Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Terör suçlamaları tersine döndü

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, İngiltere’yi, uluslararası terörizmle mücadelede yeterli çaba göstermemekle suçladı. Kral Abdullah, İngiltere’ye yapacağı ziyaret öncesinde BBC’ye verdiği demeçte, terörizmle mücadelenin, İngiltere gibi ülkelerin daha çok çaba göstermesini gerektirdiğini ve El Kaide terör örgütünün ülkesi için büyük bir sorun olmaya devam ettiğini söyledi.

Aralarında İngiltere’nin de bulunduğu birçok ülkenin bu konuyu ciddiye almadığını savunan Kral, İngiltere’ye topraklarındaki terörist saldırılar öncesinde bilgi gönderdiklerini, ancak hiçbir önlem alınmadığına dikkat çekti.

Bir Suudi kraliyet üyesi olarak 20 yıl aradan sonra ilk kez İngiltere’ye giden Kral Abdullah’ın resmi ziyareti bugün başlayacak. Kralın ziyareti dolayısıyla, Suudi Arabistan’daki insan hakları durumunu protesto etmek için Londra’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği önünde gösteri yapılması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü, Kral Abdullah’ın İngiltere’ye davet edilmesi kararının, iki ülke arasındaki uzun dönem dostluğun bir yansıması olduğunu bildirdi.

/ ANKARA

30.10.2007


 

Zebari: Sınırötesi, felâket getirebilir

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye’nin Kuzey Irak’a muhtemel sınır ötesi operasyonu düzenlemesinin ‘’felaketle sonuçlanabileceğini’’ öne sürdü. Zebari, BBC’ye verdiği demeçte, şu andaki krizin çok ciddî olduğunu ve Türkiye’nin durumun yatıştırılmasına yönelik önerilere ilgi göstermediğini iddia etti.

Türkiye’yi, terör örgütü PKK konusunda hiçbir şeyin durduramayacağını belirten Zebari, Türk ordusunun sınır bölgesine büyük çaplı takviyesinin daha geniş kapsamlı bir operasyon planladığı endişelerini doğurduğunu söyledi. Zebari, böyle bir adımın her iki ülkedeki istikrar için “yıkıcı sonuçları” olabileceğini savundu. Bunun tek taraflı bir karar olduğunu savunan Zebari, Irak hükümetinin ve halkının, dost bir komşu ülke tarafından egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün bozulduğunu görmemek için birlik olduğunu ifade etti. Türkiye’nin, Irak’tan terör örgütünün üst düzey üyelerini teslim etmesini istemesi konusundaysa Zebari, bunun yerine getirilmesi imkânsız bir istek olduğunu, örgüt üyelerinin kendi denetimlerinde olmadığını, dağlarda ve silâhlı olduklarını söyledi.

Bu arada, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani, son zamanlarda terör örgütü PKK’nın “Türkiye’de yaptığı eylemlerin kabul edilemez olduğunu” söyledi.

Barzani, Irak’ın Erbil şehrinde Uluslararası Erbil Fuarının açılışı amacıyla düzenlenen törende, “Irak topraklarından Türkiye topraklarına yapılan eylemlerin kabul edilemez olduğunu” belirtti. “Son zamanlarda PKK’nın Türkiye içinde yaptığı eylemler kabul edilemez” diyen Barzani, “yılların kendilerine verdiği tercübeye dayanarak, bu tür sorunların savaş yoluyla değil, barış ve diyalogla çözülebileceğini” kaydetti. Türkiye’nin kendileri için önemli bir ülke olduğunu, dostluk ilişkilerini devam ettirmek istediklerini söyleyen Barzani, yaşanan sorunlarda da barış yöntemlerinin kullanılması gerektiğini ifade etti.

/ LONDRA

30.10.2007


 

Irak’ta polis merkezinde intihar saldırısı

Irak’ın Bakuba şehrinde bir polis merkezinin içinde düzenlenen intihar saldırısında 25 polisin öldüğü, 16’sının yaralandığı bildirildi.

Polis açıklamasında, intihar eylemcisinin patlayıcı kemerini, polislerin eğitim yaptığı sırada patlattığı belirtildi. Bakuba’da geçen ay, yerel Şiî ve Sünni liderlerin uzlaşma görüşmeleri için bir araya geldiği yerde düzenlenen intihar saldırısında 26 kişi ölmüştü.

/ BAĞDAT

30.10.2007


 

Japon bakandan tuhaf gerekçe!

Ülkeye gelen yabancıların gelecek aydan itibaren parmak izlerinin alınması ile ilgili karardan dolayı eleştiri oklarını üzerine çeken Japonya Adalet Bakanı Kunio Hatoyama, kendisini “Bir arkadaşımın arkadaşı El Kaide üyesi. Sahte pasaportlarla Japonya’ya giriş yapmış” diyerek savundu.

