Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İhracatta tarihî rekor

Türkiye’nin Eylül itibarıyla yıllık ihracatı, psikolojik sınır olan 100 milyar doları aştı. TİM verilerine göre Eylül itibarıyla yıllık ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,20 artışla 100 milyar 184 milyon 442 bin dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) 2007 Eylül ayı ihracat rakamları, Ulus’taki ilk Meclis Binasının genel kurul salonunda açıklandı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile TİM başkanı Oğuz Satıcı’nın katıldığı toplantıda açıklanan verilere göre, Eylül ihracatı ise geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 17,25’lik artışla 8 milyar 951 milyon 654 bin doları buldu.

Bu yılın Ocak-Eylül dönemine kapsayan dokuz ayında ise ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,49 artışla 75 milyar 950 milyon 998 bin dolar olarak açıklandı.

EN FAZLA ARTIŞ MADENCİLİKTE

TİM verilerine göre, yılın dokuzuncu ayında geçen yılın aynı dönemine göre en fazla ihracat artışı olan sektörler arasında, yüzde 42,25 artışla madencilik ürünleri sektörü ilk sırayı alırken, onu yüzde 38,94 artışla tütün, yüzde 36,23’lük artışla taşıt araçları ve yan sanayi, yüzde 34,47’lik artışla halı izledi.

Eylül ayında miktar olarak en fazla ihracat ise 7 milyar 643 milyon 143 bin dolar ile sanayi sektöründe oldu. Sanayi sektöründe 9 aylık ihracat 66 milyar doları, son 12 aylık ihracat ise 87 milyar doları aştı.

Geçtiğimiz ay en fazla ihracat gerçekleştiren sektörler, 1 milyar 804 milyon 378 bin dolar ile taşıt araçları ve yan sanayi sektörü, 1 milyar 337 milyon 265 bin dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, 856 milyon 47 bin dolarla demir çelik ürünleri sektörü oldu.

Eylül ayında ihracatında düşüş görülen sektörler yüzde 18,91 ile kuru meyve ve mamulleri, yüzde 9,81 ile deri ve deri mamulleri, yüzde 6,45 ile kesme çiçek, yüzde 4,60 ile zeytin ve zeytinyağı olarak sıralandı.

Geçen ay Türkiye ihracatında ilk 10 ülke ise Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa, Rusya, İspanya, Romanya, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak olarak sıralandı.

/ ANKARA

02.10.2007


 

2-B’ler tekrar masada

Çeşitli hükümetlerin programında yer alan, ancak Cumhurbaşkanı vetosu ve Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararlarıyla bir türlü uygulamaya konulamayan ‘orman vasfını yitirmiş’ arazilerin (2-B’ler) satışı, tekrar gündeme geliyor.

Edinilen bilgiye göre, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, 2-B’lerin satılmasına yönelik teknik çalışmaları yeniden başlattı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün de yer aldığı bu çalışmalar kapsamında, Çevre ve Orman Bakanlığında bir de toplantı yapıldı.

Toplantıda, 2-B olarak belirlenmiş alanların tescilinin biran önce tamamlanması, Anayasa ya da yasada yapılacak düzenlemelere paralel olarak da hak sahipliklerinin verilmesi için gerekli çalışmaların tamamlanması kararı alındı. Çalışmalar kapsamında hazırlanan raporda da, 2-B’lerin durumu ayrıntılarıyla ortaya kondu.

/ ANKARA

02.10.2007


 

Tarıma da anayasal güvence getirilsin

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, tarım toprağı, çayır meralar ve tüm doğal kaynakların korunarak geliştirilmesine ilişkin görev ve sorumlulukların devlet tarafından üstlenilmesi ve anayasal güvence altında tutulmasının zorunluluk olduğunu kaydetti.

Günaydın, yazılı açıklamasında, yeni anayasa çalışmalarına değinen Günaydın, ‘’yeni anayasa sürecinde kullanılan tüm yöntemlerin antidemokratik’’ olduğunu savundu.

Anayasa taslağı ile ilgili kaygılarının usulden ibaret olmadığını kaydeden Günaydın, taslağın, kamusal varlıkların korunması, artırılması ve geliştirilmesi, sosyal hukuk devleti ilkesinin ödünsüz olarak yaşama geçirilmesi konularında önemli eksiklikler içerdiğini iddia etti.

Günaydın, ‘’Halktan uzak süreçlerde hazırlanan’’ taslağın, 1961 ve 1982 Anayasalarının aksine, tarım ve üretici sorunlarını anayasal düzenleme konusu yapmadığını belirttti.

/ ANKARA

02.10.2007


 

Saatler 28 Ekim'de geri alınacak

Yaz saati uygulaması, ay bitiminde sona eriyor. 28 Ekim Pazar günü Saat 04.00’de saatler 1 saat geri alınacak. Yaz saati uygulamasına 25 Mart 2007 Pazar günü geçilirken, saatler 03.00’de bir saat ileri alınmıştı.

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yapılan uygulamaya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, 7 Mart tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştı.

