Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Cari açık artacak

Yıl sonunda 36,4 milyar dolara ulaşması beklenen cari açığın 2008 yılında 39,2 milyar dolara yükselmesi ve GSMH’ye oranının yüzde 7,5’e çıkması öngörülüyor. Kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının 2008 yılında reel olarak yüzde 3,9 oranında azalacağı, özel kesim sabit sermaye yatırımlarının ise reel olarak yüzde 8,5 artacağı düşünülüyor.

2008 Yılı Programı, Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayınlandı. Programa göre, makroekonomik istikrarın sürdürülmesini gözeten, istihdam artışına öncelik veren, ihracat odaklı, toplumun geniş kesiminin refah düzeyini yükseltecek bir büyüme ortamı sağlanacak.

Ekonomide kamu politikalarından kaynaklanan belirsizlikler azaltılarak, özel sektörün geleceğe yönelik uzun vadeli plan yapabilmesi için elverişli bir ortam oluşturulacak.

2008 yılında da açık enflasyon hedeflemesi rejiminin sürdürülmesi sebebiyle Merkez Bankası, kısa vadeli faiz oranlarını temel politika aracı olarak aktif bir şekilde kullanmaya devam edecek. Dalgalı kur rejimine devam edilecek.

BÜYÜME

Programda, 2007 yılında yüzde 5 olması beklenen GSYİH artış hızının, 2008 yılında yüzde 5,5 olması öngörüldü. Bu büyümede, tarım sektörünün katkısı 0,3 puan, sanayi sektörü katkısı 1,7 puan, hizmetler sektörünün katkısı ise 3,5 puan olarak hesaplandı.

ABD ekonomisindeki büyümenin düşük gerçekleşmesi ve petrol fiyatlarının tekrar artışa geçmesi riskler arasında gösterildi.

İSTİHDAM

2008 yılında öngörülen büyüme ve yatırım artışlarına bağlı olarak istihdamın yaklaşık 425 bin kişi artması, işsizlik oranının da yüzde 9,6 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Özel kesim tüketim harcamalarında yüzde 4,8, kamu tüketim harcamalarında ise yüzde 3,4 artış öngörülüyor.

YATIRIM

Programa göre, 2007 yılında kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının reel olarak yüzde 2,3 oranında artması bekleniyor. 2008 yılında ise kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının reel olarak yüzde 3,9 oranında azalması öngörülüyor.

2007 yılı için reel olarak yüzde 7,4 artacağı öngörülen özel kesim sabit sermaye yatırımlarının ise 2008’de reel olarak yüzde 8,5 artacağı düşünülüyor.

CARİ AÇIK

2007 yılının ilk 8 ayında 23,3 milyar dolar olarak gerçekleşen cari açığın, yıl sonunda 36,4 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2008 yılında da cari işlemler açığın yüzde 7,9 oranında artarak, 39,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.

ENFLASYON

Enflasyon hedeflemesi rejimi, ilk 2 yılında uygulanan genel operasyonel çerçevesi korunarak 2008 yılında da devam ettirilecek. 2008 ve 2009 yılları yıl sonu yıllık enflasyon hedefi yüzde 4 olarak belirlendi.

DEVLETİN GİDERİ AZALACAK

2008 Yılı Programına göre, faiz dışı harcamaların 0,6 puan azalması, faiz harcamaların ise 0,2 puan artması öngörülüyor. Böylece 222,3 milyar YTL olarak programlanan 2008 yılı merkezi yönetim bütçe harcamalarının GSYİH’ye oranının 2007 yılı seviyesinin altında yüzde 31 olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. 2008 yılı programında deflatör yüzde 5, TÜFE de yüzde 4 olarak esas alındı.

/ ANKARA

30.10.2007


 

Petrolde yeni rekor

Uluslararası piyasalarda ABD hafif (Batı Teksas tipi) petrolünün varil fiyatı 93 doları aşarak yeni bir rekor kırdı.

Asya piyasalarında Aralık teslimi ABD hafif petrolünün varil fiyatı 93,20 dolara kadar çıktıktan sonra 93,05 dolarda kapandı. Petrol fiyatlarındaki son yükselişte ABD’nin İran’a karşı yeni yaptırımlar getirerek tutumunu sertleştirmesi, Afrika’nın en büyük petrol ihracatçısı olan Nijerya’da petrol üretilen alanlardaki şiddet eylemleri ve Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine sınır ötesi harekat düzenleme ihtimalinin devam etmesi gibi etmenler rol oynuyor.

/ SİNGAPUR

30.10.2007


 

Savunma harcamalarında Orta Doğu’da 4'üncüyüz

Türkiye, savunma harcamaları açısından, Orta Doğu’daki 10 ülke arasında dördüncü, Avrupa ülkeleri arasında da beşinci sırada bulunuyor.

Orta Doğu’daki en yüksek savunma harcamasını İran yapıyor. Bu ülkeyi Suudi Arabistan izliyor. İsrail, 27,2 milyar dolarlık savunma harcamasıyla, bölgede üçüncü sırada yer alıyor. Savunma harcamalarına ortalama 9,9 milyar dolar harcayan Türkiye, Orta Doğu ülkeleri arasında savunma harcamaları açısından dördüncü sırada bulunuyor.

Suriye 6 milyar dolar ile 5., Kuveyt 4,8 milyar dolar ile 6., Mısır 3,3 milyar dolar ile 7., Umman 2,7 milyar dolarla 8., Birleşik Arap Emirlikleri 2,5 milyar dolar ile 9., Ürdün ise 800 milyon dolarlık savunma harcamasıyla son sırada.

Avrupa’da silahlı kuvvetler mevcudu açısından birinci sırada yer alan Türkiye, savunma harcamaları açısından ise 5. sırada bulunuyor. Avrupa’da en çok savunma harcamasını İngiltere yaparken, bu ülkeyi Fransa, Almanya ve İtalya izliyor. Türkiye, İtalya’dan sonra 5. sırada İspanya’nın önünde yer alıyor.

/ ANKARA

30.10.2007


 

Gazi maaşlarına 2008’de yüzde 6 zam

Aralarında İstiklâl Savaşı gazilerinin de bulunduğu gazi maaşları, 2008 yılı başında yüzde 3, Temmuz zammıyla birlikte de yıllık olarak yüzde 6,08 oranında artacak.

65 yaş aylıkları da Ocak ve Temmuz aylarında 2,3’er YTL yükselecek. Buna göre, 2008 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile gaziler ve vatanî hizmet tertibinden aylık alanların halen 278,01 YTL olan gazi maaşı, Ocak ayında yüzde 2,99 zamlanarak 286,34 YTL olacak. Temmuz zammıyla birlikte gazilerin eline 294,92 YTL geçecek. Gazi maaşlarındaki yıllık artış da yüzde 6,08’i bulacak.

Gazi ve vatanî hizmet tertibinden aylık alanların dul eşlerinin de halen 222,41 YTL olan aylık maaşlarını, Ocak ayında 229,08 YTL’ye, Temmuz ayında ise 235,95 YTL’ye yükseltecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, Temmuz ayı başı itibariyle ikisi İstiklal Savaşı gazisi olmak üzere toplam 39 bin 297 gaziye maaş ödeniyor. Bunların 7 bin 458’ini Kore gazileri, 31 bin 837’sini de Kıbrıs gazileri oluşturuyor.

Bu arada Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun uyarınca ödenen 65 yaş aylığı da, 2008’de yıllık olarak yüzde 6,03 oranında zamlanacak.

/ ANKARA

30.10.2007


 

İran’la elektrik anlaşması 7 Kasım’da imzalanacak

Türkiye ile İran arasında, elektrik iletim hatlarının yapımına ilişkin ön anlaşma, 7 Kasım 2007 tarihinde Ankara’da imzalanacak.

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığının dâveti üzerine daha önce 30 Ekim 2007 tarihinde Ankara’ya geleceği duyurulan İran Elektrik Bakanının geliş tarihi, tarafların başka programları sebebiyle 7 Kasım 2007 tarihine ertelendi. Söz konusu tarihte Ankara’ya gelecek İran Elektrik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, iki ülke arasında elektrik iletim hatlarının yapımına ilişkin ön anlaşmaya imza koyacaklar. Türkiye ile İran, geçtiğimiz Ağustos ayı içinde, Türkiye’nin İran’dan 3-6 milyar kilovatsaat elektrik alımı, biri İran’ın Tebriz kentinde, diğeri Türkiye tarafında olacak şekilde toplam 6 bin megavatlık 3 adet doğal gaz çevrim santrali ve 10 bin megavatlık hidroelektrik santralinin yap-işlet-devret yöntemiyle yapılması konusunda uzlaşmaya varmıştı.

/ ANKARA

30.10.2007


 

İkinci ele bir yıl garanti

Eski teknolojiye sahip ikinci el araçların piyasadan çekilmesini sağlayacak teşvik sisteminin getirilmesini bekleyen otomotiv sektöründe, pazardan toplanacak ikinci el otomobillerin yenilenerek piyasaya sunulması planlanıyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon, piyasada çok fazla sayıda, eski teknolojiyle üretilmiş, zaman içinde bakımları da düzenli yapılamadığı için çevre kirliliği oluşturan araç bulunduğunu belirtti. Piyasanın yüzde 70’inin bu araçlardan oluştuğunu ifade eden Orhon, bunları AB ülkelerinde olduğu gibi pazardan çekip, yerine yeni teknolojiyle üretilmiş araçlarla değişimini sağlayabilecek bir teşvik sistemi getirilmesi için bakanlık düzeyinde girişimlerde bulunduklarını bildirdi.

Orhon, bu süreçte Avrupa’da olduğu gibi ikinci el araçların da değerlendirilmesi için bir proje yürüttüklerini, bu kapsamda, ikinci el otomobillerinin güvenle alınabilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti: ‘’Bu konuyla ilgili çalışmalarımızda son aşamaya geldik. Yakın bir gelecekte bunu duyuracağız. İkinci el araçları elden geçirip, yenileyeceğiz. Her parçası kontrol edilecek. Tamamen incelenmiş olarak, 160 noktada kontrol yapacağımız ikinci el araçları, yeni otomobil gibi 1-2 yıl garantili olarak piyasaya sunacağız.’’

/ ADANA

30.10.2007


 

Türk firmasından Sudan'a köprü

- Sudan’ın Başşehri Hartum’da Nil nehri üzerinde Türk firması Yapı Merkezi tarafından bir köprünün temeli atılırken, bir köprü de hizmete açıldı.

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, açılışlar öncesinde yaptığı açıklamada iki köprünün yapımını üstlenen Türk müteahhitlerinin Sudan’da Nil’in iki yakasını bir araya getirdiğini belirtti. Türkiye ile Sudan arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 280 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirten Tüzmen, Sudan’la ticaret hacminin geçen yıla göre de yüzde 43 oranında arttığına işaret etti.

Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar da, ilk tamamladıkları köprünün maliyetinin 28 milyon dolar, ikinci köprünün ise 41 milyon dolar olduğunu belirtti. Aykar, Sudan’da Dubaili bir yatırımcı grup tarafından satın alınan, kabası tamamlanan ve 55 milyon dolar maliyetli 20 katlı bir alışveriş merkezi yapımı işini de üstlendiklerini ifade etti.

/ HARTUM

30.10.2007


 

1 milyon 885 bin aileye kömür dağıtıldı

Fakir ailelere yapılan kömür yardımının programa uygun sürdürüldüğü ve planlanan sürede dağıtım işlemlerinin gerçekleştirileceği bildirildi.

Bakanlar Kurulunun yıl içinde aldığı karar gereği, TKİ Genel Müdürlüğünce, bu yıla ilişkin yardımın yüzde 72’lik bölümünün dağıtım işlemi tamamlandı. 26 Ekim 2007 tarihi itibariyle program kapsamında dağıtımı planlanan 1 milyon 521 bin ton kömürün 1 milyon 96 bin tonluk bölümü ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.

Geriye kalan 425 bin ton kömür sevkıyatının ise Aralık ayı sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor. Böylece dağıtım işlemleri ile görevlendirilen TKİ Genel Müdürlüğü, Aralık ayı sonuna kadar 1 milyon 885 bin aileye, toplam 1 milyon 521 bin ton bedelsiz kömürü, planladığı sürede ulaştırmış olacak.

/ ANKARA

30.10.2007


 

Prim indiriminin getirisi götürüsünden fazla

Hükümetin, istihdam artışına katkı için düşündüğü SSK primlerinden 5 puanlık indirim, 2007 malî dengelerinde ortaya çıkan sıkıntı sebebiyle ötelenirken, bu uygulamanın yol açacağı gelir kaybının, kayıt dışı çalışanların kayda alınması yoluyla elde edilebilecek gelirin yanında sembolik kaldığı belirlendi.

SSK primi işveren payındaki 5 puanlık indirim durumunda, istihdam maliyetindeki bu düşüşün de teşvikiyle 8 milyona yakın kayıt dışı çalışandan 1.5 milyonunun asgarî ücret üzerinden kayda alınmasının bile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in 4 milyar YTL olarak açıkladığı Kurum’un indirimden uğrayacağı yıllık kaybı fazlasıyla telâfi edeceği dikkati çekiyor. Ücretli, yevmiyeli, aile işçisi olmak üzere toplam 7.9 milyon kayıt dışı çalışanın hepsinin kayda alınması durumunda ise prim indirimine rağmen SSK, Maliye ve İşsizlik sigortası Fonu olmak üzere devletin yılda toplam 25 milyar YTL dolayında bir ek gelire kavuşacağı görülüyor.

/ ANKARA

30.10.2007


 

Özelleştirme rüzgârı hızlı esecek

Özelleştirme uygulamalarının 2008-2010 döneminde tüm hızıyla sürmesi öngörülürken, halka arz yöntemine öncelik verilecek.

Önümüzdeki 2 yılda önce elektrik dağıtım şirketleri özelleştirilecek, ardından elektrik üretim şirketlerinin özelleştirilmesi süreci başlayacak.

Bu kapsamda, Ankara, Kırıkkale, Zonguldak, Bartın, Karabük, Çankırı ve Kastamonu’yu içine alan Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş, Sakarya, Bolu, Düzce ve Kocaeli illerini içine alan Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş ile İstanbul Anadolu Yakasına elektrik sağlayan AYEDAŞ özelleştirilecek.

Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi tamamlandıktan sonra, elektrik üretim şirketlerinin özelleştirilmesi süreci başlayacak.

Önümüzdeki dönemde ayrıca, köprü, otoyollar, şeker fabrikaları, Bandırma, Samsun ve İskenderun limanları da özelleştirilecek.

2008 özelleştirme gelir hedefi ise 11 milyar 798 milyon YTL olarak belirlendi.

/ ANKARA

30.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri