Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Rice: Olağanüstü çaba gerekiyor

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Türkiye-Irak sınırındaki duruma ilişkin çok zorlu bir 72 saat geçirildiğini belirterek, Türkiye ve Irak’ın bu meseleyi çözmek için “olağanüstü çaba’’ göstermesi gerektiğini söyledi.

Rice, ABD Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komitesi’nde yaptığı konuşmada, PKK terörü ve Türkiye’nin olası sınır ötesi operasyon ihtimalini değerlendirirken, ‘’Son 72 saat çok zor geçti. Pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile konuştum, aynı zamanda Iraklı Kürtlerle de konuştum. Daha önce de söylediğimiz gibi, Irak, PKK terörizminin Türkiye’ye zarar vereceği bir yer olmamalı. Iraklılar ve Türkler, olağanüstü çaba göstermeli’’ dedi. Rice, Başbakan Erdoğan ile konuşmasında, ABD’nin bu meseleyi son derece ciddiye aldığını söylediğini belirtti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Irak’taki temaslarına da değinen Rice, Irak’tan Türkiye’ye üst düzey bir heyetin gideceğini kaydetti. Türkiye ve Irak’ın bazı ortak tedbirler üzerinde çalıştığını belirten Rice, Iraklılar’ın, PKK ofislerini kapatacaklarına, PKK teröristlerine hareket kabiliyeti sağlanmasına izin vermeyeceklerine işaret etti. Rice, şunları söyledi: ‘’Bir dizi tedbirimiz var. İnanıyoruz ki, bu tedbirler alındığı takdirde bu meseleyle başa çıkılmasına yardım edecek. Türkiye, ABD ve Irak’ın içinde olduğu üçlü bir mekanizmamız var. Hemen bazı adımlar atılması yönünde harekete geçiyoruz ki, sınırdan terörist saldırıları engelleyelim.’’

Rice, bunun bölgenin dağlık olması nedeniyle biraz güç olduğuna işaret etmekle birlikte, ‘’Iraklılar bu meseleyi ciddi biçimde ele alıyor. Biz de öyle’ şeklinde konuştu. PKK’nın terörist bir örgüt olduğunu ifade eden Rice, şöyle devam etti: ‘’Türkler, Irak’a sınır ötesi müdahale gerçekleştirmemeli. Bu tür bir karşılık vermenin, sınır ötesi operasyonların, istikrarı bozucu etkisi olacağı yönünde uyardık. Ve herkesi birlikte çalışmaya cesaretlendirdik.’’ Rice, PKK sorunuyla çok uzun dönemden beri aktif olarak ilgilendiklerini ancak son saldırıların ardından durumun çok yakından takip edildiğini belirtti. Rice, ‘’Türkler tarafından sınırın diğer tarafındaki herhangi bir çabanın, duruma yardım edeceğine inanmıyoruz. Ancak Iraklıların, bu saldırıların gerçekleşmesini önlemede ellerinden gelen herşeyi yapma yükümlülüğü var’’ dedi.

Gates: Mücadele için iyi istihbarat lâzım

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, kuzey Irak’ta barınan terör örgütü PKK mensuplarına yönelik büyük bir harekâttan önce teröristlerin yeri konusunda Türkiye ve ABD’nin daha iyi istihbarata sahip olması gerektiğini söyledi. Robert Gates, istihbaratın neden yetersiz olduğu konusunda ise bir açıklamada bulunmadı.

/ WASHINGTON

26.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rice: Olağanüstü çaba gerekiyor

  Yüzyıllar boyu kardeşçe yaşadılar

  Brüksel’de teröre tepki yağdı

  ABD yerinde otursun

  İsrail, Suriye’de nereyi vurdu?

  Blackwater istifa ettirdi

  ABD yerin altını vurmak istiyor


 Son Dakika Haberleri