Buna göre yaz saati, bir başka deyişle ileri saat uygulaması, 25 Mart Pazar günü saat 03.00’de saatlerin bir saat ileri alınarak 04.00’e getirilmesiyle başlarken, Uygulama, 28 Ekim Pazar günü saat 04.00’de saatlerin 1 saat geri alınmasıyla sona erecek.

/ ANKARA

02.10.2007


 

Danışmanlık, işletmeler için kaçınılmaz

Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balaban, danışmanlığın geleceğe köprü kurmak isteyen işletmelerin kaçınılmaz bir biçimde yararlanmaları gereken bir meslek disiplini haline geldiğini söyledi.

Balaban, MPM’nin araştırmacı ve eğitici bir kurum olma özelliğinin yanı sıra bir danışman kurum özelliğine sahip olduğunu belirtti.

Balaban, verimliliğin anlam ve öneminin ülkemizde giderek daha yaygın bir şekilde fark edilerek verimlilik düzeyinin hem ülke hem de kuruluşlar açısından gelişmişliğin en temel göstergesi haline gelmesi sayesinde MPM’nin kendisine danışılan bir kurum olma özelliğinin daha büyük bir önem kazandığını ifade etti.

/ GAZİANTEP

02.10.2007


 

Ülker’den bayrama özel iki yeni çikolata

Ülker, Ramazan Bayramı’nda Türkiye’yi yepyeni iki özel ve farklı çikolata çeşidi ile tanıştırıyor: Amante ve Dore…

Her iki ürün de yenilikçi ve farklı tatlar arayanlar için vazgeçilmez olacak. Ayrıca şık ve değişik ambalajları ile bayram ziyaretlerinizde gözlere de hitap edecek. İki katlı madlen çikolata olan Amante, sütlü ve bitter çikolatayı aynı anda tatma fırsatı veriyor. Çift renk ve çift lezzet sunan Amante, gerek ürün formu gerekse çift taraflı açılan ambalajı ile Türkiye’de bir ilk…

Sütlü ve bitter çikolatalı Dore, ince formu ve kare şekli ile alışılmış madlen çikolatadan daha farklı bir çikolata keyfi sunuyor. Sizin ve misafirlerinizin bayram boyunca keyifle tüketebilecekleri Dore, gösterişli ambalajı ile de dikkati çekiyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

02.10.2007


 

Kazakistan buğday ihraç edecek

Kazakistan, bu hasat döneminde 8 milyon ton buğday ihraç edecek. Tarım Bakan Yardımcısı Dulat Aytjanov, yaptığı açıklamada, bu yıl 22 milyon ton buğday üretildiğini bildirdi.

Aytjanov, 5 milyon ton buğdayın silolara depolandığını, 4 milyon tonu bu yıl sonu kadar olmak üzere Haziran 2008 dönemine kadar kadar 8 milyon ton buğday ihraç edileceğini söyledi.

Aytjanov, mahsul ofislerine gelen buğdayın çoğunlukla yüksek kalitede üst sınıf buğday olduğunu belirtti.

/ ALMATI

02.10.2007


 

TMO, Ordu’da 15 bin ton fındık aldı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Ordu’da bugüne kadar 15 bin ton fındık aldı.

TMO Ordu Şubesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, TMO 23 Ağustos gününden bu yana 7 bin fındık üreticisinden yaklaşık 15 bin ton fındık aldı. Alınan fındık mahsulü karşısında TMO üreticiye 30.1 milyon YTL ödeme yaptı.

TMO yetkilileri, fındık alımlarının il genelinde hızla devam ettiğini de bildirerek, ödemelerin fındık teslimi sırasında yarısının, geri kalan ödemenin ise 15 gün içinde üreticilerin hesaplarına yatırıldığını kaydettiler.

/ ORDU

02.10.2007


 

Gıda güvenliğinde duyarlılık arttı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, Türkiye’nin gıda güvenliği konusundaki duyarlılığının son yıllarda arttığını belirtti.

İZTO’nun yürüttüğü ve AB fonları ile finanse edilen ‘’Türkiye’ye Köprü AB Projesi’’ kapsamında düzenlenen ‘’AB Gıda Güvenliği Politikası’’ seminerinin açılışında konuşan Kazançoğlu, proje kapsamındaki 5’inci ve son semineri düzenlediklerini ifade etti. Kazançoğlu, şöyle dedi:

‘’Gıda güvenliği konusunun önemi, modern toplumların insana verdiği değerin artmasına paralel olarak günümüzde daha da arttı. Bu alandaki koruma ve kontrol faaliyetleri yoğunluk kazandı. Günümüz devletinin öncelikli görevleri arasında, insanların gıda güvenliğini sağlamak ve bu alandaki faaliyetlerin halk sağlığına uygun normlarda yürümesini sağlamak gelmektedir. Bu ilke ve doğrultuda, ülkemizin gıda güvenliği konusundaki duyarlılığın arttığını söylememiz mümkün.’’

Avrupa Komisyonu’nun Türkiye için yayınladığı 2006 yılı İlerleme Raporu’nda gıda güvenliği konusuna değinildiğine işaret eden Kazançoğlu, raporun gıda güvenliği alanındaki eksiklikleri ortaya koyduğunu ifade etti.

/ İZMİR

02.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri