Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Mevlevîler dünyayı dolaşıyor

Bir süredir Amerika’yı hoşgörü ve diyalog adına adım adım gezen semazenlerin son durağı Pennsylvania’nın Allentown şehri oldu.

Amerikalıların yoğun ilgi gösterdiği semazenler, Türkiye’den geldikleri Konya’nın mistik havasından esintiler sundu. Salonu dolduran 500’den fazla izleyici program bitiminde semazenleri ayakta alkışladı. New Jersey, Boston’un ardından Allentown’da da hoşgörü ve diyalog adına dönen semazenler, İslâmın barış, sevgi dini olduğunu bir kez daha izleyenlere gösterdi.

Lehigh Diyalog Merkezi (LDC) tarafından organize edilen program, Allentown Senfoni Salonu’nda gerçekleştirildi. Carol Olzinski tarafından sunulan programda Lafayette Koleji’nde görevli Prof. Dr. Erol Ulucaklı tarafından da sufizm ve Mevlânâ hakkında izleyicilere bilgi verildi.

Ulucaklı yaptığı konuşmada, semazenlerin dans ya da gösteri amaçlı dönmediğini ifade ederken, “Bu bir ibadettir. Allah’a kulluk vazifelerini gösterme şeklidir.” dedi. Ulucaklı’nın yaptığı konuşmanın ardından sahneye gelen Muhlenberg Koleji öğretim üyesi Prof. Dr. Michael London, Mevlânâ’nın şiirlerinden bestelediği eserlerini okudu. Kimi şarkısını gitar-saksafonla kimini klarnet ve flütle icra eden Prof. Dr. London’a, seyirciler zaman zaman söylediği şarkılara eşlik etti.

Seyircilerin tamamına yakını Amerikalılar oluştururken programın ilgi çeken bir başka etkinliği de kur’a ile geceye katılan seyircilere Türk kültürüne dair hediyelerin verilmesi oldu. Salonu dolduran izleyiciler arasında çekilen kur’a sonunda katılımcıların bazılarına Türk kilimi, İznik çinisi gibi hediyeler verildi.

Canlı olarak seslendirilen Klasik Sufi müziğinin ardından Kur’ân-ı Kerim okundu. Sükûnet içinde dinlenilen Kur’ân’ın ardından semazenler dönmeye başladı. Sahnede yarım saatten fazla süreyle dönen semazenler, programın bitiminde seyircilerden büyük alkış aldı.

31.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mevlevîler dünyayı dolaşıyor

  Fethi Gemuhluoğlu anıldı

  Çoğu şehrin koruma planı yok


 Son Dakika Haberleri