Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

TÜSİAD da bunu yaparsa...

Anayasa değişikliği tartışmalarında sesi en yüksek çıkanlardan biri TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ; gün geçmiyor ki, başında olduğu kurum adına, anayasa değişikliği konusunda kaygılarını kamuoyuyla paylaşmasın. Ortaya çıkan tablo şu: TÜSİAD anayasanın değişmesine karşı...

Acaba öyle mi?

Bu sorunun cevabını 300 kadar aileden oluştuğu bilinen TÜSİAD üyelerinin vermesi gerekir. Koç Ailesi, Sabancılar, Eczacıbaşı Ailesi, son 30 yıl içerisinde kaydettikleri büyümeyi TÜSİAD üyeliğiyle taçlandırmış Hamdi Akın, Ethem Sancak ve diğerleri TÜSİAD Başkanı Yalçındağ’ın “Anayasa yenilenmesin” diye özetlenebilecek görüşünü paylaşıyorlar mı?

Herhalde kendilerini ‘burjuva’ sınıfının yerine koyup o sınıfın Batı tarihinde üstlendiği rolü Türkiye’de oynamak sevdasıyla, TÜSİAD’ta toplanan zenginler bizde de ‘ülkenin demokratikleşmesi’ görevini benimsediler. Bu amaçla TÜSİAD tarafından hazırlatılmış onlarca rapor var ve hepsi de neredeyse tek ses halinde, “1980 askeri darbesiyle getirilen düzenin, anayasa ve çeşitli yasalarıyla, Türkiye’nin önünü kestiği, insanımızı nefessiz bıraktığı” görüşünü tekrarlayıp duruyorlar.

1997 tarihli ‘Türkiye’de Demokratikleşme Perspektifleri’ başlıklı raporun şu satırları TÜSİAD’ın geleneksel görüşünü yansıtıyor (s. 15): “Gerçekten, bugün Türkiye’nin demokratikleşmesi ya da demokratikleşmemesi diye bir sorun vardır. Siyasal hukuk alanında bunun kökleri tarihin derinliklerindedir. Yakın tarihli ara rejimler de, devleti birey aleyhine aşırı güçlendiren, insan haklarını dar çerçevelere hapseden, hukuk devletini ve yargı bağımsızlığını bozan, hatta laikliği sarsan dayatmalarda bulunmuşlardır.”

Oysa TÜSİAD kendi hazırlattığı ‘Demokratikleşme Perspektifleri’ raporunda savunulan görüşler de dikkate alınarak yapılmak istenen anayasa değişikliklerine bugün karşı çıkıyor. Çarpıcı bir örnek anayasadaki milletvekili yeminiyle ilgili TÜSİAD Raporu’nun önerisidir (s. 56): “Devletin ve ülkenin bağımsızlığına ve bütünlüğüne, insan haklarına dayalı demokratik hukuk devleti ve laik cumhuriyet ilkelerine bağlı kalacağıma namus ve şerefim üzerine andiçerim.”

Yalçındağ’ın başında bulunduğu bugünkü TÜSİAD, 1997’de TÜSİAD tarafından hazırlatılan raporda yapılması tavsiye edilen bu değişikliğe de şiddetle karşı çıkıyor.

TÜSİAD’ın kurumsal unutkanlığı biraz daha gerilere gidildiğinde iyice derinleşiyor. 1992 yılında hazırlattığı ‘Yeni Bir Anayasa İçin’ başlıklı raporda, anayasa değişikliğini TBMM’nin yapması, ‘değiştirilemez ilkeler’ konusunda kendini yalnızca ‘Cumhuriyet’ ilkesini korumayla kısıtlı hissetmesi, başlangıç bölümünün kaldırılması, Kemalizm ideolojisine anayasada yer verilmemesi tavsiye ediliyor. ‘Atatürk milliyetçiliği’ ifadesine de karşı çıkılıyor raporda, cumhurbaşkanı ve milletvekili yemininden ‘Atatürk ilke ve inkılaplarına’ bölümünün çıkarılması da isteniyor.

1992 tarihli TÜSİAD Raporu’nu hazırlayan anayasa hukukçularından oluşmuş heyetin başkanının, bugünlerde anayasa değişikliği çalışmalarına ara verilmesi için esip gürleyen YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç olması da talihin garip bir cilvesi sayılmalı.

Prof. Teziç’in tutarsızlığı bilim çevrelerini ilgilendirir; ancak TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın başında bulunduğu TÜSİAD adına sergilediği tutarsızlık ‘İstanbul Dükalığı’ diye de anılan zenginlerimizi iyice gözden düşürüyor. Bizim insanımız gözündeki değerleri bu tür tutarsızlıklar yüzünden zaten fazla yüksek değil, ortamı göz gözü görmez hale getiren gürültüyle karışık sis bombasının etkisi ortadan kalktığında, kendilerini ‘saygın’ bilen yabancılar nezdindeki itibarlarını da kaybedebilirler...

Cevabı merak edilen soru şu: Arzuhan Doğan Yalçındağ bütün TÜSİAD’ı temsil ediyor mu gerçekten, yoksa başkanlık koltuğunda Doğan Grubu’nun temsilcisi olarak mı oturuyor?

Yeni Şafak, 26.9.2007

Fehmi KORU

27.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İrtica çığlıkları!

  Darbe anayasasından demokratik anayasaya

  KKK’dan PKK özeleştirisi

  TÜSİAD da bunu yaparsa...

  Malezya olur muyuz?


 Son Dakika Haberleri