Hatoyama, yabancıların parmak izlerinin alınması ve fotoğraflarının çekilmesi ile ilgili, 20 Kasım’dan itibaren uygulamaya geçilecek yeni sisteme ilişkin düzenlediği basın toplantısında, “El Kaide üyesi bu kişiyle hiç tanışmadım. Ancak 2 ya da 3 yıl önce birkaç kez Japonya’ya geldiğini duydum” dedi. Japonya’ya sahte pasaportlarla giriş yapan bu kişinin, yeni sistemin gerekliliği için bir örnek oluşturduğunu belirten bakan, söz konusu kişinin Endonezya’nın Bali adasında düzenlenen bir bombalı saldırıya karıştığını ve güvenlik gerekçesiyle de Endonezya’ya girişinin yasaklandığını aktardı. Bali adasında düzenlenen saldırılardan birisi olan 2002’deki kanlı olayda çoğu yabancı turist 202 kişi ölmüştü.

Japonya’da gelecek ay uygulamaya geçilecek yeni sistemle 16 yaşından büyük ziyaretçilerin tamamının ülkeye girişlerinde fotoğrafları çekilecek ve parmak izleri alınacak. Ayrıca ülkeye gelen gemi ve uçaklar, varışlarından önce yolcu listesini vermekle yükümlü olacak. Uygulamanın muhalifleri ise bunun ülkeye gelen yabancılara karşı bir ayrımcılık ve onların özel hayatlarına müdahale olacağını söylüyor.

/ TOKYO

30.10.2007


 

Mesut Barzani: Savaş ilânı sayarız

The Times gazetesinden Deborah Haynes imzalı bir haberde Kuzey Irak’taki Kürt bölgesel hükümetinin lideri Mesut Barzani’nin Türkiye’ye yönelik uyarısına yer verilmiş:”Saldırmaları ya da herhangi bir hücumda bulunmaları, savaş ilanı sayılacaktır.”

Haberde, Barzani’nin Türkiye’yi ‘sorunu silah değil diyalog yoluyla çözmeye’ çağırdığı belirtilirken ‘askeri çözüm seçeneğini dışarıda bıraktığı takdirde Türkiye’yle işbirliğine hazır oldukları’ mesajını verdiğine dikkat çekilmiş. Times yazarı ayrıca Türk ordusunun muhtemel harekatına karşı Kuzey Irak sınır boyunda Kürt birliklerin konuşlandığını yazmış. “Peşmerge güçlerinin sınırda konuşlanmaya başlaması, PKK’nın Amerika Birleşik Devletleri’ne Türkiye’yle arasındaki krizi çözmekte arabuluculuk yapmayı önermesinin ardından geldi. “Dohuk’taki 20 bin Peşmerge gücün komutanı Şeyh Ali, Times’e verdiği mülakatta, “Umarım Türkiye saldırmaktan yana karar almaz. Böyle bir şeyin olmasını istemeyiz. Ama aynı zamanda da topraklarımızı savunmaktan başka seçeneğimiz kalmaz” diye konuştu. Bölgedeki Peşmergelerin yüzde 75’inin sınıra yığıldığı belirtiliyor. “Geçmişte Kuzey Irak’taki PKK güçlerine karşı Türkiye’nin yanında savaşan Şeyh Ali, Türkiye’nin askeri bir harekata girişmesinin soruna cevap olmayacağını, zira gerillaların dağlara saklanmakta ustalaştıklarını söyledi.” Independent gazetesinin deneyimli muhabiri Patrick Cockburn, Kuzey Irak’tan gönderdiği haberde, Times muhabiri gibi Mesut Barzani’nin uyarılarına dikkat çekiyor. Cockburn sınır boyundaki köylerde yaşayanların tedirgin olduklarını, ancak henüz yaşadıkları yerlerden ayrılmayı düşünmediklerini aktarıyor. “Türk topçu birliği, halihazırda sınırın öte yanındaki Kani Masi köyü çevresindeki dağlık alanı bombalıyor. “Köyün sakinlerinden Muhammed Mustafa, korktuklarını ancak gidecek yerleri olmadığını söylüyor. Birçoğu, ailesi Bağdat’a göçetmiş Süryani topluluğun üyesi. Ancak başşehirdeki mezhep çatışmalarından kaçıp geri dönmüşler.“Kürdistan Demokratik Partisi’nin Kani Masi’deki büro şefi Ömer Mai de köylerde PKK’lı olmadığını, hepsinin dağlarda saklandığını söylüyor.”

“Ankara’nın geçen hafta Irak hükümetinin gönderdiği heyetle yaptığı temaslarda gündeme gelen önerileri yetersiz bulmasının ardından, Türkiye’nin saldırı düzenleyebileceği yolundaki kaygılar arttı.

/ LONDRA

30.10.2007


 

7 Türk denizci kayıp

Slovakya bandıralı kuru yük gemisinin Baltık Denizinde alabora olmasının ardından kaybolan 7 Türk denizciden birinin kadın olduğu belirtildi. AP ajansının haberine göre, batan gemide mahsur kaldıkları sanılan 1’i kadın 7 denizcinin kurtarılması için süren çalışmalar çerçevesinde kurtarma dalgıçlarının dün gece gemiyi aradıkları, bir şey bulamadıkları, aramayı bugün gün ışığında yeniden deneyecekleri belirtildi.

Bu arada, Danimarka arama kurtarma ekibinden Brian Bennedsen, denizcileri canlı bulma ümitlerinin azaldığını iddia etti. Slovakya bandıralı “Ömer N” şilebi, bilinmeyen bir sebeple önceki gün saat 16.15’de bir süre sürüklendikten sonra karaya oturmuş, gece saat 02.00 sularında tamamı su altında kalarak dibe vurmuştu.

Danimarkalı ve Alman arama kurtarma birimlerince, bütün gece yapılan çalışmalar sonucunda, 11 Türk personelden Abdullah Faruk Balçık, Erol Aytaç ve Ömür Aslan sağ olarak kurtarılmış, 1 Türk personelin öldüğü belirlenmişti.

/ KOPENHAG

30.10.2007


 

Pakistan ordusundan Taliban avı!

Pakistan’ın kuzeybatısındaki Sıvat vadisinde güvenlik güçleriyle Taliban yanlısı militanlar arasında süren çatışmalarda 60 militanın öldüğü bildirildi.

Ordu sözcüsü tümgeneral Vahid Erşad yaptığı açıklamada, önceki günkü çatışmalarda güvenlik güçleri arasında yaralanan ya da ölen olduğuna dair ellerine bilgi ulaşmadığını söyledi. Sözcü, güvenlik güçlerinin operasyonunun bugün de süreceğini belirtti. Sıvat vadisindeki çatışmalarda dün 10 militanın öldüğü bildirilmişti.

/ MİNGORA

30.10.2007


 

İsrail’den Rum Patrik atamasına onama

İsrail hükümetinin, 2 yıllık bir gecikmenin ardından, Rum Ortodoks Patrikhanesine Theopilus III’ün atanmasını onaylayacağı bildirildi.

Kararın, Rum Patrikhanesi sorunuyla ilgili olarak bakanlardan oluşturulan, Emekliler Partisi Başkanı Rafi Eytan başkanlığındaki komisyonca incelendikten sonra hükümete tavsiye edildiği belirtildi. Kilisenin mülkiyetindeki arazilerin listesini Ürdün ya da Filistinlilere verme yükümlülüğü altında bulunmadığını söylemesinden sonra Theopilus III’ün atamasının tanınmasına yeşil ışık yakıldığı belirtiliyor. Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesinin “Yüksek Sinodu”, 2005 yılı Ağustosunda Patrik Theopilus’u Kudüs’teki toplumun yeni ruhanî lideri olarak seçmişti. Eski Patrik İrineos 1, kilise mallarını menfaat karşılığında, Yahudi yerleşimciler için Doğu Kudüs’te bir Yahudi örgütüne sattığı suçlamasıyla azledilmişti.

/ KUDÜS

30.10.2007


 

Bulgaristan’da Türklerin seçim zaferi

Bulgaristan’da yerel seçimlerin önceki gün yapılan ilk turunda üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu HÖH, büyük zafer elde etti.

Türklerin kazandığı belediye başkanlığı sayısının 40'ı geçmesi bekleniyor.

/ SOFYA

30.10.2007


 

İsrail’e tepki

İsrail’in Gazze Şeridine akaryakıt sevkiyatı sağlayan Sufa geçiş noktasını kapatması, Avrupa Birliği ve insan hakları kuruluşlarınca eleştirildi.

UAEK Başkanı Muhammed El Baradei ise, bir süre önce Suriye’ye hava taarruzu düzenleyen İsrail’i kınayarak, vurulan tesisle ilgili bilgi verilmesini talep etti.

30.10.2007


 

Dünyanın ilk WiMAX ağı Bahreyn’de

Dünyanın ilk bütün ülkeyi kapsayan WiMAX ağı internet hizmetinin Körfez ülkelerinden Bahreyn’de başladığı bildirildi.

Zain adlı iletişim şirketi tarafından ‘Evimde Zain - Zain@home’ adlı paket tarafından sunulan hizmet dahilinde şirket müşterileri sabit telefon hattına gerek kalmadan 2Mbps hızında internete bağlanabilecek ve aynı zamanda sabit telefon ve mobil telefon hizmetleri alabilecek. Bu hizmeti alan kişiler, ayrıca, evlerini değiştirseler bile telefon numaralarını saklayabilecek. Evini değiştiren kişi sadece kablosuz üniteyi fişinden çekip yeni evinde aynı numarayla kullanmaya devam edecek.

Paket dahilinde müşteriler internete 2Mbps’ye kadar hızla bağlanabilirken, bu paket sahipleri kendi aralarında ücretsiz konuşabilecek. Ayrıca, bütün şehir içi, sabit ve mobil hat aramalarında da ücretsiz dakika verilecek.

/ DUBAİ

30.10.2007


 

Kansere karşı konser

Amerikalı ve İngiliz rock şarkıcıları, kanser hastalığına dikkat çekmek için dünyanın en yüksek dağı Everest’in 5 bin 638 metre yüksekliğindeki Kalapathar tepesinde konser verdi.

Love Hope Strength Vakfı’nın 21 Ekim’de düzenlediği faaliyete, aralarında müzisyenlerle kanserden kurtulanların bulunduğu 38 kişilik bir grup katıldı.

/ KATMANDU

30.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri