ‘nitelikli çoğunlukla’ parlamentonun onay vermesi konusunda da bir seçeneğin bulunması gerektiğini’’ söylemişti.

/ PARİS

26.09.2007


 

İhsanoğlu: Filistin’in başkenti Kudüs olmalı

BM 62. dönem genel kurul toplantıları için ABD’ye giden İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, çeşitli temaslarda bulundu.

İhsanoğlu, genel kurul için New York’a geçmeden önce başkent Washington’da ABD Sağlık Bakanı Michael O. Leavitt ile ikili bir görüşme yaptı. Leavitt, görüşmede İhsanoğlu’na ABD’nin İKT ile ilişkiye büyük değer verdiğini ve teşkilatla ilişkileri güçlendirmek istediğini belirtti.

Bu görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, sonbaharda ABD’de yapılması planlanan Uluslararası Barış Konferansına Arap-İsrail sorununun tüm taraflarının katılmasının gerektiğinin altını çizen İhsanoğlu, konferansın bölgede barışı sağlayacak somut çözümler üretmesi gerektiğini, Filistinlilerin başkenti Kudüs olan ve 1967 yılındaki topraklarını kapsayan bağımsız bir devlet kurabilmeleri gerektiğini de hatırlattı. İKT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, New York’ta iken devlet başkanları, başbakanlar ve dışişleri bakanları düzeyindeki temaslarını sürdürecek, ayrıca Amerikan ve Müslüman basın yayın kuruluşlarıyla mülakatlar yapacak.

/ ANKARA

26.09.2007


 

Vatandaş belediyede gönüllü işçi

Diyarbakır’ın Kayapınar beldesinde, vatandaşlar 5 bin metrekare kilit taşı döşedi.

Kışın meydana gelen yağışlarla çamur olan yolun sıkıntısını bu yıl çekmek istemeyen belde sakinleri, çareyi belediyeden aldıkları malzemelerle sokaklarını döşemekte buldu.

Vatandaşlar Kayapınar’ın Kantar civarında 5 bin metrekare kilitli taşı döşerken belediye onlara kum, taş, çimento taşıyor. Sözkonusu çalışma için vatandaş girişimde bulunurken, belediye yapılan bu çalışmaya ‘belediye - vatandaş işbirliği’ diyor.

/ DİYARBAKIR

26.09.2007


 

Namaza başladığım gün, doğduğum gündür

Namaz Gönüllüleri Platformu tarafından organize edilen “Namazla Diriliş” isimli panel, Diyanet Vakfı Kocatepe Konferans Salonu’nda yoğun bir katılımla gerçekleşti. Panelde konuşan, Yaşar Alptekin, üç yıldır namaz kıldığını söyleyerek, “Namaza başladığım günü doğum günüm olarak kabul ettiğim için 3 yaşındayım” dedi.

Annesinin ve babasının hayır duâsını aldığı için değiştiğini düşünen Alptekin, gençlere, “Sonra kılarım diye namazı ertelemeyin. Camilerden çıkarken birbirinize gülümseyin, kutlayın” tavsiyelerinde bulundu.

Yeni Asya / ANKARA

26.09.2007


 

Memur zammında son söz kabinenin

Toplu görüşme sürecinde hükümet ve memur konfederasyonları uzlaşmaya varamadı. Zam konusunda son sözü Bakanlar Kurulu söyleyecek.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’nun, memurlara gelecek yıl yapılacak zam konusunda Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen yöneticileriyle Başbakanlık Merkez Bina’da yaptığı toplantıdan sonuç çıkmadı. Toplantıda, taraflar pazarlıkların hangi rakamlar üzerinden başlayacağında anlaşmaya varamadı.

Kamu İşveren Kurulu, müzakerelere bütün memurların maaşlarına gelecek yıl yüzde 2+2’ zam yapılması, 20+20 YTL denge tazminatı verilmesi, sendikalılık ödentisinin 10 YTL’ye yükseltilmesi, taban aylıklara ise 10 YTL zam yapılması önerisiyle oturdu. Sendikalar 15 YTL taban aylığı istedi Sendikalar ise toplu görüşmelerin 29 Ağustos’taki son turunda Kamu İşveren Kurulu’nun taban aylıkların 15+15 YTL artırılması önerisinde bulunduğunu savunarak, pazarlıkların bu rakam üzerinden başlamasını, aksi takdirde toplantıya devam etmeyeceklerini açıkladı. Devlet Bakanı Başesgioğlu, bunun üzerine toplantıya bir süre ara verdi. Daha sonra tekrar başlayan toplantıda, memur maaş zamları konusunda sonuç çıkmadığı bildirildi. Devam eden toplantıda, sendikaların ve Kamu İşveren Kurulu’nun, üzerinde anlaşmaya varılan idari maddelerle ilgili bir mutabakat metni imzalamayı görüştüğü öğrenildi. 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası, Kamu İşveren Kurulu ile yetkili memur sendikaları arasında anlaşmaya varılamaması durumunda, memurlara yapılacak zam konusunda son sözü Bakanlar Kurulu’na bırakıyor.

/ ANKARA

26.09.2007


 

Gölbaşı’nda 2 ayda 18 yangın

Ankara’nın Gölbaşı ilçesi sınırlarındaki ODTÜ’ye ait Ahlatlıbel mevkisindeki ormanlık alanda iki ay içerisinde beş kez, Mogan Gölü civarındaki kamışlıklarda da on üç kez yangın çıktı.

Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Dernek Başkanı İsa Ömercan, ODTÜ ormanında meydana gelen yangınların kasıtlı çıkarılmış olabileceğini iddia etti.

Son iki ayda çıkan beş yangında boyları 5 metreye varan çam ağaçlarıyla birlikte 200 dönüm arazide binlerce çamın yandığına dikkat çeken Ömercan, “Bu yangınlar maalesef şüphelidir. Aynı bölgede bu kadar yangının çıkması normal değil. Gölbaşı’na girişte bulunan bu ormanlar ilçemize de doğaya da muhteşem bir görüntü kazandırıyor. Ancak bu yangınlar kime ne fayda sağlamıştır ya da sağlayacaktır, bunu ileride göreceğiz. Yanan bölgelere tekrar ağaç dikilmesi en uygun ve gerekli bir çalışma olacaktır” şeklinde konuştu.

/ GÖLBAŞI

26.09.2007


 

Kıbrıs gazilerine iftar yemeği

Samandıra Belediye Başkanı Yusuf Büyük, Gaziler Haftasında şehit ailelerine ve Kıbrıs gazilerine iftar yemeği verdi.

Damatris Restaurant’taki iftar yemeğine Samandıra Belediye Başkanı Yusuf Büyük, başkan yardımcıları ve 1974’te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılan Kıbrıs Gazileri ve şehit aileleri katıldı.

Samandıra Belediye Başkanı Yusuf Büyük’ün, konuşması iftar yemeğine katılanları duygulandırdı. Başkan Büyük, “Şehit nurlandırılmış, gaziler de onurlandırmıştır. Kahraman gazilerimiz ve aziz şehitlerimizin aileleri, sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu ve sevincini yaşıyorum. Ramazan-ı Şerifiniz hayırlara vesile olsun” diye konuştu.

Yeni Asya / İSTANBUL

26.09.2007


 

Camiler şerbet dağıtılıyor

Nevşehir Belediyesi tarafından önemli gün ve gecelerde gerçekleştirilen şerbet dağıtımı, Ramazan ayı dolayısıyla Nevşehir’in farklı camilerinde gerçekleştiriliyor.

Her akşam te-ravih namazı öncesi ve sonrasında cami önlerinde özel olarak yapılan bal şerbeti dağıtılıyor. Nevşehir’in Ramazan’a özel şerbet dağıtımı, belirli zaman aralıklarıyla Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki etkinlikleri izlemek isteyenlere de ikram ediliyor.

Yeni Asya / NEVŞEHİR

26.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri