Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Mevlevihaneler, güzel san'atlar okulu gibiydi

Selçuk Üniversitesi Mevlânâ Araştırmaları Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Mevlevî dergâhına giren dervişlerin 1001 gün çilesini çektiğini, bunun yanında Mesnevî okunduğunu, aynı zamanda mutlaka bir meslek öğretildiğini belirtti.

Bu mesleğin, kişinin aynı zamanda kendisinin ve ailesinin geçimini sağlayabilmesi için öğretildiğini anlatan Şimşekler, bu öğretilen mesleklerin günün ihtiyaçları ve şartlarına göre değiştiğini, ancak dervişlere daha çok güzel san'atlar dallarında eğitim verildiğini vurguladı.

‘’Mevlevî dergâhı, günümüzün güzel san'atlar okulları gibi çalışırdı’’ diyen Şimşekler, dervişlere öğretilen san'at dalları başında ise hat, tezhip, ney üfleme, kudüm vurma, saatçilik, kalemcilik gibi mesleklerin geldiğini ifade etti.

Şimşekler, Mevlevîlerin özellikle hat san'atına ilgileri olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

‘’Mevlevîlerin yaptıkları hatlar arasında, Mevlevî sikkesi şeklinde yapılan ve ‘yığma’ adı verilen hat çeşidi çok özeldir. Bu yığmalar içine, ‘Hazreti Mevlânâ, Hazreti Şems’ gibi sözler hatla yazılır. Halen orijinal örnekleri Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesinde bulunan Mevlevîlere ait bu güzel san'at eserleri, büyük beğeni toplamaktadır. Eskilerin söylediği ‘Bektaşi’nin çapası, Mevlevî’nin çivisi’ sözü Bektaşilerin genelde tarımsal işlerle uğraştığı, Mevlevîlerin ise daha çok san'atsal işlerle uğraştıklarını anlatır. Mevlevîlik, genelde entelektüellere hitap eden bir tarikattı. Tarihte kuyumcu Mevlevî vardır, ancak demirci Mevlevî yoktur.’’

29.10.2007


 

Bursa’da edebiyatın vakti geldi

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek olan 12. Uluslararası Edebiyat Günleri, 3 Kasım Cumartesi günü başlıyor. ‘Edebiyatta Özgürlük’ konusundan hareketle ‘Günümüz Edebiyatında İnsan ve Özgürlük’ temasının işleneceği 12. Uluslararası Bursa Edebiyat Günleri, edebiyat meraklılarını Kent Müzesi ve Tayyare Kültür Merkezi’nde bir araya getirecek.

Edebiyatın usta kalemlerinden Ataol Behramoğlu, Yücel Kayıran, Cem Deveci, Ali Galip Yener, Yaşar Güneş, Hande Öğüt, Cemal Atay Genç, Prof. Necmi Gürsakal, Hacı Tonak ve Doç. Dr. Bilal Kemikli gibi isimlerin katılacağı Edebiyat Günleri, Litvanya’dan Uldis Berzins ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) Fikret Demirağ’ı da Bursalılarla buluşturacak.

Şehrin kültür ve san'at yaşamına yeni renkler katacak olan 12. Uluslararası Bursa Edebiyat Günleri’nde ‘Türk ve Dünya Şiirinde Özgürlük’, ‘Günümüz Dünyasında Özgürlük’ ve ‘Bursa’da Edebiyat ve Özgürlük’ konularının gündeme getirileceği sempozyumlar yapılacak.

Ömer Özgeç’in çağdaş şairlerin eserlerinden bestelenen şiirlerin gitar ve armonika eşliğinde müzik dinletisinde seslendireceği edebiyat günlerinde, usta kalemlerin gitar eşliğinde şiirler okuyacağı bir faaliyet de gerçekleştirilecek.

Edebiyat günleri, 4 Kasım Pazar günü sona erecek.

29.10.2007


 

Karadeniz’in incisi Serander

“Karadeniz’in incisi Serander” adlı kitap, halk mimarisinin en dikkat çeken ürünlerden seranderlereleri ele alıyor. Bir zamanlar evlerin yanında tahıl, patates vb. gibi gıda maddelerinin saklandığı, daha sonra ise özellikle mısırı kurutma ve saklama, bunun yanı sıra çok çeşitli gıdaları kuru bir ortamda saklama, kemirgenlerden koruma işlevini yerine getiren Seranderler her yörede farklı isimlerle anılıyor. Atalay Yılmaz’ın bu çalışması Trabzon Dernekleri Birliği tarafından yayınlanmış.

Bilgi için: www.karadeniz-serander.ws.tc

29.10.2007


 

“Şiir Akşamları”na veda

Kırgız yazar Cengiz Aytmatov adına düzenlenen 15. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları sona erdi. Faaliyetin sona ermesi nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Azerbaycanlı şair Sabir Rüstemhanlı, şairlerin milletlerin ruh ağaçlarını her zaman canlı tutan insanlar olduğunu söyledi.

Tarihte devletlerin yıkılabildiğini ve toprak kayıplarının yaşanabildiğini ifade eden Rüstemhanlı, ‘’Ancak milletlerin kalan tek şeyi edebiyatlarıdır. Şairler o milletin ruhunu ve dilini korur. Ruhun birliğini gösterir’’ dedi.

Daha sonra, Vali Muammer Muşmal katılımcılara teşekkür belgelerini verdi. Faaliyet, Esat Kabaklı’nın verdiği konserle sona erdi.

29.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri