Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Muttaki: PKK'yı ABD-İsrail destekliyor

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türk parlamentosu ve hükümetinin terör örgütü PKK’nın eylemleri konusunda öfkesinin son noktaya geldiğini söyledi. Orta Doğu turu çerçevesinde önceki akşam geldiği Tahran’da Babacan, ilk olarak İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile görüştü. İki bakan baş başa ve heyetler arası görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Babacan, Mutteki ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuları da ele aldıklarını söyleyerek, iki ülkenin de Irak’ın komşusu olması sebebiyle bu ülkeyle ilgili sorunları da görüştüklerini kaydetti. “Biz Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğü konusunu, bir ilke meselesi olarak görüyoruz” diyen Babacan, terörle mücadelenin de Türkiye’nin temel bir ilkesi olduğunu ve bu mücadelenin bütün dünyanın işbirliğiyle yürütülmesi gerektiğini bildirdi.

Türkiye’nin terör örgütü PKK sorunuyla karşı karşıya bulunduğunu hatırlatan Babacan, “Bu örgüt bizi son derece rahatsız etmektedir. Türk parlamentosu ve hükümetinin öfkesi son noktaya gelmiştir” dedi. Babacan, terörle mücadele konusunda çeşitli siyasi ve askeri enstrümanlar bulunduğunu belirterek, bütün enstrümanların masada olduğunu söyledi.

Türkiye’nin terörle mücadelede kararlılığının tam olduğunu vurgulayan Babacan, İran tarafına bu konuda Türkiye’ye verdiği destek için teşekkür etti. Babacan, “Sayın bakanın toplantıda bize verdiği destek sözünden memnuniyet duyuyoruz” dedi. İran Dışişleri Bakanı Mutteki de terör örgütünün faaliyetlerini kınayarak, Türk milleti ve terör kurbanlarının ailelerinin acısını paylaştıklarını ifade etti. Mutteki, “Adı Pejak ya da PKK, ne olursa olsun fark etmez, terör örgütü terör örgütüdür” diyerek, PKK eylemlerinin derhal durdurulması gerektiğini belirtti.

Muttaki; Babacan'ın huzurunda PKK'yı ABD ve İsrail'in desteklediği söyledi.

/ TAHRAN

29.10.2007


 

Barzani’den çelişkili konuşma

Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani, teröristlerin Türkiye’nin güvenliğini tehdit etmesine izin vermeyeceğini, ancak “hiç kimseyi hiçbir bölge devletine teslim etmeyeceğini” söyledi.

Barzani, El Cezire televizyonuna verdiği demeçte, “Maliyeti ne olursa olsun, hiçbir kimseyi hiçbir bölge devletine teslim etmeyeceğim. Buna karşın, hiçbir PKK mensubunun Kürdistan bölgesini (Irak’ın kuzeyi) üs olarak kullanmasına ya da burada mevcut olmasına ve Türkiye’nin güvenliğini tehdit etmesine de izin vermeyeceğim” diye konuştu. Mesut Barzani, konuşmasında PKK mensupları için “Kürdistan bölgesinden ihraç edeceğim, ancak teslim etmeyeceğim” ifadesini kullandı.

/ ANKARA

29.10.2007


 

Abbas, Olmert’ten umutlu

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bir süredir barışa yönelik görüşmeler yürüttüğü İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, bir anlaşmaya varma konusundaki niyetinin ciddi olduğunu belirtti.

Abbas, Kuveyt’te yayımlanan El Ray adlı gazeteye yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Olmert ile görüşmelerinde, bir anlaşmaya varma yolunda niyetinin ciddi olduğunu algılayıp gördüklerini söyledi. Abbas, “Bazı konularda, özellikle kalıcı bir anlaşmaya bağlı olanlarda görüş farklılıklarımız var, İsraillilerin kendi, bizim de kendi görüşlerimiz var. Şimdi, ortak bir görüşe varmamız önemli” diye konuştu.

Abbas, daha önce de dile getirdiği, İsrail ve Hamas tarafından ayrı ayrı yalanlanan, İsrail ve Hamas hükümeti arasında ablukanın kaldırılmasına yönelik görüşmeler yapıldığı iddiasını tekrarladı. Abbas, “İsrail ve Hamas arasında görüşmelerin, doğrudan ya da dolaylı, yeni olmadığına inanıyorum” diye konuşurken, bu konuda daha geçenlerde yeni bilgiler duyduklarını belirtti, “Eminiz ve kanıtlarımız var. Bunun için onları kınamıyoruz ama Hamas’ın da bunu yaptığını cesaretle kabul etmesini istiyoruz” dedi. Abbas, Hamas’ı, Gazze şeridi’nde yaptığı darbe teşebbüsünü Batı Şeria’da gerçekleştirmeye kalkmaması için de uyardı ve “Hamas’ın Batı Şeria’da da benzer girişimlerde bulunacağına yönelik bilgilerimiz var. Ama bu başarısız olmaya mahkumdur” dedi.

Filistin Devlet Başkanı, Hamas’a yardımcı olan bazı dış unsurlar bulunduğunu öne sürerek, “Harekete yardım eden, iyi bilinen bazı uluslararası unsurlar var, onu (Hamas’ı) destekliyorlar ve desteklerini de saklamıyorlar” diye konuştu.

Öte yandan, İsrail ve Filistin arasındaki görüşmelerde, Filistin çalışma grubunun başkanlığını yapan Başgörüşmeci Saib Erekat, Yol Haritası’nın ilk aşama yükümlülükleri doğrultusunda, İsrail’in Batı Şeria’daki 16 yol engelini kaldırmasını istediklerini söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, aynı zamanda görüşmelerde İsrail heyetinin başkanlığını yürüten Tzipi Livni ise Yol Haritası’ndaki, Filistinlilerin güvenlikle ilgili yükümlülükleri yerine getirilinceye kadar, İsrail’in Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerini kaldırmayacağını belirtmişti.

/ KUDÜS

29.10.2007


 

Şehitler için New York’ta mevlid

ABD’nin New York şehrinde, terör saldırılarında şehit düşen Türk askerleri için mevlit okutuldu.

Mevlidin, Amerika Müslümanlar Birliği tarafından Brooklyn’de bulunan Fatih Camii’nde önceki gün okutulduğu bildirildi. Birlik Başkanı Fatih Demirci’nin açılış konuşmasıyla başlayan tören, mevlid ile devam etti. Cuma namazının ardından terörü kınayan basın açıklaması Türkçe ve İngilizce olarak okundu. Açıklamada, ‘’11 Eylül saldırısı ABD için ne ise bu saldırıların da Türkiye için aynı anlama geldiği’’ belirtilerek, terörün her türlüsünün kınandığı kaydedildi.

/ NEW YORK

29.10.2007


 

Wall Street zenginleşiyor, Iraklılar ölüyor

ABD’nin çeşitli şehirlerinde savaş karşıtı gösteriler düzenlendi. San Francisco şehrinde binlerce kişi, Irak’ta savaşın sona erdirilmesi çağrısıyla gösteri yaptı. Belediye önünde toplanan sendika üyeleri ve savaş karşıtı eylemciler, “Wall Street Zenginleşiyor, Iraklılar Ölüyor” sloganı atarak Dolares parkına doğru yürüdü.

San Francisco’daki gösteriye, organizatörlere göre 30 bin kişinin katıldığı ve bunun diğer Amerikan şehirlerinde de yapılan gösterilerin en büyüğü olduğu belirtildi. New York’taki gösteride, bazı protestocuların Guantanamo üssündeki tutsaklara giydirilen turuncu tulumları giydikleri ve temsilen kafes içinde bir tutsağı taşıdıkları görüldü.

Chicago’da da savaş karşıtı gösteriye 5 bin kişin katıldığı bildirildi. Seattle’daysa gösteri yapan binlerce kişiye Irak’ta savaşmış bir grup asker de katıldı.

/ SAN FRANCİSCO

29.10.2007


 

Irak savaşı İngiliz ordusunu kokainci yaptı

Irak savaşının başlamasından bu yana geçen sürede İngiliz ordusu mensupları arasında kokain kullanımının üç kat arttığı açıklandı.

Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İngiliz ordu mensupları arasında yapılan uyuşturucu testleri sonucunda, her hafta ortalama 18 askerin kanlarında uyuşturucu maddelerin izlerine rastlandığı bildirildi.

2006 yılından bu yana yapılan testlerde, İngiliz ordusundaki bütün askerlerin yüzde 1’ine denk gelen 1500 askerde uyuşturucu madde tespit edildiğini kaydeden Bakanlık yetkilileri, bu kişilerin yüzde 80’inin de klas A olarak adlandırılan eroin, kokain gibi uyuşturucu maddeler kullandıklarına dikkati çekti.

Uzmanlar, askerler arasında uyuşturucu kullanımının artmasında iki önemli sebebin bulunduğunu, bunlardan birinin kışlada bu tip uyuşturuculara kolay ve ucuz biçimde ulaşılması, diğerininse askerlerin sürekli ölüm tehlikesi altında yaşamak yüzünden bu tür maddelere sarılması olduğunu belirtiyor.

Uyuşturucu testlerinin cephede değil, askerlerin İngiltere, Kıbrıs ya da Almanya’daki üslerine döndükleri dönemlerde yapıldığı kaydedildi.

/ LONDRA

29.10.2007


 

Blair, başbakanlık dönemini satışa çıkardı

İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair’in 10 yıllık Başbakanlık dönemini anlatan bir kitap için Random House adlı yayıneviyle anlaşma imzaladığı açıklandı.

Kitabın çıkış tarihinin henüz belirlenmediğini kaydeden Random House yetkilileri, Blair’e ödeyecekleri para konusunda da bilgi vermedi. Ancak İngiliz basını, bu miktarın ‘’milyonlarca sterlin’’ olacağını yazdı. Bu arada Blair de yazacağı kitabın Downing Sokağı’ndaki yaşamla ilgili ciddi, düşündürücü ve aynı zamanda da eğlenceli anekdotlar içereceğini söyledi. Kitabın, İngiltere’de Random House adlı gruba ait Hutchinson yayınevinde, ABD’deyse yine aynı grubun kontrolündeki Alfred A Knopf matbaasında basılacağı bildirildi. İngiliz basını, Blair’in anılarını içeren kitabın en erken iki yıl sonra piyasaya çıkabileceği tahmininde bulunuyor.

/ LONDRA

29.10.2007


 

ABD, füze kalkanı denedi

ABD’nin geliştirdiği füze kalkanı projesi çerçevesinde, Pasifik’te Hawai açıklarında yaptığı bir deneme başarıyla sonuçlandı. Amerikan Füze Savunma Dairesinin (MDA) açıklamasında, Kauai üssü açıklarındaki hedefin dünkü denemede başarıyla vurulduğu belirtildi.

MDA’nın açıklamasına göre böylece, 2001’den beri yapılan 39 denemeden 31’incisi başarılı oldu.Açıklamada, bunun aynı zamanda, Yüksek İrtifa Savunma Terminali (THAAD) adı verilen savunma sistemi çerçevesinde kullanılan füzelerle yapılan 4. başarılı deneme olduğu kaydedildi.

/ WASHINGTON

29.10.2007


 

Buckingham Sarayı yeni bir şantajın hedefi

İngiltere’de yayımlanan Sunday Times gazetesi, İngiliz Kraliyet ailesinin yeni bir “uyuşturucu ve seks skandalı” yüzünden şantaja hedef olduğunu öne sürdü.Times gazetesinin haberinde, Buckingham Sarayının iki kişi tarafından, kendilerine 50 bin sterlin verilmemesi halinde, “bazı gerçeklerin kamuoyuna anlatılmasıyla tehdit edildiği” belirtildi.

Gazete, şantajcıların iki kişi olduğunu ve 13 eylülde Westminister Ağır Ceza Mahkemesince tutuklu yargılanmak üzere hapse atıldığını yazdı. Bu arada Buckingham Sarayı, Times’ın haberine vakit kaybetmeden dün sabah erken saatlerde tepki verdi. Haberin yalan olduğunu söyleyemeyen sözcü, sadece bu konu üzerinde “yorum yapmayacaklarını” vurguladı.

Sözcü, konunun “polislik bir iş olduğunu” ve Scotland Yard’ın da gerekli soruşturmayı başlattığını belirtti.

/ LONDRA

29.10.2007


 

Nejad, Talabani ve Maliki’yi aradı

Iraklı ve İranlı yetkililerin, terör örgütü PKK’nın kuzey Irak’taki varlığı konusunu telefonda görüştükleri bildirildi.

Irak Başbakanlığının açıklamasında, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri El Maliki’yi telefonla aradığı belirtildi. Açıklamaya göre, görüşmelerde, terör örgütü PKK’nın nasıl etkisiz hale getirilebileceği ele alındı.

Açıklamada, ‘’Maliki ve Ahmedinejad, telefon görüşmesinde, Irak, Türkiye ve İran’ın zararına olan PKK’nın terörist faaliyetleriyle mücadele edilmesinin gerekliliği üzerinde durdu. İki yetkili, askeri seçeneğin, barışçı yollardan çözülmesi gereken krize çözüm bulunması için tek seçenek olmadığının altını çizdi’’ denildi.

Bu görüşmeden önce de Talabani’nin Ahmedinejad ile Türkiye sınırındaki gerilimi azaltmanın yollarını görüştüğü belirtildi.Talabani’nin Ahmedinejad’dan Türkiye’yi sınır ötesi operasyon düzenlememe yönünde ikna etmesini istediği kaydedildi.

/ BAĞDAT

29.10.2007


 

AB, Akdeniz Birliği teklifine temkinli

Avrupa Komisyonu, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Akdeniz Birliği projesine temkinli yaklaşıyor.

Sarkozy, 23 Ekim’de Tanca’daki (Tangier) konuşmasında Haziran 2008’de, Akdeniz ülkelerinin devlet başkanlarını Fransa’ya dâvet ederken, Fransa’nın Akdeniz Birliği projesi sorumlusu Alain Leroy, yapılan açıklamaya göre, projenin teknik yönleri hakkında ilk defa Komisyon ile 26 Ekim’de Brüksel’de görüştü.

AB yetkilileri, projeye soğuk bakmamakla beraber iki noktanın açıklığa kavuşturulmasının gerekliliği üzerinde duruyor, Akdeniz Birliği’nin, Komşuluk Politikası ve Barselona Süreci ile ikilik yaşatmasından endişe edilirken, ikincil öneme sahip bir birliğin, AB’nin birlik kavramını zayıflatabileceği için, Haziran 2008’de Fransa’nın dönem başkanlığından önceki görüşme de riskli olarak değerlendiriliyor.

Komisyon kaynakları, üye devletlerin desteğinin AB için vazgeçilmez olduğunu bir kez daha hatırlattı.

/ BRÜKSEL

29.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri