Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Rice: Ermeni tasarısı çok vahim

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, “Irak meselesi yüzünden Türkiye ile gerginliğin yüksek olduğu bir zamanda” ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Ermeni tasarısına, Genel Kurul’a getirilmesi durumunda karşı oy kullanmaya karar veren milletvekillerini takdir ettiğini söyledi.

Amerikan yönetimi, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde 21’e karşı 27 oyla kabul edilen 106 sayılı Ermeni tasarısının, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda oylamaya getirilmesinin, ABD’nin stratejik müttefiki Türkiye ile ilişkilere zarar vereceği ve Irak’ta görev yapan Amerikan askerlerine lojistik destek sağlanmasının zora girebileceği uyarısıyla tasarıya karşı oy kullanılması yönünde lobi yürütüyordu. Rice, tasarının geçirilmesinin “çok vahim” sonuçlarının olabileceğine işaret etti ve, tarihi olaylar konusunda uzlaşma dahil olmak üzere, Türklerden, Ermenilerle uzlaşma konusunda çalışmalarının istendiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, terör örgütü PKK konusunda da Iraklılar ve Türklerle üçlü bir komite oluşturulmasına çalıştıklarını hatırlattı. ABD Dışişleri Bakanı, daha önce başka bir kongre oturumunda da “Kürdistan” sözünü kullanmış ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüleri, “Bakan Rice’ın, Irak’taki bölgesel Kürt yönetiminden bahsettiği açık” yönünde bir açıklama yapmıştı.

/ WASHINGTON

27.10.2007


 

İsveç ve Hamburg’ta terör kınanacak

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlar terörü kınama mitingleri düzenlemeye devam ediyor. Almanya’nın Hamburg şehrinde bulunan Almanya Atatürk Kültür Merkezi (AAKM) öncülüğünde bir araya gelen 15 dernek, Türkiye’deki terör saldırılarını kınamak amacıyla yarın “Hepimiz Mehmetçiğiz, Cumhuriyetine Sahip Çık” mitingi düzenleme kararı aldı.

Dernekler adına açıklama yapan AAKM Başkanı Selçuk Han, bütün Hamburgluları mitinge katılmaya davet etti. İsveç’te ise Türk İşçi Dernekleri Federasyonu ve İsveç Türk Gençlik Federasyonu tarafından 27 Ekim’de Stockholm’ün en büyük meydanı olan Sergelstorg Meydanı’nda ‘’Teröre Hayır Mitingi’’ düzenleneceği bildirildi.

İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hasan Dölek, yaptığı açıklamada, son günlerde artan terör saldırılarına yönelik Türkiye’nin dört bir yanında eylem düzenlendiğini, teröre tepki yağdığını söyledi. Başkanı olduğu federasyon ile İsveç Türk Gençlik Federasyonunun birlikte İsveç’te ‘’Teröre Hayır Mitingi’’ düzenleyeceklerini vurgulayan Dölek, ‘’Mitingi, 27 Ekim Cumartesi günü 17.30’da Sergelstorg Meydanı’nda yapacağız. Tüm vatandaşlarımızın bayraklarını alıp Sergelstorg Meydanı’na gelmelerini istiyoruz’’ dedi.

/ HAMBURG

27.10.2007


 

The Economist: AB üyesi olmak istiyorlar

The Economist dergisinde yayınlanan bir makalede “Çok sayıda Kürt kendilerini gelecekte AB üyesi bir ülkenin vatandaşı olarak konumlandırıyor, çünkü geniş özgürlüğün bu şekilde sağlanacağına inanıyorlar. Onlar PKK’nın kendilerine vaad ettiği bir bağımsız Kürdistan’a ise pek sıcak bakmıyorlar” denildi.

Dünyaca ünlü The Economist dergisinde Türkiye’nın sınırötesi operasyonuyla ilgili yayınlanan bir makalede, olası bir operasyonun geniş bir savaşa dönüşebileceği tehlikesi ve böylesi bir girişimin Türkiye-AB ilişkilerine vereceği zarar masaya yatırıldı.

Makalede son dönemlerde Türkiye’de yaşayan Kürt vatandaşların ülkede esen Avrupa Birliği’nin reformist havası vesilesiyle özgürlükler ve demokrasi konusunda bazı kazanımlar elde ettiği ancak son dönemde artan gerilimle birlikte bu umutların azaldığına değinildi. Makalede “Donma noktasına gelen AB ile ilişkiler Kürt vatandaşların bu konudaki umutlarını da azalttı. Çok sayıda Kürt kendilerini gelecekte AB üyesi bir ülkenin vatandaşı olarak konumlandırıyor, çünkü geniş özgürlüğün bu şekilde sağlanacağına inanıyorlar. Onlar PKK’nın kendilerine vaad ettiği bir bağımsız Kürdistan’a ise pek sıcak bakmıyorlar.” denildi.

Son dönemlerde ısınan havanın yavaş yavaş geniş cepheli bir savaşa dönüşme riskinin de altının çizildiği makalede, AB reformlarıyla edinilen kazanımların bu şekilde heba edileceği ve boşa çıkmasından endişe edildiği de vurgulandı.

DIŞ HABER SERVİSİ

27.10.2007


 

Filistin’den uluslararası çağrı

Filistin Yönetimi, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak tarafından onaylanan ve gelecek günlerde yürürlüğe girmesi beklenen Gazze Şeridi’ne yönelik elektrik ve akaryakıt sevkıyatının durdurulmasını öngören ekonomik yaptırım kararlarına karşı, uluslararası toplumu derhal müdahaleye çağırdı.

Filistinli Başgörüşmeci Saib Erekat, yaptığı açıklamada, bir yandan uluslararası toplumun Filistin halkını korumak için hemen harekete geçmesini isterken İsrail’i de uluslararası insan haklarına uymaya çağırdı.

Erekat, Ehud Barak’ın kararlarını adil olmayan ve Gazze Şeridi’nde yaşayanların çektiklerini misliyle artıracak bir karar olarak nitelendirirken, Barak’ın kararlarının, tam da İsrail ve Filistinli çalışma gruplarının, aralarında önemli konuları da müzakere ettiği, İsrail ve Filistin çatışmasının sona erdirilmesi sürecinde alınmış, “provokatif” nitelikte bir karar olduğunu söyledi.

/ KUDÜS

27.10.2007


 

Chavez: Bush tımarhaneye yakışır

Venezüella lideri Hugo Chavez, Amerikalı meslektaşı George Bush’un, Avrupa’da füze kalkanı kurma fikriyle ‘’tımarhaneye yaklaştığını’’ söyledi.

Devlet TV’sinde Bush’un füze kalkanı projesini değerlendiren Chavez, ‘’ABD başkanı bu sefer atom silahlarıyla yapılacak üçüncü cihan harbiyle tehdit ediyor. Bush bence tımarhaneye yakışır...’’ dedi. Bush, Avrupa’nın füze kalkanıyla teçhiz edilmesinin ‘’aciliyet kesbettiğini’’ iki gün önce söylemiş, aksi takdirde İran’ın 2015’e kadar bütün Avrupa ve ABD’yi vurabilecek konuma gelebileceğini iddia etmişti. Bush, geçen hafta da, İran’ın nükleer faaliyetlerinin üçüncü dünya savaşına yol açabileceğini öne sürmüştü.

/ KARAKAS

27.10.2007


 

Stalin’in cinayet listesi yayınlandı

Rusya’da faaliyet gösteren insan hakları örgütü Memorial, Stalin döneminde ölen 2.6 milyon insanın isminin yer aldığı bir listeyi yayınladı.

Örgüt sorumlusu Arseni Roginski, RIA Novosti gazetesine yaptığı açıklamada, söz konusu listenin okul ve kamu kurumlarına dağıtıldığını ve ellerindeki listenin o dönemde ölenlerin sadece yüzde 20'si olduğunu belirtti. Stalin döneminde en az 12,5 milyon kişinin öldürüldüğü sanılıyor.

/ MOSKOVA

27.10.2007


 

NASA yüzlerce ‘esrarengiz’ kara delik buldu

NASA bünyesinde çalışan astronomlar, milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki galaksiler arasında yüzlerce ‘gizemli’ kara delik bulduklarını açıkladı.

Çok büyük oldukları belirtilen ve giderek genişleyen kara delikler NASA’nın Spitzer ve Chandra uzay teleskopları tarafından belirlendi. Kara deliklerin aktif bir şekilde hareket ettiklerini ve gözlemledikleri galaksilerdeki popülasyonun büyük kısmının kaybolduğunu tesbit eden astronomlar, genç evrenimizde milyonlarca kara deliğin canlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini keşfettiklerini açıkladı. ABD’nin Arizona eyaletinden bilim adamı Mark Dickinson, “Aktif ve süper büyük kara delikler kâinatın her yerinde. Son araştırmalarımızdan önce meğerse sadece “aysberg”in suyun üstündeki kısmını görüyormuşuz. Uzak kâinatta gençliklerini kaybeden büyük galaksilerin, ‘aklın alamayacağı’ kadar büyük kara deliklere dönüştüklerine şahit olduk” dedi. 1000 galakside yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, 9 -11 milyar ışık yılı uzaklıkta 2.5 ve 4.5 milyar yaşındaki galaksilerin, uzayda terör estirebilecek şekilde ‘tehlikeli’ kara deliklere dönüştükleri ortaya koyuldu.

/ NEWYORK

27.10.2007


 

Amerikalıların yarısı stres altında

Para ve iş konularının Amerikalıların üçte birinin aşırı stres altında yaşamasına sebep olduğu belirtildi. Aşırı stres yaşayanlar, çareyi aşırı yemekte, sigarada ya da alkolde arıyor.

Amerikan Psikoloji Birliği (APA) tarafından yapılan bir araştırmaya göre araştırmaya katılanların yarısı, son 5 yılda aşırı stres yaşamaya başladığını söyledi. APA uzmanlarından Dr. Russ Newman, gittikçe büyüyen bir sorun olan stresin gerektiği gibi ele alınıp önemsenmemesinden yakındı. Aşırı stres altında olanların üçte biri, para ve iş konularını streslerinin kaynağı olarak gösterdi. Üçte bir, yaşadıkları bazı psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklardan strese kapılırken, üçte birlik bir kesim de, ailevî sorumluluklarından dolayı, aşırı stres yaşadığını kaydetti.

/ NEWYORK

27.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri